Prazniki in simboli

Petek, 26. december 2008

Smisel praznikov je, da jih praznujemo. Toda velika zagata nastane, če preprosti ljudje ne vejo, kaj pravzaprav praznujemo, oz. se težko spomnijo, kdaj se je kaj zgodilo. Eden osnovnih simbolnih problemov slovenske države je, da v dobrih osemnajstih letih nismo znali obeležiti vseh zgodovinskih prelomnic, temveč smo vse zreducirali na dolgočasne rituale, ki so si eden podobni kot jajce jajcu.

Seveda, v osemnajstih letih so bili Slovenci po eni strani tako škrti, po drugi strani pa tako brezbrižni do lastne zgodovine, da nikoli nismo znali ob vsak praznik postaviti tudi kak spomenik, ki bi narod za vekomaj opominjal, kaj se je kdaj zgodilo. Zato niti ne čudi, da državljani mešajo dan neodvisnosti s priznanjem države, samostojnost z odceptvijo, pri tem pa vse skupaj izgleda kot mešanica dogodkov, kjer bi zgolj posvečeni vedeli, kdaj se je zares kaj zgodilo.

Morali bi se zgledovati po RKC, ki že več kot 2000 let čudovito vodi uspešno propagando svojih mejnikov in dela kičast, a nedvomno vrhunski spektakel iz Kristusovega življenja. Tu ne gre zgolj za vse cerkvene objekte, marveč za celo vrsto umetniških stvaritev, ki upodabljajo Kristosova največja dejanja, tako da je še tako zabitemu verniku jasno, kaj se je kdaj zgodilo in zakaj.

Tudi komunisti so znali iz revolucije in NOB narediti spoštovanja vredno mitologijo in jo simbolno umestiti v zgodovinski tok dogajanja. Tako je vsak še tako zabit državljan v socializmu vedel, kaj pomeni 27. april, dan OF. Vsi smo vedeli, da so se daljnega leta 1941 v Vidmarjevi vili na ta dan zbrali prvaki strank in ustanovili Osvobodilno fronto. Ob vseh teh datumih so v socializmu kot gobe po dežju rasli spomeniki v socrealističnem stilu, ki so mnogim bolj razgledanim Slovencem šli upravičeno na živce, saj so vse preveč kopirali sovjetski socrealizem, vendar so se počasi modernizirali. Vsaj od sredine šesdesetih let je bil že marsikateri spomenik čisti izdelek modernizma, ki je le nakazoval, da se ranjka SFRJ razvija in da ne tiči v popolnem komunističnem mraku kot kakšna Albanija.

Mnogi socrealistični spomeniki so bili tudi tarča raznih akcij, ki so na simbolni način drezali oblast in državljane opozarjali, da resnica ni tako črno-bela, kot jo rišejo komunisti. Sam se spomnim, da je bil Kidričev spomenik z rokami v bokih često napolnjen bodisi s štrucami kruha v osemdesetih, kar je bil duhovit komentar družbenega dogajanja. Takrat je že prihajo do ekonomske krize, Boris Kidrič pa si je očitno delal zaloge kruha iz Maximarketa. Posrečeni so bili tudi vici na spomenike, eden je šel nekako takole: “Zakaj se delavci držijo skupaj z Edvard Kardeljem?” Odgovor: “Ker so prišvasani.” Danes ni ne spomenikov ne vicev, ki bi smešili in duhovito komentirali družbeno stvarnost. Namesto tega imamo časovno luknjo, kamor tlačimo vse praznike, brez prave simbolne umestitve.

Za to sta krici tako leva kot desna politična opcija. Prvi so imeli popolnoma brezbrižen odnos do državljanskih simbolov, zato od njih niti nismo kdo ve česa pričakovali. Desnica pa je bolj kot ne v zadregi, saj nima izdelanega estetskega koncepta, kako naj bi spomeniki izgledali. Še najraje bi verjetno videli na novo osmišljeni realizem, a jih je obenem strah, da bi bili tarče posmeha, da vse preveč spominjajo na komunistična obeležja. Zatorej je zadrega kar dvakratna, posledice na zavest naroda pa tem bolj porazen. Pomanjkanja spomenikov seveda ne moreš nadomestiti z izdajanjem knjig ali z bolj ali manj posrečenimi proslavami, ki so bolj kot ne prestižne prireditve za cvet slovenske politike in sprotno interpretiranje zgodovine.

Poglejmo, katere spomenike smo v tem času dobili. Ne boste verjeli, toda v osemnajstih letih smo postavili dva skoraj popolnoma enaka spomenika generalu Maistru v Ljubljani — in to v razdalji dobrega kilometra zračne linije. Oba Maistra sedita na konju in sta bolj ali manj klasičen primer oblikovanja vojskovodje. Zakaj imamo v Ljubljani kar dva spomenika, praktično enakih proporcev in enakega stila, ni jasno nikomur. Logično je seveda, da je kip generala postavljen pred Ministrstvo za obrambo, toda bi bolj sodil v Maribor kot pa v Ljubljano. Kaj počne spomenik pred ljubljansko železniško postajo, pa je vprašanje brez zadovoljivega odgovora.

Poleg obeh Maistrov se spomnim še spomenika na Teharjih in preimenovanje letališča Brnik v letališče Jožeta Pučnika. Spomenik na Teharjih je tipičen modernističen spomenik, ki z ničemer ne odstopa od podobnih obeležij, saj je popolnoma brezbarven in dolgočasen. Poglejte si samo novi spomenik holokavsta v Berlinu, pa vam bo takoj jasno, kako z domišljijo in okusom lahko narediš pomemben spomenik, ki še kako zna simbolno sporočati, zakaj je pravzaprav šlo, kljub izrazito moderni obliki.

Poimenovanje letališča pa je že podobno starim praksam komunistov, ki so mnoge civilne objekte krstili po imenih revolucionarjev. Vsi se še spomnimo, kako smo hodili na Univerzo Edvarda Kardelja, čeprav le ta ni imel nobene veze z univerzo. Ker tudi Jože Pučnik ni imel nikakršne zveze z letalstvom in je bil za povrh še žrtev komunističnih oblasti, bil je namreč zaprt, se često tako kot pri Kardelju pojavljajo na ta račun vici v stilu: “Jože Pučnik zaradi megle zaprt.“ Tu niti ne gre za klubovanje sistemu kot v času komunizma, temveč za kljubovanje neumnosti, da se izrazito civilni objekti poimenujejo kar takole počez, brez tehtnega premisleka. Zatorej je poimenovanje letališča izrazito neumna poteza desnice, saj Slovenci ne vežejo letališče na lik in delo Jožeta Pučnika, po drugi strani pa je nepraktičen tudi do turistov, saj ko le ti vprašajo, kdo za boga je bil Jože Pučnik, dobijo odgovor, da je bil to politični zapornik. Je za Slovenijo res koristno, da svojo podobo kažemo kot negativno?

Ko tole pišem, je Rosvita Pesek ponovno izdala knjigo o slovenski samostojnosti, že drugo v dveh letih. Dovolj žalostno je, da tisto, kar bi morala opravljati država samoumevno producira novinarka. Po drugi strani, pa me ne čudi, da vsa ta politična kamarila, ki se veselo baše z hrano in nazdravlja svoji veličini vsako leto, ni sposobna dogovoriti o tako pomemnih zadevah. Tudi tu velja tista vedno bolj ponarodela, ki postaja že zaščitni znak Slovencev in Slovenije: “Takle mamo!”

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Petek, 26. December, 2008 ob 21:12 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

43 komentarjev na “Prazniki in simboli”

 1. blitz blitz pravi:

  Hja, bi se kar strinjal. MOrda ne z vsako podrobnostjo, v grobem pa vsekakor. Zdi se, da naši kompleksi majhnosti ostajajo in da nam bi bilo kar nerodno se malo “pohvaliti”. Predvsem manjkajo spomeniki dogodkom v novejši zgodovini. Na Roški, kjer so množice v času afere JBTZ pravzaprav začele rojevati demokracijo, bi lahko denimo postavili spomenik Odboru za zaščito človekovih pravic, ki je prav pred zgradbo nekdanjega vojaškega sodišča dosegel svoje najbolj zvezdne trenutke. Prav tako bi lahko postavili spomenik začetku oboroženih spopadov v Mariboru, kjer je padla prva žrtev. Ne vem, morda tak spomenik celo obstaja. Morda še spomenik na kakšnem od bolj “krvavih” mejnih prehodov…

  Če te spomeniki obstajajo, bi vsekakor morali biti bolj popularizirani. Ne gre samo za propagando, gre tudi zato, da mnogi državljani svoje države danes sploh ne cenijo.

  Tvoj zapis je na mestu že zato, ker je prav danes tisti praznik, ki mu mnogi Slovenci ne vedo imena.

 2. Jasna pravi:

  John F. Kennedy tudi ni imel nikakršne zveze z letalstvom. Na Pučnika smo se že navadili in ni noben problem reči na: gremo z Pučnika. Maister si zasluži, če ne bi bilo njega bi bila Slovenija še manjša. Glede spomenikov je res v Sloveniji kriza. V SP je bil članek o tem ( morda si tam dobil idejo za zapis?). Nemci so od nekdaj bili mojstri. Meni je celo fascinantna celotna zunanja podoba Tretjega rajha ( uniforme, logotipi ). Že na začetku stoletja je propagandna mašinerija in zunanja podoba bila na zelo visokem nivoju. Ravno sem malce zijala na youtube Valkyrie ujela sem samo sebe kako občudujem to nemško pošlihtanost in zunanjo podobo vojske. Komunisti, ki jih omenjaš so pravi klošarji proti Tretjem rajhu.

 3. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Draga Jasna

  Nemške uniforme je oblikoval Hugo Boss. Neverjetno, mar ne.

 4. Marjan pravi:

  Slovenski delavci niso tako bedasti,da bi proslavljali vsako leto večjo bedo,več brezposlenih ,več lačnih in več brezdomcev.Jebeš takšno kolonijo kot je Slovenija.Država že 18 let nismo.Vse kaže,da tudi ne bomo,dokler raja dokončno ne bo popenila in sedanji kleptokratski sistem razbila,tovarne znova nacionalizirala in bando,ki sedaj krade in parazitira na račun delavnega ljudstva enostavno pobila.Ali bo pa potem kaj bolje pa ne vem.Po vsej verjetnosti tega ne bom videl.Sem pre star.

 5. milena (Mica) pravi:

  včeraj sem – slučajno- prisluhnila na TV nekemu govorcu, ki je razlagal, od kod Slovencem tako pišmeuhovstvo o katerem pišeš tudi ti.
  Povedal je, da je za marsikaj kriv sindrom “vse jugoslovanstva”, ki so ga generacije prenašale in pile z materinim mlekom vrsto desetletij.
  treba je namreč priznati, da nam, Slovencem, že kronično primanjkuje narodne samozavesti, pripadnosti, ljubezni do domovine.
  To, kar je “naše”, brez težav “delimo” z vsakim, ki si tega zaželi im skoraj 20 let smo (primer) mirno gledali, kako so nam Hrvati odžirali NAŠO zemljo, pa nismo več kot toliko trznili z očesom.
  In zdaj- kaj se dogaja? Še celo Slovenci sami blebetajo, češ, ne smemo biti “hodobni do sosedov” saj nam “nič” nočejo….

  Ob dnevu samostojnosti je nastalo ničkoliko forumov, na katerih se pridno čveka in zelo zelo REDKOKJE je začutiti veselje in ponos ob dejstvu, da nam je ta podvig uspel.

  Zakaj je temu tako?
  Preprosto zato, ker je – po mojem mnenju- tudi med vodilnimi /na različnih mestih, ne le v politiki/ še zmeraj PREVEČ posameznikov, ki z različnimi pritlehnimi sredstvi ta- narodno-zavedni duh, zatirajo.
  Ni nujno, da je zatiranje zmeraj le s puško in bajonetom, ane====???

  Dalje: marsičesa, kar je slovensko, je nekaterih med nami- sram. Sram zastave, sram slovenske glasbe, sram slovenskih lastnih imen, sram slovenskega jezika (ki so ga zmaličili z anglizmi do onemoglosti).

  Norčujemo se iz 10-dnevne vojne, in tiste, ki so bili takrat zraven (ker politično niso po našem okusu) bi najraje zbrisali z obličja zemlje.
  Do domovine se obnašamo oholo in jebivetrsko. Znamo je – v glavnem- le kritizirati, se iz nje norčevati in jo /rečeno po domače/- zajebavati.
  če le imamo 5 minut časa.

  Je potemtakem čudno, da izgleda tako kot bi se želeli posrati tudi na naše ključne domovinske praznike?
  NI čudno.
  Taki smo- ker si dovolimo, da na nas vplivajo tisti, ki nam v to smer perejo možgane.

  PS
  Zakaj pa Rosvita Pesek ne bi bila zadosti kvalificirana za tovrstno pisanje?!? Meni osebno je bila všeč že njena prva knjiga, zdi se mi iozjemno strpna, razgledana oseba- kot novinarka pa /prepričana sem/, ve marsikaj, česar tudi uradni zgodovinarji ne vedo.

  Sicer pa: hvala bogu, da je VSAJ EDEN, ki se te zgodovine ne sramuje in ji želi dati neizbrisen pečat pomembnosti.
  Hvala Rosvita!!!

 6. milena (Mica) pravi:

  Marjan.
  tudi meni bi bilo v veliko veselje, če se ti iz te nagravžne države za kakršno imaš Slovenijo, IZPIŠEŠ.
  In odideš tja, kjer ti bo lepše.

  Najraje to stori že jutri. In to navsezgodaj.

 7. nevenka nevenka pravi:

  Majčkeno se ne strinjam s tem, da Edvard Kardelj ni imel nobene povezave z ekonomsko fakulteto, saj je izumil nov “produkcijski način”, ki smo ga imenovali samoupravljanje. Šlo je za politično-ekonomski model, ki so ga proučevali celo Američani.

  Drugače se pa strinjam, da v današnjem času nimamo kakšne posebno izrazite simbolne tradicije. Verjetno je koncept oblikovanja novejših simbolov res nekam preveč bled. Če ga sploh imamo?

 8. Rak pravi:

  Ja, ogledala nam manjka, ampak takega s povečavo. Kar nočemo in nočemo videti svojih pomanjkljivosti in slabosti.
  Bi pa omenil pomemben spomenik braniteljem osamosvojitve na Medvedjeku, tam, kjer so med vojnimi spopadi mesarila bojna letala JNA.

 9. Žogca pravi:

  Stvari se delajo na podlagi trenutnih vzgibov in ne premišljeno. Nekomu nekaj pade na misel, potem se to naredi. Čez dve leti nekomu drugemu pade na misel nekaj drugega, zato se narejeno spremeni. In tako od tod do večnosti.

  Pučnikovega letališča jim ne oprostim nikoli!

 10. david.pelko david.pelko pravi:

  Nikjer nisi napisal: Slovenija, vse najboljše za tvoj 18. rojstni dan. :)

 11. nevenka nevenka pravi:

  Se strinjam, da je Pučnikovo letališče res traparija. Zame bo vedno Brnik. Pa za pilote najbrž tudi.

 12. Žogca pravi:

  Tudi zame, Nevenka, Brnik in samo Brnik.

 13. Jasna pravi:

  Opa, dear Andrej Huggo Boss je MC- jeva najljubša znamka. Mene je že odštel, da sem Leni Reifenstein. Glede na to, da je Leni pomagala Darfurju nisem bila nič jezna.

 14. butalec pravi:

  Realno življenje gre vse bolj v razkorak s tradicionalnimi vrednotami in razkorak med posameznikom in skupnostjo je vsak dan večji. Posamezniki si vse bolj prilaščajo rezultate skupnega in ko jim uspe se na ostale požvižgajo in si samo želijo , da jim še postavimo spomenike in praznujemo njihove zasluge. Velika večina ki v svojih prizadevanjih ni uspela si tega pač ne želi. Ali smo res samostojni, ali smo res neodvisni, ali smo druga “Švica” kot so nam obljubljali. Na ta vprašanja si mora odgovoriti vsak posameznik sam. Kdor čuti tako naj praznuje, ne moreš pa siliti tistih ki tako ne čutijo da praznujejo, vsaj to stopnjo demokratičnosti smo pa že upam dosegli. In tako naj tudi ostane.

 15. vranika pravi:

  Izrael se je odločil za božično razpaljotko.

  Bombe za otroke, res lepo. Le kaj pravi Rhambo Emanuel Israel?

  Čepi v Obamini senci in brusi kremplje.

 16. Jasna pravi:

  Butalec: saj tebi ni treba praznovati kdo pa te sili? Na praznik lepo pojdi delat in švicaj.

  Vranika: a si ti čist normalna, kakšne bombe za otroke neki? Kaj ne veš kdo je prvi začel?

 17. Rafael pravi:

  Se strinjam, da je najmanj sporno neko stvar (letališča, šole, ulice) poimenovati po politikah. Kajti čez čas potem ugotavljamo, da imamo še sedaj ulice, trge poimenovane po množičnih morilcih.

 18. 1tastar pravi:

  Naša osrednja kulturno-izobraževlna ustanova TV je pa cel 26.december proslavljala DAN NEODVISNOSTI IN SAMOSTOJNOSTI. Šele nan kasneje ji je proradilo, da gre za DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI.

 19. butalec pravi:

  Draga Jasna res me nihče ne sili praznovati, me pa ti pošiljaš delat in švicat, jaz pa bi rad delal to kar sam hočem. To pa ,da ti veš kdo je prvi začel je normalno, toda zato ni padla niti ena bomba manj na palestinske otroke.

 20. Marjan pravi:

  Ja Micka!Kako naj pa od blizu spremljam propad kolonije?In če bo ljudstvo končno vstalo in šlo nad koritarje hočem biti poleg in mladim pomagati po svojih skromnih močeh.Pa tudi tistih bogih 700 evrov pokojnine,ki sem jo v glavnem pridelal še v SLS,bi verjetno dobival z zamudo.Kar pa se tiče tega gdo je prvi začel je pa jasno.Judje z pomočjo Britancev.Po dveh tisočletjih so se natepli nazaj,kjer so takrat živeli Arabci,ki so jih z orožjem v roki oropali hiš in zemlje.Približno tako kot hitler v drugi vojni Slovence.Le da je tokrat geslo”Naredite mi to deželo zopet judovsko”.Res ljudstvu pobijajo otroke, uničili ga ne bodo.Enkrat bodo vseeno zmagali,pa če vojna traja še sto let.

 21. Žogca pravi:

  Tastar, pa je normalno, da prazniku vsakih nekaj let spremenijo ime?

 22. Marjan pravi:

  Pravzaprav je najboj žalostno,da narod nima kaj praznovati.Mar naj negdo,ki so mu enostavno potisnili puško v roke z trditvijo,da smo napadeni,praznuje to,da je z to bedarijo samega sebe oškodoval.Mar naj delavno ljudstvo praznuje to da je zaradi večletnih laži šantaže novinarjev vseh medijev v deželi vključno z lažmi politikov zopet nasedlo in se šlo vojskovati v svojo škodo.Pa dajte no za koliko neumne nas pa imate.Odkar ni več socialistične ureditve je pa delavcu res povsem vseeno gdo na kateremu koso zemlje oblast izvaja.Če politikom kaj ne paše naj se kar sami vojskujejo.Tepce,ki bi to počeli za njih in povrhu še zastonj ni več.Vsaj upam,da ne.Kar pa zadeva švicanje je to edino od druge ŠVICE katero so nam izdajalci in sovražniki socializma obljublali.Seveda so to tudi sovražniki delavskega razreda.

 23. Jasna pravi:

  butalec: Ne vem zakaj sem za nekatere tukaj draga? Čisto enostavno je, takšnim ki jim ne praznuje si sigurno želijo na ta dan šihta in švica. Možno je, da si tudi jugonostalgik ali bog nedaj izbrisan? Ne vem, ne vem koga normalnega moti Dan samostojnosti in enotnosti?

  Židje in musliči itak niso tema Andrejevega zapisa. Ne ti meni od otrocih . Ravno musličev briga za otroke, poročajo se z osemletnimi deklicami, ali jih podarijo namesto dolgov, ki jih ne morejo poravnati ( zadnjič je na teletekstu o tem pisalo ). Ahmadninedžadove edine sanje, ki jih sanja so izbrisati Izrael iz zemljevida. Bi te videla, če bi bil državljan Izraela kaj bi naredil, ziher bi se pustil musličem izbrisati iz zemljinega površja?

 24. clovek clovek pravi:

  Andrej, te ne preseneče tudi dejstvo, da še vedno nimamo nobenega filma na temo ˝osvobojene˝ Slovenije? Ne glede na to, da je bila vojna ˝kratka˝, vedno se da nekaj narediti, konec koncev se iz manj pomembnih stvari delajo veliko večji boomi… Kje je glasba, ki opeva nacionalne ikone in dosežke?
  Kar se tiče naše ˝države˝ na splošno, pa je situacija ne samo pri spomenikih žalostna, to je evidentno na vseh področjih. Naša sodišča, ki naj bi izražala strahospoštovanje so po večini majhne neurejene s papirji nametane sobe, ki jih je izredno težko spoštovati, kaj šele, da bi se jih kdo ˝bal˝ zaradi njihove ˝veličine˝… Simbolika nam tako ali tako je španska vas, imamo pa zavidljive vozne parke, to pa sigurno.
  In Pučniki, Maistri ipd… eh, eh, komu je to sploh pomembno? Kultura je tisto kar loči in označuje narod in to je tisto kar zatiramo, celo novi filmi so polni tujk, kateri se vrtijo ob praznikih in celo prevedemo jih ne, ker so kul :/
  Malce nepovezano, saj je še zgodaj… Ampak slika je jasna, Slovenija je nedefinirana dežela brez pravega cilja, ki jo bo brez pravega načrta za ohranitev povozil čas in ostali bodo zgolj plastični okvirji nakupovalnih centrov, ko bo Blejski otok spodjedla voda…

 25. 1tastar pravi:

  Žogca, saj so spremenili tudi Dan OF, pa sv.Štefan, pa ukinili nekaj praznikov in uvedli nove.

  Kako so že rekli: Ko podirate spomenike, ohranite podstavke!

 26. Marjan pravi:

  Sicer pa bo v naslednjem letu ogromno razlogov za praznovanje.Na primer 100.000 brezposlenih.Ali si predstavljate,kakšno veselje teh ljudi.Ne bo jim več treba delati.Imamo 200 brezdomcev /klošarjev/ na dva miljona prebivalcev.Če bo šlo tako naprej jih utegne kmalu biti 400 in bomo po klošarju na enega prebivalca prehiteli Pariz.Mar to ni razlog za praznik in ponos??To ti je zgodba o uspehu!!!V deželi “blaginje” bo zopet zavladala takšna blaginja,da bo ležal kruh v smetnjakih in ga bodo lahko lenuhi,ki nočejo delati ven pobirali!!Ta čas bodo pa lahko politiki,tajkuni,pravniki in podobna nepotrebna in škodljiva gospoda dopustovali na Maldivih,Sejšelih in še kje.Le kam se boste skrili,ko ljudstvo od samega navdušenja začne na praznovanjih uporabljati pirotehniko??Morda na Sejšele??

 27. butalec pravi:

  Oprosti Jasna nisi draga ampak cenena, kot je razvidno iz tvojega zapisa. Jaz pa nisem nič od tega kar mi pripisuješ, ampak samo preprost dobromisleč človek. Kdo je pa koga izbrisal se pa ve, pa tudi sam take kot si ti brišem iz spomina . Zame si izbrisana.

 28. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Človek

  Za film bi potreboval vsaj 2 milijona evrov, da bi vsaj približno izgledal, pirotehnika pa to. Toda ne TV Slovenija, ne Sklad niso pripravljeni na tak zalogaj. Žalostno a resnično. Če si videl moje Zvenenje v glavi ti je verjetno jasno, da ne govorim, kar takole v tri pirovske.

  Pa lep pozdrav

 29. Vanja pravi:

  Jasna are you for real? Ker zdaj pa ne zveniš samo butasto ampak tudi zlobno. Sicer pa je zloba stranski učinek tuposti. Se zezaš ne?

 30. Jasna pravi:

  Ne zezam se. Mislim resno. Hamas Izrael obmetava z granatami potem se skriva med otroci in civilisti, a dobro vedo, da im bodo Židje trikrat vrnili. In ne nazadnje Židje so bili prvi tam, ko Muslimanov še ni bilo nikjer.

 31. clovek clovek pravi:

  Andrej si predstavljam ja, da je velik zalogaj, ampak za moje pojme če bi se denar zbiral že 15 let in z ˝zunanjimi˝ prilivi, potem stvar ne bi bila tako prezahtevna… Ampak različni smo si in oni ne vidijo smisla v tem, kar bi sam rekel, da je celo potreba…

 32. Vanja pravi:

  Ja Židje so bili prvi tam, potem jih pa 2000 let ni bilo nikjer naokoli. Kaj če se na Hrvaško vrne narod, ki je tam živel pred 2000 leti?
  Izraelci mečejo bombe, za smrti otrok pa so krivi Hamas? Ko prebiram medije se čudim ovcam, ki servirano nekritično prežvekujejo. Vidim, da sem te precenjevala, Jasna, da si tudi ti le ena izmed ovc.

 33. Jasna pravi:

  Primerjava z Hrvati ni posrečena, ker se že kulture tako zelo razlikujejo. Ne misli, da so mi Židje simpatični, ošaben narod so ( izbrano ljudstvo od Boga, mislm kva?), kar ne pomeni, da ni prav, da imajo svojo državo, da se jim vsaj delno povrnejo krivice, ki so jim storjene skozi zgodovino. Židje se celo poročajo samo med seboj ( Hrvati se ne, kot vidiš jaz sem z Slovencem ). Ampak Hamasove fore me od nekdaj bedirajo še iz časov tistga hecnnega drobnega bradonje z piskajočim glasom ( vodja Hamasa, ki je že umrl kakosežepiše? ), in ki sem mu jaz rekla ljubkovalno, da je “moj pob”. Hamasovci prvi začnejo bombardirati močnejšega in potem se skrivajo med civiliste in tako je od nekdaj. Mediji od nekdaj držijo z Palestinci. MC-je bil svoje čase na Palestinski strani. In tam kjer je moj idol potem bi tudi jaz morala biti, ali kaj? UN poziva Izrael naj se vzdrži bombardiranja kljub tem, da je izvan. Torej Muslimani lahko mečejo granate Izraelci naj bi se vzdržali? Strinjam se, da ta Kristisova logika ( nastavljanja drugega obraza v smislu prekinitve nasilja) drži, samo ne pri Muslimanih. Oni bi se potem imeli za zmagovalce in, ko jim daš prst hočejo celo roko. Zdaj že v vsakem komentarju mi govoriš, da sem butasta. Veš včasih je kar fajn, če si malo butast. Vanja ti si pač levičarka jaz pa izgleda da ne. Mogoče sem celo neokonservativka, kaj pa vem?

 34. Vanja pravi:

  Jasna pri tem nima moja levičarstvo nobenega opravka. Sebe ne opredeljujem z levičarskimi pogledi, se pa v njih največkrat najdem. Če si neokonzervativka, potem bi se morala najti v Hamasu. Tudi oni so precej konzervativni, samo na drugo stran. Sicer je pa Hamas odgovor na židovsko okupacijo. Kot je tudi velko drugih radikalnih muslimanskih organizacij. Tudi v Bosni dvigajo glavo Vahabi zato, ker so jih med vojno Hrvati in Srbi na veliko pobijali “balije”.
  muslimani so bili dolgo časa moji najbližji sosedje, imam nekaj zelo dobrih prijateljev palestincev, prav tako pa je moja najboljša prijateljica Židinja. Še nikoli ni bila v Izraelu, pa smatra Izrael za svojo državo, moj prijatelj, ki je bil rojen in izgnan iz svojega doma-ga pa ne sme. Židej-preživeli iz koncentracijskih taborišč, so nad civilnim arabskim prebivalstvom izvedli genocid-zato jim te zemlje nikoli ne bom priznala. Še celo njihov Leopnard Cohen jih imenuje kradljivce zemlje. Mediji so po večini v židovskih rokah, vsaj po severni ameriki, ki preko agencij kreira novice po celemu svetu. samo na prvo žogo lahko rečeš, da so novice pro Palestinske, vendar so mediji do tega genocida zelo “milo” nastrojeni. Preberi v kakšnem tonu so pisali proti Srbom, ko so le ti harali na primer. Podrobno preberi medije, in UN je NOOBVEZUJOČE pozvala OBE strani naj prenehata z napadi. Torej tudi tiste, ki štejejo žrtve čez 300 in pa izraelskih žrtev, ki je trenutno koliko??? niti ene! Neobvezujoče so jih pozvali, si psimena, ne vidiš,da je to samo blablabla? Bolje, bi bilo,d a bi držali gobec in se prenehali sprenevedati, banda hinavska. Palestinski otroci se že tretjo generacijo rojevajo v begunskih taboriščih. Židovski rusi pa še kar prihajajo v trumah, pa imajo z Izraelom toliko skupnega kot jaz ali ti.
  In jah tudi židje, boh ne daj se poročiti izven židovske skupnosti. ekskomunikacija !

  In jah tvoje pojmovanje, da se hrvaška kultura tako zelo razlikuje od muslimanske, da primerjava ni posrečena, se mi zdi, milo rečeno fašistoidna. Ker je nekdo, po tvojih ozkih pojmovanjih, drugačen, se ga pač lahko pobije in izseli in mu pobere imetje? Hrvati, ki naj bi bili pa bliže, civlizacijskim normam, pa naj bi bili pri tem izvzeti? Pri blitzu pišeš, da je OK, če Turk spi z Nemko obratno je pa problem? Tudi pri Hrvatih je podobna mentaliteta, verjetno si nanjo kot žena Slovenca, pač naletela. naši jebu Slovenke, a Hrvatice jebemo samo Hrvati-pa saj ti ni treba biti musliman, da si produkt patriarhalne družbe z šovinističnimi pogledi.

  Se pa strinjam Jasna, s tvojo ugotovitvijo, da je včasih kar malo fino biti butast, tako je svet bolj prav, seveda če nisi ravno ti jebena stranka. Verjetno je tako pač lažje. Sem pa mislila, da je v tvojem primeru pač MC tisti, ki je butast-ker mi je bilo očitno, da se s svojo zaljubljenostjo in oboževanjem pač zezaš iz njegove narcisoidnosti. In se mi je zdelo neskončno zabavno kako je svojo vlogo predvidljivo odigral, malce pokroviteljsko, malce narejeno naveličano..ah te oboževalke, malo so butaste ampak njihovo obsesijo z menjo je pa vendarle za razumeti….Genialno, ti rečem, vendar si se mi na žalost razkrila tudi v drugi podobi, produkt ozkega okolja, in nečutečega srca do drugačnih. Nagnjena do posploševanja, v muslimanski kulturi pač vzameš tisto slabo in to potem pripišeš vsem skupaj kot da so muslimani neka nevidna enota, nek grotesken organizem, ki ga je treba izbrisati iz Zemlje.

 35. Jasna pravi:

  Šlo je za primerjavo med Hrvati in Židi, ne pa med Židi in Muslimani. Hotela sem povedati, da bi vsak drugi narod ostal brez identitete, če bi več kot 2000 let taval naokoli in, in da je v tem pogledu židovska kultura nekaj posebnega in ni primerliva z hrvaško.
  Kar se MC-ja tiče si ti nekaj umislila z čem jaz nimam nobene veze. Do njega sem iskrena in ga nisem nikoli zajebavala ali se iz njega ( bog ne daj ) delala norca. Redke so stvari, ki jih on napiše, da se z njimi strinjam, pa kljub temu do njega gajim neki poseben, nežen, odnos.
  No glede Turkov morda nisem imela prav, ker so kar civilizirani in kultivizirani. Pri Hrvatih, da je problem, če jim ženske plužijo Slovenci? Ne vem, ampak zaradi tega vsekakor glave ne padajo.

  Hamas ve kaj se bo zgodilo, če bo kakorkoli praskal z tistimi projektili?! Kot, da želi izvati pokolj in svoj narod prikazati kot žrtev. Vsak inteligenten človek bi lahko vedel, da proti stokrat močnejšemu nima kaj praskati.
  Torej jaz sem za tebe nestrpna, a Muslimani, islam in Koran so oličje strpnosti? Tebe bi videla, če bi ti nekdo metal granate po glavi kako bi samo gledala in nič naredila. Pa saj so se Hamasovci zmotili in projektile vrgli na muslimansko hišo, kjer so življenje izgubile dve deklici. Verjetno so tudi to prikazali kot Izraelsko pobijanje njihovih otrok?

 36. dare pravi:

  Bogve, kaj že vse piše v komentarjih. Kdo bi to bral!? Jaz sem v glavnem kar zadovoljen z dejstvom, da se ne dela spomenikov dedcem,ki trenutno zgledajo strašno pomembni, potem pa se bo kmalu izkazalo, da imajo še bistveno krajši rok trajanja, kot Kardelji in Kidriči, pa še za noben štos ne bodo uporabni. S prazniki je mogoče malo drugače in bi bilo morda res dobro, da bi ljudje malo bolje vedeli kaj se je kdaj zgodilo. Me prav zanima koliko procentov ljudi zna približno zadovoljivo odgovoriti kako smo povezani z Lutrom in njegovimi tezami, da imamo zaradi njega Haloween!

  Ampak spomeniki? Ma , zaradi mene jih res ni treba graditi. Pa še dragi so!

 37. Vanja pravi:

  Jasna glede MC-ja, če si resna – vse kar lahko rečem je- sožalje. Sem mislila, da takšne stvari v realnosti ne obstajajo, zato še vedno ne dojamem, da vse skupaj ni en veliko joke;-)

 38. Vanja pravi:

  in na drugo repilika, če posplošuješ muslimane ali hrvate ali kogarkoli …je to tumpasto. Muslimani niso vsi Hamas tako kot Hrvati niso vsi nacisti (čeprav obstaja posnetek kako so navdušeno pzdravljali Hitlerja)A je to težko zaštekati? Tole primerjavo?

 39. Jasna pravi:

  Andrej 28. A se ne bi dalo narediti filma za manj denarja. Tako kot ( če se ne motim) Lars VonTrier – Dogville? On je lepo je na tla narisal ulice, ravno tako ti bi lahko narisal kakšne rove in gremo: akcija!
  Hecam se, ne mislit, da ti v resnici kakšne nasvete dajem. Jonas si je sigurno ta svoje, ko sem mu neki sugerirala v zvezi scenarijev. Vzela sem vzela ta Trierjev DVD in sem se počutila prevarano.” Ne me jebat!” “Ne ti mene s tem drkat!l” sem si rekla, ko sem videla z kredo narisane ulice. Kaj se bo še naslednič spomnil eksperimentalni avdio film mogoče? Film je ja vizuelno doživetje. Pa saj ne rabim ravno spektakel, eksplozije, kostume, ampak vsaj igro, obraze, zgodbo….
  Moj sosed je v času vojne za Slovenijo bil pri TO. Vse je snemal kar so počeli. Pojma niso imeli, pušk niso znali prejeti, projektile so narobe držali, skratka hudo. Če boš snemal kdaj film o vojni za Slovenijo samo upam, da ne bo kakšnih neresnic o velikih zmagovalcih. Človek ima prav. Dobro bi bilo posneti film o teh desetih osamosvojitvenih dni.

 40. 1tastar pravi:

  Jaz bi pa kar uvedel šeriat. Slovenca, ki bi se oženil z neslovenko, bi kastriral.

  Kar se pa Andrejevega filma za 2 milijona tiče, bi pa rekel, da bi vsaj polovico porabil zase, oziroma bi najel par avionov in iskal ustrezne ambiente za svoje kadre.

 41. Marjan pravi:

  Veš Vanja!Tudi Slovenci so hitlerjovo armado pričakali z rožami.Ko so jih pričeli razseljevat so se šele streznili.

 42. august pravi:

  Ne bo moja zadnja. Nikakor. Ampak da pa babe, tale Jasna, takele sekajo. Po mojem se je Andrej ustrašu….saj nima nobenih šans posnet film v tej državi…če ga ne maltretira samoovenčani nadčlovek, mu pamet soli baba, ki bi blo boljš, če bi se doma naučila pod postlo pogledat, ker je tam tut kakšna dimenzija, na katere se tolk spozna.

 43. Vanja pravi:

  Ja, Marjan, vem, vendar sem dala Hrvate za primerjavo zato, ker je Jasna Hrvatica- pa se bi ji bilo morda lažje poistovetiti. Amapk no such luck, ker zvonovi v glavi bijejo preglasno.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !