Istrakeš

Torek, 13. januar 2009

Vedno bolj postaja jasno, da se finančni imperij Istrabenz počasi, a zanesljivo ruši. Igorju Bavčarju je v dobrih šestih letih uspelo uničiti eno največjih slovenskih družb. Hvala bogu, da tako gospodarski minister Lahovnik kot premier Pahor tega zapitka ne mislita plačati in da slovenske banke niso več sposobne v nedogled kreditirati Bavčarjeve vedno bolj bizarne ideje. Če se nekomu uspe zadolžiti za famoznih 900 milijonov evrov, sta možnosti le dve: ali je nor ali pa nima pojma o ekonomiji. Ker gospod Bavčar zagotovo ni nor, verjetno drži druga trditev, da prav veliko pojma o ekonomiji pač nima.

Igor Bavčar se je na čelo Istrabenza zavihtel leta 2002, ko mu ni uspelo postati Drnovškov naslednik. Takrat je vehementno dejal, da se umika v gospodarstvo. Umika? Pa saj v gospodarstvu nikoli ni bil! Že njegove prve poteze so bile nenavadne, saj je takoj prodal vse bencinske črpalke, čeprav so mu prinašale dobiček. Potem se je usmeril v trgovanje s plinom. Če je tu še bila neka poslovna logika, pa so se Bavčarjeve naslednje poteze zdele že bistveno manj razumljive. Vrgel se je namreč v turizem in pokupil vrsto hotelov, ne samo v Sloveniji, temveč tudi na Hrvaškem. Da se Bavčar spozna na turizem, je bilo veliko presenečenje, če vemo, da se tako kot za menedžment tudi za turističnega delavca ni nikoli šolal. Če vemo, da so donosi v turizmu majhni, potem to pomeni, da je začel kar naenkrat vlagati v panogo, ki mu ni mogla potešiti finančnih apetitov.

Toda bizarnosti še ni bilo konec. Začel je združevati in kupovati tudi slovensko prehrambeno industrijo. Ob združitvi Kolinske in Droge Portorož se je prvič začelo govoriti o sinergijskih učinkih, ki pa so največrat pomenili odpuščanje delavcev in maksimiziranje dobičkov lastnikov, neglede na posledice, ki jih na koncu plača država.

Potem je začel lastniniti Istrabenz. Ker je poslovanje preko kaselc-podjetij prepovedano, je Bavčar ves čas hodil po robu zakonodaje. Še bolj smešno je bilo, da so nadzorniki Istranenza za ta manever izvedeli iz medijev. Že takrat je bilo jasno, da bi Igor Bavčar moral odleteti, toda nadzorniki s Kosmino na čelu so samo kimali širokopoteznim Bavčarjevim načrtom.

Ko je izbruhnila kriza, pa je postalo jasno, da Bavčar ne more več v nedogled najemati posojil od slovenskih bank in da bo svoje dolgove vedno težje poravnaval. Toda gospod se še vedno ne da. V zadnjem intervjuju je deloval suvereno. Na čelu Istrabenza se vidi še naslednjih pet let. Halo?!

Sprašujem se, kje je meja, ko bo Igor Bavčar končno doumel, da banke niso dobrodelne inštitucije, ki bi lahko v nedogled financirale njegove nakupe. Vprašamo se tudi lahko, kakšne nadzornike imamo v Sloveniji, če za nič ne odgovarjajo. Po veljavni zakonodaji naj bi jamčili s svojim premoženjem. Ali tudi Igor Bavčar odgovarja s svojim premoženjem za vso poslovno škodo, ki jo je pridelal v obdobju šestih let? Najverjetnejši stečaj Istrabenza in poplačilo upnikov bo verjetno preprečil popolno uničenje Istrabenza, toda ostala bo cela vrsta opeharjenih delničarjev. Primorci se utemeljeno bojijo, da bi dobršen del Istranezovega premoženja pristal v italijanskih rokah. Ravno tako utemeljeno se lahko bojimo, da se Igor Bavčar izmazal in iz te zgodbe izšel še bistveno bogatejši. Samo lanskoletna plača gospoda Bavčarja in denarne nagrade so bile višje od 400.000 evrov. Povprečen delavec dela za ta denar približno 20 let. Koliko ima Bavčar naloženega v tujini, pa ne ve nihče.

Zdaj je čs, da se tajkunska zgodba preseli na sodišča. Upam, da bodo poklicani na odgovornost tudi nadzorniki, ki za uspešen nadzor po zakonu jamčijo s svojim premoženjem, zato bi ob morebitnih dolgovih, ki bi ostali na plečih bank, lahko videli rubežnike, ki bi gospodu Kosmini zasegli premoženje. Čeprav bo Bavčar poskušal vnovčiti svoj osamosvojitveni kapital, je jasno, da mu kaj drugega niti ne preostane, saj pravega kapitala, ki bi ga lahko vnovčil na borzi, ni več. Sicer pa je zgodbo najbolje opisal Matej Lahovnik v Financah: “Zelo koristno bi bilo, če bi bil v nadzornih organih ali v upravi kakšne družbe končno nekdo obsojen zaradi dela ali nedela, zaradi opustitve potrebne skrbnosti. S tem bi spremenili trenutni položaj, ko se dejansko vsi prerivajo za mesta v nadzornih svetih družb in javnih zavodov. Ko bo enkrat ljudem postalo jasno, da sedeti v nadzornih svetih ni le privilegij, temveč da se pri tem jamči tudi z vsem svojim premoženjem, pa tega več ne bo. Poleg tega bo odpadel tudi politični dejavnik kadrovanja.”

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 13. Januar, 2009 ob 09:35 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

61 komentarjev na “Istrakeš”

 1. kinkitone kinkitone pravi:

  Jaz sem za naše.

 2. strojnik strojnik pravi:

  Kamen v glavo… :x

 3. Tibor Jablonsky pravi:

  Jaz sem za njihove.

 4. Rado Rado pravi:

  Mislim,
  da totalna kritika Bvčarja ni na mestu. Kako nesposoben, da je. Itd.
  Prav lahko bi mu uspelo. In takrat bi bil genij.

  Če bi finančna kriza prišla kakšno leto kasneje, bi Bavčar najverjetneje uspel. In takrat bi vse njegove poteze, ki jih sedaj kritizirate, imeli za genialne.

  Druga stvar je seveda, kaj takšne poteze pomenijo za slovensko družbo. To je pač očitno cena tranzicije. Prave zakonodaje še ni bilo!

 5. Jasna pravi:

  Skrbi me za Bavčarja. Zakaj je tako rdeč v glavo? A ima visok pritisk ali pa ga rad cukne? Nekaj je narobe.

 6. Žogca pravi:

  “Če se nekomu uspe zadolžiti za 900.000.000 €, sta možnosti le dve: ali je nor ali pa nima pojma o ekonomiji.”

  In nor. In nima pojma o ekonomiji. Za povrh pa še ve, da se se mu tako ali tako ne bo nič zgodilo. Vsi zaščiteni medvedi se lahko zajebavajo in kot vidimo tudi se.

 7. Pris Pris pravi:

  Rado, po rodu sem iz Obale in zadevo poznam “od blizu”. Bavčar je naredil toliko poslovnih napak, da ne rečem neumnosti, da se cela Primorska drži za glavo. Prodal je praktično vse, kar je bilo dobičkonosno, in na podlagi tega kapitala najemal dodatne kredite za riskantne posle, ki jih podjetje ni bilo vajeno, da o sumljivih poslih in poskusih lastninjenja sploh ne govorim. Njegove poteze nikakor ne bi mogli imeti za “genialne”, tudi če bi gospodarska kriza prišla nekoliko kasneje.

  Njegovih manevrov se ne da pomesti pod preprogo “cene tranzicije”, saj so leta 2002 in predvsem po letu 2004, ko se je dogajalo največ, že veljali drugačni predpisi. Podlaga za kazensko in odškodninsko odgovornost obstaja, vendar na trenutno stanje policije, tožilstva in sodstva nisem optimistično razpoložen.

 8. Rado Rado pravi:

  Če imaš prav Pris,
  potem se najbrž Bavčarjeva “genialnost” ne more primerjati s Šrotovo?

 9. Pris Pris pravi:

  Primera Pivovarne Laško ne poznam tako podrobno, vseeno pa se mi zdi, da je Šrot kopičil predvsem lastnino dobičkonosnih firm in se ni spuščal na področja (energetika, čezmejni turizem), ki jih podjetje ne bi bilo sposobno obvladovati. Glede lastninjenja in kreditov pa je v istem zosu, tu se nedvomno pozna učinek globalne recesije.

 10. Jean Tonic pravi:

  No ja, Šrot se je iz pivovarstva širil na medije, kar tudi nista ravno dve sorodni področji. Je bil pa vsekakor bolj konsistenten kot pa Bavčar, pri kateremu se zdi, da se je ekonomije učil iz Monopolija, pa je takoj navalil na vse, od Bohinja do Popove Šapke in Ade Ciganlije. No, zdaj bo moral nekaj časa zaradi razbitih kozarcev v disku preživeti na hladnem….

 11. Mlekarca pravi:

  Boj proti tajkunom je bila samo politična igra brez rezultatov. Strinjam se z Lahovnikom, da je treba te igre preseliti na sodišče. Mar ni tudi on tisti, ki lahko kaj naredi?
  Bavčar… Gospodarstvenik brez primere. Negativno seveda…

 12. Pris Pris pravi:

  Bolj sem ciljal na riskatnost takih širitev, kot pa na “sorodnost” področij. Finančno gledano Šrot zaradi razširitve na medije ni imel neke omembe vredne finančne izgube, posel pa niti najmanj ni bil riskanten.

 13. maja pravi:

  No, se tudi jaz pridružujem tistim, ki pravijo, da veljata obe diagnozi, in da se mu je pri očitnem kompleksu vladanja in povzpetništva pač zameglil um, tako, kot še nekaterim njegovim prijatelčkom iz “tistih” časov…

 14. Nevenka pravi:

  Enako grozljiva se mi zdi tožba do Elana in miljonska zahteva gospoda Kordeža. Je možno toliko “zaslužiti” pri sanaciji podjetja?
  Tajkunska požrešnost brez meja. Ena uničuje z neznanjem, druga z neustavljivim pohlepom.

 15. Tradej pravi:

  “Zelo koristno bi bilo, če bi bil v nadzornih organih ali v upravi kakšne družbe končno nekdo obsojen zaradi dela ali nedela, zaradi opustitve potrebne skrbnosti. S tem bi spremenili trenutni položaj, ko se dejansko vsi prerivajo za mesta v nadzornih svetih družb in javnih zavodov. Ko bo enkrat ljudem postalo jasno, da sedeti v nadzornih svetih ni le privilegij, temveč da se pri tem jamči tudi z vsem svojim premoženjem, pa tega več ne bo. Poleg tega bo odpadel tudi politični dejavnik kadrovanja.”

  To! Ampak preden se bo to zgodilo na slovenskih sodiščih, bo preteklo še veliko Save.

 16. Rado Rado pravi:

  Nevenka,
  Kordeš zahteva le tisto iz pogodbe.

  Kar poglej, onemu od Rdečega križa je uspelo iztožiti vse iz pogodbe. Pa je bila bolj problematična zadeva.

  Pacta sunt servanda!

 17. Zoran Jankovič pravi:

  Bravo, NAŠI :)

 18. Zbigniew pravi:

  Zanimivo kako v LSD in Zaresni hitro pozabijo na svoje ljudi. Še par let nazaj so Bavčarja na kolenih prosili, da bi se vrnil v vodstvo stranke.

  Kje so bili regulatorji trga v 2003,2004, ko je Istrabenz začel svoj pohod na Drogo in Kolinsko?
  S pomočjo države so uničili dve kolikor toliko solidni podjetji.
  Sedanja DrogaKolinska je ostala samo še na papirju. Kar je ostalo od osnovne dejavnosti, je samo še BarCafe. Za vse ostale posle jim še nekako spregledam. Jih je pač ujela kriza. Za uničenje Droge in Kolinske pa ni prav nobenega opravičila. Ena sama pogoltnost.
  Mislim, da je bilo leto 2004, ko so ukinili proizvodnjo marmelad. Takrat je bil glavni razlog to, da program marmelad prinaša SAMO 10% dobička. Tistih 50 delavcev je bilo seveda veselih takšne ugotovitve. Če nekdo ni zadovoljen s 10% dobička je pravi pogoltnež in zasluži si, da se znajde na socialnem dnu. No, ti ki so se igračkali z denarjem, so lepo preskrbljeni.

  Vsi ti rezultati so pa pokazatelj, kaj nastane iz prisiljenega narodnega interesa. Kvazi gospodarsvetiki so želeli vse naše premoženje postaviti pod eno podjetje. Tako bi lahko en osebno nadziral, izsiljeval prav vse.
  Kako je lepo novinarjem v takšnem primeru, ko se zameri v eni firmi, pa pri drugi nima šans, ker je isti lastnik.

 19. Rado Rado pravi:

  Zbigniew,
  kaj je pa alternativa? Da vse pokupi tujec?
  Z narodnim interesom ni nič narobe. Ta interes obstaja. Le pred zlorabami ga je treba zaščititi.
  Tu je “point”.

 20. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Se strinjam Rado

  Pri nas se je z nacionalnim interesom mnogokrat zakrivalo odkupovanje podjetij brez pravega razloga. Tako Bavčar, kot Šrot sta pokupila celo vrsto podjetij in le ta stagnirajo. Upam da bodo pravosodni organi na primeru istrabenza vendar začeli delovati. Drugače pa mislim da ideja o finančni policiji ni slaba- Še kako jo potrebujemo.

  Pozdrav

 21. Zbigniew pravi:

  Z narodnim interesom je vse vredu. Problem je samo, kdo ga v določenem trenutku zagovarja. Ne more slovenski narodni interes zagovarjat nekdo, ki je še par let prej pel internacionalo.

  Sicer sem se pa med tem spomnil na nek ztavek iz neke Prešernove pesmi. Lepo bi bilo, da Bavčarjeve poteze ocenjuje tisti, ki ve, kaj se je zares dogajalo in kakšno je zares stanje. najslabše je, če o denarju govorijo kulturniki, ki v življenu še enega žulja niso pridobili.

  Le čevlje sodi naj kopitar!

  Apel podobo na ogled postavi,
  ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
  zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
  neumno, kaj umetni od nje pravi.
  Pred njo s kopiti čévljarček se ustavi;
  ker ogleduje smôlec obuvalo,
  jermenov méni, de ima premalo;
  kar on očita, koj Apel popravi.

  Ko pride drugi dan spet mož kopitni,
  namest, de bi šel delj po svoji poti,
  ker čevlji so pogodi, méč se loti;

  zavrne ga obraznik imenitni,
  in tebe z njim, kdor napačen si očitar,
  rekoč: “Le čevlje sodi naj Kopitar!”

 22. Nevenka pravi:

  Že Rado, a kakšna je to pogodba? Celo podjetje očitno revno kot miš bilo in je spet. Kaj je bilo tako dobrega vmes narejenega, če podjetju ni zagotovljeno dolgoročno dobro poslovanje, kratkoročno obstaja vrsta fint, ki naredijo podjetje uspešno in nekdo naj iz tega naslova kar kasira miljone?
  Kar se Istrabenza in podobnih tiče, sem se samo bala reakcij bank.
  Zato, ker so so taki, kot je Istrabenz, ustvarili krizo, sedaj bi jo pa spet radi odnesli bog vedi na čigav račun.

 23. Hulio pravi:

  mogoce pa bo zdej ko je pogorel v gospodarstvu, sel spet nazaj v politiko. za kakega posebnega svetovalca? :)
  se pa strinjam z Lahovnikom da bi blo pocasi treba odgovarjat za napake nadzornih svetov.
  je pa res, da je veliko notranjih prevzemov bilo kreditiranih tako,da so zastavili lastne delnice, in ga odplacujejo z dobickom, ce pa tega ni je pa konec……

 24. Jume pravi:

  Super prispevek Andrej,

  se strinjam, vsa ta zadrha bi morala sedaj na sodišču odgovarjat za nastalo škodo. Sam še najverjetnejši razplet tega je da noben ne bo odgovarjal, najebali bojo delavci, bavčar pa bo z nakopičenimi cigarami ždel nekje v Karibih. Bolno!

  Jaz bi rad videl kakega političnega “Dexter”-ja na delu.

 25. Sociopat pravi:

  Ne da sem pizda po srcu ampak če se bo kakšen opeharjen delničar odločil vzeti pravico v svoje roke in poiskal tičkote ala Šrot in Bavčar s kakšnim kolom v roki … hja, protestiral sigurno ne bom.

 26. Rado Rado pravi:

  Nevenka (o Elanu)
  “Že Rado, a kakšna je to pogodba? Celo podjetje očitno revno kot miš bilo in je spet.”

  Kolikor vem je bil dogovor, da ekipa dobi določen procent od dobička. In takrat je bil izkazan pač določen dobiček. Voz je začel iti dol z novo ekipo.

  So bili računovodski izkazi napačni? Tega ne vem. Vem pa, da je bila pogodba jasna.

 27. redar pravi:

  Bavčar ne samo da mi je vedno deloval okorno, sedaj je to tudi dokazal. Redko, a tokrat ti dam prav, da če kdaj, se mora odgovornost začeti danes!
  Popoln nesmisel pa se mi zdi podatek, ki ga navajaš, da turizem ni donosen. Po kom vraga si to povzel?

 28. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Turizem ni visoko donosna panoga, je pa donosna. Verjemi.

  Pozdrav

 29. Pris Pris pravi:

  Turizem je specifična panoga, kjer se investicije začnejo vračati v obliki dobička šele na dolgi rok, lahko tudi čez 10 ali 20 let.

 30. ProPolis pravi:

  Redar! Ugotovitev, da turizem ne prinaša prav dosti, ni noben novum. Poglej v novomeško Krko, ki ima tudi nekaj turizma pri sebi. Ampak v Krki vsaj vedo, da se jim bistveno bolj splača vlagati v zdravila, kot pa v turistične kapacitete. Kak ekonomist bo vedel natančno, zdi pa se mi, da gre zgodba tako nekako, da pač 1 vložen evrov v turizem prinese 2 evra, 1 vložen evro v zdravila pa kakih 8 evrov. Potem pa najbrž pametemu in takemu, ki lahko izbira, najbrž ni težko izbrati med enim in drugim. Tudi Bavčar je imel najbrž kakšno boljšo možnost kot pa vlaganje v turizem. Ampak saj to itak ni tisto, kar ga je pokopalo.

  Tale Bavčar se gre mogoče eno tako državno ekonomijo, ko razvija panoge, ki so za podjetje neumnost, za državo pa niti ne slabe (pomislte, da je ta revež končno vendarle uspel prenoviti portoroški Palace – dolgoletno bodečo nežo Portoroža). Vse skupaj pa tudi malo spominja na kreativnost slovenskih gospodarstvenikov v trdih jugoslovanskih časih, ko so se tudi neredko gibali na robu zakona. Seveda pa ne v prid svojih žepov, kot je primer sedaj.

 31. Kir Royal pravi:

  Naj vas ne skrbi..se je že začelo..vlada je že začela zviševat davke in trošarine , tako da ji denarja za pomoč tajkunom in za odškodnine izbrisanim ne bo zmanjkalo. Narod in delavci pa naj zategujejo pasove. Res strokovna in kompetentna vladna ekipa,,,davke zna zviševati vsak bebec. A smo šli za to na volitve???

 32. osamosvojitelj pravi:

  So se pač zakvačkali in po moje ni teorije, da kdo sodno nasrka. Nadzorniku so mu pač nasedli, so mislili, da obvlada, itak pa bo vse stvar krize in na to se bo ven vlekel. Edina varianta je, da se pufi pretransformirajo v lastniške deleže bank, nekaj se naj pa pobere tudi odgovornim. Zdrave dele firme je treba rešiti, raja ni nič kriva.

  Glede osamosvojitve pa poglejte moj blog http://osamosvojitelj.blog.siol.net/ , kjer ponujam povsem drugačno videnje tedanjih dogodkov. Fantje so se že takrat igrali z našimi življenji, kot se danes z našimi službami.

 33. Rafael pravi:

  osamosvojitelj, so tri vrste ljudi:
  - tisti,ki poskrbijo, da se stvari zgodijo,
  - tisti, ki to dogajanje opazujejo,
  - in tisti, ki se čudijo, kaj vse se je zgodilo.

  To se pravi, nekateri ( okoli 3 %) življenje živijo in nekateri (ostanek)so le statisti.

 34. david.pelko david.pelko pravi:

  Jankoviči, Bavčarji, Janše, Rupli, Kučani, Šroti, Koržeti, Kodreži, Lahovniki, Kresali-Senice in ostali niso nič drugega kot POSILJEVALCI slovenskega naroda in davkoplačevalcev.

  Poznaš koga od teh, dragi Andrej?

  Nmareš, po TV vidim, da s takimi prijetnoi kramljaš.

  A si hinavec? Kako se lahko s “takimi” rokuješ in kramljaš, tukaj po blogih pa jočeš. Iz protesta bi moral komu pred kamerami prisoliti klofuto zaradi psihičnega genocida, ki ga izvajajo nad nami že 18 let.

  PA NIČ OD TEBE :(

 35. david.pelko david.pelko pravi:

  Nmareš = Namreč

 36. blaž pravi:

  Joj kako kompliciraš. IB je somo eden od levih prihvatizatorjev, ki so si nagrabili večino nekdanjega skupnega premoženja in sprihvatizirali večino slovenskih podjetij tako malih in velikih. Seveda ti ljudje po večini nimajo pojma o podjetnišvu. Lastniki podjetij so postali predvsem zaradi svoje neomajne udanosti tovarišiji. Seveda sedaj, ko ima po večini absolutno oblast ta ista tovarišija je pričakovati tudi veliko izčrpavanje države v ta namen. Kriv bo seveda zunanji sovražnik-svetovna recesija. Nasankali pa bomo spet vsi Slovenci in normalni pošteni podjetniki, ki zaradi lopovskih posojil, ki so jih dobili levi tovariši tipa (Šrot, Bavčar, Kordež…), ne moremo normalno poslovati. Ampak Pahor bo to vse rešil. Tovariši so in bodo srečni!

 37. Pris Pris pravi:

  “zaradi lopovskih posojil”

  Ja, v času Bajukovega ministrovanja. :P

 38. Franc pravi:

  Pris (št. 7) pravi: “Prodal je praktično vse, kar je bilo dobičkonosno, in na podlagi tega kapitala najemal dodatne kredite za riskantne posle, ki jih podjetje ni bilo vajeno, da o sumljivih poslih in poskusih lastninjenja sploh ne govorim.”

  Hej ljudje, kaj pa če je ravno v tem ‘fora’ – da Bavčar namreno, sistematično prodaja vse kar je dobičkonosno, in sicer ‘nanim kupcem’.
  Vsekakor bi bilo zanimivo analizirati KOMU JE VSE TO PRODAL !?!
  Pa tudi zato aktualna oblast tako sterilno reagira na vse. Resnici na ljubo, te izjave Lahovniak in drugih zvenijo dokaj kozmetično …, brez konsekvenc.
  Torej, kaj pa, če je bistvo ravno v tem – in bo Bavčar (in še kdo) resnično prišel iz tega bogatejši, kot si mislimo.
  Delavci, Obalna regija in vsi (preostali) v Sloveniji pa bomo ‘popušili’ …

 39. Franc pravi:

  Majhen popravek prej napisanega:
  … sistematično prodaja vse kar je dobičkonosno, in sicer njemu ‘ZNANIM kupcem’.

 40. david.pelko david.pelko pravi:

  Pris, kaj flancaš?

  Posojila za zgoraj navedene tajkune so dajale državne banke, ki so bile sanirane z davkoplačevalskim denarjem.

  In to se dogajal tako pod Bajukom, kot prej pod LDSovimi finančniki. Vsi imajo iste interese.

  Deliti pri(h)avtizatorje na leve in desne je GROTESKNO.

 41. Žogca pravi:

  “Vsi imajo iste interese.”

  Tako je. Iste interese. In zato si vedno pokrijejo hrbet.

 42. PeterK pravi:

  “Opeharjenih delničarjev”? A jih je kdo silil kupovat delnice Istrabenza, je kdo komu pri tem držal pištolo na sence? Daj razjasni si nekaj osnovnih pojmov preden flancaš v tri krasne. Tipično kulturniško-populistično klobasanje pač. Prodajaj to raje v kaki gostilni.

 43. Pris Pris pravi:

  David, repliciral sem blažu, ki je omenjal Šrota in Bavčarja kot “leva tovariša”. Ta dva tiča sta večino poslov, s katerimi sta prevzela ali poskušala prevzeti svoji podjetji, opravila pod Janševo vlado. Predvsem tu mislim na najemanje kreditov pri bankah, v katerih je lastniško udeležena tudi država in ima s tem nadzor. V bistvu sem opozoril na isto stvar, kot jo trdiš ti: deliti te lopove na leve in desne je neumnost. To je bila poanta moje replike blažu, ki je govoril o “levih tovariših”. Šrot in Bavčar že dolgo nista več “leva”, vprašanje je, če sta kdaj sploh bila.

 44. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Tako je Pris. Bavčar je sicer bil pred 30 leti orto marksist, to je pa tudi vse.

 45. osamosvojitelj pravi:

  To, da je bil tedaj orto marxist predvsem pomeni, da lahko pade v nek skrajen ideološki vzorec mišljenja, kar je slabo. Pri večini takih je vsebina ideologije precej nepomembna oziroma tavajo sem in tja, od marxa, do Kristusa – recimo Zdravko Tomac, sodelavec Kardelja.

  Skratka Bavčar je padel v ideologijo z borzo kot cerkvijo – tako kot premnogi po svetu. Problem je – kot pravi Mencinger, da se je in se še (kot premnogi “tajkuni”) predvsem ukvarja z denarjem, ne pa firmo in zato nas bo tale kriza drago stala.

 46. medek pravi:

  Predvsem je en zavaljen blefer. On se še vedno piarovsko osamosvaja. To še poker ni več, to je človek ne jezi se, kjer bankirji bavčarju omogočajo neomejeno metov kocke. Kako se konča igra, ki je po pravilih že končana. Še enkrat postaviš figurice in igraš naprej.

  Janša bo tožu ves “kučanov klan”, dr. Breclju pa očitajo negospodarnost, Bavčar pa lahko še naprej obilno s prazno ritjo serje.

 47. taurus pravi:

  mene to… levo,…. ,desno,… sploh ne zanima. Je brez zveze. Bavčar pa je politično vladujočo opcijo izkoristil za svoje poslovne in osebne namene in ogromno skeširal tudi v svoj lastni žep. Nesramno veliko. Ker Bavčar je dober politik, ampak izjemno slab gospodarstvenik, ki je računal, da mu bo politična oblast dovolj za prikrivanje svojega neznanja ekonomije in poslovanja.

 48. dahvor pravi:

  Ko, se Slovenski strokovnjaki o turizmu začnejo menit…na dolgi rok – je za komedijo narest …nastane totalno ista situacija, kakor se stari in mladi partizani o financah pomenijo … takoj mi hotel Jama postojna nasm,eh na obraz postavi.
  Če banke nekomu toliko miljonov posodijo, ni nesposobnost na strani kreditojemalca ampak na strani kreditodajalca ni niti norost ampak večji dogovor, višji interes, nekako je le treba za izgled poskrbet, verjetno so morale, sploh niso imele druge varjante…sicer pa okrog dajanja kreditov je spet stestiran cel Svet, nihče ne vrača, no vsaj tako zgleda, da za krizo so krivi Ljudje, ki so s premajhno plačo, preveliko hišo in tri avte kupli na kredit, ki ga banke … brezveze … včasih se je še pelo -micka kovačeva bi pila in nič plačala … tako bi pil vsak Hudič … Bog ima pa vse in sploh ni mu treba nič imet…Angelčki nimajo ritk.
  Sem pa na tv dnevniku vidu, da so ceste zatrpane, vse njekam drvi, torej se vse še vrti, edino, ker se vedno hitreje, centrifugalne sile tudi bolj učinkujejo.
  Tko, če ne bi blo vse v naprej zmenjeno, tudi propadanje in vstajanje, bi tastari partizani, tamlade partizane takoj dol vdarli, samo, če se jim ne bi dopadli…na zdej sem pa dočakal, da so mladi partizani stari in stari partizani onemogli in mladi partizani glih tako glupi kakor so v Svetu poslov tastari bli.
  Sej jih razumem, če si enkrat lakoto in mraz v Gozdu trpel,…

 49. dahvor pravi:

  …tako bi pil vsak Hudič, plačal pa nič … delam na tem, da bi se cele spomnil, samo se mi dozdeva, da je to vse, sploh ni kaj dodat, samo trikrat ponovit…me tako moti u spominu una tudi stara, kupi si žajfico peri si fajfico … pa nisem siguren, če je to vse v isti pesmici ali v enih treh različnih…
  In edina Resnica je, da za Človeka-Ljudstvo-Narod ni nič zastonj-nihče nobenemu nič ne pokloni-zapuščnino ne moremo za dar, vsaj ne prostovoljen štet … na zdej pa bom poslušal, zgleda zelo zanimivo o Bogovih, pr Raa sem začel, prisluhnil bolj natančno … ta nočna je dobra, samo jo Bog Sonce vsako jutro nažene…na repu stoječa kača…on nosi palico.

 50. Dare pravi:

  Rešitev je samo ena. Če se trenutna finančno-gospodarska kriza med drugim koristi kot izgovor na različnih področjih, naj se še tu. Sleherni član uprave in nadzornega sveta mora odgovarjati s svojim premoženjem. Saj zato pa naj bi imeli tako visoke prejemke, ker je temu sorazmerno visoka tudi odgovornost. Torej, Bavčar in Kosmina v zapor. Pobrati premoženje in narediti “best practice” v Sloveniji. Potlej ne rabimo imeti KAS-ov in drugih umetnih profesorskih tvorb.
  Ampak jaz vseeno nekako sumim, da ima Bavčar Kosmino v šahu s kakim izsiljevanjem. Ker človeku gre praktično na jok, ko govori o Istrabenzu, ukrene pa ne nič.
  Kljub temu, da nisem človek nasilja, pa ugotavljam, da nam v Sloveniji manjka klasično brutalno podzemlje. Ja, mafija, hitmeni in take stvari. Ko bi nekdo v enem tednu “snel” Bavčarja, Šrota, Zidarja in še koga, pred parlament pa vrgel granato, bi odgovornim ljudem dalo misliti. Kar je pa najbolj žalostno in zaskrbljujoče, pa mislim, da nismo več tako daleč točki preloma, ko bo do česa takega dejansko prišlo. Ljudje bodo izgubili službe, ne bodo mogli preživeti, “sindrom palestinca” pa hitro pride, če otroci ne vidijo kruha…

 51. 1tastar pravi:

  Jaz bi se pa kar prijavil na Bavčarjevo mesto. 5 let po 300.000 ojrov, potem pa naj mi kar zaplenijo premoženje, vredno kakšnih 300.000 €. 1:5. Skromno, ampak garantirano. Boljše od Lota.

  Ampak bi bil malo bolj racionalen. V tej krizi ne bi računal na dobiček od prodaje parcel na Šmartinski in v Izoli. Ali sploh ve, koliko časa rabiš v Ljubljani za spremembo zazidalnega načrta?

  BREZVEZNEŽ. Nima pojma ne samo o ekonomiji, še manj pa o politiki! Danes ni več dovolj, da s kamionske prikolice objaviš novo svobodo. Danes moraš takšno svobodo tudi plačati!

 52. daft pravi:

  …”Hvala bogu, da tako gospodarski minister Lahovnik kot premier Pahor tega zapitka ne mislita plačati ” …

  Don’t be so sure about it.
  No, še sreča, da ima Lahovnika, ker bi sicer Pahor gotovo rade volje priskočil na pomoč. Z državnim denarjem seveda. Ker tako rad pomaga. In ker hoče, da se imamo vsi radi.
  Se mi zdi, da se morajo ministri v tej vladi bolj kot s svojim delom ukvarjati s tem, da preprečijo svojemu šefu zganjanje novih bedarij. Težka naloga.

 53. 1tastar pravi:

  Važno je samo, da so nam Hrrvati osvobodili Trst, Srbi pa Clovec. Potem pa smo oboje po LASTNI krivdi izgubili. Kaj bi bilo šele. če bi nam ovobodili Pulo!

 54. curtiss wright pravi:

  Za Bavčarja bi bil dovolj samo Guantanamo ali Abu Ghraib. Ma kaki Dob.

 55. david.pelko david.pelko pravi:

  KOŠAK:

  Danes sem zasledil naslov v financah, da bodo banke Istrabenzu odložile plačevanje vseh kreditov za pol leta. To so tiste banke, ki so se sanirale na naš račun.

  Košak pravi: Hvala bogu, da tako gospodarski minister Lahovnik kot premier Pahor tega zapitka ne mislita plačati in da slovenske banke niso več sposobne v nedogled kreditirati Bavčarjeve vedno bolj bizarne ideje.

  Se pa strinjam, da Lahovnik in Pahor ne bosta plačevala tega zapitka. MI VSI GA BOMO, TAKO KOT VEDNO.

 56. lordwales pravi:

  So potem nori delničarji Istrabenza?

 57. osamosvojitelj pravi:

  Ljudje božji, kdo mislite, da bo ansrkal, če vse propade, navadna raja, uprava in nadzorniki skupaj z Bavčarjem si bodo že rešili kožo. Rešitev je v pomoči firmi in sodnem pregonu krivcev, samo kdo bo uspel karkoli dokazati.

 58. juan pravi:

  ja Pelko… ti vidiš samo Bavčarja, kaj pa tisoči delavcev ki bi šli rakom žvižgat če ostali slovenci ne bi pomagali? Moraš malo bolj na široko pogledat, pa ne živet preveč v preteklosti ker tam se ne da kaj spreminjat. če bi bilo po tvoje bi Bavčarja vrgel s položaja in mu vzel premoženje( se strinjamo vsi) – ne vidiš pa obogo rajo spod ki jih zaposluje Istrabenz -> in potemtakem so Lahovnik in podobni prasci ker pomagajo malemu človeku…

  Najbolj pošteno bi bilo da se Bavčarja zvleče pred sodišče, vendar mu dokazati ne bodo mogli nič. Torej ostane le še ena pravično-poštena vendar zelo barbarska opcija – avtomobil-bomba in pomoč podjetju(beri zaposlenim)

  Sicer pa Pelko opažam, da si ti zelo nastrojen proti politiki.nasploh. Politika je bila in vedno bo, ker drugače bi se pobili med sabo. Če si tako pameten pa predlagaj alternativo politiki oz demokraciji. Pelko(Don Kihot) moraš bolj pozitivno razmišljat.

  lp

 59. 1tastar pravi:

  Ampak v Ameiki je pa tako, da tudi producent slabega filma jamči s svojim osebnim premoženjem.

 60. david.pelko david.pelko pravi:

  Tastar, a misliš, da bo zaradi tvojega komentarja pod št. 58, naslednji naslov na tem blogu: KOŠAKKEŠ?

 61. joc pravi:

  Samo nekaj za lažje “haluciniranje” g. Košaku:
  Pokojni dr Drnovšek (LDS) – Marjan Kramar (LDS na tiho), njegov svetovalec.
  Nekdanji podrepsednik LDS Igor se “umakne” v gospodarstvo – Istrabenz, ki se zadolži za 900.000.000 (skoraj 1 milijarda!!!) evrov.
  Marjan Kramar v odhajanju predlaga 1.000.000 € odpravnine.
  Dr. Draško V. (za LDS pripravil predvolilni program), odide v NLB brez vednosti Zares, SD in Desus.
  Draško s pomočjo 30 bank poskuša zamrzniti Istrabenzovo MILIJARDO
  G. Košak!
  Se vam še vedno sanja?
  SAMO ZARADI ISTRABENZA BO ŠE DODATNIH 20% LJUDI V SLOVENIJI ŽIVELO POD PRAGOM REVŠČINE KAR NEKAJ LET.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !