Dovolj blefa!

Sreda, 29. april 2009

Čeprav se je prejšnji teden tresla koalicija zaradi reprogramiranja dolga Boškovemu Infond Holdingu, se komedija zmešnjav nadaljuje. Najbolj očiten dokaz, da gre za burko, je blefiranje, ki se ga grejo bankirji. Uprava NLB je na tiskovni konferenci namreč izjavila, da ne vejo, kaj so to tajkunski krediti, saj jih država ni utemeljila. Halo?

Kar je jasno vsakemu povprečnemu državljanu, ki nima nujno končanega ekonomskega faksa, ni jasno vrhunskim bankirjem, ki so v primerjavi s tem povprečnim državljanom tudi vrhunsko plačani za svoje delo. Istočasno pa se oglasi tudi Banka Slovenije in se ogradi od kontroliranja tako imenovanih tajkunskih kreditov in vse skupaj preloži na finančno ministrstvo.

Od tajkunskih kreditov bi se bankirji kar takole po domače ogradili? Pa koga oni farbajo in kaj blefirajo? Kredite so odobravale banke, saj Šrot in Bavčar svojih stotin milijonov evrov nista dobila od privatnikov ali na črnem trgu. Banke pa očitno niti niso seznanjenje, čému so krediti sploh namenjeni.

Sedaj pa se malo vrnimo v realnost. Če navaden državljan zaprosi za kredit, mora za pičlih 10.000 evrov spisati cel kup papirjev in zelo jasno razložiti bankirjem, za kaj bo ta kredit porabil. Ni treba posebej poudarjati, da banka zahteva od njega, da za vračilo kredita odgovarja s svojim premoženjem. In če se slučajno zgodi, da ga ne more vrniti, banka kaj hitro zaseže npr. njegovo stanovanje. In zgodbe je konec. Nihče v banki se ne joče, če en kreditojemalec potone s svojim premoženjem vred. Kapitalizem pač.

Zatorej je čisto neverjetno, da banke glede servisiranja slovenskih podjetij (in to največjih!) ne vejo nič o njihovih gospodarskih načrtih. Očitno jih tudi ne povprašajo, saj za njih veljajo različna pravila. Najbolj smešno pri vsem tem pa je, da banke — ko finančni holdingi ne morejo več odplačevati kreditov — kot hudič od križa bežijo od lastništva le-teh z izgovorom, da bankirji niso usposobljeni za upravljanje podjetij. Sedaj pa stop. Zakaj pa so bankirji odobravali tako velikanske kredite, če bi lahko vsaj slutili, da so podjetja oziroma holdingi preveč zakreditirani? Do kam bi še lahko tekel ta cash-the-cash, preden bi bankirji odkrili, da je kredit večji od premoženja podjetja in da obstaja verjetnost, da glavnica nikoli ne bo poplačana?

Po logiki slovenskih bankirjev bi namreč tudi navaden državljan lahko prišel v banko, vzel kredit za 10 milijonov evrov in garantiral odplačilo kredita z istimi delnicami, ki jih šele misli kupiti. Tako bi naj bilo, če bi bili vsi državljani enakopravni. Toda ker niste Igor Bavčar ali Boško Šrot ali direktor velike firme, vam to ne bo uspelo. In da bi bila komedija še večja, je Igor Bavčar prepisal svoje premoženje na ženo! In to v času, ko je vsem jasno, da je njegov holding dolžan debelo milijardo. Vsi pa blefirajo, da o tem ne vejo nič in jih tudi nič ne briga. Torej navaden državljan ne more kar takole vzeti kredita, direktor holdinga pa lahko par stotin milijonov zapravi čez noč in niti ne odgovarja s svojim premoženjem. Pa kje je tu logika?

Zadnjič je na TV Slovenija odgovorni urednik Žurnala24 Goran Novkovič postavil zanimivo vprašanje, kaj je vendar država počela, ko je lahko vsak dan prebirala v dnevnem časopisju o kaselc podjetjih, tajkunizaciji in spornih prevzemih? Očitno nič. Tako kot danes je zgolj blefirala, da nič ne ve. Tudi danes poteka dokapitalizacija Istrabenza in Pivovarne Laško. Tudi tu bo šlo kot ničkolikokrat do sedaj za iztiskanje malih delničarjev in konsolidiranje lastništva. In država bo s svojimi inštitucijami blefirala naprej.

Sedaj pa je treba postaviti nevarno tezo; mar sploh potrebujemo Banko Slovenije, odkar imamo evro? Še več: kdaj bodo ukinili DARS, če pa se letos gradi zgolj 1,4 kilometra avtoceste? Zakaj sploh potrebujemo Ministrstvo za razvoj, če razvoja v Sloveniji že dolgo ni? Kdaj bo sprejeta zakonodaja, ki bo zaščitila male delničarje? Ali bo kdo v državi zahteval zaseg premoženja družini Volk, ki je potopila MIP? Družina ni brez premoženja, saj ima v Italiji podobno fabriko. Zakaj se ne sproži kazenska ovadba proti nadzornemu svetu NLB zaradi odobritve Kramarjeve nagrade? Kdaj bo spisana kazenska ovadba proti bivšemu direktorju Dravskih elektrarn, ki je odobril posojilo v višini 21 milijonov evrov cerkvenemu Zvonu 1? Ko si bo politika odgovorila na ta vprašanja, bo konec blefa. A vse kaže, da bo prej konec slovenskega gospodarstva.

Do takrat pa predlagam, da začnemo razmišljati o akciji naslednjega tipa: državljani naj na določen dan istočasno dvignejo vse svoje prihranke iz NLB. Si predstavljate, kako hitro bi se država zganila in začela gasiti paniko? Kaj drugega kot čisto zakonita akcija državljanske nepokorščine nam žal ne preostane.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 29. April, 2009 ob 18:03 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

38 komentarjev na “Dovolj blefa!”

 1. farmer- pravi:

  bedn zapis. najboljše da vsi pustijo svoje delo in vse začne delat košak za 2 leti. fucking douche.

 2. Žogca pravi:

  Všečen predlog, a kaj, ko se v praksi to ne bo zgodilo. Sicer pa postaja vedno bolj očitno, da smo mafijska država.

 3. NoMercy pravi:

  @AK – res se ne ukvarjaj s financami in kreditiranjem!!
  Tvoj zapis je kot, da bi jaz primerjal tvoje filme (pa niti ne vem ali sem kakšnega videl, ker pač ne berem kdo je režiser) in čisto navaden home-made pornič dveh ali več, ki se imajo voljo kresniti, to posneti in potem na netu objaviti.
  Bedno je, da kdo vzame izjave politikov in medijcev za relevantne!!
  Tako, kot če se bi kreditojemalcu-sleherniku v stanovanje vselila vsakovrstna golazen od stenic, krvosesov … in bi s tem padla vrednost stanovanja v nulo (ga nihče niti zastonj nebi maral) tako je s krediti “tajkunov”, ki so zavarovani z delnicami, ki pa jim je cena padla na skoraj nulo!!
  Banke raje reprogramirajo kredite kot pa, da bi jih zamenjale za delnice, katerih tržna vrednost je bagatelna (razen izjem, ki so uspele delnice prodati – le takih kupcev, je malo)

 4. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @NoMercy:
  Mnogo bolj bedno je, ko kakšen NoMercy ne razume izjav, ki jih prebere, pa če bi bile relevantne ali pa irelevantne. Namreč v argumentiranem podajanju kritike na potezovanje politikov in medijcev je ključna poanta svobode govora, ki vzpostavi večje možnosti korekcij od totalitarnih režimov, kakršni vzpostavijo svojo moč na nedotakljivosti ravno omenjenih posvečenih. In to z mišljenjem, kakšna in katera izjava politika ali medijca je ali ni relevantna v očeh avtorja kritike nima nobene zveze, ker v vsakem primeru igra vlogo podana izjava, ki ima v vsakem primeru (relevantna ali irelevantna) svoj namen!!! In o tem med drugim je govora v tem besedilu, tvoj komentar pa tako irelevanten v pristopu do avtorja, da bolj sploh ne bi mogel bit. No, saj v tvojem primeru je večinoma tako.

  Košak se sicer s financami in kreditiranjem ne ukvarja v pravem pomenu besede in za poanto njegovih kolumen tudi ne vidim razloga, da bi se, močno pa upam, da se s tem ne ukvarjaš ti (in absolutno verjamem, da se ne), razen predvsem na lastnih plečih. Po mojem mnenju bi se lahko nehal ukvarjat tudi s komentiranjem blogov. Škode ne bi bilo absolutno nobene, koristi pa kar nekaj. Na osnovno “higieno” je vendarle koristno pazit na vseh še tako na videz marginalnih področjih.

 5. Žogca pravi:

  Kaj ste se zdaj nanj spravili? Je vam normalno, da se dajejo tako veliki krediti na lepe oči? In to banka, ki so jo sanirali z denarjem nas davkoplačevalcev?

 6. fetalij fetalij pravi:

  mene bolj zanimajo te zakulisne igre, na podlagi katerih so se odobravali ti krediti… država namreč verjetno ni spregledala teh “kaselc” podjetij, sploh pa ne verjamem da bi bile banke lahko tako lahkomiselne in odobravale kredite, kjer bi nekdo zastavljal delnice, ki jih šele namerava kupiti (kordež tudi, če se ne motim?) ;)

  nekatera vprašanja iz predzadnjega odstavka se mi zdijo pa rahlo zgrešena – to o DARS-u in Banki Slovenije predvsem. ostalo se mi zdi smiselno, vendar mislim da se bomo odgovorov načakali…

  tako kot se bomo načakali resnice o tem, kaj je bilo z (s?) krediti in za vsemi temi krediti… ne dvomim pa, da ni zanimivo.

  državljanska nepokorščina iz zadnjega odstavka pa se je že omenjala ob začetku krize hehe… ampak mislim da do tega vseeno ne bo prišlo, plus verjetno bi NLB ufurala (če jih že nima) kakšne regulatorje, da bi morali na denar (več od 1.ooo eur ali kaj podobnega) čakati tri dni ali več…

  nad “poštenostjo” države kot ustanove pa sem že obupal… je poštenost utopija?

 7. Žogca pravi:

  “je poštenost utopija?”

  Jup!!!

 8. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  @fetalij:
  Ne sme se obupat, da ne postane še slabše.

 9. Udupeodbirokracijenategnjennavadendržavljan pravi:

  BRAVO, Košak! Dobro napisano. Prispevek, ki poziva k spremembam in večji transparentnosti. Tudi drugi kolumnisti bi lahko kdaj kaj takega napisali. Pravilno razmišlja tudi Fetalij! Obe politični opcijo sta se izkazali kot škodljivi za navadne državljane… Kam sedaj? Priložnost je za nekaj novega…

 10. fetalij fetalij pravi:

  simona, obupal sem v stilu da ne verjamem, da je možno, da bodo kdaj politiki postavili dobro ljudi in države pred lastne kaprice, ego in interese ;) ne vem, a je to človeška narava al…

 11. milena pravi:

  ob še grozečih napovedih pandemije prašičje gripe, je tudi o tovrstnih bančnih transakcijah nehvaležno razmišljati in delati še bolj nehvaležne zaključke.
  Kljub vsemu mi pa je nekaj jasno: vsak prevzem, ki smo ga doživeli v minulih cca 20 letih je- glede na to, da v zgodovini nismo imeli nikakršnih domačih finančno-bogatih familij, ki bi lahko brez večjih težav kupovale recimo “Istrabenze” – nujno potrebno dajati kredite. Ali pa dopustiti, da bi vsako pasjo figo pokupili tujci, kar bi bilo morda, glede na izkušnje še slabše…..
  Osebno ne vidim problema v kreditih samih, menim, da smo si težave nakopali predvsem zato, ker nimamo zakonskih varovalk, da bi z njimi kontrolirali (povsem zakonsko )poslovanje osebkov, ki so -čez noč- postali alstniki premoženja, kateremu pa NISO bili kos.

  Kot drugo: vsak izmed nas ve, da se mora “vse plačati”. Tako ali drugače. In plačevati so morali tudi tisti, ki so postali novodobni tajkuni. Dlan jim je nastavila politika (politiki), ki jim je omogočila, da so postlai to, kar so postali, ter vsi ostlčai, ki so karkoli imeli zraven. Največkrat so svoje “dolgove” odplačevali tako, da so zaposlovali ljudi, ki so bili brez strokovnih kompetenc, a z močnimi takimi in drugačnimi vplivi.
  Z vsem naštetim + lastno nezmožnostjo + pomanjkanjem izkušenj + objestnostjo…..so nazadnje pristali tam, kjer so.

  In v tej verigi- vsaj ob primerih, ki jih zelooo dobro poznam, krediti sploh niso omembe vredni.

 12. angel pravi:

  Slovenija se bo končno morala srečati z realnostjo.
  Po osamosvojitvi je namreč partija le navidezno sestopila z oblasti.
  Mnogokrat sem v teh rubrikah to že omenil, vendar me nenehno pobijate in trdite, da smo na pravi poti in da trditve o opranih možganih ne držijo.
  Sedaj se lahko primerja vladanje ene in druge vlade.
  Vidi se, kaj današnji jurišniki zmorejo.
  Vidi se, da je v Sloeniji povezava med sodstvom, bankirstvom, policijo, novinarstvom, šolstvom itd. Vidi se, da Sloveniji vlada vrhuška, ki je bolj kriminalne narave, kot poštenega značaja.
  Že sam temelj te družbe je velika laž. To je NOB, ki je sicer bil herojski, vendar v današnjih bajkah tako potvorjen, da škodi razvoju Slovenije.
  Nikjer se več tako ne slavi in povdarja zamaga v 2. svetovni vojni, kot v Sloveniji. To pred vsem zaradi pobojev in revolucije. Povsod je lustracija odpihnila komuniste, le pri nas ne, saj so ti čuvarji pridobitev revolucije. Žal so danes ti čuvarji že parvi mladeniči, tretja generacija revolucionarjev, ki prikrivajo povojne poboje.
  Za tem paravanom partizanskega junaštva, pa se dogajajo tajkunstva, zlorabe, kriminal.
  Vse to je nacionalni interes, ki ga je in morda še proklamira mali mož, več kot desetletje najodličnejši Slovenec.
  Kar poglejmo si njegov krog, ki predstavlja gnezdo in kotilnico tajkunov.
  Mar bodo ti rešili Slovenijo?
  Ne!
  Slovenija rabi svobodo, te pa zaenkrat ni!
  Začne se pri svobodi tiska! Dokler bo tisk pretežno v rokah ene same opcije, ki je dokazano kriminalna in nesposobna, za Slovenijo napredka ne bo.
  Pa še potem bo zelo težko, kajti oprani možgani ne regenerirajo, novi pa ne rastejo tako hitro kot detelja.

 13. Rado Rado pravi:

  Angel,
  zgrešil si blog. Partizanstvo in domobranstvo se obravnava na drugih blogih!

  Andrej,
  odličen prispevek. Ekonomije ne smemo prepuščati zgolj ekonomistom in politikom, kot doslej. Bolj, kot smo jim dali proste roke, bolj so “zajebali”. Ekonomije se je treba lotiti interdisciplinarno.

 14. Pris Pris pravi:

  Vsi so vedeli, kaj se dogaja. Vedeli so v Ropovi vladi, v Janševi vladi in pa tudi sedaj, ko je zadevo potrebno gasiti. Vedeli so (od vlade postavljeni) nadzorniki NLB, vedelo je vodstvo drugih bank, vedeli so nadzorniki Istrabenza, v mnogih primerih pa je vedelo tudi lokalno okolje. In prav vsi so to tolerirali in s tem tudi aktivno pripomogli k stanju, kakršno je danes. Ko pa je potrebno potegniti črto in plačati račune, se nenadoma pojavi pandemija amnezije.

  Dobički so bili zasebni, izgubo bodo pa podružbili, kot je pri gospodarskih krizah v navadi.

  In stvar bo ad acta.

 15. angel pravi:

  Rado!
  Če želiš zdraviti bolezen, potem moraš vedeti za vzrok.
  Nedvoumno je naša družba hudo bolana.Nikjer na svetu niso predstavniki velikega kapitala zastopniki delavskega ljustva. Pri nas je to mogoče, saj so vsi tajkuni izšli iz vrst partije, ki bi naj zastopala interese delavcev.
  Največji hohštapler vseh časov tov. Tito je idol delavskega razreda.
  Revolucionarji, ki so uničili tržno gospodarstvo in pahnili Slovenijo med drugorazredne družbe ( po drugi svetovni vojni) so idoli, po katerih so imenovani kraji, šole, trgi, ulice. O njih se papagajsko učijo generacije, ki še danes verjamejo v bajko, da edino ti in samo ti so bili sposobni dati Slovencem svobodo.
  Tukaj je začetek zla, ki nas je pripeljal v krizo vseh kriz.
  Svetovna kriza je samo razgalila laži. s katerimi so sestopljeni partijci prikrivali slabosti.
  Ob sestopu so partijci zadržali ves kapital s katerim je Slovenija širila revolucijo po svetu.
  Ta kapital je bil osnova za začetek kapitalskih manipulacij, ki so ostajale nekaznovane, saj so ti isti obvladovali tožilstvo, policijo in sodstvo.
  Karje so postale legalna dejanja. najvidnejši partijci pa so takšna dejanja zagovarjali in jih opravičevali z reklom: “Hoteli ste imeti kapitalizem in demokracijo, sedaj pa jo imate!”
  To kar imamo ni kapitalizem in ni demokracija. Še vedno država razpolaga z znatnim kapitalom, ki pa ga državne inštitucije zelo slabo čuvajo, državne inštitucije pa se trudijo, da ustvarjajo kaste med državljani.
  Od velikih lopovov še nihče ni bil obtožen.
  Ali je morda kakšna razlika med tajkunom in oznovcem iz Kidričevega? Ni, oba sta izven zakona in ščiti jih ista sila.
  Okradenemu narodu pa sedaj servira politična vrhuška partizanske pesmi in Tita, kot rešitelja vseh zagat.
  To je zelo kratkega veka in iz krize bo možno voz izvleči le s poštenjem, ki ga pa trenutna vrhuška ne premore.
  S prevaro je prišla na oblast, s prevarami vlada in prevaranti niso v nobeni družbi zaželjeni.
  Žal pa, ne varajo samo doma, skušajo varati tudi v tujini, kar pa se ne bo posrečilo in prvi veliki poraz je že na vidiku pri Oliju Renu.
  Mislim, da je toliko o blefu zaenkrat dovolj.

 16. Rado Rado pravi:

  Angel,
  ne da se mi diskutirati v smeri, kot si ti zastavil. Vlečeš v smer spopada levo – desno.
  In implicitno trdiš, da so na levi barabe, na desno pa je vse o.k.
  Najdi si raje koga drugega.

 17. nevenka nevenka pravi:

  Meni gre od nesposobnosti naše oblasti kar na slabost.

 18. nevenka nevenka pravi:

  Leve, desne in srednje, da ne bi kdo slučajno kdo kaj mislil.

 19. angel pravi:

  Rado!
  Nikakor ne trdim, da so na levi barabe, na desni pa svtniki.
  Trdim pa, da se Slovenska družba po padcu komunizma ni demokratizirala. Po zaslugi navidezno sestopljene parije, se ohranja praksa, ko se govori eno, dela pa se povsem nekaj drugega.
  Prva priložnost za uspostavitev drugačnega stanja je bial takrat, ko je Pučnik predlagal lustracijo. Sestopljeni partijci so to reprečili. Vodilno vlogo pri tem je imel Bučar.
  Takrat so iz Smelta, udbovske trdnjave sporočili Slovencem: Psi lajajo in karavane gre dalje. Nihče izmed vodilnih sestopljenih partijcev na čelu z najpriljubljenejšim predsednikom Kučanom na ta oglas ni reagira.
  Rado, žal ne morem k tem proštevati ne škofa Šuštarja ter falange nejgovih duhovnikov, ne desnih intelektualcev ne nekaj svobodno mislečih Slovencev, ne desne emigracije. ne, nihče med temi ni odobraval Smelta. In tako se jezačelo.
  Nekateri so bili nedotakljivi za slovenske zakone. Delali so kar so želeli. Drnovškova – leva vlada- pa nič!!
  Tako se je ustvarila elita, ki je sedaj prerasla v kriminalno tolpo, ki vlada Sloveniji.
  Naivneži, levičarji pa jih podpirajo, ker mislijo, da so s tem, ko prisegajo na Marxa ta pravi.
  To pa se da poćeti le z ljudmi, ki imajo oprane možgane.
  Pa ne pozabiti na Prvi maj, ki je še veseno delavski praznik.

 20. Pris Pris pravi:

  Angel, saj je vse to res, je pa res tudi to, da se je sveženj škodljivih privatizacijskih zakonov, po katerem je bilo pokradeno večino ex-družbenega premoženja, sprejel pod DEMOSovo oblastjo.

  Glede lustracije pa nikoli nisem razumel predvsem tega, kako daleč bi se šlo, glede na to, da so tudi mnogi na t.i. desni strani imeli partijsko preteklost. Bi bili Janković, Bavčar in Šrot lustrirani (kolikor vem, nihče od njih ni imel omembe vrednih partijskih funkcij), oz. bolje povedano, misliš da kdo drug, ki je neomadeževan s preteklostjo, ne bi mogel na podlagi iste zakonodaje ravno tako postati “tajkun”?

 21. Rado pravi:

  Tvoja jeza na Bučarja,
  je lahko le v funkciji diskursa desnice. Češ, preprečil je lustracijo.
  A vendar tranzicije ni mogoče gledati le skozi ideološki spopad.

  Stvari je treba gledati drugače, tudi pomočjo teorije elit. Slehernik – Slovenec, ki je bil rojen v takšnem času, da je bil na vrhuncu moči v osemdesetih letih, je moral vsaj formalno sprejeti takrat obstoječo ideologijo, če je želel kaj narediti iz svojega življenja. Zadovoljiti svoje poklicne ambicije ipd. Človek pač ni mogel čakati, na morebitno spremembo sistema.
  In prav zaradi tega so bili najsposobnejši kadri prav člani zveze komunistov.

  Če bi ustregli Pučniku in bi zvedli lustracijo, bi le-ta nujno zradirala tudi sposobne gospodarstvenike.
  In kje bi danes bili? Tam kjer je danes Češka***. Na Češkem so namreč izvedli lustracijo od katere se ta uboga država še danes ni pobrala.

  *** V dvajsetih letih prejšnjega stoletja je bila Češka najrazvitejša evropska država!

 22. aleš pravi:

  Sem svoj denar že potegnil iz LB,mi je bila tista šola leta 89 dovolj,ko nisem mogel dvignit svojih mark ko sem jih potreboval,sicer pa vlado,banke itd. vodijo ljudje,ki so fani od tajkunov.

 23. Gušti pravi:

  avanti popolo

 24. Johanson pravi:

  Andrej, Rado, Simona, A.R.S. economiae.

 25. Johanson pravi:

  Gušti, najprej je treba biti delavec. Poglej wikipedio.

 26. Zasavc pravi:

  Tako je Andrej, blefa je dovolj za nadaljnih sto let.
  In tvoja vprašanja/razmišljanja so povsem na mestu.

  Odzivi na tvoje pisanje pa:
  Vsakokratna Slo oblast lahko skače do stropa, ko prebira takšne komentarje in se gre mirno svoje igre naprej, igre, ki so že dolgo nazaj prestopile vse meje moralnih vrednot. Tudi, ko se gre za vse nas se takoj razdelimo na leve in desne in vsak laja in grize po drugemo.
  Ni lepšega za oblast in njihov namen je dosežen.

  Ne razumem nekaterih, kako so iskali drevesa v tvojem sestavku, gozda pa sploh ne opazijo. Pomembna je poanta sestavka kot celota, ne neko obešanje na vsako vejo ali list.

  Kdaj se bomo prebudili in glasno povedali raznim novodobnim mesijam kar jim gre?
  Dragi moji te iste mesije so nas pripeljali do današnjega stanja. Pa kaj vam morajo naredit, da boste to končno videli?
  Moje osebno mnenje je, da bomo na ta vlak prisedli, ko bo drugje že pošteno gorelo in se potem tolkli po prsih za zasluge, ki so jih dosanjali/uresničili drugi.

  Angel tvoj vzrok za bolezen je tako mimo, kot trditev cerkve, da je zemlja središče vesolja.
  Če poenostavim lahko iz tvojega prispevka naredim naslednje zaključke.
  Ker Slovenija ni opravila z partijci/komunisti/revolucijonarji/rdečo/levo zalego je nastala v Slo največja kriza po II svetovni vojni in ker je svet globalna vas se je kriza kot blisk najprej razširila v neomadeževane/demokratične/ohinsploh poštene/nič krive ZDA in se potem od tam razširala naprej še v preostale dele sveta.
  Tržno gospodarstvo, predvsem v ZDA je povzročilo krizo. No beseda tržno je bilo zlorabljeno bolj, kot vse prostitutke tega sveta. Zlorabljeno za vse kaj drugega, kot resnično tržno gospodarstvo.
  In delavske plače niso povzročile te krize, garant.

  O povdarjanju in slavenju zmage v II SV, daj tole povej kakšnemu Američanu, Francozu, Angležu in ostalemu “zavedenemu” naprednemu svetu.
  Tam slavijo zmago v II vojni precej bolj bučno in s ponosom, kot pri nas.
  Pri nas bi mogoče s svojim pisanjem še kakšnega prepričal, potem pa ti ostane še kakšna polovica sveta, da jo prepričaš o njihovi zmoti.
  Vso srečo ti želim.

  O tvoji svobodi tiska.
  Bil je Jutranjik, Delo nekaj časa-poglje sedaj njihovo naklado, Demokracija, RTV, brezplačniki leto pred volitvami-ne razumem zakaj jih sedaj ni več! in še nekaj podobnih. Imeli so kapital, novinarje, voljo in bilo so dostopni celotni Slo.
  Zakaj se niso prodajali?
  Verjetno je prišla iz vrha ZK depeša, ki jo je upoštevalo recimo 1,5 mio Slo, da teh časopisov ne smejo kupovati.
  Ja pa ja d.
  Kaj pa, če so bili ti časopisi preprosto neberljivi tudi za najbolj zveste simpatizerje/vojake, kaj šele za ostale slovence.
  No jaz depeše nisem upošteval, prebiral nekaj časa, pa mi žal ni potegnilo, da bi jih začel redno brati.

  Pučnika je lustriral kurirček Janez in ga odrinil na rob političnega prostora. Kurirček, ki išče kemijsko formula za amnezijo uma Slovencev o njegovem liku in delu do recimo njegovega 35 leta.

  Andrej govori o grozljivo dvojnih merilih za ljudi. Od nekdaj je bilo tako, ampak to kar se je dogajalo zadnjih deset let je poteptalo vse človeške vrednote, ki so se ustvarjale stoletja. To je problem današnjega sveta, kdo ve koliko časa še v takšni obliki.

  Prvi maj je danes.
  Nobena pravica delavcem ni bila poklonjena, ker bi bili lastniki kapitala dobrodušni. Vse pravice so bile priborjene tako ali drugače. Z besedo ali mečem.
  Ker se mi prepiramo o oslovi senci sploh ne opazimo, kako nam te pravice jemljejo/zmanjšujejo. Delavci so že nekaj časa v sužnjelastniškem/mezdnem odnosu naspram lastnikom kapitala. Srednji sloj, tisti, ki tole še lahko bere se verjetno tolaži, saj nam še gre nekako. Danes še gre, kaj pa jutri?
  Če mislite, da bodo vas preskočili potem sanjate pri belem dnevu. Kmalu boste na vrsti. in kdo bo kriv za to?
  Največ sami, ker nihče nič ne ukrene in samo čakamo, vsak poziv za recimo kakšno državljansko nepokorščimo pa pospremimo z nasmehom na ustnicah.
  A veste kaj?
  Bedni smo.

  Grki so že nekaj poskušali, verjamem, da ni daleč dan, ko se bo podobno začelo v Nemčiji, potem ne bo vrnitve.
  Zagovornik nasilja, ne.
  Tisti, ki bi morali slišati besede jih nočejo in ti bodo pripeljali ljudi do tega, da bodo zavzeli ulice/tovarne.
  Ulica bo samo posledica ravnaja “gospodov” zadnjih deset let. No ja, to nikoli niso bili gospodje, niti za črko g ne.

  Prvega ne pozabiš nikoli.
  Maja

  http://www.youtube.com/watch?v=4Trn4l8_5Tc

  Fetalij, lepo te je videti po dolgem času.

 27. NoMercy pravi:

  @ Simona Rebolj: si me pa res počastila s tvojim obsežnim komentarjem – le, da ne vem čemu??
  Do sedaj sem bil mnenja, da se komentatorja bloga pač na kratko odpika in se večji del komentarja posveti blogu in njegovemu avtorju.
  Na finance se s svojimi 30 leti delovne dobe od tega vsaj 1/2 za tuje naročnike, v trenutno še vedno panogi z največ razvoja (SW) kar dobro spoznam.
  Verjamem pa, da se od režiserjev v SLO (gre menda v glavnem in po mojem vedenju za pašo pri državnih jaslih ) le redko kdo spozna na finance in na zavarovanje najemov …
  Saj bi ti kakšno še zabelil, pa bi sam pred sabo imel težave pred pernatimi živalmi zaradi tega.

 28. dahvor pravi:

  …ja, bilo je vprašanje – kdo bo oral, kdo sejal, kdo užival, kdo prodajal, kdo kupoval in kdo bo pojedel … bilo je in je in bo in rešitve ne bo, ker jo ni, ker vsak mora – rad- je, malo manj rado se orje, sejat jih malo zna, žet je naporno … ostane čakat in čakat – to jih največ zna … da vsi Smrt čakamo le, si jih pa najmanj upa priznat, omenit, spoznat … prevečkrat se beseda Strah uporablja, v vsakdanjem Življenju.
  In pisati pametno, modro, strokovno, zabavno, veselo, žalstno in strašno…je v tem času čist vseeno-nič več toka spremeniti ne more… vsi čakamo samo kaj bo…ma prav vsi in cel Planet…siti in lačni … gledam slike iz Delovskih proslav ob praznovanju praznika dela -malo praznujočih lahko še kaj dela…vsi pravijo, da so v penziji…in zanima me koliko brezposelnih praznuje in koliko zaposlenih-
  Praznik Dela, kjer delo je takorekoč brez vrednosti … slabo, nič, ssz zamudo plačano…in mafijska država, oziroma vedenje države, če se temu reče mafijsko, jaz imenujem tolovajsko…je že od rojastva do danes in jutri tudi še bo…ker vsi ki so nas posiljevali so še z istim-enakim vedenjem tle…eno govorjenje, drugo mišljenje, tretje izvedenje…rezultati vedno presenečenje…Obama je v zadnjih dneh reku … prav, razumno je pričakovati, da tisti, ki so zajebali bodo hotli, bi radi zdaj reševali, kar so zasrali … toda res ne morejo verjeti in pričakovati, da jim bomo mi še verovali…verovali v nadnaravne sposobnosti !!!
  sem v Piramidi, poleg Gospodične Erike, še Župana Bohinja gledal in poslušal … mogoče take podprite…izredno odkrit, in malo nov nastop in, če še vzamem, da je omenil, da je karjero kot natakar začel -se ga spomnim, bil je dober, jaz sem bil vedno kot gost…da je obdobje cenenih blefov pr koncu je vedu in ostala dva Župana premagal…zmagal je pa zato, ker je bil jasen in simple…zgleda, da je rešitev Slovenije tudi zelo preprosta.

 29. dahvor pravi:

  …ker sem plet pozabu in okopavat, moram pripomnit, da to Delo, še profesionalni Kmetje, niso z veseljem delali … so ga, ker so morali, če so veči pridelek želeli…želja pa vse rad-nerad premaga … Partizani so si boljši jutri želeli in elegantno Katarinco po pravu o pravici in resnici nakladat dobili…dobili so kar so Želeli, eni pravijo, da ne…in o Borbi seveda…Borbi za Svobodo in temeljih in ne bom še omenu kaj vse, ker vem kako rabijo Besede-zakaj se je že toliko bitk bilo…da generalmajorji ratajo.

 30. dahvor pravi:

  …sej bi v daljavi, skozi okno, še naprej oči pasu, je mir, kontejneskih ladij je vsak dan manj iz obzorja izplovečih…samo me je zrajcu komad-hit, na študentskem trobilu,…pokaži svoj smrad iz ust…je refren.

 31. Alter pravi:

  Košaka najbrž daje abstinenčna kriza.

  Nič ni pošimfal Janše, jezi se čez tajkune – in čisto pozabil je, da so trenutno na oblasti “ta pravi”…

  Angel, dobro si napisal. Radota pa ne smeš jemati resno, ker kar nekaj flanca. Vedno flanca o hudih težavah kakšne vzhodnoevropske države (ki pa teh težav sploh nima), pa ne upošteva, v koliko slabši situaciji so te države začele in s kakšno hitrostjo nas dohitevajo.

 32. Simen pravi:

  Uprava NLB je na tiskovni konferenci namreč izjavila, da ne vejo, kaj so to tajkunski krediti, saj jih država ni utemeljila.

  Pomoje je to velik del problema. Verjetno ni nobene zakonodaje, ki bi definirala takšno početje, ki so si ga privoščili nekateri od naših managerjev. Banka je na ta način sporočila, da so se držali črke zakona. Razloga, da so ti managerji dobili posojila iz prve, sicer ne bodo znali opravičiti (vrabci pa že čivkajo da so to veze in poznanstva).

  Drug velik del problema je pa dejstvo, da smo imeli sedaj že obe opciji na oblasti in nobena ni sprejela zakonodaje, ki bi omejila “tajkune”, tako da zakonsko sploh ničesar niso krivi (vsaj ne verjamem da bo kdo dobil omembe vredno kazen za gemblanje s podjetjem). Tudi politiki že vedo zakaj je to za njih v redu (vrabci že čivkajo da so to veze in poznanstva). Po drugi strani pa kot je rekel Andrej, vsi po vrsti blefirajo, da se borijo proti temu.

  Jebat ga, je že tako, da je veliko gnoja za spucat v slovenskem hlevu. Kdaj se bo nekdo tega lotil je pa vprašanje za miljon € in moj glas na naslednjih volitvah.
  Lp

 33. angel pravi:

  Sedaj po prvomajskih praznikih naj sporočim poučno zgodbo, ki vam bo pokazala razliko med pravo demokracijo in demokracijo, kakršna je v Sloveniji in ki jo v glavnem kreirajo leve avtoritete.
  Gospodarska kriza je prizadela Slovenijo. če odštejemo težave požrešnih tajkunov, ki jim ne uspeva pogoltniti preobsežnih zalogajev in jim sedaj gre na bruhanje, je v Sloveniji katastrofalno prizadet delavski razred.
  Ta bi naj bil organiziran v sindikatih, ki bi se morali boriti za pravice delavstva.
  Ob dejstvu, da nekatera podjetja še vedno razpolagajo z dobičkom, ki je v glavnem last tajkunov in njihovih združb, da posamezni lastniki kapitala še vedno neusmiljeno zapravljajo denar, delavce odpuščajo, jim povečujejo norme, jih slabše plačujejo s sredstvi države, ki bi naj zagotavljajl več delovnih mest jih ohranjala in zagotavljala primerne plače je stanje alarmantno.
  V demokratičnih državah sindikati za 1. maj organizirajo proteste ter prisilijo valado in delodajalce, da jim odrežejo pravičnejši kos pogače.
  Kaj pa so storili v Sloveniji sindikati, ki še vedno izhajajo iz komunističnih časov?
  Priredili so kresovanja in zabave ter kalimerovsko tulili v meglo o krivicah, ki da se godijo delavstvu.
  Tako niti vlada, niti tajkuni niso takšnih demonstracij vzeli resno in agonija se bo nadaljevala.
  Lustracija bi odpihnila takšna sindikalna vodstva in postavila na čelo ljudi, ki bi se v prvi vrsti borili za pravice delavcev, ne pa za ideologijo, ki je v svetu izumrla, ker ni bila uspešna.
  Upam, da me ne boste ocenjevali za desničarja, ker se resnično zavzemam za dlavske pravice!

 34. Rado Rado pravi:

  Lustracija sindikalistov?

  Nič novega. To je neskrita želja vseh delodajalcev odkar sindikati obstajajo.
  Pozabljaš pa Angel, da so prav vse politične stranke vdinjane, ali enemu, ali drugemu kapitalu in da je tudi slab sindikat boljši od nobenega.
  Je zadnji branik posameznika – delavca pred neomejenimi apetiti lastnikov kapitala.

 35. angel pravi:

  Rado!
  To kar pišeš o sindikatih je res, vendar to velja za sindikate v demokratičnih državah.
  Pri nas je večina vodilnih sindikalistov še iz partijskih časov.
  Ti so skrbeli pred vsem za to, da ne bi kdo zrušil komunistično oblast, tako kot so za to skrbele vse takratne legalne inštitucije, tudi tako imenivana civilna družba.
  Zato je čisto sprenevedanje organiziranje prvomajskih piknikov pod okriljem sindikatov, na katerih delavce, če se jih že udeležijo, slepijo z žuganjem oblasti in tajkunom, ki nič ne spremeni.
  Če bi Semolič in podobni mislili resno, bi organizirali ,masovne demonstracije in vstrajali tako dolgo, da bi slekli iz hlač tajkune in ves lumpe, ki so brezobzirno kradli delavce in državo, da je danes obubožana.
  Kako pa naj ljudje, ki so se še pred kratkim vrteli na kadrovskem riglšpilu in se potikali od sindikata na szdl in nato na partijo, pa na zb itd. sedaj svojim kolegom skoćijo v hrbet.
  Brezzobi sindikat ne bo rešil obubožanih delavcev.
  Sindikat, ki je skrbel za ozimnico in kurjavo danes ni potreben.
  Spremeniti mora zavest delavcev, to pa je nevarno.
  Večino vodilnih sindikalistov je postavila še partija in ti sedaj ždijo na svojih bogato plačanih stolčkih in slepijo delavce z obrabljenimi govorancami.
  Dovolj blefa!

 36. Rado Rado pravi:

  - Vsi mi Angel smo še iz partijskih časov, zato to dejstvo, ki ga navajaš ni relevantno. Bolj je pomembno kaj sindikati počno. Kritični so bili do Janše in prav tako so kritični do Pahorja. Torej?

  - Organiziranje prvomajskih piknikov je bilo vedno sindikalna domena. Ni mi jasno zakaj ti to ne paše?!

  - Masovne demonstracije proti tajkunom? Ja ljubi bog, kaj pa imajo sindikati pri tem? Tajkune je ustvarila politika. A sindikati pa naj rešujejo zadevo? Si ti hecen!

  - Sindikat ne skrbi več za kurjavo in za ozimnico, ker jim delodajalci tega ne pustijo več.

  - In Semolič ima prav ko trdi, da za banke se vedno najde denar, za delavce se pa nikoli. Pa je jasno, da delavstvo ni krivo recesije.

  - Vse kaže Angel, da le ponavljaš delodajalske “mantre” in se v bistvo problema sploh nisi poglobil. Predvsem gre za večji del proizvedenega kolača. Sindikat želi večji del kolača za “delavstvo”, delodajalci pa za lastnike.
  Ali tvoja intervencija pomeni, da se ti zavzemaš za večji del kolača v korist lastnikov?

 37. angel pravi:

  No, s tem, da sem iz partijskih časov sem se sprijaznil, nisem pa se sprijaznil, da slabe navade še kar krojijo usodo slovesnkega naroda.
  Sindikat je prvenstveno zato, da pribori delavcem čim boljše pogoje za življenje.
  Kaj govori Semolič me niti ne zanima, važno je, kaj je Semolič v svoji večni sindikalni vladavini dosegel.
  Žal zelo zelo malo.
  Ko je prišel k nam tuji trgovec, bi moral zahtevati za našega delavca, ki dela identično isto delo kot v delavec tujini enako plačo. Tega ni dosegel, ker mu je prijatelj, prijatelja Jankovič kot direktor Merkatorja to preprečil.
  Ko se v tujini zapirajo tovarne, gredo ljudeje na cesto in prisilijo vlado, da ukrepa.
  Tega Semolič ni sposoben. Takrat, ko so ga postavili za sindikalista, tega ni smel, sedaj pa ne more, ker bi sicer vrgel iz oblasti svoje prijatelje. Če bi bila lustracija, te funkcije v svobodni Sloveniji ne bi mogel obdržati, drugi sindikalist pa bi že verjetno deloval tako, kot delujejo sindikalisti v normalnih družbah.
  Ob Semoliču je še več njemu podobnih.
  Sindikati pa so le en segment narobe sveta, lahko bi nadaljeval še na drugih področjih.
  Ne kot desničar, ne kot levičar, ne kot klerikalc pač pa kot človek, ki stvari vidi takšne kot so, ne takšne kot nam jih servirajo takozvani napredni levičarji ( ki si grejejo riti na naivnosti delavskega razreda).

 38. Alter pravi:

  Če bi bilo to res, da so sindikati zadnji branik pred grdimi podjetniki, potem bi bili vsi zaposleni v sindikatih.

  Jih je pa manj kot 40%, v razvitih državah, kjer pa zaposleni živijo boljše, je pa še manj ljudi v sindikatih.

  Drugače je pa tako, da, bi Sindikati zdaj bili že vsak teden na cesti, če bi bila na oblasti Janševa vlada – in to samo zato, ker ne bi bila prave barve.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !