Pahor in rokomavhi

Petek, 20. februar 2009

Izsiljevanje Marjana Podobnika in neke obskurne stranke je logična posledica Pahorjeve spravaške politike, ki je pripravljena zaradi dobrega vtisa pristati na laž, zavajanje in na koncu še izsiljevanje.

Izsiljevati je začel sam Pahor, ko je Hrvatom postavil zahteve, ki zanje niso bile sprejemljive. Da so bili Hrvatje takoj pripravljeni umakniti vse sporne dokumente, mape in člene iz dokumentov za približevanje EU, bi bilo čisto dovolj za Pahorjevo diplomatsko zmago. Toda ne. Hrvate je bilo treba prisiliti, da katerega od teh dokumentov ne bi slučajno predložili tudi na arbitraži oziroma mediaciji. Seveda Hrvatje na ta ultimat niso pristali — saj niso nori, da bi si popolnoma zvezali roke pri kasnejšem določanju meje. Pahor se takrat ni zavedal, da si je glede Hrvaške zabil avtogol in da je sosednjo državo potisnil na okope proti Sloveniji. Zdaj je prepozno govoriti o tem, saj je jasno, da poti nazaj ni več. Reakcija Hrvaške ni bila samo užaljenost, temveč občutek ogroženosti. Politika izsiljevanja je postala sinonim za primerno politiko do sosednje države.

Ni bilo treba čakati niti nekaj mesecev, ko se je istega orožja poslužil Janez Janša in izsilil, da je Državni zbor izglasoval njemu všečen zaključni račun njegove vladavine — čeprav je Računsko sodišče ugotovilo precej drugačno stanje. In spet je Pahor s svojim znanim leporečjem pohvalil poslance, ki so v dobrem tednu spremenili svoje mnenje za stoosemdeset stopinj in zavestno — zaradi “višjih ciljev” — sami sebi lagali, da so se pametno in državotvorno odločili. Laganje, sprenevedanje in potrjevanje lažnih rezultatov je po Pahorjevem mnenju torej državotvorno dejanje.

Spet ni minilo niti par tednov, ko se je pojavil Marjan Podobnik s stranko nekakšnih rokomavhov, v kateri ni zaslediti niti enega vsaj za silo pismenega politika — in to z nerazumno zahtevo po referendumu o vstopu Hrvaške v Nato. In kaj je naredil Pahor? Namesto da bi takšno izsiljevanje zavrnil in zahtevo nekega prosulega politika in par političnih prenapetežev, ki so še včeraj bili popolni anonimneži, minimaliziral, jim pošlje službeni avto in se z njimi pogaja. Na koncu DZ pristane praktično na vse zahteve rokomavhov, ti pa se kljub jasni zmagi odločijo, da referendum vseeno hočejo, čeprav bo škodoval slovenskim interesom in oba naroda še bolj utrdil na okopih. Še huje! Vsi sprejeti dokumenti praktično onemogočajo možnost, da bi se Slovenija in Hrvaška z mediacijo dogovorili o meji. A nič zato, Pahor bo verjetno že na naslednji konferenci spravaško razlagal, da kako modro in državotvorno je bilo njegovo pogajanje in kako pametno je, da je Slovenija končno sprejela zavezo, da je Piranski zaliv naš in da ima Slovenija deklarativno pravico, da kontrolira celoten zaliv. Čeprav bo realnost čisto drugačna. Dvomim namreč, da bodo slovenske policijske patrulje kontrolirale obalo pred Savudrijo in Umagom — kar pa na koncu sploh ni važno. Važen je le vtis, kako moder, prizanesljiv in vedno pripravljen na dogovor in sklenitev kompromisa je naš premier.

Pahor se ne zaveda, da glavni produkt njegove politike postaja izsiljevanje. Že njegova poteza z imenovanjem Dimitrija Rupla za posebnega odposlanca je bila klasičen primer izsiljevanja — izsiljevanja tako njegove lastne stranke kot celotne koalicije in vseh volilcev, ki so zanj glasovali. Danes pa že žanje tisto kar je takrat zasejal. Pot v pekel je po pravilu tlakovana z dobrimi nameni — v tem primeru z njegovim všečnim nasmeškom in spravaško filozofijo.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 20. Februar, 2009 ob 16:52 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

21 komentarjev na “Pahor in rokomavhi”

 1. david.pelko pravi:

  Ne pljuvaj čez Pahorja, ker je edini, ki je kaj vreden. Nikoli si nisem mislil, da se za tem politikom dejansko “skriva” tako v redu mož.

  Danes se v Sloveniji predvsem ne splača biti Slovenec.

  Vsa politika zadnjih 18 let je izsiljevanje Slovencev in ostalih, ki polnijo državno blagajno za predobro plačane politike, funkcionarje, državno upravo, nadebudne režiserje, kvazi umetnike vseh sort, kvazi svetovalce vseh sort, kvazi pravnike vseh sort, todoroviće in vso ostalo golazen d.o.o.

  Danes se v Sloveniji predvsem ne splača biti pošten in delati na račun svojih rok. Vse ti tako ali drugače poberejo zgoraj našteti. Najprej te onemogočajo na zaprtem in nekonkurenčnem trgu, nato ti pa davki tako ali tako poberejo tisto, kar si zaslužil s trdim delom.

  sorry za offtopic…

 2. Pris Pris pravi:

  Pahor je nesposoben vladati, zato je zame kot predsednik vlade škodljiv.

 3. david.pelko pravi:

  Pris, kaj bo Katarinca boljša, ki skrbi za odškodnine todoroviću & co?

  Ali mogoče slovenski Stalin?

 4. Rado Rado pravi:

  Pris,
  strinjam se o Pahorjevi nesposobnosti.

  Andrej,
  sicer si literarno lepo združil vsa izsiljevanja, a nimaš prav o medsebojni povezavi le-teh. Vsako zase ima svojo dinamiko in ni povezano eno z drugim.
  Marjan Podobnik je kljub svojim populističnim elementom, konsistenten v svojem boju proti Hrvatom. Spomni se njegove vloge lani pri Jorasu. Sedanja aktivnost je zgolj nadaljevanje enake politike. (MImogrede te še prosim za komentar identične Bučarjeve izjave)

  Janševo izsiljevanje je zgolj njegovo in le-tega se ni od nikogar učil. Tudi v med svojim mandatarstvom se posluževal svojih metod.

  Andrej,
  ko že govoriš o Pahorjevih nesprejemljivih zahtevam Hrvatom, te prosim, da istočasno poveš še kaj o hrvaških postopkih in njihovih ravnanjih. A njihove zahteve so pa sprejemljive za nas?

  Me tudi zanima Andrej, ali bi ti kar popustil Hrvatom? Samo, da bo mir. Ali pa se zavzemaš za takšno našo politiko pri kateri bi jih le milo prosili, da nam pustijo izhod . . .

 5. Rado Rado pravi:

  Odškodnine si ljudje zaslužijo!
  Država je takrat ravnala protipravno in prizadeti imajo pravico do odškodnine!

 6. lojzka pravi:

  Situacija je bizarna. Premier se pogovarja z neko marginalno strankico, ki jo sestavljajo ljudje, ki pod pretvezo domoljubja delajo tej državi škodo. In tudi M. Podobnik in njegovi se mi ne zdijo dosti boljši, kljub temu da so zahteve umaknili. Pahor se mi pravzaprav smili. Njegova drža je lahko napredna in načelna, a kaj ko jo vsi izkoriščajo.

  Kar pa se tiče odškodnin, ki se omenjajo tudi v komentarjih, mora o njih odločiti sodišče. Med izbrisanimi so verjetno tudi ‘izdajalci’ in oportunisti, a če je Slovenija s svojim ravnanjem kršila lastno zakonodajo, bo morala to tudi plačati. Žal. In za to se lahko zahvalimo predvsem prejšnjim vladam (tudi Janševi), ki njihovega statusa niso ustrezno rešile.

 7. spookymulder spookymulder pravi:

  Spričo aktualnih razmer v slovenski politiki sem se odločil, da se tudi sam pridružim “rokomavhom” in začnem zbirati podpise za referendum:

  http://spookymulder.blog.siol.net/2009/02/19/pahor-pricakujem-vase-povabilo/

 8. Tibor Jablonsky pravi:

  David.Pelko, kljub temu, da je vsak upravičen do svojega mnenja, ti lahko rečem samo: “Ne stoj streljat, dej.”

 9. angel pravi:

  Košak!
  V prdvolilnem boju ste imeli Pahorja za ikono, ki naj prepriča ludske množice v lepšo in pravičnejšo bodočnost.
  Trdili ste, da ga spremljo novi obrazi tako imenovani dream team, ki bo ponovno uspostavil demokracijo in prekinil s sovrsžnim govorom.
  Menim, da se Pahor sam ni spremenil, celo več, dokazuje, da je pravi socialdemokrat evropskega tipa.
  Žal pa dream team predtavlja navlako, ki ga

 10. angel pravi:

  na eni strani vleče v preteklost, na drugi strani pa v negotovo prihodnost, saj mislim, da z marksističnimi doktrinami ne bo prišel daleč.

 11. david.pelko pravi:

  Tibor, kaj te muči? A slučajno kaj od tega ni res? No, kar se izbrisanih tiče, je res bila krivica storjena nekaterim. Ampak tam zraven ni Todoroviča, so tisti, ki so bili izgnani iz Slovenije in so v Bosni posledično tudi zaradi tega umirali. To so tisti, ki nimajo denarja za drage odvetnike in ne bodo nikoli dobili odškodnin.

  Kar se zgoraj naštete “slovenske smetane” tiče pa vse drži. Delajo s proračunskim denarjem kot prasica z mehom. Vsi se okoriščajo na račun davkoplačevalca, trg je pa zaprt, karte (posli) razdeljene, trgovske poti bolj kot ne zaprte. Davčni sistem pa eden najdražjih v Evropi.

  In kaj nam ostane? Nerganje po blogosu. Pa še to je nekaterim hudo. Ajt…..

 12. Žogca pravi:

  Na stran prav vse bedarije, ki se jih naši gredo in ki jim počasi postaja nemogoče slediti, če ne želiš početi samo še to. Kaj se mi tukaj gremo in kaj se gredo tam Hrvati, je verjetno povsem nepomembno, ker so pomembni predvsem interesi EU in NATO. Za EU sicer ne vem, prepričana pa sem, da NATU daleč več pomeni Hrvaška kot Slovenija in to bo na koncu tudi pretehtalo.

 13. partizan pravi:

  Ma s Hrvati ne more biti nobenega dogovora pa naj se mi na glavo postavimo! referendum bi nam vsaj pokazal kje smo in kaj mislimo! Politiki so s svojimi prekupčevalskimi in izsiljevalskimi potezami že itak na stranskem tiru! Dokler ne bo sukcesijske konference o Jugoslaviji ne bo nič z reševanjem sporov! Saj Hrvati nimajo rešeno ogromno vprašanj z ex Jugoslavijo! Njihovo govorništvo ki spominja na nogometno ali rokometno ” duvanje” jih itak ne bo pripeljalo daleč – seveda, Nato-u se mudi za njihov vstop, saj to je biznis starega železa in zarjavelega orožja, ki ga morajo prodajati in izsiljevanje z misijami in ne vem še kaj! Upam da je Evropa pametnejša in jih tako nujno ne rabi za tržišče evropske škart robe!

 14. Rado Rado pravi:

  Saj žogca,
  se strinjam da je Nato nor na Hrvaško. Torej je treba jasno povedati Natu, da naj pritisne na Hrvaško, če jih želi imeti zraven. Zato so ti fantje od Stranke slovenskega naroda prav prišli, če je že naša politika tako posrana in preplašena.

  Partizan,
  prav imaš, to politično kupčkanje sili na bruhanje.

 15. butalec pravi:

  Ne šele za pusta, pač pa že po volitvah so v naši državi zavladali butalci, zato smo po skoraj 100 dnevih postali država napačnih odločitev in popravnih izpitov, saj smo konsenz na vseh nivojih zamenjali z izsiljevanjem. Na žalost uspešno. TAKLE MAMO V BUTALAH !

 16. Žogca pravi:

  Rado, pa ti razumeš, zakaj so jim oni pomemnejši od nas?

 17. doktor ignorance pravi:

  Andrej, preberi si slovensko ustavo in poglavje o pravici do referenduma. Kdor izvaja svoje ustavne pravice, je po tvojem rokomavh??

  Rokomavhi so izbrisani, ki bodo oskubili slovenske državljane za nepravične odškodnine.

  Bravo Pahor. Edini politik, ki zagovarja in tudi dosledno izvaja politiko ne-izključevanja. Vsi, ki ga kritizirate, ste navadni zaplankanci in sodite na smetišče moderne slovenske zgodovine.

 18. NoMercy pravi:

  O vladi in predsedniku vlane nimam (več) komentarja.
  ——
  o stranki, ki jo AK imenuje Rokomavhi: kakršni koli zgledajo, neglede na retoriške sposobnosti: so legalna stranka, ki jo naša zakonodaja dovoljuje!! — še več: uspelo jim je spraviti 100% presežek potrebnih glasov za začete referendumske procedure (BTW AK: koliko presežka po vseh stroški ustvarjajo tvoje produkcije, režije …??)

 19. angel pravi:

  Vlada pošilja gradiva v parlament in na ta način kreira dnevni red državnega zbora.
  Mali , zlobni, poniglavi Cviklček je kreator dnevnega reada, ki je zajel dve raznorodni točki:potrditev vabila za NATO Hrvaški in Albaniji in potrditev zaključnega računa države za leto 2007.
  Ena točka je vsebinska in bistvena za ugled države, to je potrditev vabila novima čalanicama NATO, in druga formalna, kjer je možno nastaviti intrigo in podvaliti ponarejeni obračun.
  Takšna poniglavost lahko uide manj spretnemu politiku, ne pa velemojstru Janši. In blokada je bila tu. Zlatouste besede Golobiča niso mogle prepričati prič, da ne gre za intrigo opozicije, temveč za aroganco koalicije.
  Nepoštenje je bilo hitro kaznovano.
  Sedaj je kolaicija v godlji.
  Upamo lahko le, da se bo z živalskimi napori rešila in s tem ohranila ugled države. V kolikor pa ji to ne bo uspelo, so nove volitve na bolj poštenih temeljih nujne.

 20. blitz blitz pravi:

  andrej, naj se sliši še tako neverjetno, ampak v celoti se stinjam s tvojim zapisom.

  Je pa treba pahorju priznati, da je učinkovito vplival na stanje duha v državi. Dogaja se to, kar se ni nikoli prej. Borci pritrjujejo Podobniku, ki bi ga še nedavno tega najraje utopili v žlici vode. Premier se pogaja z obskurnimi nikogorovići, ki so se še pred enim tednom drli: “ubi žabara”. Skratka, vsi postajamo ena velika družina. :wink:

  Najslabše pa je, da se gre Pahor v odnosih s Hrvaško tough guya, pa tega sploh ne zna in je popolnoma nepredvidljiv. Skratka, bizarno je to, da so Hrvati lahko za časa odločnih slovenskih premierjev (Drnovšek, Janša) delali z nami nekaznovcano, kar so hoteli, cicko Pahor pa jim je nemudoma zabil kol v srce. Siguren sem, da ne more spat zaradi tega.

 21. Raketka pravi:

  Imaš prav. Cela država že funkcionira na izsiljevanju.

  Potem pa se pri nas režijo Hrvatom, ko jim Amerikanci zapišejo, da so mafijska država. Kot da je za kaj takega Slovencu potrebno stopiti kaj dlje od lastnega dvorišča.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !