O blogu in avtorju

Andrej Košak je bil rojen 16.6.1965 v Ljubljani. Že v sedmem razredu je postal punk rocker in ustanovil punk bend Doza. Kasneje je kot pevec ustvarjal v skupinah VIA Ofenziva in Bordel. Po končani moščanski gimnaziji se je vpisal na AGRFT. Med študijem na akademiji je zrežiral naslednje kratke filme: Oaza, Akademija, Emil in Spirit of action. Leta 1989 je bil asistent ražiserja Rajko Grliča na celovečernem filmu Čaruga. Po končani AGRFT je na TV Slovenija režiral oddaje Videošpon, Studio City, Poglej me!, Res je!…

Leta 1997 je v kinematografe prišel njegov prvi celovečerec Outsider, ki je z 95.000 gledalci pometel s svetovno konkurenco in postal po vseh republikah bivše YU kult film za urbano populacijo. Leta 2002 je zrežiral po romanu Draga Jančarja celovečerni film Zvenenje v glavi, kot prvo slovensko-hrvaško koprodukcijo. Oba filma sta prejela mednarodne nagrade in bila slovenska predstavnika za nagrado Oskar.

Leta 2004 je pisal komentarje za brezplačni časopis Žurnal. Med leti 2004 in 2005 je njegov scenarij Dont cry for me Europe bil izbran na prestižno delavnico Exuinoxe, Berlin Coproduction Market in Cannes Screenplay Market. Košakova svetovalca za scenarij sta med drugim James V Hart – pisec Coppoline Drakule in Lorenzo Semple jr – izumitelj Batmana.

  • Share/Bookmark