Šparanje

Petek, 13. februar 2009

Kdor je preživel osemdeseta leta in razpad Jugoslavije, še predobro ve, kaj pomeni “zategovanje pasu”. S tem so nas bombardirali célo desetletje. Zdaj pa je situacija drugačna. Namesto krize države imamo tako imenovano globalno krizo, predsednik vlade pa namesto sprememb obljublja šparanje pri kavicah, svinčnikih in plačah javnih uslužbencev.

Res je, da večina državnikov nima pravega recepta, kako se ubraniti krize. Toda populizem tega tipa, da si bo Pahor kavice plačeval sam, pa je tako bosa, da bolj ne bi mogla biti. Podobno bosa je ta z zmanjšanjem plač javnim uslužbencem, saj (razen zdravniškega ceha) večina teh uslužbencev živi vse prej kot dostojno. Medicinske sestre so klasičen primer podplačanega dela, da ne govorimo o učiteljih …

Po drugi strani pa ostajajo največji stroški nedokatnjeni. Verjetno bi se bilo bolj pametno odpovedati astronomskemu nakupu patrij — še posebej, če vemo, da so bile vse patrie doslej nepopolne in tehnično vprašljive. Kakorkoli, patrie bodo državo stale več kot 278 milijonov evrov.

V Mladini lahko preberete, koliko porabi država vsako leto za računalnike, avtomobile in ostale fiksne stroške, ki pa niso vedno upravičeni. Si predstavljate, da kot privatnik vsake tri leta zamenjate računalnik in vsakih par let luksuzen avto? Ne, ker ste kot državljan razumen posameznik in ne razmetavate denarja po nepotrebnem.

Podobno je z investicijami, ki si jih država privošči — pa če so nujne ali ne. Tak primer je kontrolni stolp na Letališču Jožeta Pučnika, ki naj bi med brati stal famoznih 20 miljonov evrov. Prvo, kar zbode v oči je, da je to letališče žepnega formata, zato dvomim, da potrebuje nov stolp. Kot drugo pa se sprašujem, koliko let bomo državljani še financirali monopolista, ki se na vse načine trudi odgnati nizkocenovne prevoznike s svojega letališča. Si predstavljate ta absurd? Imamo državno Adria Airways in državno letališče, ki ju financiramo, da se potem vozimo dražje in ne ceneje?!

Podoben primer je Univerziada v Mariboru, ki naj bi koštala čez 300 milijonov evrov z vsemi posegi v infrastukturo. Vse lepo in prav, a v taistem Mariboru gospodarstvo vegetira že več kot osemnajst let. Mar ne bi bilo bolje ta denar porazdeliti v majhna in srednja podjetja, ki bodo motor gospodarstva? Ali pa se bomo zopet zaplezali v megaprojekt, od katerega ne bo pravega učinka, zaradi nekaj športnih navdušencev? Koga na svetu pa še zanima Univerziada? Za nameček pa Maribor kandidira za evropsko prestolnico kulture, kjer naj bi večino sredstev spet dala država. Vseh primerov je preveč, da bi jih našteval.

Zatorej naj Pahor neha preštevati svinčnike, popite kavice in druge minorne zadeve in naj se resno loti velikih porabnikov, ki so zaradi takšnih in drugačnih političnih želja bili potrjeni kot velepomembni projekti državnega pomena.

Če kaj, je potreben premislek, kaj država z dvema milijonoma prebivalcev potrebuje in česa ne. Toda začeti bi morali pri najbolj absurdnem porabniku — to so občine, ki se lahko zadolžujejo, čeprav so zgolj igrišča vaških veljakov in ponavadi ne premorejo niti 5000 prebivalcev. To pa je zalogaj, vreden temeljitega premisleka. Je neposredna demokracija res vredna vsega tega denarja?

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 13. Februar, 2009 ob 18:53 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

27 komentarjev na “Šparanje”

 1. Žogca pravi:

  Brez skrbi, ne bodo se ustavili pri kavicah in svinčnikih. Če se ne bo prav kmalu začelo hudo šparanje tudi drugog, se bo sistem, ki mu sicer rečemo država Slovenija, sesul sam vase. Jaz se tako ali tako od nekdaj čudim, kako je mogoče, da tako malo zaposlenih financira vse to, kar se v tej državi gremo.

 2. chef chef pravi:

  Marsikateri privatnik menja računalnik po 3 letih.

  Kar se tiče kontrolnega stolpa, je pa verjetno res malo teže kontrolirat lete v neki kleti sredi Ljubljane. Če bi to vedel, se ti gradnja stolpa na Brnkih verjetno ne bi zdela tako brezeveze.

 3. xxx pravi:

  No ja eno je kontrolni stolp drugo pa je 100 meterski stolp, 150 parkirnih mest, apartmaji za spanje, kopalnice, fitnes, restavracija, prostori za relaksacijo…

 4. MB pravi:

  Meni se kar fajn zdi, da bo enkrat za spremembo denar letel v Maribor in ne vedno le v Ljubljano in na obalo. Za Univerziado in prestolnico kulture mi dol visi, a posledice bodo za MB zelo pozitivne. Če se že mora trošiti, nimam nič proti takšnemu trošenju. :)

 5. blitz blitz pravi:

  Kdaj boš torej spremenil naslov bloga v Borat Go Home? :wink:

  Se načeloma kar strinjam z zapisanim, le primere si po moje izbral nekoliko nesrečno.

  Glede plač – učitelj začetnik zasluži blizu 1000 evrov mesečno. Vem, da to ni neka bogatija, ampak inženirji začetniki v dobrih podjetjih tudi ne zaslužijo veliko več, v slabših podjetjih pa dobijo celo manj. Ne bom rekel, da so učitelji preplačani, niso pa podplačani glede na ostale.

  Glede računalnikov bi se pa kar strinjal, v evropskih podjetjih jih zadnja leta menjavajo nekako na 5 let. Če torej res javne službe menjavajo računalnike na 3 leta, to vsekakor ni v redu, ampak sam temu podatku ne verjamem. Bi pa seveda morali biti zelo previdni pri izbiri računalnikov in ne deliti laptopov kar poprek. Pri tem ne gre toliko za samo ceno hardwarea, ampak za razne varnostne software, ki jih potrebujemu za zagotavljanje varnosti pri oddaljenem dostopu in zaradi katerih je cena vzdrževanja laptopa veliko višja kot za PC.

  Glede avta se strinjam – službeni avtomobili bi komot zdržali vsaj kakih 8 let. Sem bil včeraj presenečen, ko sem pri poročilih videl Pahorja lesti v A8. Če že špara pri kavicah, bi se lahko vozil s svojim fičkotom. Mislim, da njegova varnost zaenkrat še ni ogrožena, a se bojim, da ne bo dolgo trajalo, ko ga bodo poskusile pospraviti kakšne rdeče brigade javnega sektorja. :wink:

  Letališki stolp se meni ne zdi toliko sporen, seveda pa naj bo izvajalec izbran na korektno izvedenem razpisu…

 6. chef chef pravi:

  Borut se privat vozi s katrco.

 7. AndrejK pravi:

  …da učiteljev niti ne omenjam…???
  V moji generaciji so šli na pedagoški faks tisti, ki niso mel pogojev za nič druzga…..zdej majo večjo plačo kot večina generacije v privat sektorju in vsak dan za 6 ur dela….in vsak ima službo!!…..v stilu sit lačnemu ne verjame…za medicinske sestre ne rečem nič…že zaradi narave dela…..

 8. blitz blitz pravi:

  chef, čisto prav, premier pa se res ne more voziti s fičkom. :wink: Ko bo konec recesije, si bo pa kupil Wartburg Tourist :wink:

 9. semtakateregamislite pravi:

  Ko bo konec recesije bo Slovenija tudi taicoonfree land.

 10. david.pelko david.pelko pravi:

  Ko bo konec recesije, bo Slovenija tudi taicoonfree land.

 11. Pris Pris pravi:

  Pha, populistično šparanje! Brez milosti naj država izterja denar od vseh davčnih dolžnikov, pa se bo zagotovo lažje dihalo! ;)

 12. dahvor pravi:

  …ker je glih preživetje ^80 omenjeno … ti, ki smo še tle, vemo, da Človek skozi eno krizo rešuje, ko so Hipiji opozarjali na neumnost, so obupali in se samoukinli, ker so opazili, da se neumnosti premagati ne da, so pa toliko vseeno podkurili, da so se neumneži čez glavo zadovžili … bila je edina pot takrat za naprej, če ne bi že takrat krizirali … in tako se treba zavedati in vedeti, da novi mladi s kučanom na čelu Verjamejo, da Država ne more propast, so mi celo teorijo enkrat pri šanku, jaz za šankom, razložili, kako to funkcionira … in od tu vse novodobne modrosti-dokaz vsi tajkuni in rdeči plavi in beli direktorji, ki so pa taglavni prjatli od politike … in tako Človek je vse napravljen storiti, vse, samo da svoj propad – Smrt – preloži … za ostalo mu je vse čist vseeno…in iz Zgodovine vidimo, dab Država res nikoli ne propade, dokler nev propadejo Državljani-Narod … človek pa je in bo skakal, kakor ena balka-žogca od pink-ponka…sem ter tja, še dobro, da danes muzika povsod igra, tako misli si lahko, med drugim, da pleše, eni folkloro drugi fokstrot…ne morem pogruntat, ako bi lahko na ta rap plesal, ki me zdaj poskuša angažirat za kurbišče … ja vprašanje je zakaj raperji delajo, če se na tako delo plesat ne da…bom kakšen moderen balet se probal telo zvit, tako in tako sem do sedaj, v klasiki, samo ene labode gledal…fakin kurbišče, si ta raper misli, da so besede, ki ga bodo med zvezde ustrelile, vsaj tolikokrat jih ponovi … Premier pa upa z lepim vedenjem-krjanco-velike skrbi prekrit, sej iz Zgodovine je tudi razvidno, da Narod ponori, če se mu slabe novice, preveč pogosto sporoča … koso si barette za darila dajali, so vse o sebi, simbolično, povedali … po Partizansko bomo se branili, do zadnjega diha,…ker ne poslušajo več pesmi, ki so v ZSrcu nastale …hehehe k Walter pa začne in je začel pravit, kaj se mu jebe, tle se da poskakovat… je konec, otrpnem, od poslušanja, koncentracija.

 13. angel pravi:

  Gospod Košak!
  Spremljal sem vaše pisanje pod prejšnjo vlado. Tej ste s pisanjem pripomogli, da je prišla na oblast.
  Človek bi pričakoval, da ste pripeljali vlado na oblast zato, da bo razmišljala o tem, kaj mora storiti, da nam bo bolje.
  Ni minilo še sto dni, pa na vse strani ugotavljate, da ukrepi niso zadostni, niti ne pravilni.
  Kadar človek naredi napačni nakup. mu nakandno kesanje nič ne pomaga.
  Smešno pa je, da vi predlagate področja, kjer je možno prihraniti denar, namesto, da se s tem ukvarja vladni dream team.

 14. dahvor pravi:

  …ta pa poje … včasih je fajn blo, ko smo vsi skupaj bli … danes pa smo le številke -ip- kam gre ta Svet…sanje tu sanje tam…torej gre v Sanje in tam je bil, je in bo…v Mori dnevni ali nočni nihče prav dolgo ne vzdrži…še Yoge za bit morast ni narjene…tudi teč je bolje…filme pa dela se, da Gledalci grejo zamorjeni dam.
  le fkup uboga Gmajna, le fkup … tle moram pa vstat v pozo mirno…ne vem, če je tudi predpisano, v katero smer Sveta-Vesolja se moram obrnt…mirno, rokev dol ob telesu, telo otrdet mora in ko je telo trdo, je dobro se na prste nog povzdigovat in spuščat in s tem valovanjem dihanje uskladit … vse je v gor in dol.

 15. dahvor pravi:

  … samo še to, če nardim nakup, ki doma potem vidim, da je mimo, mirno v trgovino vrnem in mi brez besed vso kupnino vrnejo…in grem domov in mislim, kaj naj pa zdej kupim, da bo prav.

 16. dahvor pravi:

  … in sigurno je Vprašanje … kaj je bolj pomembno, koliko se zasluži ali koliko se pršpara, z odrekanjem, od zasluženega lahko…po izkušnjah je samo pomembno koliko ostane, koliko nimamo kam več porabit … je to možno – je…bem, bodo Vnuki znali hitro … tudi ta zakon se iz Zgodovine uči.

 17. dahvor pravi:

  …Valter – V Vetru – je kriv, ker vse po Resnici reče…hihihihi.

 18. dahvor pravi:

  in … ko, če hodimo po ulici, divji, če ni glih Miky, ki Azra pravi, da ostani doma, kjer je dosti brezdomcev, jaz vedno tistega izberem, ki najbolj depresivno deluje in tako nima skoraj nobne šanse, da bi uspel kaj spetlat, nažicast, dobit -scena je neusmiljena – in mu začneš 1$ na dan dajat – za projekt si je treba mesec vzet, vsak dan, ob istem času, po isti ulici it in tako, en teden po,1$ dolar naslednji, 10 $, tretji 20$ in za sladico zadnji po,100$ … vse kar spoznaš je da se Človek, si Človek takoj tako priredi Življenje, kolikor ima -mu postane Normalno in seveda stranski učinek, dolgočasno … kako se peti teden, druga polovica in šesti teden, pa bolje ne preverjat … modro je izhlapet, če nočeš Žrtev bit … na pa sem ti okvir za nov film že, kot stranski učinek, postavu.

 19. mimoidoči pravi:

  komentirajo sami strokovnjaki, ki pojma nimajo, s Kosaku na čelu.

  ti blogi so res eno veliko sranje… futr za kvazipametne, ki drug drugemo filajo svoj ego!

  GET A LIFE

 20. nevenka nevenka pravi:

  Ko ni znanja, se varčuje tam kjer je najlažje.

 21. sakir sakir pravi:

  Pahor žal ne vidi dlje od svojega samovšečnega odseva v ogledalu, zato tudi varčuje pri neumnostih. Tistih 50 centov, kolikor stane kava v parlamentu, mu jih lahko jaz pošljem po pošti.

  Če se še dobro spominjaš bivše pravljice “bratstva in edinstva” boš vedel, da je takrat vladal rek, da bodo varčevali, pa naj jih stane, kolikor jih hoče. Nekako tako se s krizo pač spopadajo levičarji.

  Glede občin se pa strinjam, če se občina sama ne more vzdrževati, naj se jo ukine in pripoji k večji, pač, boj za obstanek je težak.

 22. partizan pravi:

  Učitelji so po moje preplačani – včasih je veljalo, če nisi sposoben za kak drug študij – za pedagoško boš dober! Izpiti so bili vnaprej dogovorjeni – tistih nekaj standardnih vprašanj so dobili na listku in se jih naučili na pamet. Da ne govorim o počitnicah pa ne vem kaj – učitelji so lahko samo tiho!

 23. Rafael pravi:

  No ja, politiki več ali manj pred volitvami obljubljajo, »nakladajo«kot najmočnejši nakladači, kako pa je ta vladna garnitura prišla na oblast je pa le malo preveč. Razne predvolilne afere,pa manevri Ropa, pa Cvikla, pa obljube Erjavca (1000€), pa kasneje obljube financ ministra (minimalna plača 1000€ in vse to, kar je zgoraj Andrej zapisal, to je pa res preveč. Največji problem največje število delavcev, pa so sindikati v gospodarstvu. Nobene akcije, odpuščanje in mirno sprejetje teh dogodkov s strani bivšega zagrizenega komunista Semoliča, ki nič v praksi ne reagira, kot da je normalno, da ljudje serijsko mečejo na cesto.
  Malo nazaj je bila polemika, katero je sprožil Kozmus in ali naši vrhunski športniki (olimpijski prvaki) naredijo, kakšno večje promocijo za našo državo. Za mene ni bilo nikoli vprašanje. So pa osvajalci medalj na najvišjih tekmovanj pomembni za vsakega posameznika v tem smislu, da začnejo verjet, da lahko nekaj naredijo, predvsem, pa da se upajo. Primer: koliko delavcev se upa zahtevati ali vsaj vprašati, vsaj za 10 € višjo plačo? Ja, upati. Upati narediti največ od sebe. Upati zahtevati od delodajalca, državo, kar misliš, da ti pripada. Upati vsaj minimalno zahtevati, kar si zaslužiš. Tu je največja vrednota zahtevka Kozmusa, a v javnosti je bilo ravno obratno sprejeto – podano od nekaterih med rajo , a raja začnejo jokati, ko je že na cesti brez službe. So taki, ki še vedno hodijo v službo, pa čeprav tudi več mesecev niso dobili plačano za svoje delo. Vsi delavci, posnemajte Primoža Kozmusa in zahtevajte tisto, kat ste zaslužili in to takoj ne, ko se vas v imenu recesije pošle na cesto. Še enkrat se ponavljam UPAJTE in ne čakajte predstavnike sindikatov, kajti oni imajo dobro plačo tudi sedaj in ne zastonj upati, da bo Semolič šel ZARES proti svojim. O Pahorju, Golobiču, Katarini pa ne bi raje nič zapisal

 24. angel pravi:

  Ko se gospod Košak trudi z nasveti o varčevanju in se ponuja kot rešitelj krize, mu lahko postrežem s potrato, ki jo izvja eden najglasnejših, najvplivnejših in najarogatntnejših ministrov aktualne vlade, to je g. Golobič.
  Ves teden smo lahko spremljali propagandno akcijo spoznavanja bodočih študentov z možnostmi študija na številnih visokošolskih zavodih.
  Do sem vse lepo in prav, pač pa se normalnemu človeku, ki pozna vsaj nekaj številk zdi nenormalno, da je razpisanih okrog 28.000 študijskih mest, to je 1,5 krat več, kot znaša povprečno rojena letna populacija v Sloveniji.
  Če vemo, da je povprečna izobrazba v razvitih državah približno 50% višje in visokošolsko izobraženih prebivalcev, potem lahko takoj spoznamo, da je razpis tako velikega števila študentskih mest velika potrata, ki bi jo vlada morala omejiti, pa je zaradi Golobiča ne bo, saj je profesorstvo na visokih šolah njegova volilna baza. Prav tako formiranje visokih šol v vsaki vasi pomeni veliko volilnih točk.
  Dobro, pa to še ni vse. Zelo površna analiza nam pokaže, da je med diplomanti kar polovica nezaposlivih, se pravi, da so si s študijem pridobili poklic, ki ga nihče ne potrebuje.Polovica tistih, ki so imeli srečo in so se zaposlili, pa imajo poklice, ki jih družba ne rabi, ali pa v zelo omejenem številu, Tako visoko izobraženi ljudje opravljajo dela kot so: blagajniki, kondukterji, vratarji ipd. Med njimi je večina diplomantov šol, ki vzgajajo eksotične poklice, ki jih težko najdemo drugod po svetu, pri nas pa jih potem zaposlimo kot delovno silo, ki sicerr ne predstavlja rokodelce, teh v Sloveniji primanjkuje, nekaterih pa sploh ni.
  V navedeno kategorijo spadjo tudi učitelji, ki jih je mnogo preveč, zato jih za ljubi kruhek lahko plačujemo kakšen € več kot čistilke.
  Mislim, da je za začetek razmišljanja dovolj.
  Optimiziranje visokega šolstva lahko prihrani nekaj deset milionov €, kar pa naš minister Grgor očitno ne ve in raje ukinja univerzo.

 25. Oskar pravi:

  Mi v državnih službah tem hecom o šparanju ne nasedamo.Če ne zapravimo vse,dobimo drugo leto manj.

 26. zvonko pravi:

  Pahor je pa jeguljast torej zvit politik.Morda pa sam ne krmili te barke? Sedaj pomoč potrebujemo od vseh državljanov Slovence ni potrebno učit šparat ,ker imamo tudi prirojene delavne navade smo preživeli še hujše kalvarje v zgodovini.Danes je nedelja pa privoščimo si počitek krožnik pršuta od MIPa ,či ga je še kaj ostalo in en glaž vina.

 27. medias pravi:

  Varčevati je enostavno.

  Za začetek se ukine 1/3 brezdelnih službic v javni upravi …

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !