Ustavite Hrvaško

Torek, 16. december 2008

Vedno bolj postaja jasno, da se Hrvaški čas izteka in da bodo pogajanja za vstop v EU ustavljena. Vsa ta leta, celih osemnajst, smo gledali hrvaško politiko majhnih korakov, ko so prejudicirali mejo s Slovenijo. Doslej se je ta taktika obnesla — tudi zaradi cagave slovenske politike, ki je raje pošiljala diplomatske note, pisala bele knjige ali v navalu besa celo odpoklicevala ambasadorje, kot pa da bi nedvoumno odgovarjala na enostranska dejanja.

Hvala bogu se zadeva počasi razrešuje — tudi po zaslugi približevanja Hrvaške EU. Hrvaška je zdaj postavljena na dilemo: ali EU ali pa vreči ven vse zemljevide, ki tako ali drugače prejudicirajo mejo s Slovenijo. Za vsako normalno državo sta na tehtnici dva koncepta, ali se pridružiti razvitemu svetu ali pa za vsako ceno braniti svoj nacionalni interes. In kakšna je cena v tem primeru za Hrvaško? Odgovor je: ogromna. Hrvati so samozagledani v svojo lastno podobo izgubili nekaj let, ko so noro branili generala Gotovino in Bobetka in v najugodnejšem času zamudili vstop v EU. Danes se vidi poraz te politike: general Gotovina je kljub vsemu v Haagu, Hrvaška pa še vedno ni v EU. Ob tem pa tudi pozabljajo, da so se zaradi svoje časti in simbolnega pomena generala Gotovine odpovedali celemu kupu denarja, konkretno stotinam milijonov evrov, ki bi jih lahko črpali iz evropske blagajne.

Podobna je situacija s Slovenijo. Piranski zaliv za Hrvaško seveda ni tako pomemben kot za Slovenijo, saj nam predstavlja dostop do odprtega morja. Toda Hrvati tega nočejo razumeti. Pripravljeni so izsiljevati v nedogled in Slovencem odrekati eno od osnovnih pravic, ki jo kot pomorska dežela ima. Ker Hrvatje nimajo spora samo z Slovenci, temveč tudi z Bosno in Hercegovino ter Srbijo, se postavlja vprašanje, ali je Hrvaška z vsemi svojimi nerešenimi problemi z mejami zrela za vstop v EU. Nedvomno Hrvaška spada v Evropi, sploh če upoštevamo, da v njej domujeta tudi tako nerazviti državi, kot sta Romunija in Bolgarija. Toda vprašanje je, ali si EU lahko privošči sprejeti medse državo, ki dosega svoje cilje s politiko izsiljevanja. EU je čudna zmešnjava držav, a kljub vsem različnim pogledom se ji uspe uskladiti tudi ob najbolj nemogočih vprašanjih. Sedaj pa si predstavljajte Hrvaško, ki ni pripravljena niti za milimeter odstopiti od svojih stališč, ne glede na ceno. Še več! V odnosih do Slovenije je Hrvaška poteptala celo vrsto sporazumov in dogovorov.

Ali lahko v prihodnosti pričakujemo drugačno politiko? Mislim, da ne. V času, ko se Hrvaška poskuša uskladiti s Slovenijo, se je v hrvaškem Saboru zgodil še en zakon, ki omogoča razlastiti Slovence v občini Savudrija. Čeprav je zasedanje Sabora zapustila opozicija, je Sanaderju uspelo izglasovati zakon o golf igriščih, ki dopušča razlastitev lastnikov na rovaš nacionalnega interesa (ki naj bi ga golf igrišča predstavljala za Hrvaško). Toda pravi predmet tega zakona niso golf igrišča, temveč razlastitev Slovencev v sporni hrvaški občini. Ko Slovencev kot lastnikov enkrat ne bo več tam, bo Hrvaška lahko odkljukala še eno poglavje, da je ena od občin brez slovenskega lastnika in primer bo zaključen, oziroma interes Slovenije poteptan z dejanjem izvršenega dejstva.

Spomniti se moramo, da Hrvaška isto taktiko uporablja v odnosih s Slovenijo že ves čas. Zgradili so mejni prehod v Sečovljah, ga prikazali kot začasen ukrep, ga z leta zabetonirali — in prehod je zakoličen. Problem Joška Jorasa ni samo v tem, da ima hišo na spornem območju, temveč tudi ta, da so mu na dvorišču postavili mejni prehod in ga tako rekoč carinijo vsak dan kot nekakšnega bebca. Zato je razumljiv bes tega preprostega državljana. Ker Hrvaška ne kaže nobenih znakov, da bi spremenila dosedanjo politiko, je rdeča luč Hrvaški edini možen odgovor. Sicer pa bi se morali Hrvatje vprašati, ali so sposobni izpeljati “španski kompromis”, kot so ga izpeljali Slovenci v pristopnih pogajanjih ali pa bodo še vedno živeli v romantični iluziji o veliki Hrvaški in njenem strašnem vplivu na svet. Ali nazorneje: če te ni v klubu, kjer odločajo o prihodnosti sveta, ti ne preostane drugega kot iluzija.

Hrvaška bi morala enkrat za spremembo začeti razmišljati o dolgoročnem interesu, ki pa je biti del EU. Če bodo tudi tokrat prevladali nacionalno napihnjeni problemi in čast, čaka Hrvaško vlak pristopanja v EU skupaj s Srbijo, Bosno, Črno Goro. To pa bi Hrvaško na dolgi rok pogreznilo globoko na Balkan. Kdo ve za koliko časa bi se pogajanja utegnila zavleči, če bi Hrvatje morali biti odvisni od usklajevanja z ostalimi državami. Glede na razpad Jugoslavije bi lahko gledali to tragikomedijo še kakšno desetletje, česar pa si Hrvaška ne more privoščiti. Ali pač? Dejstvo je, da bomo v tem primeru Slovenci dežurni krivci za vse.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 16. December, 2008 ob 15:16 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

105 komentarjev na “Ustavite Hrvaško”

 1. Rado pravi:

  Upam,
  da se naši ne bodo “usrali” in popustili pred evropskim in hrvaškim pritiskom.

 2. commonsense pravi:

  košak o jorasu: “Zato je razumljiv bes tega preprostega državljana.”

  no, s tem se ne bi strinjal, joras je prvovrsten provokator in klovn. ampak če naša oblast ni znala ali hotela drugače, je vsaj služil temu, da pozornost na ta problem ni povsem zamrla. malce pritlehno, ampak na koncu morda le ne tako nekoristno.
  IMHO

 3. commonsense pravi:

  P.S. spomnimo se samo njegovega “kotaljenja” po obrežju dragonje.

 4. butalec pravi:

  Butalci smo pač butalci in se ukvarjamo s tem, kako bo Hrvaška vstopila v EU, kako bi jim mi to preprečili, kaj govorijo hrvatje, kaj delajo hrvatje, kakšni so hrvatje……..in na koncu dodamo da so to naši prijatelji in večni sosedje in je v našem interesu da čimprej vstopijo v EU. Hrvatje pa se ne ukvarjajo s Slovenci pač pa sami s sabo in na ta način peljejo politiko, zato tudi vedno uspejo s svojimi pogledi in svojo politiko. Mogoče pa jim niti ni v interesu da bi hitro prišli v EU kot zdraharji in bi radi prej rešili nekatera vprašanja ter v EU vstopili kot dokaj urejana država. Zato našim politikom priporočam, da se pričnejo ukvarjati s Slovenijo in Slovenci in zanje zagotovijo kar najboljše življenje. Na ta način bodo najlepše izkazali resnično domoljubje in se znebili Jelinčičevega (govejega domoljubja), ki služi le lastni promociji in nabiranju političnih točk pri nekaterih volilcih.

 5. 1tastar pravi:

  Hrvatje se morajo najprej znebiti Tudjmanovega (zanimivo: ne TuĐmanove teorije o Hrvatih, kot najstarijem narodu).

  Kot poznavalec razvoja Tudjmanščine naj povem razvoj besede: DETE. Najprej je bilo dijete, nato đete in na koncu djete. Tudjman se je namreč strašno trudil, da hrvaščina nima zveze s srbščino, ampak prej s slovenščino. Najbolj sem se bal ugotovitve, da so Hrvati pravzaprav Slovenci, Slovenci pa planinski Hrvati.

  Pahorjevo upiranje razumejo približno tako, kot da bi Štajerci naenkrat začeli trditi, da niso Slovenci. In da meja na Trojanah ni določena.

  Zato sem za to, da se najprej zuačnemo pogovarjati na meji SNEŽNIK – SUŠAK

 6. J. pravi:

  hm… zanimiv teden. Po šokantni izjavi dr. Bučarja včeraj še tale prispevek. Kakšni so pravzaprav slovenski argumenti pri vseh teh mejnih sporih? Na hrvaških blogih/forumih vam postrežejo z argumenti, zemljevidi, dokumenti, pri nas pa z mešanjem megle in nekim kvazi moralnim dolgom Hrvaške. Če se lotimo zadeve pri famoznem dostopu do odprtega morja – do tega nimamo pravice po mednarodnem pomorskem pravu niti v primeru, da bi si prisvojiti sporna tri naselja onkraj Dragonje. Do točke T5, kjer bi se “naše” morje stikalo z mednarodnimi vodami drugače kot z neratificiranim sporazumom Drnovšek – Račan (sicer protiustaven) ne moremo na noben način priti. To so pravzaprav nekoč že vedeli naši pravni strokovnjaki, saj je bilo to nekoč že zapisano (in kasneje umaknjeno) v Pomorskem zakoniku. Celo v primeru, da Slovenija kontrolira kompleten Piranski zaliv (pa ga ob hrvaški obali logično ne more) nas do mednarodnih voda loči še nekaj 10 km! Če pustimo nesrečni dostop do odprtega morja in gremo k spornim trem naseljem (Bužini, Škodelini in Škrile) onkraj Dragonje. Ta so spadala pod katastrsko občino Piran in bila pod jurisdikcijo SR Hrvaške. Danes si jih prisvajamo navkljub temu, da so občani teh vasi 50 let vse upravne postopke vodili v Buzetu. Še Joras je leta 1986 gradbeno dovoljenje pridobil tam. Obstaja tudi obraten primer – vasi Topolovec, Gradin in Pregara so spadala v k.o. Buzet, upravne postopke pa so opravljali v Kopru in bili pod jurisdikcijo SR Slovenije. Obstajajo druga območja, kjer bi lahko bili slovenski argumenti trdnejši, naprimer Mirišče in Hotiza, pa se jih nikjer ne omenja…

 7. 1tastar pravi:

  J: Nisi pripravljen na vojno s Hrvaško! Mi smo v Natu, oni pa še ne!

 8. J. pravi:

  @1tastar. Verjami mi, da sem dovolj nor, da bi bil v prvih vrstah.
  Bolj mi je zanimivo kako agresivna je postala slovenska intelektualna elita napram Hrvaški. In to brez pravih argumentov. Že videno nekoč. V Beogradu.

 9. andrej košak pravi:

  Halooo J

  Primerjati moj zapis z nekimi srbskimi memorandumi je pa malo bosa, mar ne? 18 let prerekanj s Hrvaško je očitno dozorelo v slovensko željo odreči hrvaški članstvo v EU. če bo še vedno prejudicirala mejo. Sedaj je verjetno čas, da se Hrvaška vpraša kako se izvleči iz te godlje. Očitno je zakon o golf igriščih še en očiten kiks te politike. Hrvaška bo morala sprejeti “slovenski kompromos” ali pa čakati na EU in nato skupaj z Balkanci. Slovenija Hrvaški preprosto ne zaupa več. To pa je dovolj žalostno. In Hrvatje bi se enkrat lahko vprašali zakaj je tako?

 10. Fuga pravi:

  Ja, pomembno je, katera vlada problem razrešuje! Prejšnja je delala vse narobe, ta pa žanje same uspehe, pa še začela ni.

 11. Rado pravi:

  commonsense,

  če sem nad kom šokiran, sem pač nad tabo. Verjetno si za časa Jugoslavije hodil v Istro. Torej veš, da je kje je bil postavljen mejni kamen med Piransko občino in med sosednjo Hrvaško.
  Najmanj 2 km bolj globoko v Hrvaško – od sečoveljskega mejnega prehoda – na vrhu klanca nad kamnolomom.
  Torej?
  Tudi, če je Joras zares samo igral, kapo dol pred njim.
  Vprašati se moramo s čim Hrvatje držijo naše politike za jajca, da so pri mejnih vprašanjih tako popustljivi. Tam je meja, Dragi CS.

 12. 1tastar pravi:

  Jaz sem za mejo na relaciji Matulji – Mošćenice!

 13. Matej pravi:

  Kje so politiki z jajci?

  Včasih bi blo fajn met kakega Jelinčiča na zunanjem ministrstvu, kadar je treba kakšen “NE” komu rečt.

 14. 1tastar pravi:

  Jaz sem za vojno. Kdo si upa?!

 15. J. pravi:

  @andrej ne, ciljal sem pravzaprav na nekoga, ki je bil v pretenzijah bistveno bolj direkten. Pa to sploh ni pomembno, spet se vrtimo okrog besed, ne pa argumentov. Jih res imamo? Zakaj zaboga jih ne predstavimo?

 16. Fuga pravi:

  Ja, počakati da državna meja pade, potem pa aktualizirati meje katastrskih občin, kar je povsem realno. Se mi zdi, da je to srž Hrvaškega strahu.

 17. Matej pravi:

  Mejo prestavt navzdol do zadnjega Slo-govorečega

 18. commonsense pravi:

  hej, ta star, slabo bereš.govoril sem le o jorasu. kar zadevo mejo, pa sem tudi jaz za mejo na mirni, če že ne na črti karlobag-karlovac-virovitica :mrgreen:

 19. commonsense pravi:

  z naše strani, seveda. :)

 20. Žogca pravi:

  Moje mnenje. Če obstaja dovolj velik interes EU, da se Hrvaška priključi, se bo, pa četudi se mi postavimo na trepalnice in imamo ob tem še pravo na svoji strani.

 21. Rak pravi:

  Pa si zamislite, da se podpiše dokument, da Hrvaška meje na dokumentih ni prejudicirala.
  Naši bodo potem trdili, da meje na dokumentih niso veljavne, Hrvati pa, da meje niso prejudicirane, ampak so take, kot na dokumentih.

  Kljub različnim jezikom na Balkanu, balkanci razumejo samo tistega, ko jim odgovoriš po balkansko.

 22. Zbigniew pravi:

  Sem prav presenečen, kako so se nekateri nači levičarji prelevili v take bojeviteže. Me prav zanima, kako bi govorili, če bi recimo do tega konflikta prišlo spomladi, ko je bil nekdo drug na vladi. Verjetno bi bil takrat tisti najbolj zahrbten človek na svetu.

 23. xxx pravi:

  @Košak

  se precej strinjam z zapisom. Vendar obstaja paradoks. Ta strategija, ki se sedaj dogaja je bila nastavljena že dolgo nazaj – v prejšnji vladi. Torej ima Rupel velike zasluge ;) .

 24. august pravi:

  vse hruške in jabolka ste zmešali. Rupla, Jorasa in vesoljni Balkan.Pa še Evropo ste zbalkanizirali. Pravi kerlci! Eden je pa kar za vojno. Ta že ima pogodbo za izdelavo zemljevidov..pa še kdo ima kaj. Pa buške bodo še tudi.

 25. Tibor Jablonsky pravi:

  Košak, pa ti si bedak. Iz zapisa v zapis večji.

 26. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Umiri se Tibor in spij kaksen pir.

 27. oomoo oomoo pravi:

  Žal (in glede na dosedanje izkušnje) mislim, da bodo naši politiki spet izpadli velike r..ti in popustili pred Hrvati (in EU), tako da iz vsega tega ne bo nič. Mislim celo, da je EU sposobna Hrvate po kakšnem ovinku (ali pa z pritiskom na SLO) pripeljati noter. Jim po mojem zelo diši hrvaška obala.
  Popravite me če se motim.

 28. 1tastar pravi:

  Jaz se bom preselil k Jorasu in s fračo streljal na hrvaške obmejne policaje :(

 29. Tibor Jablonsky pravi:

  Se opravičujem. Se bom umiril in spil tudi kakšen pir. Strasti so nepotrebne, kar bi pa ti lahko že zdavnaj vedel.

  LP

 30. GSH pravi:

  “To pa bi Hrvaško na dolgi rok pogreznilo globoko na Balkan. Kdo ve za koliko časa bi se pogajanja utegnila zavleči, če bi Hrvatje morali biti odvisni od usklajevanja z ostalimi državami.”
  For all I care, jim je prav, kdo jim je kriv da jim nacionalizem izpodriva inteligenco- zagotovo ne mi.
  Obnašajo se zelo neevropsko, pa pustimo njihovo notorično nepoštenost ter nenačelnost (razen seveda v ozemeljskih pretenzijah) tokrat ob strani.

 31. Rak pravi:

  1tastar, jaz bi se tudi šel vojno, ampak v vojni je treba včasih tudi bežati. Pa nisem več mlad in hiter. Saj poznaš tisto, grdo je bežati, lepo je uiti. :mrgreen:

 32. Rak pravi:

  GSH, ampak toliko pa so intelegentni, da bodo za svoj eventualni poraz okrivili nas. Balzam za njihove rane in narod. :twisted:

 33. nevenka nevenka pravi:

  Dežurni krivci smo itak že.
  Samo upam, da naši politiki ne bo spet spodrsnilo, ker je zaradi takih štosov Slovenija vedno manjša.

 34. Safet Ali-beg Safet Ali-beg pravi:

  Andrej, ta tvoj zapis je precej podoben glasu ulice. Kot bi poslušal kontaktne oddaje, ali pa pogovore za šankom. Strasti, ki zamegljujejo razum. Nisem tega pričakoval od tebe. Ne na ta način. Sicer pa, Slovencev jaz ne razmem. Javno menenje je dokaj enotno: rdeča luč za Hrvaško. Ko pa pride poletje pa trumoma na hrvaško obalo. Kje je kavelj?
  Zgodovina obrača, danes prijatelji, jutri sovražniki. Recimo, včeraj je bila 18. obletnica ustanovitve Srbske demokratske stranke (SDS) za Slovenijo, ki se je zgodila v Cankarjevem domu, na kateri je bilo jasno rečeno, da “na prebiscit ne bodo šli”. Takrat so Hrvati bili simpatični. Danes je situacija 180 stopinj drugačna.
  A to niti ni tako pomembno. Enkrat se bo zgodila tudi arbitraža, po njej se bo nezadovoljstvo s “krivično določeno mejo” preselilo na arbitre. Mi ni jasno zakaj se ne zgodi že zdaj, če so oboji tako prepričani v svoj prav. Naj vsaka stran da svoje argumente na mizo in naj o tem odločijo ljudje, ki jim v bistvu dol visi tako za Hrvaško kot za Slovenijo. Na podlagi vseh argumentov, ki jih strani lahko zbereta.
  Jaz priznam, da komaj čakam petek. Da končno vidim katere politike je več v hlačah. Bo slovenska imela dovolj jajc vztrajati na tistem kar je povedal Pahor, kar je sicer nesmiselno (da Hrvati niti na arbitraži ne smejo uporabljati dokumentov, ki bi jim bili v prid – ta je pa bosa), da so slovenska izhodišča in ali bo hrvaška imela dovolj jajc ne sprejeti takšnih pogojev, tudi za ceno vstopa v EU.

 35. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Safet

  Včasif se pa tudi z ljudmi strinjam. Za spremembo.

 36. Maja pravi:

  @J: moj ded je bil rojen leta 1910, v Bujah, na rojstnem listu lepo piše: Buje, Slovenija. In gotovo obstaja tudi kak dokument več, kajne?

 37. GSH pravi:

  @rak naj imajo ta svoj balzam (osebno upam da bo čimbolj pekoč)
  ko so hrčki na raznih ravneh morda celo prikrito, posmehljivo o bečkih konjarjih…
  Zanimivo da so oni pa če to priznajo sami sebi ali ne: ljubljanski konjušari. :) What goes around…

 38. Boter pravi:

  V glavnem se je mgoče strinjati z dosedanjimi komentarji, seveda razen s tistimi, ki pozivajo na vojno in poglej vraga,še pred njo bežijo.Kakor koli že, dobro bi bilo imeti dobre odnose z vsemi sosedi, tudi s Hrvaško, predvsem zaradi ljudi, posameznikov, gospodarstva, kulture, športa itd., ne pa zaradi politikov, ki ravno na konfliktih nabirajo politične točke in debelijo svoje položaje.
  Velik problem Hrvaške je, da se, morda tudi nevede, vede balkansko in čeprav nočejo biti podobni Srbom, ne morejo iz svoje kože. Skupne značilnosti so samovšečnost, bahatost, večvrednost in podzavestno ali zavestno podcenjevanje vseh drugih. Ponavadi se tako obnašajo zakompleksani ljudje, ki pa tega nikakor ne priznajo. Hrvaška ima kaj zavidati Sloveniji, to je 2x večji standard, evro, članstvo v EU in Nato, obnašajo pa se tako, kot bi bilo obratno.Seveda imajo tudi oni svoje prednosti, morje, morda večje gospodarske potenciale(neizkoriščene), so več kot dvakrat večji, morda celo večjo kulturno ustvarjalnost, šport, da ne govorimo o tem kako hitro ( v nasprotju s Slovenijo)so in še gradijo svoje AC.
  itd.
  Njihov problem je torej kako kot taki vstopiti v EU.Ne zavedajo se, da so potrebni kompromisi, tudi odstopanja od kakih načel, Slovenija je recimo pred vstopom v EU, morala celo spremeniti svojo ustavo, ampak vztrjajo na svojem, saj Slovencem ne bi priznali ničesar in nekaj litrov morja v nasprotju s svojimi milijoni hektolitrov, razglašajo za svoj vrhunski nacionalni interes.
  Vse kaže, da do dogovora s katerim bi bilo Hrvaški omogočeno nadaljevanje pogajan za vstop v EU zaradi slovenske blokade ne bo.Poleg slovenske ovire ima Hrvaška še vrsto drugih problemov v pogajanjih, neurejeno pravosdje, korupcija, kriminal, ladjedeliništvo, ki niso nič manj trdi orehi kot odnosi s Slovenijo, ki jo izpostavljajo kot glavno oviro za vstop v EU.
  Kljub temu pa pogrešam, kljub številnim izjavam politikov, strank, stroke itd.o spornih dokumentih in zemljevidih javno objavo spornih delov dokumentov in zemljevidov. Zakaj se to natančno ne navede, ta dokument in ta in ta zemlejvid prejudicira mejo, pa tudi če bi bil le eden, je slovensko pogojevanje upravičeno. Skratka, mediji bi lahko to objavili zaradi bolj jasne in podkrepljene predstave v javnosti, ne samo slovenski ampak tudi hrvaški.
  Boter

 39. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Se popolnoma strinjam z zapisanim Boter.

 40. angel pravi:

  Slovenija in Hrvaška sta mejo določili 25.6. 1991 s tem, ko sta soglašali, da se za mejno črto upošteva jurisdikcija na mejnih ozemljih določenega dne.
  Kaj sta si ena in druga stran pod takšno definicijo predstavljali vemo le, da je zardi tega nastal spor, ki sta ga sprva želeli rešiti sporazumno, sedaj pa je evidentno, da do sporazuma ne bo več prišlo.
  Torej sledi arbitraža.
  Tukaj bo zmagal tisti, ki bo nanizal več, boljše in prepričlivejše argumente, ter pokazal več znanja in spretnosti.
  Bojim se, da strokovnjaki, kakršen je g. Bučar bolj mečejo meglo, kot pa konstruktivno prispevajo k reševanju spora.
  Partizani so mimo, tako kot njihove težko dokazljive zgodbe.

 41. Matej pravi:

  Sej ste gledal včeri Odmeve, nekak se bojo počas vendarle poenotl, da je treba Hrvatarje zaustavt. Upam da se bojo poenotl

 42. angel pravi:

  Hrvate je možno ustaviti le s pametjo.
  Žal so jo večerajšnji Odmevovci pokazali bore malo.
  Z njihovo pametjo bomo več zgubili, kot dobili.

 43. GSH pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=4H4hPVBQhL4&feature=related
  naši sosedje, čisti display evropskega pristopa¡ :)

 44. xy pravi:

  Gdo bo ustavo Hrvaško Slovenija ne ker ih potpira europska unija in bojo dosegli svoje, poglejte samo koliko so dobili denarja za avto ceste, če prav še nista članice EU. Kaj lahko stori Slovenija ??

 45. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Padla je rdela luč za Hrvaško. Prav zanimajo me odmevi. Še veselo bo.

 46. GSH pravi:

  se opravičujem prejšni link ki sem ga prilepil je bil le odgovor na tega prvotnega hrvaškega izvora:
  .
  http://www.youtube.com/watch?v=e9yQUsYOyMw

 47. andrejkosak andrejkosak pravi:

  GSH

  Ja tole je pa hudo umobolno. Me sploh ne čudijo fenomeni ala Thompson. Kaj takega težko vidiš v Evropi.

 48. GSH pravi:

  Andrej, se popolnoma strinjam. Beseda žalostno niti približno ne začenja opisovat take mentalitete.

 49. NoMercy pravi:

  upam, da se hrvati ne bodo prilagodili našim zahtevam.
  Konec koncev so najbližji, kjer lahko dobimo povračilo DDV in brez večjih težav (OK nekaj pač stane, pa se splača) divjamo preko omejitev po avtocestah.

  Presenetil me je pa Z.J.Plemeniti: vsi iz bivše Juge naj pridejo v EU v enem paketu (če že ne gre drugače in nočejo ostati zunaj) in se z njim strinjam.

 50. commonsense pravi:

  Boter, sva čast. točno in koncizno.

 51. commonsense pravi:

  maja, daj povej še enkrat kako je s tem , leta 1910,” Slovenija”? me prav zanima.

 52. Rak pravi:

  Boter – tisto vojni, he, he, kaj res ne razumeš? Pa ja ne, da bomo še ironijo in vice morali razlagati. Mar nisi opazil, da nekateri celo razumejo……….. :raz:

 53. 1tastar pravi:

  xy: Denarja za avtoceste ni dobila hrvaška država. Pri njih so avtoceste privatne (koncesionarji), zato pa cestnine gromozanske.

  Revčki evropejski pa morajo v Sloveniji plačati 35 ojrov. Kdo pa jih sili, naj grejo po najkrajši poti na Hrvaško. Jaz bi jim še v Gruškovju zaračunal izvozno takso :!:

 54. 1tastar pravi:

  Prišel sem na idejo. Posnemajmo Hrvatico Milko Planinc!

  Uvedimo depozit za prehod shengenske meje. :mrgreen:

 55. Boter pravi:

  Ok, vojna je ironija, hec itd., čeprav se je v zgodovini veliko vojn začelo zaradi banalnih zadev.Poleg tega pa tudi vem, da bi kar nekaj modelov v Sloveniji, znatno več pa na Hrvaškem bilo takoj za. Pa pustimo to, mogoče še ena banalnost v razmislek. Včasih so na videz enostavne ideje tudi najboljše. Ni namreč za zanemmarit ideje dr. Bučarja, da se razglasi ugotvitveni sklep, da so meje tam kjer so bili 25. 6. 1991, kar je potrdila tudi Banditerjeva komisija. Res pa je, da so obe strani različno razlagata stanje 25. 6. 1991. Ne gelede na vse, po vsej verjetnosti gre vzdolž cele meje za par vasi, nekaj hiš, nekaj družin, nekaj hektarjev, zaradi česar se tresejo tla od Dubrovnika do Varaždina na Hrvaškem in od Kolpe do Triglava na Slovenskem, folk sploh ne ve zakaj gre, politiki pa s tem samo rastejo.
  Včasih so navidezno tževani problemi hudo enostavni. Prebivalce ev. vseh spornih naselij bi naložil na letalo (najbrž bi bilo dovolj eno) in jih poslal v Bruselj, da se tam brez pritiskov domačih dušebrižnikov in politikov odločijo kje želijo živeti v Sloveniji ali na Hrvaškem. Joras bo najbrž hotel v Slovenijo, Hrvati naj mu dajo, da prenese tudi teh par ha, neki Joža ob Muri bi morda raje bil na Hrvaškem, pa naj tudi njemu bo enako ustreženo kot Jorasu.Ljudje bi bili zadovoljni, medsebojno razumevanje brez problemov, mejna črta pa skoraj enaka. Zaradi takih banalnosti pa je vse v luftu, Zagreb, Ljubljana, Bruselj, morda Moska, Wašington.
  Mogoče je bolj problematična le meja na morju, ki ni bila nikoli določena. Za tistih par ligenj pa bi se tudi dalo zmenit.
  Vrag je le v tem, da bi se morali po tem naši in njihovi politiki lotiti bolj resnih zadev, glodanje te kosti okoli meje, je najbrž najbolj udobno.

 56. commonsense pravi:

  boter, zdaj pa nisem več tako prepričan :)

  “Ni namreč za zanemmarit ideje dr. Bučarja, da se razglasi ugotvitveni sklep, da so meje tam kjer so bili 25. 6. 1991, kar je potrdila tudi Banditerjeva komisija.”

  žal badinterjeva komisija ni ne preučila, ne potrdila meje na morju, in to je jabolko spora.

  to bi že lahko vedel.

 57. 1tastar pravi:

  Ni problem le na morju. Hrvati včasih po katastru (Hotiza, Trdinov vrh), včasih po naravi (Dragonja).

  Bravo Pahor! Danes je veleposlaniku naročil, naj blokira Hrvaško. Pa še Janša ni imel nič proti.

  Mislim, da bodo Hrvati zdaj razveljavili sklep o prehajanju meje z osebno izkaznico. Iz prahu potegni potni list!

 58. Mr. Mojo Mr. Mojo pravi:

  @1tastar:
  “Kot poznavalec razvoja Tudjmanščine naj povem razvoj besede: DETE. Najprej je bilo dijete, nato đete in na koncu djete. Tudjman se je namreč strašno trudil, da hrvaščina nima zveze s srbščino, ampak prej s slovenščino.”

  Odkod ti ta nebuloza?? Kdaj se je v hrvaščini “otrok” reklo drugače kot “dijete”. Govoriš totalne bedarije o stvareh, ki jih očitno niti od daleč ne poznaš, kaj šele, da bi bil “poznavalec”.

 59. Žogca pravi:

  Malo manj fame bi naša gospoda morala delati iz tega. Imamo moč in jo izkoriščamo, to je to.

 60. Mojca P pravi:

  Dajte s to vojno še malo počakat, da patrije vmes usposobimo :P

 61. Žogca pravi:

  Ne bo nobene vojne. Bo pa tako, kot bodo tam zgoraj odločili, da bo. Mi sicer imamo pravico reči ta famozni NE. Če pa je kakšni zelo vplivni državi (mogoče Nemčiji) zelo v interesu, da Hrvati pridejo v EU, nas bodo tako stisnili, da bomo cvilili tisti DA. Opravičujem se, ker ne verjamem, da smo v EU vsi enakovredni.

 62. 1tastar pravi:

  Slučajno sem veliko časa preživel med Hrvati, zato vem, kako je potekal razvoj od ijekavske srbohrvaščine v hrvaščino.

  Sploh sem pa za uvedbo depozita za letovanje na Hrvaškem. Naša država je Evropa, ne pa Balkan.

 63. angel pravi:

  Naš NE Hrvaški pomeni le odlaganje problema pod sicer ugodnejšimi pogoji, saj Hrvaška ne bo mogla razpolagati z listinami, ki bi morda lahko prejudicirale mejo.
  Vsi odprti problemi pa ostajajo in jih bo potrebno rešiti s strokovnjaki.
  S komentatorji tega bloga, kakor z njegovim avtorjem, si v pogajanjih ne bomo pridobili nobene prednosti.
  Tudi Bučarjev predlog je megla, ki pred vsem smeši pravno stroko in zavaja ljudi.
  Na pogajanjih morajo sodelovati razsodni ljudje, teh pa je v Sloveniji malo.
  Glede na razgreto ozračje vodi le sodna pot k dokončni rešitvi. Tam pa ne bo izmikanj, temveč bodo veljale norme mednarodnega prava.
  Od razsodbe ne smemo pričakovati preveč.

 64. spookymulder spookymulder pravi:

  Sem proti blokadi hrvaškega približevanja EU, saj bo to zgolj dodatno zastrupilo naše (že tako ali tako slabe) medsoseske odnose, veliko bolj, kot bomo od tega odnesli pri morebitni arbitraži o meji (dvostranska pogajanja, kjer bi verjetno veliko lažje uveljavljali princip “poštene” delitve, si lahko s tem kar odpišemo, saj se verjetno nihče noče pogovarjati z nekom, od kogar je malo prej dobil klofuto).

  Aktualno stanje je zgolj dokaz POPOLNE NESPOSOBNOSTI naše (in hrvaške) diplomacije vse od osamosvojitve naprej in kratkovidnosti politikov v obeh državah, ki so to vprašanje vedno zgolj izkoriščali za osebne interese, sedaj pa bodo z vročo kašo, ki so jo zakuhali, posiljevali oba naroda.

  Sicer pa, poglejmo na stvar iz druge perspektive: kaj če bi bile vloge zamenjane in bi bila Hrvaška v EU, ter bi blokirala naše približevanje! Bi se nam to zdelo pošteno in upravičeno?

  http://spookymulder.blog.siol.net/2008/12/17/ce-hrvaski-recemo-ne-si-tudi-sami-ne-zasluzimo-eu/

 65. xxx pravi:

  @ spookymulder

  Če bi bila situacija obrnjena (tudi ozemeljsko) bi “Hrvaška” imela dostop do morja že 17 let. Blokirali pa bi nas, ker bi trdili, da je vsaj celotna savudrija njihova. Verjetno bi pa že imeli postavljen kakšen mejni prehod sredi savudrije.

 66. spookymulder spookymulder pravi:

  @xxx:

  Glede na nesposobnost naše in hrvaške diplomacije, kot tudi neodgovornost naših in njihovih politikov, ki se izkazujeta s trenutno situacijo, bi bil povsem možen tudi tvoj scenarij.

 67. Matej pravi:

  spookymulder: kaj pa bomo zgibil na odnosih? Sej nas že zdej zajbavajo. Če greš tja na morje si kot iz tretjega sveta v gostilnah. Gospodarsko tud ne bomo zard njih propadl. Joras bo mel pa tud manj dela, če bomo odločno nastopl.

 68. Mr. Mojo Mr. Mojo pravi:

  @ 1tastar.
  To so bedarije, ki jih lahko prodajaš Slovencem, ki morda ne vedo, o čem govoriš, smo pa tukaj tudi takšni, ki smo rojeni in odraščali na Hrvaškem, končali neke šole in še vedno z eno nogo (in večino familije) živimo tam.

  Tvoj primer besede “dete” je čista izmišljotina. Sicer se v različnih dialektih izgovarja različno, Zagorci so od nekdaj govorili dete, Dalmatinci dite, đete po moje govorilo samo kakšni Črnogorci, morda tudi Ličani, v knjižni hrvaščini je od nekdaj dijete, djete je pa popolnoma narobe in ne obstaja razen v zapisih mulcev, ki se niso naučili pravopisa.
  Sicer je pa z ustavo iz leta 74 hrvatski ili srpski jezik opredeljen kot “štokavsko narječje hercegovačkoga govora”. Štokavska hercegovščina pa je čista ijekavščina.

  Če nisi star vsaj 300 let (kljub nicku dvomim), nikakor nisi mogel “videti, kako je potekal razvoj od ijekavske srbohrvaščine v hrvaščino”. Štokavsko iijekavščino so uporabljali Dubrovčani v 17. stoletju, kot hrvaščino pa je podobno različico v 19. stoletju standardiziral Ljudevit Gaj, povzel pa Tkalčič. Skratka trosiš bedarije.

 69. GSH pravi:

  ja, mulderu, kaj bomo zgubili na naših odnosih?
  poglej si filmček, katerega link sem prilepil višje.
  Mr. Mojo: a se ti zdi da je naslov teme #hrvaška lingvistika#?
  meni se zdi da ne, prav tako vsebinsko popolnoma irelevantno.

 70. nevenka nevenka pravi:

  Spooky, država, ki se pogaja brez možnosti: “dam ti, če mi daš”, se nima za kaj pogajat. Samo izgubi.

 71. Safet Ali-beg Safet Ali-beg pravi:

  Premišljujem… toliko črnila, toliko žolči je in bo še prelito. Zastrupljeni bodo vsakdanji odnosi med navadno rajo z ene in druge strani meje. To bo naša realnost. Ker je raja, vem, da resnica boli, ne glede na to kakšno nacionalnost imela, neumna in iracionalna.
  Včeraj sem gledal oddajo OTVORENO na HTV in bil šokiran nad izjavami, da v dokumentaciji ne obstaja niti en sam zemljevid. Z druge strani pa slovenska stran želi, da Hrvaška med pregovori in tudi kasneje ne uporablja spornih zemljevidov. Sem jaz padel z lune ali kaj? Kdo koga tu bolj nateguje? Kdo se laže? Evo, za prvi korak, bi rad videl sporne zemljevide…

 72. Mr. Mojo Mr. Mojo pravi:

  @GSH..
  1) Zakaj naj bi se oziral na to, kaj se tebi zdi?

  2) Hrvaščina je bila omenjena v kontekstu karakterizacije Hrvatov, in sicer precej napačne, tako kot v mnogih komentarjih pri tem zapisu. Razlika je v tem, da se to konkretno mnenje da preprosto zbijati z argumenti in ne nabijati v prazno. Slovenci so (očitno) polni predsodkov o Hrvatih in ta fama o spreminjanju jezika, je samo ena izmed njih.

  3) Pa pojdimo povsem on-topic. Mislim, da Slovenci delajo Hrvatom neskončno veliko uslugo. Ko bi vsaj nam kdo preprečil vstop v to fašistično tvorbo… Tako morda Hrvati ne bodo niti vstopili, preden ta pizdarija razpade.

 73. GSH pravi:

  Poglej Mojo. Se bom trudil biti čimbolj vljuden, saj si tudi ti obdržal precej visok nivo pogovora;
  1. Nisem rekel da bi se moral ozirati na to kaj se meni zdi.
  Preprosto sem te želel opozoriti da je to malce offtopic.
  2. Nevem zakaj bi tukaj imeli interes karakterizirati hrčke na podlagi njihove lingvistike. Karakteriziramo jih na podlagi njihovih dejanj in pa predvsem nenačelnosti.. Slovenci nismo (očitno) polni predsodkov o hrčkih kot si zmotno prepričan, se pa lahko učimo na izkušnjah kar je pravzaprav zelo normalen proces, tako vsakega individuma kot tudi naprimer države kot skupka le teh.
  3. Na to točko nimam replike, z njo se pač ne strinjam, maš pa seveda pravico do svojega mnenja.
  4. mislim da hrčki ne potrebujejo zagovornika oziroma odvetnika tule, obenem je to bilateralno precej nehvaležno opravilo.

 74. spookymulder spookymulder pravi:

  @Matej & GSH:
  Razen političnih odnosov obstajajo tudi osebni odnosi med ljudmi, ki so vedno veliko bolj pomembni kot politične nebuloze nekega časa. Na žalost so katastrofalni politični odnosi začeli vplivati tudi na ljudi, da se sedaj narode (mi Hrvate, Hrvati nas) kolektivno opredeljuje za slabe in sovražnike, ki nam hočejo nekaj slabega. To sem lahko razbral med osebnimi odnosi s Hrvati, sicer pa je tudi iz te debate jasno, kako so se odnosi (in dojemanje ljudi na tej ali drugi strani Kolpe) spremenili – na slabše seveda, čeprav večina ljudi nima zares čisto nobenega opravka z mejnimi vprašanji.

  @GSH:
  Na osnovi nekega hujskaškega videa ti torej sklepaš o mentaliteti Hrvatov? Ne se hecat! Malce poglej, kakšne rasistične in ksenofobne video umetnije od Slovencev najdeš na YouTubu, pa to še ne pomeni, da vsi delimo taka prepričanja.

  @nevenka:
  Po mojem ni na nas, da bi v zameno za nekaj “dajali” možnost vstopa v Evropsko unijo pri vprašanju, ki ga tudi sami nismo rešili, ko smo vstopali v EU.

  @Mr. Mojo:
  Če bo ta “fašistična tvorba” od EU razpadla, se lahko zagotovo pripravimo na novo (svetovno?) vojno, vsaj če pogledaš, kako daleč lahko politiki pripeljejo stvari že pri nekem tako banalnem problemu med Slovenijo in Hrvaško. Res je, da gre za megalomanski birokratski aparat, ki intenzivno promovira (občasno morda tudi vsiljuje) svoje vrednote, toda po drugi strani prav to omejuje skrajneže, da raznih osebnih konfliktov ne spremenijo v neobvladljiva meddržavna trenja.

 75. GSH pravi:

  naj andrej zbriše v kolikor se mu zdi neprimerno, tukaj je komentar, ki ga je pred 26minutami na hrvaškem filmčku “slovenija vs. hrvatska” napisal nek (predvidevam) hrvat: “ali ako 2009 dodjete na more spremamo vam dobrodoslicu razbit cemo vam aute i glave,i pojebat zene pred vama alpskim govnima “

 76. Mr. Mojo Mr. Mojo pravi:

  @spookymulder: Seveda se lahko pripravimo na novo svetovno vojno. Si morda mislil, da se jo bomo izognili z eno takšno birokratsko, vsiljivo, lobbystično, kulturocidno tvorbo? Kje ti živiš? Po eni strani komaj čakam, da bom lahko plesal na pogorišču EU, se poscal manj, ruknil en bourbon in prižgal čik direkt na goreči trski evorpskega parlamenta…

  @GSH: “hrčki”? Nuff said.

 77. denis h. denis h. pravi:

  Mogoče kdo ve, koliko denarja dobi Slovenija za ˝čuvanje meje˝?

 78. spookymulder spookymulder pravi:

  @GSH:
  No, in? Nam hočeš s tem dokazati, da je to mnenje večine Hrvatov? To so ekstremisti, ki so dobili krila zaradi politične nesposobnosti, nezrelosti in kratkovidnosti politikov na Hrvaškem in pri nas. Je pa res, da dlje, ko se ta problem vleče, več je takih skrajnih mišljenj in pogledov, a ne zgolj na Hrvaškem, temveč tudi pri nas. Zares žalostno!

  @Mr. Mojo:
  Ne bomo plesali, scali, rukali šnopca in kadili čikov, ker bomo mrtvi!

 79. GSH pravi:

  spooky mulder, dokazati nočem prav ničesar :) od kje ti ta ideja?
  Zares žalostno niti ne začenja opisovat te mentalitete.
  Mr.Mojo, kaj te moti, pri tej skrajšavi?

 80. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Gospoda

  Vojne vendar ne bo, toliko pa mislim da sta obe naciji civilizirani. Verjetno bo sprva šok, vsaj po hrvaških reakcijah, potem pa se bo treba vsesti za mizo in dogovorit. Verjetno je bil najbolj sprejemljiv predlog Drnovšek.Račan, kjer je vsak nekaj izgubil in vsak nekaj pridobil. Današnja reakcija Slovenije je logičen ukrep na hrvaško izigravanje vseh sporazumov. Ravno Sanader je zavrnil in uničil Drnovšek-Račanov sporazum. Sedaj pa ima. Toda stvari še zdaleč niso tako tragične, kot jih predstavljajo razni norci na forumih. Bo pa veselo.

 81. Mr. Mojo Mr. Mojo pravi:

  @Andrej, ne govorim o vojni med Slovenijo in Hrvaško. Govorim o osvobodilni vojni, ki slejkoprej čaka evropske narode. Glede na to, kako hitro se dogajajo stvari znotraj EU, in kako se EU trudi čimprej omejiti zadnje preostanke suverenosti posameznih članic, se mi zdi, da ne bomo čakali dolgo. Vprašanje je samo, kdo bo zmagal, North or South, če potegnem analogijo z ameriško državljansko vojno.

 82. GSH pravi:

  Ponovno se strinjam. To je edina logična reakcija, zagotovo nič tragičnega, normalen proces v demokratičnih družbah.

 83. GSH pravi:

  no prejšnji komentar, se je nanašal na Andrejevega, Mr.Mojo osvobodilni vojni? Morda te je prevzelo dogajanje v Grčiji?

 84. charliemarx pravi:

  Uh, Mr. Mojo, si si pa dal duška. Upam, da si se malo sprostil?

  Dragi moji, Hrvaška še cel kup zahtev za vstop v EU ne izponjuje in ji pride čisto prav, da se lahko izgovarja na Slovenijo, ki da jo blokira. Hrvaška blokira sama sebe.

 85. GSH pravi:

  izpostavil si to kar je očitno. Večini je to sicer jasno, nekaterim žal ne.

 86. Rak pravi:

  Mr.mojo – najprej o “fašistični tvorbi”. Ja kaj pa je bila kraljevina Juga, pa Soc-Juga, pa tudžmanovina……..? Ravno to, za kar ti otožuješ današnjo Evropo. Če ti trud in namen držav in državnikov za varnejšo Evropo ne pomeni nič, oziroma ga celo zaničuješ, mi izpadeš v čudni luči današnjega časa in sožitja v njej niti ne zaslužiš, tudi če bi sam to hotel. Misliš, da se ne zavedajo vsi odgovorni politiki še obstoječih problemov in še ne razčiščenih računov iz preteklosti? Se, samo da jih poskušajo preseči, kar je seveda težko, ne pa tako kot mi balkanski sosedje, ki raje zapletamo, kot rešujemo.

  K 81 pa samo to. Če bodo vsi samo čakali na vojno, je ta neizbežna. Samo vprašanje časa, vzrokov za reševanje po starem je dovolj. Pa ne vštevati še tistih po 1tastarem. Treba je ukrepati, da do tega ne pride. Pa te ne mislim “nadmudrivati”, le sam tako razmišljam. Morda pa še kdo od zmernih kaj doda.

 87. charliemarx pravi:

  Evropska unija gotovo ni nekaj božanskega, je pa maksimum, kar se je v danih okoliščinah dalo doseči, torej je najboljša možna rešitev za življenje in preživetje v Evropi. Jasno, da bodo veliki vedno lahko bolj učinkovito zastopali svoje interese, da bodo manjši morali pogoltniti marsikak cmok in da bodo pričakovanja in želje vedno večje od tistega, kar bomo dosegli. Vendar je vse to bistveno boljše od kakršnekoli vojne v imenu česarkoli.

  Mislim, da Mr. Mojo malo vleče kakšne zamere, malo folira in najbrž uživa v malanju hudiča na zid. Evropa se je iz vojn dovolj naučila. Sploh pa, kdo proti komu, in kje naj bi se vojskovali? In predvsem zakaj? Da bi dobili nazaj svojo “suverenost” ali kaj?

 88. Marcos pravi:

  Hrvaška vlada je mislila, da slovenska vlada blefira z blokiranjem vstopa. Hrvati so, kot se je izkazalo, delali račun brez krčmarja, če na kratko povzamem celotno zadevo :)

 89. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Ivo Sanader pravi, da čaka, da se Slovenci premislijo? Čaka????

 90. Rak pravi:

  AK – kar naj čaka, morda se medtem kaj nauči. Bi bilo dobro tudi za njegov narod.

 91. nevenka nevenka pravi:

  Spooky, ko smo mi vstopali v EU, so bile druge reči na tehtnici, ko stopa Hrvaška so pa druge. Slovenija in Hrvaška sta dve različni državi. Verjemi, če bi bila Hrvaška prej v EU, bi hotela še Koper in Krško.

 92. Slovenec pravi:
 93. Mr. Mojo Mr. Mojo pravi:

  @Rak:
  “Ja kaj pa je bila kraljevina Juga, pa Soc-Juga, pa tudžmanovina……..? Ravno to, za kar ti otožuješ današnjo Evropo. ”
  My point exactly. Iz tistih prvih dveh smo se izvlekli, Hrvati pa so se znebili Tudjmana. Tako, kot smo se jedva izvlekli iz Juge, se bomo tudi jedva izvlekli iz EU. Samo mislim, da tokrat ne bo tako poceni.

 94. Žogca pravi:

  Andrej, ne čaka on, da si bodo Slovenci premislili. Čaka, da bodo zaveznice Hrvaške začele močno pritiskati na Slovenijo, to čaka.

 95. ervinator pravi:

  “Za vsako normalno državo sta na tehtnici dva koncepta, ali se pridružiti razvitemu svetu ali pa za vsako ceno braniti svoj nacionalni interes.”

  Ko preberem tako idiotsko izjavo, naprej ni več vredno brati.

 96. 1tastar 1tastar pravi:

  Sem odločno za ZDRUŽENE DRŽAVE EVROPE! In proti nacionalnemu (=lokalnemu) interesu.

 97. 1tastar pravi:

  PA SO TE USTAVL! SEJ SI MOV PRAV, AMPAK KEJ PAMETNGA PA NE VEŠ VEČ POVEDAT, REŽISERČEK!

 98. Fidodido pravi:

  Hm, vsaj po premieri Vampirja z Gorjancev sem upal da bo avtor tega bloga napisal kak komentar tudi iz področja ki ga dejansko obvlada…. pa nič.

 99. Kritik pravi:

  Postaviti je treba zid med civilizirano in necivilizirano Evropo.

 100. Rado Rado pravi:

  Kakšen zdi neki?

  V vsakem “barbarstvu” je zametek nove civilizacije. Če je vse utečeno, vse predvidljivo, potem je konec razvoja.
  Kot “manj civilizirani”, kot praviš, potrebujejo nas, tudi mi potrebujemo njih, zaradi dotoka “sveže krvi”.

  Evolucija nedvomno kaže na takšno potrebo.

 101. Jasna pravi:

  Vsaka stran bi morala malo popustiti. V ponedeljek sem gledala Otvoreno in se mi zdi, da tudi Hrvati imajo neke argumente v rokah, ki niso ravno brezvezni. Zdaj ( po tej oddaji ) jih malce bolje razumem. Rudolf ( ki je tudi slovenske krvi ) je povedal: da Hrvatska ne bi uzela nizi pedlja slovenske zemlje, a da ( pazi to ) ne bi dala niti pedlja Hrvatske zemlje. Fak sem si mislila pa ta stric Rudolf ve kje je meja, zakaj njega nič noben ne vpraša? V bistvu vsi prisotni v oddaji so povedali, da so napol Slovenci in, ( če bi kradli slovensko zemljo je ravno tako kot da bi kradli lastnem fotri ). To v oklepajih niso povedali ampak so moje ugotovitve..

 102. Rado Rado pravi:

  Jasna.

  In v čem naj popusti Slovenija? Naša prioriteta je neposreden dostop do odprtega morja. (če tega ne bomo uspeli zagotoviti potem to v skrajni posledici lahko pomeni, da imajo Hrvatje pravico pregledovati naše ladje, kar pomeni zmanjšana suveronost Slovenije).

  Torej popuščanje v čem, Jasna? Če se Hrvatom gre prav zato. Dominantna nacija na Balkanu hočejo biti. Našega morja in obale tako ne rabijo, imajo na jugu dosti lepše . . .

  Žal tu kompromisa ne more biti. Ob takšni hrvaški ekspanzionistični dimenziji je možno le soočenje moči. Hrvaška mora spoznati, da je cena za njihovo željeno dominacijo previsoka. Zato, čeprav neradi, moramo tolči po hrvaških vitalnih točkah. Dokler se ne spametujejo. Preberi si malo v moji rubriki Odnosi s Hrvaško, kako deluje “medržavna psihologija”.
  :-)
  LP

 103. Mr. Mojo Mr. Mojo pravi:

  @Rado: ravno zaradi takšnih neresnic, ki jih navajaš, prihaja do nesporazumov. Slovenija v vsakem primeru ima pravico do dostopa do odprtega morja in pri tem prehodu nima nihče pravice pregledovati ladij. Tudi če ladje pri tem prehajajo skozi hrvaške ali italijanske teritorialne vode… kar se bo najbrž tudi zgodilo. Situacija, pri kateri bi Slovenija imela svoj dostop neposredno do mednarodnih voda je žal samo science fiction.

 104. Jasna pravi:

  Tisti Čeh naslednji predsedojoči EU je nekaj govoril o Balkanu v paketu. Ker izgleda, da eni druge bodo ovirali predlaga pač cel Balkan v paketu. Mrak mi je padel na oči, ko sem to slišala. Hrvati bodo ubijali, če se to zgodi. Ne bom upala v Hrvaško z slovensko registracijo. Treba bo na vlak. Tako si želim in upam da se bodo zmenili.
  Rado: Če mene vprašaš meni ne bi bil noben problem tiste sporne papirje zmečkati in fukniti v koš, ker so nerelevantni. Zakaj sploh vstrajajo na teh papirjih? Zelo si želim, da bi se zmenili.

  Mojo: Tudi meni se zdi, da bi bilo prav, da Slovenija dobi izhod na odprto morje samo jaz nimam upanja, da se bo to zgodilo. Ti povem qrac bodo Slovenci dobili. Vse prej se bodo zmenili kot to. V EU vsi držijo z Hrvati, imajo dobre lobiste in bog ve kaj so obljubili nekaterim ključnim ljudem v EU mogoče kakšen poceni otoček ali zemljo ob morju. No, to res nisem nikjer prebrala ampak dobro poznam svoj narod in vem, česa je sposoben.

 105. sailor pravi:

  re: Andrej Košak
  prosim, sporočite mi Vaš privatni email naslov.
  Imam zanimiv predlog za Vas.
  gl, <dd+ email: sailor@email.si

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !