Bučarjevi nekrologi

Sreda, 15. april 2009

France Bučar je izdal knjigo, v kateri ugotavlja, da je Slovenija zašla v slepo ulico in da smo ostali brez vrednot. Poleg tega ugotavlja, da so Slovenci sicer izpeljali projekt samostojnosti, potem pa je zmanjkalo idej za naprej. Zato je bil po Bučarjevem mnenju posledično ves posel jalov, saj kljub vsakoletnem govorjenju o zaslugah za osamosvojitev nismo opazili preprostega dejstva, da so se temeljne družbene vrednote razkrojile.

In kako bi sploh bilo drugače, ko pa je ravno Bučar in njegov krog zaslužnih za samostojno Slovenijo popolnoma klecnil tako na pravnem področju kot tudi na gospodarskem. Bučar je pač pisec slovenske ustave in ima že zato velik moralni kapital. Toda v osemnajstih letih se gospod ni oglašal, ko je država sprejemala slabe gospodarske zakone. Še več! Bučar danes molči ali pa se ne zaveda, da mali delničarji še danes ne uživajo nobene zaščite pred večinskimi lastniki kapitala. Ne mine dan, da ne bi Kristijan Verbič nastopal v medijih in sprotno opozarjal na oškodovanje malih delničarjev. Zgodi se pa nič.

Podobno je bilo že dobro leto po osamosvojitvi, ko so prvič prišle v javnost informacije o prekupčevanju z orožjem. Tudi takrat bi lahko Bučar vstal in se zavzel za dosledno upoštevanje črke zakona in bi bile te mafijaške rabote razkrite, akterji te kraje pa zaprti. Toda ne. Takrat je bilo bolj važno čuvati “tekovine osamosvojitve”, namesto da bi obsojali čisto navaden kriminal. Danes tako lahko le opazujemo, kako je ena in ista banda preprodajalcev orožja vmešana v posle z Patrijo — pa spet nič. Čakamo, kaj bodo odkrili finski preiskovalci, saj naši očitno niso sposobni priti zadevi do dna.

Gospod Bučar se zdaj spravlja tudi na sindikalne voditelje, ki da nikoli niso videli tovarn od znotraj. Halo?! Je to nivo debate o delavskih pravicah? Sam se dobro spomnim, kako je gospod Milič vseslovensko javnost prepričeval, da je treba ukiniti plačane malice med delovnim časom, da bo naše gospodarstvo bolj konkurenčno. Če ne bi bilo sindikatov in teh voditeljev, ki tovarn niso videli od znotraj, bi bila tudi ta pravica ukinjena. Je takrat gospod Bučar dvignil glas in protestiral proti amoralnemu predlogu delodajalcev? Ne, kajti s temi malenkostmi se osamosvojitvena gospoda ne bo ubadala.

So se pa na dolgo in široko ubadali z ideološkimi debatami. Koliko je bilo potrošenega papirja samo za spravo, pa povojne poboje, pa vlogo cerkve med drugo svetovno vojno … V nedogledso se prepirali o tem, medtem pa je nemoteno potekala privatizacija slovenskega gospodarstva in tajkunizacija le-tega. In da ne bo pomote, tudi danes se mediji ubadajo bolj s Titovo avenijo kot pa z družbenim kolapsom države. Nikjer ni videti niti enega predloga, kako zaustaviti izčpavanje podjetij, kako razslastiti imetnike sumljivega kapitala, kako podati kazenske ovadbe proti odgovornim v nadzornih svetih, kako preprosto vzpostaviti zakone, ki naj bi se spoštovali. O tem se sliši malo. Do danes je le Mencinger podal svoj predlog progresivne obdavčitve kapitala. Vsi ostali molčijo in zgolj razpredajo o globalni krizi.

Gospod Bučar pa zdaj s svojo knjigo hoče postaviti nov temelj razumevanja slovenstva in družbenih odnosov. Prva stvar, ki mi pride na pamet, je to, da je osamosvojitvena inteligenca zapravila ves svoj moralni kapital, da še naprej o tem razpreda. Če jih je kaj v hlačah, naj ustanovijo stranko in začnejo razbijati to strankokracijo od znotraj. Bliža se junij, ko bomo spet gledali vso to elito, ki se bo na naš račun tudi pogostila v Cankarjevem domu. Seveda bo zakuska prilagojena kriznim časom, verjetno bo namesto narezkov bila bolj skromna jedača. Vsi ti gospodje bodo siti in ponosni odkorakali v Odmeve in obujali spomine na veličastno leto, ko so nas osamosvojili. Bojim pa se, da bo število nezaposlenih takrat že nevarno blizu 100.000. Samo vprašanje časa je, kdaj bo množica eksplodirala  — ekspodirala v čistem besu, saj ne samo ne bo imela dela, marveč kmalu ne bo imela več nobene perspektive živeti v samostojni Sloveniji.

Za to množico brezposelnih pa obstaja še bistveno večja množica tistih, ki rintajo za mesečno mezdo, manjšo od 500 evrov, in ki se vsak dan tresejo za delo. In ko bo ta množica enkrat spoznala, da je tako Bučar kot vsa ekonomskopolitična elita obraz enega in istega establishmenta, bo prepozno — za establishment namreč. Če Pahor ne bo radikalno spremenil zakonodaje gospodarskega prava in končno žrtvoval nekaj svetih krav na oltar pravice, se jeseni mirno lahko nadeja socialnim nemirom. Takrat pa tudi nasilne demonstracije niso izključene, saj tako in tako nimamo več nobenih vrednot. In kako bi čutili spoštovanje do ljudi, ki so nas osamosvojili ne samo od Jugoslavije, temveč tudi od dobrin, ki bi nam na podlagi poštenega dela morale pripadati? Bučar lahko mirno piše nekrologe svoji generaciji, ki ni znala postaviti države na realne temelje.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Sreda, 15. April, 2009 ob 15:09 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

41 komentarjev na “Bučarjevi nekrologi”

 1. NoMercy pravi:

  uff … tokrat se pa z Andrejem strinjam – do zadnje pike.
  twelve points za to objavo. :)

 2. Good Point pravi:

  tudi jaz pridajam: dobra objava in se strinjam od začetka do konca!

 3. Luka pravi:

  Jap.

 4. Gušti pravi:

  Lepo si to spisal, no Bučar je že v teh letih ko si ljudje sami od sebe dovolijo pridigo ostalim!
  Kne g.Bučar

 5. Kroko pravi:

  Kul članek.

  P.S.: Število brezposelnih bi bilo do sedaj veliko bližje rekordnim 130.000 iz leta 1993, če ne bi vmes spremenili načina njihovega beleženja.

 6. Rado Rado pravi:

  Strinjam se s tabo Andrej,
  glede Bučarjevega “pretiranega” odnosa do sindikatov. Glede ostalega kar si natovoril na Bučarjeva ramena pač ne. Dr. Bučar je vse tisto, kar si izpostavil večkrat javno ožigosal in pravočasno pokritiziral. Morda je kriv Berlin, ali pa karkoli drugega, da je to šlo mimo tebe.

  Že v letih 1996 do 2000, za časa Drnovška se je kritično oglašal glede gospodarske pri (h)vatizacije. Prvi je bil, ki je vzdignil glas zoper Mermala in BTC, etc., etc. In kasneje še mnogokrat.

  Da je dr. Bučar zapravil ves svoj osamosvojitveni kapital?
  Razmisli še enkrat Andrej. Po moje pretiravaš.

 7. chef chef pravi:

  Sveta preproščina!

 8. NoMercy pravi:

  več bo treba švicat za manj plačila :P
  mogoče se bomo pa zaradi vsega sranja kot ljudje zbližali :D

 9. david.pelko pravi:

  Ne drži kar pišeš o Bučarju.

  Bučar že dolgo dolgo let trobi, da Slovenijo vodi ORGANIZIRANI KRIMINAL :!:

 10. dahvor pravi:

  Starcem, je treba pustit edino veselje, ki ga še imajo, da nakladajo … in zmorejo…
  …in vsi in niti eden, vsaj zadnjih 50 let, ni omenil, da treba tako Državo narest, da sposobni delajo, ne pa da delo se samo po vezah inj poznanstvih in po rodbinskih poteh dobi, tasko sposobnoi niso mogli nič nardit … to je sicer omenil, da niso omogočili…še bolj grozno je blo poslušat, kmecla in pesnika iz krasa-zlobca … kot, da sta skozi na nepravilnosti opozarjala in pesnike -kulturnike v vlado predlagata …
  …ja hudič je ko vidijo, da so zaman živeli, da je vse drugače … če bo blo kaj modrosti in vedenja in, če jih Don mafije osebno ne bi obisku, ko so se za tv zbrali, da še zadnje rečejo, če bi-bi vedeli, da se to vsem zStarcem zgodi … ali pa Mladim se pomaga, da ja ne bi, kaj več nardili, da bi jim uspelo ostat…
  in radio študent, naj anketo dela -koliko se je Svet spremenil-v zadnjih 60 letih – naj Samo Starce sprašujejo, ker sem glih ob celonočnem poslušanju, ugotovil, da jim zmankuje idej …
  Moj Nono je rekel-vem, vidim na tv, črnobeli, da se v Osako, Nagasaki-pred bombo, njegovi najljubši mesti na celem Svetu, zdaj iz Tomaja v 24 urah pride -Mi smo z najbolj moderno avstroogrskega cesarstva ladjo 6 mesecev hudo pluli-po Bombayu niso vedli več zakaj pravzaprav grejo…u Šanghai …
  Ja, imel je samo lepe spomine in lepo starost, preteklost…zato se je v njegovi sedanjosti samo veselil.
  Lepo je biti Star, če se lepo Mladost preživi.

 11. Žogca pravi:

  “Bučar je pač pisec slovenske ustave in ima že zato velik moralni kapital.”

  Ustavo je pisalo še nekaj drugih ljudi, katerih imen povprečen Slovenec niti pozna ne, kaj šele, da bi jim bili večno hvaležni.

 12. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Žogca

  Hvala za opozorilo, nisem vedel. Kako to, da je potem v ospredju vedno samo Bučar?

 13. dahvor pravi:

  Lahko se pa zafurano Mladost v srednjih letih preuredi, to tudi pomaga še, tudi v poznih srednjih še pomaga ampak to je zadnji čas, da se na leta stara, mir doživi.
  Ja, ustava…pravna Država je za izbrisane, naši slopolitiki vedno povdarijo, za Delavce brez plače, pa prava nihče v Državci več za argument ne omeni…pa ja ni Ustava tako spi(d)sana.
  Se mi pa odlična ideja, da bi vse politike u bron ulili in jih v alejo, tm skozi Tivoli, od pravoslavne Cerkve, skoraj do radiota študent v levo in desno vrsto zložite, lepo razsvetlite, rožer zasadite … G. Sušnik 333x Bravo -vseeno dela najlepše oddaje na rtv-čeprav samo o Vrtovih – vsak dan bi eno pogledu, če bi jo On naredu… odlična zdi, ne vem kje sem slišal, samo vem, se spomnim, da jo je eden izmed odličnih Slovencev govoril… in koliko bi to Otročičkom Zlatim pomagalo, sigurno bi Turistom znali tržit … to zanimivo Zgodovino Lutk, v vrsti, po vrsti, ustavno, samoupravno …
  ampak … Gospoda Bučarja se bom spomnil, po izjavi … Delu vso čast nazaj-pomembnost …najbl se mi je dopalo, ker je in oblast izpustil, ta pride z uspehom Dela samoumevno in ni niti več tako pomembna.
  Sindikalist pa bi moral to, kar zdaj modruje, leta 1986 modrovat, takrat bi bolj zaleglo.
  Seveda solidarnost … danes je toliko revežev povsod okoli, da lahko Človek samo tala … in res je zelo lepo, ko Marjo za Nesrečne Družine slovenske, -žarek upanja zbere-, kakor je grdo, plačat Delavce z mesom gledat, gleda Solzne Oči – Starih Ljudi … Svet bo videl tudi vse obrnjeno, narobe Svet, na študentu so ugotovili, da normale ni več…je, je, še nekje…tisti pesnik taljanski, ki na nov način zarepa, v studiju city, je zelo normalen, med razvalinami in ni več tako mlad, toda videnje ima…videnje današnje.
  In največa neumnost je misliti, da jih recimo leta 1960 ni denar zanimal – nikogar, ker se je vse že imelo- veliko plenjenje je že bilo v teku…že so jasno pokazali in povedali, da eni hočejo-zaslužijo dosti več…te, ki so še živi, iz daljnih časov prhajajo-mo…bi pa samo vprašu, v kakšnem materjalu želijo Zgodovini sijat …in Narodu služit, Turiste vabit, Mlade izobraževat … kamen, les,železo, bron, iz ostankov bomb, … še v zlato bi katerega in srebro in platino ulil, če bi kakšeno malenkost doplčal…tudi iz plastičnih buč, bi bla varjanta, za Čarovnike in Mistiko.

 14. dahvor pravi:

  …je pa le lepo, vseeno vprašat -tako bi občutek dobre postrežbe bil…kaj si kdo želi.
  samo kdo bi kuhu in kelnaru ostane odprto vprašanje…v turizmu se samo še direktorji in ministri vidijo, v politiki exelence in v gospodarstvu, heroji osamitve, njihovi dohtarji in magistri … ni težko ugotovit kako je.
  …in zanimivo je videti, kateri se kažejo in kateri se skrivajo, takoj, ko je kriza očitna postala … ko je pravljic konec … Otroci hočejo novo, nič se sanjam o stari ne radi predajo … nihče več ne mpore pogoltnit, kot ravno Otroci.

 15. dahvor pravi:

  …intelektualnega znanja.

 16. angel pravi:

  Že večkrat sem omenil, da je partija samo navidezno sestopila z oblasti takrat, ko se je Slovenija osamosvojila.
  Kljub ustavi, katere soavtor je tovariš Bučar, ki je sodobna in podlaga za demokracijo, družba ni izšla iz komunističnih konceptov vladanja.
  Dvig standarda v Sloveniji in uspešnost drnovškovih vlad je priprisati pred vsem osamosvojitvi, ki ni več terjala denarja za nerazvite, radikalno zmanjšanje sredstev za oborožitev, ter opustitev izgradnje kapitalnih družbenih investicij (avtoceste so zgrajene na kredit).
  Ves čas lažno prikazujemo našo uspešnost, za njo pa se odvija veliki kriminal.
  Zanimivo je, da so bučarjevo knjigo pospremili na pot ravno ljudje, ki so najbolj odgovorni za današnje stanje v Sloveniji, pa tega skoraj nihče ni opazil. To kaže na zaskrbljujoče stanje v naši družbi, saj je zgubila razsodne ljudi, ki bi jo lahko popeljali iz težav.
  Žal je vsaj še ena generacija Slovencev obsojena na životarjenje.

 17. MihaM pravi:

  Bučar je govoril že, ko si bil ti še varno tiho.

 18. MihaM pravi:

  Še dodatek: tole pisanje me spominja na Janeza Stanovnika. Od vseh možnih ljudi, ki so vedeli za povojne poboje, je našel za očitke ravno Kocbeka. Tako tudi Andrej od vseh možnih likov v slovenski politiki najde ravno Bučarja. Svašta!

 19. andrejkosak andrejkosak pravi:

  dragi Miha

  Poglej si malo druge moje zapise, spisek je kar daljsi.

 20. Zbigniew pravi:

  Žalostno je, da obtožuješ za sranje osamosvojitelje. Osamosvojitelji so bili odžagani že leta 92. Razen redkih posameznikov(npr. Bavčar) . Nekateri od teh posameznikov so si kasneje tudi napolnili žepe.
  Večino tajkunov pa izhaja iz prejšnjega režimo, ko so bili pri koritu.
  Veliko je tudi čistih oportunistov, ki so vsaki strani lezli v rit.

  Imamo pa srečo, da je prišlo do svetovne finančne krize.
  Največji tajkuni se bodo sedaj morali lepo posloviti od dela ali pa od vsega premoženja. So pa vsi delali po sistemu, daso zapufali ničvredno podjetje, sami pa nič zastavili.
  Kdo je kriv? Država, banke. Pri nas se je mižalo na obe oči, saj so bili to “NAŠI”. “Vašim” ali pa kakšnemu s svojim znanjem itak ne bi pomagali.

 21. MihaM pravi:

  Poiči v arhivu Bučarjev intervju v Sobotni, kjer je Bučar postavil presunljivo točno analizo naše ekonomske situacije: da nimamo ne kapitalizma ne socializma, marveč vsakdo, ki pride na oblast, državo doume kot plen. To je eden naših glavnih problemov. In če greš po seznamu plenilcev, Bučarja ni med njimi.

 22. angel pravi:

  Včeraj zvečer je bila na POP Tv poučna oddaja.
  Tema je bila posvečena dilemi, ali Tita uvrstiti med velike sinove slovenske zgodovine, ali pa naj konča na smetišču.
  Slovenski narod se je opredelil za prvo opcijo.
  To je dokaz, da smo Slovenci še globoko v komunizmu in da nam komunisti še niso dovolj ustrojili kože.
  Zanimiv pa je homunkulus Bučar, ki se vedno nekako rine v Evropo in koketira celo z habsburškim princem, ter zavaja ljudi. Ko pride do trenutka odločitve pa potegne vedno z rdečimi, pri katerih je bil v mlajših letih birič.
  Takšnim renegatom ni za zaupati in vedeti je treba, da je Judež, Judež in da s takimi ljudmi ni možno graditi demokracije.
  Tudi on je na starni tistih večinskih, ki jim je bil Tito vzor, nam pa predava, kaj je napačnega storila poosamosvojitvena demokracija.
  Največja napaka je bila, da ni prišlo do lustracije, ki jo je preprečil taisti Bučar, takrat bi izločili vse, ki še danes ohranjajo popkovino s komunizmom, razvili bi se v sodobno demokratično družbo in ne bi sanjali o zablodah propadlega komunizma.

 23. Pris Pris pravi:

  Angel, eno vprašanje, če smem … Kako je bil dr. Bučar birič rdečih? Ravno ti rdeči so ga zaradi njegovih idej sredi sedemdesetih odstranili z univerze, Jože Smole pa ga je celo označil za narodnega izdajalca. Za razliko od njegovih kolegov na pravni fakulteti dr. Jambreka in dr. Šturma, ki sta bila v tem času režimu očitno po volji, sploh dr. Jambrek je zasedal kar nekaj prorežimskih funkcij, v poosamosvojitvenem obdobju pa velja za ideologa stranke, ki najbolj oponira kontinuiteti stare vladavine.

  Oddaje Trenja pa ne bi poimenoval “poučna”, ne glede na vsebino. To je medijsko skropucalo. ;)

 24. Rado Rado pravi:

  Pred 22, ali 23 leti je dr. Bučar v evropskem parlamentu predaval parlamentarcem in jih pozval, da nikar naj ne dajejo več posojil Jugoslaviji, ker bo le-ta vse kredite zajebala.
  Ta njegova poteza je sprožila velik srd takratnih vladajočih struktur in celotne komunistične srenje. Za današnje čase je to pravzaprav nepredstavljivo hrabro dejanje. Takorekoč je bil ožigosan za izdajalca Jugoslavije.

  Zato vas prosim, da ne jecljate več o Bučarjevi kredibilnosti in hrabrosti, ker v resnici nimate pojma o njem.

 25. angel pravi:

  Kolikor je znano je bil Bučar član OZNe!
  Kot predsednik parlamenta se je odločno uprl lustraciji, ki so jo izvedle vse države, ki so bile žrtve komunistične diktature.
  S tem je omogočil stanje kakršno je danes v Sloveniji.
  Partija je sestopila z oblasti, vendar nam še vedno valda.
  Potem, pa se naj Bučar ne joče nad stanjem, kakršno je danes v Sloveniji.
  Naj se ozre okrog sebe in videl bo, kdo vse se je udeležil promocije njegove knjige. Knjga je namenjena potvarnanju demokracije in sodi v isti koš prevar o sestopu partije iz oblasti, zato Bučarju ne verjamem.

 26. Rado Rado pravi:

  Etiketiranje nič ne pove o stvari sami!
  Človeka determinirajo dejanja.
  In Bučarjeva dejanja so tista prava.

  Hvala bogu, da ni bilo lustracije. Vse tiste nekdanje socialistične države, ki so izvedle lustracijo so danes v ekonomskem smislu, na evropskem dnu.
  Elita je ena sama. In leta 1990 ni bilo rezervne armade uspešnih ekonomistov, ki bi lahko prevzeli gospodarstvo.
  Pozabi angel zdaj na ideološko sovraštvo, ampak se zberi na dejstvo, da je šlo za akt preživetja. Tu je prioriteta

 27. Pris Pris pravi:

  Bučar član OZNe? Prvič slišim in po pravici povedano tudi ne verjamem, sploh glede na dejstvo, da so ga zaradi njegovih protirežimskih aktivnosti odstranili z univerze in ga razglasili za persono non grato. Rado je omenil tudi njegovo predavanje v evropskem parlamentu, po katerem je bil s strani Smoleta in drugih partijcev označen kot narodni izdajalec.

  Saj se z vsemi Bučarjevimi idejami tudi jaz ne strinjam, ampak to, da je bil član OZNe, pa meji na natolcevanje (razen seveda, če imaš trdne in verodostojne dokaze).

 28. Rado Rado pravi:

  Pris,
  menda je Bučar res bil član OZNE. Vendar je takoj po vojni izstopil, ker se je hotel posvetiti študiju.

  Sicer pa članstvo** kjerkoli ne determinira človeka povsem enoznačno. Važno je, ali je počel kaj slabega. Če kaj takšnega veš, potem povej in ne etiketiraj v prazno.

  ** Tudi mnogi člani zveze borcev, ali npr. nove slovenske zaveze so bili rojeni po II. svetovni vojni. Torej jim ne moremo očitati vojnih zločinov.

 29. Pris Pris pravi:

  Okej, jaz pač doslej o tem nisem slišal, očitno pa nekaj vendarle je na tem.

  Vem pa, da je Bučar že v članku iz leta 1950 svaril pred pretirano nacionalizacijo oz. razlastitvijo zasebnih nepremičnin. Članek sem čisto slučajno zasledil med študijem (mislim da) predmeta upravno pravo.

 30. angel pravi:

  Nikogar ne obtožujem, da je bil črn, rdeč, plav ali kakršne koli barve, obsojam pa ljudi, ki tega ne morejo in nočejo priznati. Drobnič priznava, da je bil belogardist ali domobranec. Bučar in njemu podobni pa nočejo priznati,, kaj so bili, razen, če jim to dokažejo, potem pa se izgovarjajo na čase, ki so narekovali takšno ravnanje. Tudi to je do neke mere opravičljivo, vendar končno mora nastopiti kesanje in katarza. Danes tega še nismo doživeli na partijski strani. Še vedno so ljudje prepričani, da je bil titov režim nekaj odličnega in da je to prakso potrebno nadaljevati z majhnimi korekturami. V tem je napaka, to je zabloda in v to zablodo nas ponovno vodi Bučar.
  Da je to res, dokazuje zbor, ki se je zbral okrog njega. Vsi ti so imeli več kot dovolj časa, da Slovenijo postavijo v vrh svetovne elite, žal pa se sedaj kažejo zablode.
  Slovenija je brez elite, ki bi jo izvlekla iz krize.
  Kar poglejte si nespretno valdo, ki v štirih mesecih razen redukcije plač ni zmogla nič pametnejšega.
  Tudi vsi nadaljnji ukrepi bodo naravnani v splošno siromašenje, Mar nas to ne spominja ne ničkoliko krat videno?
  Generala po bitki ne rabimo, zato naj Bučar modruje v kakšnem penzionističnem klubu:

 31. Rado Rado pravi:

  Ugibanja kje bi lahko bila Slovenija so le nerealna fantaziranja.

  Slovenija se je iz nekdanje socialistične dežele, prebila med prvih trideset držav na svetu (po vseh merilih glede kvalitete življenja).
  Torej smo v gornji sedmini vseh držav.

  Želje in pričakovanja za kaj več? Lepo prosim!!!!

  O Bučarju pa nekaj vlečeš na silo. Za lase privlečeno in nevredno odgovra!

 32. majakrizaj pravi:

  Me ne prepriča, so že vsi politiki pisali knjige in spomine, he,he in več kot za prah nabirat ni koristi.

 33. Axel pravi:

  Takšen kot si režiser si tudi kot pisec blogov; NIKAKAV!!!

 34. angel pravi:

  Ne živim na luni, temveč v Sloveniji.
  Sem družabeni človek, sem vedno med ljudmi in ti govorijo o sebi in svojem življenju.
  Zalo malo je takšnih, ki je zadovoljnih stanjem v državi.
  Nezadovoljnni so v službi, nezadovoljni so z državo, saj kjerkoli imajo z njo opraviti jim je bolj mačeha, kot domovina, od sodstva, šolstva zdravstva, policije in še marsičesa.
  Ljudje niso neumni, saj lahko vidijo razliko na drugi strani meje, kjer bi naj kruti kapitalizem odiral ljudi.
  Tam se še vedno lahko zaposlijo, kljub krizi in imajo bistveno boljše pogoje kot pri nas, saj tam sindikati skrbijo, da delavci dobijo dovolj za preživetje, pri nas pa skrbijo v glavnem za svoje položaje.
  In to je tam, kjer so doma poraženci,kjer jih niso osvobodili parizani, kjer ni bilo dobrotnika Tita, kjer ni bilo komunistične revolucije in kjer ni poneumljenih ljudi, ki jim kot ovcam lahko v prazne galave tlačijo zgodbe o uspehu.
  Rado, do tja je največ uro vožnje in ogled je zastonj!

 35. smoger pravi:

  ‘…prva stvar, ki mi pride na pamet, je to, da je osamosvojitvena inteligenca zapravila ves svoj moralni kapital…’

  :) ))))))))))))))))
  kaki moralni kapital, ko pa je Zahod odločil, da se Slovenija osamosvoji…kako bi pa orožje iz Zahoda prišlo do Hrvaške oz BiH ?
  Kapitala iz te dejavnosti pa glavni krivci zagotovo ne bodo zapravili tako hitro. Oh yeah! :)

 36. angel pravi:

  Pojavil se je še eden opranoglavec. Temu so galvo oprali z najmočnejšim šamponom.
  Kako lahko nekdo danes trdi, da je osamosvojitev naročil Zahod.
  Znano je, da je Slovenija imela zelo velike težave z mednarodnim priznanjem, da se je morala zelo truditi, da je do njega prišlo.
  Ves svet je tedaj zagovarjal enotno Jugoslavijo.
  Žal pa je od osamosvojitve sestopljena partija enega za drugim onemogočila demokratične ljudi, dokler ni ostal ostanek od ostanka. Sedaj vladajo levi sami in vidi se, kaj zmorejo.
  trenutno je kriv za neuspeh Pahor, ki ga bojo v najkrajšem času odrezali, nato bo sledil še marsikdo, iz začaranega kroga pa izhoda ne bo tako dolgo, dokler ne bo vzpostavljena dejanska demokracija, ki bo pometla s partijskimi privilegiji in nehala narod slepiti s titoističnimi “dosežki”.

 37. Vanja pravi:

  Rado Slovenija se ni iz socializma prebila med prvih trideset, temveč je tam že bila..tudi za časa Jugoslavije.
  Če pa gledamo Češko in Poljsko na primer..čeravno smo še pred njimi po gospodarskem razvoju, se prednost, ki smo jo imeli še za časa Jugoslavije nad njimi zmanjšuje.

 38. Vanja pravi:

  hahahahaha, pa ga imamo krivca za svetovno krizo, to ej gospod pahor. aja pa komunisti,seveda.
  nekomu se od silnega sovrasštva tako fuzlja, da je racionalo čisto zanemaril.

 39. Rado Rado pravi:

  Vanja,
  ni vprašanje, koliko se nam Češka približuje, bolj je vprašanje, kakšen je razkorak med nami in med najrazvitešimi.
  H kvaliteti življenja pa se ne prišteva zgolj denarni standard, ampak tudi čistost okolja, klima, varnost prebivalcev, pa še kaj.

 40. peter pravi:

  Ob obisku na Slovaškem je premier Pahor izjavil, da sta Slovenija in Slovaška enaki. Za časa socializma smo bili daleč pred takratno Češkoslovaško, po razdelitvi pa je bila Slovaška revnejša od obeh nastalih držav. Smo pa res napredovali.

 41. angel pravi:

  Čistoče okolja, klime, varstva prebivalstva in še kaj manjka v avstriji, ki je bila premagana v 2. svetovni vojni, ker ni imela Tita in partizanov.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !