Laški heineken

Sreda, 3. junij 2009

Danes je bil zabit prvi žebelj v krsto gromozanskega imperija tajkuna Boško Šrota. NLB namreč ni reprogramirala dolga Infond Holdingu in bo zasegla 12-odstotni delež Mercatorja in dobro petino Pivovarne Laško. Toda igra se ne končuje, saj ima Boško Šrot še skoraj za dvakrat toliko kreditov, ki mu bodo iz meseca v mesec zapadali — in danes v Sloveniji ni banke, ki bi si še upala reprogramirati Šrotove dolgove. Toda morali bi se vprašati, kakšna je neposredna škoda, ki jo je prizadejal Boško Šrot s svojimi mahinacijami podjetjem, ki jih je imel v lasti in jih neposredno nadzoroval.

Najprej si poglejmo obe pivovarni, Laško kot Union. V vsem tem času, kar je na čelo obeh stopil Boško Šrot, ne ena ne druga pivovarna ni vrgla na tržišče niti enega novega zvarka. Če vemo, da je pred dobrimi desetimi leti pivo smile praktično pometlo s konkurenco mehiških piv, nam je lahko jasno, da sta obe pivovarni zamudili ogromno priložnost, da lansirata kakšno novo mešanico piva. Vsi tisti, ki smo nekoč hodili v Kavarno Union, se zelo dobro spomnimo piva ležak, ki je bil takrat zelo priljubljeno. Prepričan sem, da bi se tudi danes prijelo.

Sedaj pa se preselimo k mineralni vodi. Radenska je bila svojčas pojem dobre mineralne vode in se je prodajala po celi Jugoslaviji. Danes se ne spomnim, kdaj sem nazadnje videl reklamo za radensko in njen takrat odlični slogan in zaščitni znak treh src. To je popolnoma izginilo iz zavesti Slovencev, kaj šele iz spomina celotnega Balkana. Vsi tisti, ki so smo živeli še v Jugoslaviji, se spomnimo, kako se je ta brand reklamiral v vseh možnih oblikah od Albancev do Japoncev. Danes radenske ni več, mladina pa pije namesto tega uvožene mineralne vode. Radenska je kot eden največjih brandov zgolj na pol prisoten v zavesti ljudi.

Pa se preselimo k fructalu, ki je bil pojem dobrega soka “v sodelovanju z naravo”. Mnogi Slovenci in tudi Jugoslovani so raje naročali fructal kot pa recimo bravo. Imižd naravnega soka bil tako močan, da si vedel, da bo sok res imel okus po marelicah, če naročiš marelični sok. Danes je ljudem popolnoma vseeno, kateri sok dobijo v gostilni ali trgovini. Edino, kar šteje, je zgolj cenovna ugodnost izdelka. Tudi tu je šel odličen brand v franže oz. deluje le s polovico moči.

Na vseh treh oziroma štirih primerih se zelo jasno vidi, kakšna je bila vladavina Boška Šrota. Namesto da bi razvijal nove produkte in negoval stare, jih ustrezno reklamiral in osvajal nova tržišča, je samo kupčkal denar iz enega žepa v drugega, širil svoj imperij in zniževal vrednost svojih izdelkov. Slovenska podjetja si ne zaslužijo lastnikov, ki počasi, toda zanesljivo uničujejo tako imidž podjetij kot njihovo donosnost. S kakšnim bolj pametnim lastnikom bi danes v Beogradu še vedno pili Fructalove sokove, žejo bi v Makedoniji gasili z radensko in morebiti bi bil smile hit tudi v Ukrajini. Pa nič od tega. Tajkun ponavadi ne razvija svojih podjetij, temveč zgolj privatizira premoženje za lastni žep in posledično zavira razvoj Slovenije. Pa saj ni Boško Šrot edini. Imamo tudi Bavčarja in še kup podobnih primerov.

Sicer pa je pravo ogledalo Boškovega imperija spletna stran časopisa Delo, ki je tako obupno zastarela, da jo šiša celo Dnevnik in cel kup spletnih portalov vključno s Siolovim. Pa ne zgolj po izgledu, marveč tudi po ažurnosti, saj na Delovi spletni strani vesti visijo tudi po cel teden. Halo!?In to naj bi bila najresnejša časopisna hiša v času vedno večjega upadanja tržnega deleža časopisov in prevlade interneta? Malo morgen.

Sicer pa tudi zaradi vseh barabij predvsem pa tudi zaradi kvalitete pijem heineken.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 3. Junij, 2009 ob 21:10 v kategoriji miks.
Komentiranje je dovoljeno. Pinganje je trenutno onemogočeno.

12 komentarjev na “Laški heineken”

 1. Rado Rado pravi:

  Prav resno te vprašam Andrej,
  ali Siolov blog tako dobro ceniš tudi zaradi tega, ker si pač pomemben hišni bloger?

  Ali pa so zadaj vendarle tudi vsebinski razlogi?
  LP

 2. danica lovenjak pravi:

  samo za info….. na Nizozemskem se Heineken smatra kot najslabše domače pivo,kar pa je marketing za ostali svet naredil je pa drugo.

 3. fetalij fetalij pravi:

  glede tvojih ugotovitev o pivih in radenski in podobno… prepričan sem, da so razlogi za tako stanje kot so, nekje drugje… če že primerjaš z jugoslavijo… kolikor je meni znano, je jugoslovanski trg preferiral domače izdelke in seveda, da so domači izdelki prevladovali na vseh področjih… spremenila se je ekonomska situacija, pa vendar radenski, laškemu in unionu kaže veliko bolje kot nekaterim drugim znamkam (znamke v lasti kolinske, če se ne motim) … torej ni bil ves problem v Šrotu, celo večina problema ne… od Slovenije v Jugoslaviji je 18 let, trg se je zelo spremenil…

  verjetno tudi prodajni rezultati kažejo drugačno sliko od tvojih ugotovitev… radenska le ni TAKO ZELO pozabljena, union (ali laško?) je lansiralo ali samo malo preoblikovalo izdelke “Bandidos”, pojavilo se je neko novo Laško – export, okrepili so svojo prisotnost na južnih trgih… (tako, iz glave)

 4. F pravi:

  Mogoče je zanimivo da pivovarni v bistvu že precej časa pripravljata nove izdelke… pa iz neznanega razloga ne pridejo na trg.

  Laško je že kako leto ali dve nazaj recimo vzpostavila precej drago linijo proizvodnje cidra (v stilu woodpeckerja in podobnega) … pa na trg ni prišel nikoli. to je samo primer v katerega vem da je bilo vloženo veliko dela in sredstev. Pa ni edin tak primer.

 5. xxx pravi:

  Po napisanem bi rekel, da ne piješ sadnih sokov. Bravo Marelica je nadpovprečno dobra in posledično boljša od Fructala :)

 6. Gusti pravi:

  Ubt hudiča!

 7. nikokaoja pravi:

  Sam res, kakor so že napisali. Sokov očitno res nisi probal že kar nekaj časa, pa tudi heineken je točno to kar je napisala danica lovenjak. Pa Radenska. Ko hodim po sloveniji, povsod vidim ljudi, ,brez izjeme, ko si tankajo radensko v špricer, zato ne ti men buče prodajat, da jo nihče ne pozna.

 8. Polde pravi:

  “Tajkun ponavadi ne razvija svojih podjetij, temveč zgolj privatizira premoženje za lastni žep in posledično zavira razvoj Slovenije. Pa saj ni Boško Šrot edini. Imamo tudi Bavčarja in še kup podobnih primerov.”

  Ta zaviralni dejavnik se že pošteno čuti. Tajkuni niso nič drugega kot nacionalni izdajalci. Ne vem, pri toliko kriminalitete, kot je imamo…se ne da najti nekoga, ki bi enega za drugim popokal! Najbolj preprosto.

 9. NoMercy pravi:

  AK saj gre samo za to, ker te Šrot ni povabil k režiji spotov, anede :D
  sicer pa Heineken je pač pijača, ki ustreza zelo široki populaciji — torej brezizrazna … kot vse, kar je povšeči kakšni “večini”, velikemu delu populacije … kot McDonaldsovi hamburgerji: drek / scalnico poštukajo in to je to.

 10. andrejkosak andrejkosak pravi:

  No Mercy

  Ne, spoti me kaj prevec ne zanimajo. Pa ste res malo cudni, Heineken pijem pa zaradi rdece zvezde, he, he…

 11. Hopla pravi:

  No ja, če meriš kvaliteto po vsebini nekaljenih oluščenih in praženih ječmenovih zrn, ki Heinekenovi vodi dajejo barvo in aromo podobno pivu, potem to definitivno je kvalitetno pivo. :) Četudi odmisliš dejstvo, da v pivo mešajo med:)

  Ampak ok, smo razumeli bistvo, ki si ga hotel izrazit… :)

 12. ProPolis pravi:

  Fructal mogoče ne deluje na polno, tega ne vem, je pa očitno, da ne mislijo odnehati, saj so pred kratkim na trg dali nov sok – Frutiq.
  Ko ga poskusim, bom povedal, če je dober. Glede na reference znamke, pa bi rekel, da niso mogli kaj dosti zgrešiti.
  http://www.fructal.si/

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !