Kangler v 2. razredu

Petek, 13. marec 2009

Saj ni res, pa je! Mariborski župan Franc Kangler je pisal predsedniku vlade in mu potožil, da se kot Mariborčan počuti kot drugorazredni državljan. Glavni razlog je seveda ta, ker Borut Pahor ne misli kar takole na slepo požegnati 300 milijonov evrov težke Univerziade v Mariboru. Zraven pa Kangler še veselo toži, da v upravnih odborih državnih firm, na ministrstvih in drugih vidnih državnih funkcijah ni dovolj Štajercev!

Zdaj mi pa res ni nekaj jasno! Najprej smo se v nedogled prepirali o škodljivosti delegiranja strankarskih politikov na najvidnejše funkcije v gospodarstvu — in se večinoma strinjali, da gre za korupcijo in klientelizem —, župan Kangler zdaj uvaja še pokrajinski faktor delegiranja. Po njegovi logiki bi očitno morali začeti izbirati nadzorne svete po pokrajinskem ključu. Tako bi naprimer v Petrolu bil v nadzornem svetu zastopan najmanj en Štajerc, pa verjetno en Primorc, da o Dolenjcih, Zasavcih, Prekmurcih in Gorenjcih niti ne razglabljam. Ker pa nevarno raste število regij in dežel, ki se počutijo geografsko enovite in posebne, bi bilo potrebno ustrezno povečati tudi nadzorne svete in ministrstva — oziroma namesto enega sekretarja uvesti kar šest sekretarjev, če ne celo osem, da bo gospod Kangler ja dobil občutek, da ni drugorazreden in prikrajšan.

Še hujša kot ta pokrajinska logika je Univerziada, ki naj bi po Kanglerjevih izračunih koštala med 8 in 305 milijonov evrov. Da, dragi bralci, tolikšen je razpon Kanglerjevih pričakovanj! Kako lahko neka športna prireditev naraste z osem milijonov na tristo? Toda če vemo, da bi Kangler rad za ta denar zgradil skakalnico, kompleks hotelov, pa verjetno še bob stezo in vso cestno infrastuktoro, je jasno, da imamo na delu megalomana, ki se očitno ne zaveda vrednosti denarja. Ne vem, od kod Kanglerju logika, da bodo skakalnice in smučarija razvili Maribor in ga postavili na zemljevid sveta kot kakšen Schladming. Ali se gospod zaveda, da Pohorje vendar niso švicarske Alpe in da lahko že dve bolj suhi zimi uničita ves prihodek. Je temu nastopaču jasno, da se v času recesije opazno pozna upad zaslužka od turizma v celem svetu? Italijani že danes govorijo, da bo kakšnih 100.000 njihovih turističnih delavcev poleti izgubilo posel. Projekcije sosednje Hrvaške niso nič bolj obetavne. V Ljubljani je upad turistov že danes 20-odstoten. In še slabše bo, saj ni nobenih znakov, da se bo kriza kmalu končala. Toda ne! Gospod Kangler vidi v turizmu svetlo prihodnost Maribora in nesluten razvoj. Kot da ne ve, da bo po končani Univerziadi treba te objekte tudi vzdrževati. In če niti Planici ne gre od rok, kako bo šele šlo Kanglerju?!

Toda gospoda Kanglerja to ne zanima. On jaha na cenenem populizmu in Štajerce hujska proti Ljubljani, saj dobesedno napiše, da če bi bila Univerziada v Ljubljani, bi se denar takoj našel. Halo! V Ljubljani pač nihče ne razmišlja o kakršnihkoli igrah, predvsem pa ne o Univerziadi, ki je niti televizije nočejo prenašati, saj gre za tretjerazredni dogodek, tako kot kolajne ne kvalificirajo športnikov v vrhunski razred. V Ljubljani tudi ni nihče stokal, ko so predsedovanje EU preselili na Bled in se na daleč ognili Ljubljani.

Univerziada je le eden od primerov, pri katerih Kangler hujska Štajersko proti vedno bolj osovraženi Ljubljani in posledično proti vladi. Gospoda čaka še leto, ko bo Maribor postal Evropska prestolnica kulture. Tudi tu naj bi bil račun zopet astronomski: dobrih 200 milijonov evrov. Po teh izračunih bi gospod Kangler za obe prireditvi zagonil okoli 500 milijonov evrov, ki naj bi jih prispevali evropski strukturni skladi, država in zasebni kapital. Kdo so ti zasebniki, pa Kangler ne pove. Gospôda, pa saj to je skoraj milijarda bivših mark! Ali si predstavlja, koliko stanovanj, tovarn in vrtcev bi lahko za ta denar zgradili. Četudi Kangler oklesti vse to na polovico ali na četrtino, so številke še vedno nerazumljivo visoke. Pri vsem tem pa je najbolj smešno to, če ne že tragično, da Kangler nima oziroma noče dati 3 milijonov evrov za prijavo za organizacijo Univerziade. To je približno tako, kot da stopiš v igralnico z 50 centi in nimaš niti za igralni žeton.

Jasno je, da je Kangler s temi grožnjami in izsiljevanjem padel že tako nizko, da ga noben piarovec ne more več rešiti. Najbolj smešno bi bilo, če bi ga spravljivi Pahor sploh resno jemal. Kangler si je omislil najbolj bedast način, kako bi sam (s skupino gradbincev) okrog prinesel državo, si kupil nove volitve in namesto kruha Mariboru prinesel iger. Sicer pa je v tednu Kanglerjeve ofenzive propadel tudi njegov manhattanski projekt ob Dravi, saj se je umaknil glavni zasebni investitor Igor Lah. Že ve, zakaj. Upam da tudi njega ne bo Kangler proglasil za Ljubljančana, ki namerno zavira razvoj Maribora.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 13. Marec, 2009 ob 18:32 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

21 komentarjev na “Kangler v 2. razredu”

 1. Žogca pravi:

  “Po njegovi logiki bi očitno morali začeti izbirati nadzorne svete po pokrajinskem ključu. Tako bi naprimer v Petrolu bil v nadzornem svetu zastopan najmanj en Štajerc, pa verjetno en Primorc, da o Dolenjcih, Zasavcih, Prekmurcih in Gorenjcih niti ne razglabljam.”

  Za popizdit. Še en ključ, ki nima nobene zveze s sposobnostjo.

 2. Žogca pravi:

  “Ker pa nevarno raste število regij in dežel, ki se počutijo geografsko enovite in posebne, bi bilo potrebno ustrezno povečati tudi nadzorne svete in ministrstva.”

  Najbolje, da res. ;-) Meni tako ali tako ni jasno, kako mi, ki delamo, sploh uspemo vse to sfinancirati. In imam tako ali tako občutek, da ta država mora iti v maloro. Ker je teh, ki se pasejo, veliko preveč. Ampak ne, imejmo jih še več. Danes sem slišala, kaj govori ta župan in moje mnenje je takšno … :roll:

 3. chef chef pravi:

  No ja, tele primerjave z zgrajenimi vrtci so vedno malo za lase privlečene, ker je to enostavno denar, ki bi ga za neumnosti zapravili tako ali drugače.

  Bo že držalo, da je problem politikov v tem, da denarja niso nikoli služili, ampak ga vedno samo zapravljali. Tako je, če denar pride sam od sebe – od davkov.

  Navdušenje nad nekim tretje ali četrto razrednim tekmvanjem, ki ga prekašajo ne samo olimpijske igre in vsa svetovna prvenstva, ampak tudi svetovni pokali in malo močnejša mednarodna tekmovanja, je pa čisto slovenski fenomen, ko je nek Štajerc ves masten, ker je dobil organizacijo iger, ki jih noče nihče. Niti organizirat, niti gledat.

  Za vse je pa kriva Ljubljana. You go, Kangler, zarukanec!

 4. Žogca pravi:

  “Toda gospoda Kanglerja to ne zanima. On jaha na cenenem populizmu in Štajerce hujska proti Ljubljani, saj dobesedno napiše, da če bi bila Univerziada v Ljubljani, bi se denar takoj našel. Halo!”

  Očitno samo delitev na leve in desne ni več dovolj, da bi se nabirali glasovi.

  Dokler vsak Slovenec ne bo sovražil vsakega Slovenca, ne bo miru.

 5. lordwales pravi:

  Jaz se pa počutim – kot tretjerazredni državljan.
  Moja Štajerska banka mi več tednov ni hotela ali zmogla poslati banlnih izpiskov, pa sem še na banko in se pritožil.

  Pravzaprav ima Maribor smao eno napako:

  Šerifa kanglerja!

  Volitve bodo še,
  300 milijonov evrov pa raje za pakete hrane.

  Pa kaj bo Mariboru univerziada?

 6. pitboss pravi:

  …kot so tretjerazredni tvoji filmi in jih še vedno moramo plačevati…
  spet pišeš o nečem o čemer nimaš pojma… drži se recenzij filmov o ostalem pa…

 7. david.pelko pravi:

  Zadnjič si pisal o o odprtem pismu gospoda Ziherla, danes pišeš o odprtem pismu gospoda Kanglerja.

  Zdaj pa samo še čakamo na tvoje odprto pismo predsedniku vlade :lol:

 8. Jean Tonic pravi:

  Kje je bila zadnja univerzijada? Katera nacija je bila na zadnji univerzijadi najuspešnejša? Kateri športnik vam je z zadnje univerzijade ostal najbolj v spominu?

  Ko mi bo vsaj eden od tisoč Slovencev znal odgovorit na vsaj dva od teh vprašanj (sam o odgovorih nimam pojma, niti me ne zanimajo), bom dejal, da je morda Kanglerju za te njegove idiotizme treba iz proračuna prispevati kaj malega… recimo tisoč EUR :-) . Do takrat pa…. lepo vas prosim…

  Edina stvar, ki jo vem o univerzijadi, je ta, da je nekoč bila nekje v bivši Jugi in da je o njej Srečko Katanec izjavil, da so vsem fuzbalerjem iz jugoslovanske prve enajsterice takrat zrihtali indekse, da so lahko igrali… in tako so bili tisti tipi, ki faksa še od zunaj niso videli, vsaj nekaj časa pravi študentje, kar je seveda tipično balkansko-genialno-simpatična ideja, kako prelisičiti konkurenco…

 9. Žogca pravi:

  “Kje je bila zadnja univerzijada? Katera nacija je bila na zadnji univerzijadi najuspešnejša? Kateri športnik vam je z zadnje univerzijade ostal najbolj v spominu?”

  Iskreno povem, da se mi niti sanja ne. Zato mi sploh ni jasno, zakaj moramo mi to reč na vsak način imeti.

 10. Frunobulax pravi:

  Bravo Košak. Tako se govori. Kangler je pa en navaden outsider;)

 11. NoMercy pravi:

  Fino bi bilo, ko bi g. Kangler govoril v 1. osebi ednine.
  Potem se zaradi mene lahko okliče za “žnj” kategorijo državljana, vrne državljanstvo ali pa se gre izbrisanega.

 12. Žogca pravi:

  Pitboss, jaz sicer nisem poznavalka filmov in ne vem, kateri so Košakovi, ampak kolikor vem, je Outsider njegov. Kar se mene tiče, fantastičen film. Edini slovenski, ki sem ga večkrat gledala, ker mi je bil tako dober.

 13. dahvor pravi:

  Ker sem Str in zato imam dosti časa, sem gledal Kulturo, kjer je Gospod z Ekipo nastopil-nastopal je dobro, edino se bi moral vprašat, kolikšno težo Besede imajo, če predavamo, kako smo oh in ah sposobni, samo denarja, da bi to sposobnost pokazali, pa nimamo…kot, da se je vse ta trenutek začelo…pa le ene, samo zadnjih 20 let poslušam kako treba v Mb pomoč vložit … za Sposobnega Človeka, ki točno ve kaj bi delal-naredu, ni problem Denar najdt, taprvo to zna in pol napreju … takih pa,ki imajo ideje in nič dnarja je pa ta trenutek na Svetu za dosti ladij, turističnih napolnit … koliko bi jih šele napolnili, če bi dnar imeli…tako pa stojijo, ker prvi val, takih, sz idejami in brez kapitala za te ideje…danes kreditov ne morejo-znajo vrnit … in vsak Kmet sz Zemljo ve, da se taprvo Zasluži in potem za zabavo in okrasne rozce se troši … luxus je treba prej zaslužit … samo Maribor in luxus jue pa kot noč in dan … če enga bozga casinoja ne more to mesto vzdrževat … zato pa berem, zadnje dni, da ima Rdeči Križ, Caritas, papir za šolo v Indiji zbirajo-Otroci, pod vodstvom, samo cena papirja pada, pa niso toliko zbrali, kot bi radi … so maxi u glavnem zaposleni … poleg Borcev, Dpomobrancev in Vlade, ki jo zgleda moti, da mora vladat … trije močni finančni stebri, ki naj bi v Sloveniji razvoj nosili … nosijo platno šotora za Cirkus cvata, ki je sklenil, taglavni na Svetu ratat … po 20 letih treningov je ta Cirkus valda že za še kaj sposoben…za razvoj pa naj iz Eu dajo – slovensko znanje se je v avtoceste z asfaltom zalilo…seveda tudi to na kredit…še dobro, da so se iz tunela skobacali, da ne bi jih tudi njih potem enkrat arheologi najdli, kako delajo-za razliko, pišejo račune za Delo…opravljeno…če je pa Gospod še župan, je pa tak nastop, prositi za denarno pomoč, da se bodo brezposelni lahko igrali, takorekoč Umetnost in Hrabrost…in z Barcelono so se primirjali, Graz je bil pičkin dim za Maribosko Gospodo in Kultur ministrca se je sam nasmihala … kar je dalo vedeti, da ljubljančani vedo kako stvari stojijo-mariborčani pa še vedno nimajo pojma…in kdo je v tastari najbl stari jugoslaviji po Sloveniji industrijo postavljal…najmanj Slovenci…ampak Lent le še stoji-saj upam, od kar nič več Marša ne poslušam, nimam nič več pojma…in samo od Delovnih Meščanov si mesto lahko kaj več privošči…od zapufanih samo gorje.

 14. Simon pravi:

  Andrej. S tem si v najboljši možni luči refleksiral samega sebe.

  Ko po medijih spremljam izjave Kanglerja, me sprime enak občutek cinizma, kot pa če prebiram tvoje kalimerovske izpade, kako je država dolžna poskrbeti, da imate akademski režiserji delo, da imate urejene delovne pogoje, da je država dolžna poskrbeti, da ljudje gledajo vaše filme in da vas ti ljudje spoštujejo…

 15. Simon pravi:

  Država namreč tebi ni dolžna nič, ne slovenskemu filmu, še manj kakšnemu filmskemu skladu, kot tudi ni dolžna dati Kangelrju in njegovim namišljenim idejam nič. Znajdite se sami, kot se znajdejo vsi preostali ljudje, ki sedijo po 12 ali več ur fabrikah, pa nimajo te možnosti, da bi lahko v medijih predstavljali svoje poglede na problematiko. To je najmanj kar ste dolžni.

 16. andrej košak pravi:

  Simon

  Ne nabijaj kozlarij. Poglej si kako imajo urejeno financiranje po vsej Evropi in boš ugotovil, da so povsod skladi, seveda bolj polni kot pa naš. Da me primerjaš z Kanglerjem meji pa že na norost. Sicer pa odkar smo v samostojni Sloveniji niso v slovenski film zmetali niti desetine vsote ki jo zahteva tale štajerski šerif.

 17. andrej pravi:

  ej haloooo, skrenili ste s teme. Sam sem Mariborcan in celo vesoljno Slovenijo prosim RESITE NAS KAGLERJA.Zaradi tega cloveka se nam smeji cela drzava. Prosim!!!!

 18. AndrejM pravi:

  Andrej,

  Kanglerja ste si nakopali na grbo Mariborčani sami in vsa Slovenija se lahko postavi na glavo, pa ga ne more zrušiti. Kar pa se Univerziade tiče: norost v teh časih. OK, če je stvar tako preprosta, naj jo Maribor in Ruše organizirata s svojim denarjem, počrpata evropska sredstva in zraven pridobita še zasebni kapital. Edina Univerziada, ki se je v naših krajih spomnimo, je bila tista (že zgoraj omenjena, pri nogometu) zagrebška, ko je vsa Juga krepko plačevala purgerjem, da so prišli do kupa športnih objektov. Se bo zgodba ponovila? Če smo že pri zimskih športih: najprej je potrebno urediti Planico, ki je sramota za Slovenijo.

 19. denis pravi:

  Kangler je seveda nesposoben, sedaj pa bo valil krivdo na vse druge. Drugo leto bo s temi svojimi prevelikimi čevelji letel nazaj v Duplek, kamor tudi spada. Po mentaliteti in po sposobnostih.

 20. angel pravi:

  re 17
  Zraradi Tuerka pa cela evropa!

 21. Simon pravi:

  Nisi razumel Andrej. Tu ne mislim razglabljati o filmskem skladu. To ti dajem samo kot primer, ki potrdi, da sta si Kanglerjem precej podobna. Oba želita biti pijavke na državnem proračunu (na takšen ali drugačen način) zato, si greta pa najbrž tudi v brke.

  Jaz pa samo mislim, da si noben od vaju ne sme počutiti užaljenega. Ne ti, ki si vse svoje celovečerne filme posnel iz pretežno davkoplačevalskega denarja, kot tudi ne Kangler, ki sedaj zahteva, da mu država investira projekt…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !