Vladavina kiča

Torek, 29. julij 2008

Ob polemiki o Miši Molk, ki jo neusmiljeno tolčeta Marko Crnkovič in Simona Rebolj na svojih blogih, je spregledano dejstvo, da je v Sloveniji prevladal kič nad okusom. Da je tako, ni potrebno preveč dokazovati. Dovolj je že odpreti časopise, prižgati radijski ali TV sprejemnik ali pa se preprosto sprehoditi po mestu. Okusa ni, pa da ga jebeš!

Kako to, da se je Slovenija v slabih dvajsetih letih spremenila iz sicer sivega, a vsaj za silo dizajniranega socializma v eno najbolj vizualno zapackanih dežel? Odgovor seveda ni enostaven niti enoznačen, je pa simptomatičen za slovensko pomanjkanje kulture, okusa in domišljije. Slovenci smo demokracijo razumeli pač tako, da je dovoljeno vse, kar ni izrecno prepovedano. Vsemu skupaj je botroval tudi razvoj tehnologij, pri čemer je s pomočjo računalnika vsak postal svoj mojster. Tudi s tem se je pripravljal teren za ta neverjetni razvoj neokusa in kiča. Danes že vsak polpismen računalničar čuti potrebo in znanje, da bi dizajniral časopis. Zato niti ne čudi, da je tudi časopisna hiša Delo, steber slovenskega novinarstva, vrgla na tržišče cel kup porazno dizajniranih prilog, kjer z naslovnic poleg udarnih naslovov skačejo nepremičninske firme, svinjske polovice in bedaste parole naših marketinških genijev tipa “Laško ima novo flaško”.

Podobno je, ko stopimo v kafič v Ljubljani ali kjerkoli drugje. Lastniki so še v osemdesetih prisegali na medenino in vijoličaste stole, v devetdesetih so se zacementirali v irske pube, danes pa je vse ovito v pleh in oranžno barvo. Nikjer pa ni videti tradicije. Vse je treba vsakih deset let postaviti jovo-na-novo, pa čeprav je recimo Kavarna Union bila zgled evropske kavarne z unikatnimi mizami in posebej za njih narejenimi tapetami. Danes tega ni več. Na stene so nabili najcenejši zeleni filc. Ko pride turist v Ljubljano, ne moremo pokazati niti enega bifeja ali gostilne, ki bi vsaj približno deloval nespremenjen in tradicionalen. To manijo modernizma so seveda uveljavili komunisti, ki so hoteli vse zgraditi na novo in uničiti vse meščansko. Ni bila dovolj nacionalizacija, marveč je bilo treba vse tudi na novo opremiti, ponavadi na slabše.

Podobna katastrofa se je zgodila tudi v arhitekturi, kjer smo tudi najlepše hotele rušili in v skladu z modernizmom gradili betonske štale za množični turizem. Mar ni bil propad portoroškega hotela Palace v oči bijoč primer te filozofije? Tudi v najožjih središčih in enovitih ulicah so nastajala betonska čuda, ki so za vedno uničila zgled ulice. Hočete primer? McDonald’s na Čopovi je kar pravi dokaz. Preskok, ki smo ga doživeli v devetdesetih letih, je bil ta, da so naši arhitekti betonska čuda oblekli v najbolj nemogoče barve in grozljive fasade. Poglejte si hotel Lev in razmislite.

Dokončen udarec podobi Slovenije pa so zadali reklamni panoji, ki so pripeljali to našo kmečko, ruralno razmišljanje v prvi plan. Toliko slabih plakatov, kot jih vidim v Sloveniji, še nisem videl nikjer na svetu. Tu ne gre zgolj za panoje reklam za avtomobile, kjer jih kazijo vsi možni popusti, informacije in telefonske številke. Vrhunec so trgovske hiše, ki na veselo oglašujejo poceni piščančje perutničke in druge ugodne nakupe in skoraj zastonj praške in čistila. Na splošno je podobna slika tudi v reklamnih terminih TV postaj, kjer kraljujejo propagandna sporočila za zobne paste, avtomobile, telefone in čistila. Kot da bi Slovenci samo še čistili, telefonirali iz avtomobilov, jedli in nič drugega počeli.

Ste se kdaj vprašali, zakaj ni na televiziji reklam za modne znamke in dizajnersko pohištvo? Tuje firme so že zdavnaj ugotovile, da v Sloveniji nima smisla oglaševati, saj je tržišče nezahtevno, ljudje pa brez okusa. Zato v naših trgovinah vidimo samo ceneno robo iz nekaj sezon starih modnih linij, kajti vse, kar je moderno, ne gre. Sprehodite se kdaj po ulici in opazujte, kako so Slovenci oblečeni in obuti. Ugotovili boste naslednje: bistveno bližje smo Poljakom, Bolgarom ali Slovakom kakor pa ostalim evropskim narodom — čeprav po kupni moči nedvomno ne spadamo med njih.

Se potem še čudite, da je SDS ustoličil Kopitarja za vrhunskega voditelja oddaj s humanitarno vsebino? Ste se kdaj vprašali o vizualni podobi nacionalke, ki je zgolj parada kiča, prazgodovinskih špic in porazno oblečenih voditeljic, ki jim za boga nihče ne pove, da nakit ne paše na televizijo, da so volančki neustrezni za oko kamere — nasplošno, da je manj več. Ne, gospôda, nesporazum glede Kopitarja in vse intervencije glede njega so popolnoma nepotrebno in jalovo početje. Nacionalna televizija je tako kot celotno vizualno okolje ogledalo slovenske družbe in neizposen dokaz naše zaplankanosti in pomanjkanja okusa.

Sicer pa se ne sekirajte preveč glede tega: 21. septembra bodo volitve in takrat se boste morali odločati tudi o tem, ali boste še naprej pristajali na diktaturo narodnozabavne glasbe s Kopitarjem na čelu in poceni televizijo ali bi raje na ekranu uzrli tudi kaj bolj urbanega, modernega in uzrtega v svet.

A četudi se bo garnitura na oblasti zamenjala, se spremembe ne bodo zgodile čez noč. Potrebna bodo leta in leta vizualnega izobraževanja Slovencev in počasno spreminjanje okusa množic. V tem procesu bodo morali mediji odigrati ključno vlogo, kajti samo dobri zgledi lahko vlečejo. Šele ko bo v Sloveniji postalo medijskim lastnikom nerodno, da imajo tak kmečki dizajn, bo zrasla potreba po drugačni vizualni kulturi.

Ta generacija tega verjetno ne bo dočakala. Sodeč po izgledu naših poslancev, njihovem ruralnem okusu in pomanjkanju mladih obrazov ni prav veliko šans. Kljub temu pa je vredno poskusiti. V nasprotnem primeru se bomo utopili v vizualni nesnagi, ki jo goltamo vsak dan in smo v njej že do grla.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 29. Julij, 2008 ob 15:09 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

91 komentarjev na “Vladavina kiča”

 1. solata pravi:

  Upam Košak, da ti pod novo vlado življenje lažje…

 2. fetalij fetalij pravi:

  Toliko slabih plakatov, kot jih vidim v Sloveniji, še nisem videl nikjer na svetu. -> očitno (zadnje čase?) nisi bil v Bosni in po ex-yu nasploh

  laško ima novo flaško ni debilen slogan, ker ga verjetno pozna vsak slovenec in je tako marketing dosegel svoj namen… tako kot tista s štalco, vilami in kravco… dobre stvari so lahko ali efektivne ali kvalitetne ali pa oboje. vsaj pri reklamnih sloganih je tako

  glede arhitekture se popolnoma strinjam… vedno se spomnim na novi načrt Kolizeja… res samo WTF

  Slovenci smo demokracijo razumeli pač tako, da je dovoljeno vse, kar ni izrecno prepovedano. -> ta stavek je pa za v knjige. čeprav mislim, da demokracije tako ni dojel samo slovenski narod…

 3. Klemensas pravi:

  Košak, ti preveč konzumiraš te reči, ki te motijo. V bistvu se zgražaš, samo se tudi naslajaš. Tretjega radijskega programa najbrž nikoli ne poslušaš, ker je preveč zahteven zate, zato raje prestaviš na Kopitarja in lahko nad njim bentiš in doživljaš pravo katarzo. Govoriš o urbanem okusu, ki ga Slovenci še leta in leta ne bomo dosegli, toda dejansko si na ravni urbanega kiča, o čemer pričajo tudi tvoje kolumne, v katerih poveličuješ pank, kot da je na ravni simfonije. Tvoj urbani kič se tu bori z ruralnim kičem. Gombrowicz je nekoč dejal: “Če bi bil proletarec, bi kritiziral proletarce, ker pa sem plemič, kritiziram aristokracijo.”

 4. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Klemensas, od kje ti to, da uživam? Očitno je tudi, da ne razumeš pojma katarze.

 5. Okapi pravi:

  Košak je očitno pozabil, da se je večino te izgube okusa, ki jo opisuje (gostilne, arhitektura, reklame …), začela in dogajala v časih vladavine LDS. Pod SDS se je samo nadaljevalo in po volitvah ne bo nič drugače, ne glede na to, kdo bo zmagal.
  Pa še nekaj – če bi kdaj res gledal, kako so oblečeni povprečni Angleži ali recimo Nizozemci, bi videl, da so še veliko slabše (z manj okusa) kot Slovenci.

  O.

 6. MM pravi:

  Pa imamo v Sloveniji kaj urbanega in uzrtega v svet?
  Mogoče Šank Rocke, ki so z leti postali bolj kičasti kot Atomik Harmonik, v svojem kiču pač… morda Big Foot Mama ali Dan D, ki ima v svet zazrt le naglas (proti jugu)… ah,seveda, v svet je zazrta Siddharta, ki ji že v štirih naskokih na tuje trge ni uspelo.

  Morda bi bile bolj v svet bolj kot ponovitve Avsenikov bile zazrte ponovitve koncertov Pankrtov, Laibachov ali Nietov (goldies oldies… so last century…) ?

 7. MM pravi:

  Glede okusa za oblačenje verjetno v Berlinu košaku prav paše… nemci so namreč carji… ni jih čez njihove standardne: nogavice na odprte sandale naprimer … ter podobne v stilu “vidimo se na tretjerazredni obmorski terasi, kjer igrajo evergrine”

 8. andrejkosak andrejkosak pravi:

  MM. V mojem kvartu so super oblečeni. Ne vem kje si ti videl zokne na sandale. Verjetno na morju. Berlin je malo drugače, tako mlado kot staro. Predvsem pa imajo vsi personal image.

 9. david.pelko david.pelko pravi:

  Andrej, zokni na sandale so kar znano nemško obuvalo, tudi pozimi se ga poslužujejo. Ne bom nikoli pozabil kolega, ki je doma iz okolice Stuttgarta, tip ima svoj arhitektbiro in je sredi zime prišel v Verono na neko razstavo v sandalih. Najbolj skulirani, izobraženi Nemci so brez težav v sandalah in še je*e se jim, če jih kdo postrani gleda, hehe.

 10. sakir sakir pravi:

  In kaj na volitvah pričakuješ, da se bo zamenjalo?
  Izbiro imamo med trenutno Janševo diktaturo in med komunisti, katere pa si prav tako kritiziral, še več, jih obtožil, da so začeli obdobje kiča.
  Čakanje na politiko, da bo spremenila nekaj, je utopično. Zabavna industrija je tista, ki narekuje trende in glede na tvoj poklic, ki ga imaš navedenga, si torej ti tisti, ki bi moral pri narekovanju teh trendov vsaj sodelovati. Žalostno je, da tisti, ki imajo moč, čakajo na druge….

 11. Blitz pravi:

  David, ravno v tem je point. V tem namreč, da se zrelemu in samozavestnemu človeku j..e, kaj si kdo misli o njegovi obleki.

  Prejšnji vikend so nas prijatelji povabili na nastop trebušnega plesa. Nastopajo mlade in manj mlade Nemke, vse od 20 do 120 kg. Seveda oblečene v cunjice, kakršne nosijo trebušne plesalke. Pa se tiste 75 letne in tiste s +100kg nič ne sekirajo, glealci se pa tudi ne posmehujo.

  Pa si predstavljaj, kako bi to zgledalo pri nas? Chef bi takoj napisal zgražajoč se blog in bi mu vsi z veseljem pritrjevali.

  Gotovo se najdejo tudi takšni in takšne, ki nogavice na sandale obujejo. So what? tega tu sploh nihče ne opazi, tako kot ne opazijo vseh sort frizur in barv las. Pa pri nas? Takoj se najde nekdo, ki se sicer komaj nad vodo drži, in se zgraža, kakšna grozota so zokni pod sandali.

  To je tisto, čemur jaz (in morda tudi Andrej) rečemo skulirano okolje. Kjer se vsak ukvarja prvensteno s seboj, ne pa z zasmehovanjem drugih. Tole drugo je pa slovenski nacionalni šport. Žal. In kaže, da smo v povprečju, če ne celo v večini zafrustriranci, ki nam je v življenju najpomembneje, kaj si drugi o nas mislijo.

  In če se še nekoliko obregnem ob vsebino Andrejevega pisanja, s katerim se (spet) v precejšnji meri strinjam. Meni se zdi, da Slovenija v primerjavi z zahodom najnižje pade pri urejenosti mest. Po eni strani v pomanjkanju zelenja (München je v primerjavi z Ljubljano kot Pohorje v primerjavi z Deliblatsko peščaro), še bolj pa v zanemarjenosti zgradb. Že omenjena Čopova se mi zdi najbolj zanikrna glavna nakupovalna ulica, kar sem jih kdaj videl. Ne le tujek, imenovan veliki M, še hujša se mi zdi tista zanemarjena trgovina z oblekami nasproti (bivšega) Müllerja. Da ne govorim o tisti kao luksuzni novogradnji nad ASom, ki zija s praznimi okni že leta, odkar je šel investitor v stečaj.

 12. david.pelko david.pelko pravi:

  Blitz, saj zato sem pa dal primer tega znanca in če mene vprašaš, bi vsakega Slovenca nagnal živeti in delati za leto dni v Nemčijo. Dobro, nekaterim tudi 100 let ne bi pomagalo, ampak si predstavljaš, kakšni bi bili splošni rezultati po letu dni? :lol:

  Če druga ne bi tista zgodba o uspehu, ki jo je zaplankanim slovencem prodajal LDS, izgledala brutalno-smešno-cigansko-nategovanje, hehe. Pa še marsikaj drugega bi se nas prijelo. :)

 13. nick pravi:

  kopitar predstavlja osladnost in te ne na nacionalni tv absolutno preveč, kadar odpreš tv je ali uran ali kopitar

 14. spookymulder spookymulder pravi:
 15. Renton pravi:

  Tista stranka, ki mi obljubi vsaj tedensko dozo Monty Pythona (nacionalka jih je že imela pred tisočletji), tiste kanim voliti. :)

  Drugače pa dober zapis, Andrej.

 16. 1tastar pravi:

  Razen Košaka vsi delajo kičaste filme!

 17. nevenka nevenka pravi:

  Popolnoma se strinjam, da je z okusom v Sloveniji nekaj narobe.
  In kaj ima pri tem TV? Začelo se je s “Skavro Izavro”, ki je bila nekaj najbolj debilnega na TV, plazom španskih nadaljevank, resničnostnimi šovi in pojavi turbo folka. Saj slabo je bilo še marsikaj, a ni bilo masovno.
  Ljudje so se obrnili v nenaporno, lahkotno, vse kar jim zagotavlja čim večjo čustveno in intelektualno pasivnost. Zakaj neki?

  Arhitektura? Ah, to je druga zgodba. Politika in individualizem, želja po drugačnosti in ne ravno skladnosti. Pojma nimam kako razmišljajo urbanisti. Če boš želel graditi hišico v naselju, ti bodo predpisali, vse od oken, strehe in ograje naprej, da ne bo stilega odstopanja v kraju. Potem pa odobrijo popolno nakazo sredi mesta.
  Kdo bi jih razumel.

  Ljudje in oblačenje. No, ja. Tudi moda ni kaj prida zadnje čase. In ljudje kupujejo poceni cunjice. Kitajske. Mura je predraga.

  Marsikaj vpliva na okus. Tudi to, da ga nihče ne vzgaja.
  Morda so ljudje enostavno preleni, saj tudi, če jim slučajno kaj ni všeč, se sploh ne uprejo in se kar zlijejo s tokom. Je še najmanj stresno. In zato me Mišika ni čisto nič zmotila, morda bi lahko zadevo izpeljala za odtenek drugače, a bilo je potrebno, da jo razume čim več ljudi.

 18. Bojan pravi:

  Andrej, podpišem, tvoj blog je najbolj zadel bistvo te kmetavzarske problematike.

 19. nevenka nevenka pravi:

  Ja, kar nekako mislim, da ima naš slab okus nekaj skupnega z alkoholizmom v Sloveniji. Zadaj je neka globoko zafrustrirana povprečnost. Mogoče se bo ta misel zdela prekruta, a v resnici najbrž ni. Postali smo zelo posebna tržna niša.

 20. nevenka nevenka pravi:

  Moj sklep je, da se folk s kičem fiksa.

 21. begun pravi:

  Košak, odličen članek. Ni mi jasno, ali se oglašajo v glavnem tisti, ki ne razumejo, kaj pišeš ali jih tako malo razume, kaj pišeš…ali jih toliko opišeš in gre za naravni obrambni refleks…

 22. chef chef pravi:

  @blitz: Ti poveličuješ pomanjkanje okusa! Predolgo si že v Nemčiji, kjer imajo dejansko toliko okusa kot Čeh ali Slovenec. Pa verjamem, da je v Berlinu malo bolje (na zahodni strani, hehe).

  Predstava trebušnega plesa je seveda drugo – tam me debele babe v premajhnih cotah ne bi motile – gre pač za predstavo, ki zahteva določen kostum. Motijo me na ulici, pa ne ker so debele, ampak ker to tudi pokažejo – totalno pomanjkanje okusa, kar je seveda grozno za pogledat. Kako to, da so potem skoraj vse Italijanke lepo, predvsem pa primerno oblečene.

  Včeraj sem bil na bazenu… olala, koliko odvečnega sala, mene je kar groza, ko jih gledam, kako se matrajo dihat. Ampak OK, tam pač ne moreš bit drugače oblečen kot v kopalkah, se nisem zgražal, čeprav sem pač raje odvračal poglede in škilil v dvanajstletnice z ogromnimi joški, hehe.
  Ampak ko ta debeluška pride ven in si navleče cunje, ki ji pokažejo ves špeh, čeprav bi se lahko brez težav oblekla okusno, se mi pa vse skupaj zagabi.

  Ker je uniformirano, ruralno. Baba hoče biti taka kot njena prijateljica, ampak ne kapira, da je dvajset kil težka, njej podobna pa hoče biti zato, ker je kmetavzarica, ki še zdaleč ni samozavestna, ampak obratno – samo da ne pogrunta, v čem je zares problem.

  Pa da ne boš mislil, da sem zafrustriran tip, ki nase nikoli ne navleče česa čudnega – celo jebeno poletje hodim okrog v havajski srajci, z bedastim klobukom in občasno nataknem Invicta športne špegle s konca 80. let. Ampak mislim, da ohranim okus, čeprav se mi kdo tudi reži. Kar me ne moti.

  Ampak po nekaj letih bivanja med Švabi pa verjamem, da se marsičesa navadiš :lol:

  @Andrej: Tole si pa tako napisal, kot da so SDS – bog nas obvaruj – na oblasti že vseh 17 let na 45 let podlage, ne pa, da so ogabni McDonald’s-i in Kopitarji nastali med vladavino LDS. Janša je marsikaj zjebal, ampak v štirih letih vseeno ni imel dovolj časa, da bi zjebal vse – vključno z okusom Slovencev. In ja, bistveno bližje smo vzhodnim Evropejcem, pa če ti je to všeč ali ne.

 23. Sašo pravi:

  @Andrej
  Tole je pa že šlo čez mejo dobrega okusa, saj toliko “žlehnobe” v enem človeku težko zaslediš.
  A v Berlinu nimate McDonaldsa?
  Pripravil si me do tega, da bom izčrpno napisal preverjena dejstva, kako ste nekateri dobesedno živeli od molže države. Ne boš verjel, živeli ste “celo” na račun “ugodne” politične klime.
  Saj ne boš užaljen, ker bom uporabil demokratične prijeme?

 24. kerlc pravi:

  Z zapisom se sicer zelo strinjam. Vendar pa prav smešno delujo zaključek. Ljudje nimajo okusa, arhitektura je obupna,…in za vse to je kriv Janša. Ko bo izgubil volitve, bodo ljudje zopet imeli okus, Mcdonalds bo postal lepši, ljudje bodo modneje oblečeni, itd. Res, kako malo je potrebno, da se družba spremeni. Kaj če bi posnel film na to temo? Vse skupaj bi bilo že nekoliko Monty Python – ovsko.

  Moje mnenje pa je, da pravi razlog za nastalo situacijo tiči ravno v tvoji ugotovitvi:
  “Ko pride turist v Ljubljano, ne moremo pokazati niti enega bifeja ali gostilne, ki bi vsaj približno deloval nespremenjen in tradicionalen. To manijo modernizma so seveda uveljavili komunisti, ki so hoteli vse zgraditi na novo in uničiti vse meščansko”

  Slovensko pomanjkanje okusa po mojem mnenju izhaja iz 50-letnega zatiranja kreativnih in uspešnih posameznikov. Komunizem je sistematično vzpodbujal uniformno razmišljanje.med ljudmi. Vsi vemo, da to ni bilo ravno obdobje, kjer bi bilo kakšno posebno odstopanje, uspešnost, prodornost posameznika zaželjena. 50 let pranja možganov je pustilo posledice, ki jih bomo še dolgo odpravljali.

 25. chef chef pravi:

  Tale članek je pa kot naročen za blitza!

 26. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Gospoda

  Nisem napisal, da je Janša kriv za neokus. Za parado kiča ki ga proizvaja nacionalka pa je. Sedaj pa imamo po Grimsovo Juhubando, Čuke in vse kar sodi zraven. Sicer pa “Na zdravje”,

 27. mina pravi:

  Torej po tvoje, Andrej, ima SDS z Janšo take neverjetne nadnaravne sposobnosti, da je zajebal vso arhitekturo in dizajn za 18 let nazaj in hkrati tako hudičevo sposoben in vpliven, da bodo potrebne generacije, da se tega zajeba otresemo? Štiri leta in tako daljnosežne posledice?

 28. chef chef pravi:

  Ampak Kopitar je na RTV že od nekdaj, še od takrat, ko je LDS delala 45-letno podlago in naprej :)

  Bo že držalol kar je kerlc rekel. Brez okusa smo, za kar seveda ni kriv govedar Grims. On je samo odraz družbe brez okusa, ki je celo tako nora, da je tega debila izvolila v parlament.

 29. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Mina

  Zgrešila si point. Pa saj sem lepo obdelal komuniste.

  Chef

  Lahko bi uvedli modno policijo in oglobili vsakega, ki je neprimerno oblečen, he, he…Saj kaj drugega kot kaznovati Slovenci ne znamo, mar ne?

 30. Blitz pravi:

  chef, predolgo živiš v Sloveniji, pa sploh ne moreš razumeti moje poante. Ne gre za poveličevanje pomanjkanja okusa. Preprosto gre za to, da se ljudje v normalni družbi ne ukvarjajo s tem, kako se oblačijo drugi.

  “…Včeraj sem bil na bazenu… olala, koliko odvečnega sala, mene je kar groza, ko jih gledam…” – jebela, ali pri tvojih letih nimaš na bazenu kaj pametnejšega početi kot gledati tuje salo. Še huje je, da je od tega groza. Zakaj se toliko ukvarjaš z drugimi? Lahko bi bral, če pa si že pasioniran voajer, pa se streniraj, da boš videl samo tiste brez odvečnega sala. :wink: Ali pa bi se lahko učil, ali pa s prijatelji tarokiral.

  Pred leti sem na nekem rock koncertu v Avstriji videl debeluharja v majici za napisom: “Ich bin dick, du bisst hässlich. Ich kann abnehmen, und du?”

 31. Blitz pravi:

  chef, prej sem pozabil tisti link. Pa ne da si to ti napisal? :wink: gre točno za to, o čemer sem pisal. Zakaj za vraga se mora sploh kdo s tem ukvarjati? Kar je še huje, ta nekdo je najbrž zato celo plačan.

  Meni so nečaki že pred petnajstimi leti rekli, da Leviske nosijo samo še kmetje, pa se ne dam. Mi ne pade na pamet, da bi kupil kavbojke kakšne od novodobnih znamk. Sem pač kmet.

  Če potrebuješ snov za kakšen zajedljiv blog, ti priporočam obisk kakšnega koncerta starih prdcev v Nemčiji. Boš lahko napisal kakšno o rock mamah (ali babicah) v usnjenih minicah, ki od zadaj včasih dobro leta skrivajo. Saj najbrž poznaš tistega srbskega “nije lice dalo, što je dupe obečalo”

 32. chef chef pravi:

  Jaz poznam “hinten lizeum, vorne museum”.

  Po mojem si poanto zgrešil ti. Gre za pomanjkanje smisla za estetiko na vseh področjih, ne samo pri oblačenju. Hkrati pa za uniformiranost,l o kateri govori Košak in se z njim v veliki meri strinjam. Danes spet gledam dve punci, ena je bila šlank, super lepa, seveda premlada zame. Oblečena hudo, kratke hlače, fina ritka… a kaj, ko je zraven vedno še antipod … zavaljena punca, jaz sploh ne vem, kako je to mogoče, da se je do 13. leta tako svinjsko zredila. Ampak problem je v tem, da si želi biti mala na vso moč podobna prijateljici – zato si je oblekla enako kratke hlače, špeh leze od povsod.

  Dejstvo pa je, da vsi potem gledajo samo tasuho, debela pa vedno izvisi. Menda ne misliš, da je trinajstletni pubertetnici res vseeno kako izgleda? Da se oblači samozavestno? O ne, samo vrednote ima pomešane! In ne zaveda se, da bi jo marsikdo pogledal, če bi se oblekla postavi primerno. Ker prvo kar bi opazil pač ne bi bil špeh, ampak, recimo, intelekt in smisel za humor.

  Jebelacesta, a me je res težko razumet? Mene ne motijo debele babe, mene moti pomanjkanje okusa! Ker se izraža na vseh ravneh, še posebej markantno je pa na mulcih, ki naj bi bili naša prihodnost. Že mi smo bili v riti, zdaj je pa še huje.

  In ja, tudi rock babica je lahko privlačna, pa magar če ima lateks prekratko obleko, da jo le “zna nosit”. Včasih te besedne zveze nisem razumel, zdaj jo.

  In, preklemansko, po mojem je moja prednost ravno to, da zadeve opazim! V tem se skriva vsa pronicljivost, a ni tako?

  @Andrej: Ja, bi veljalo o tem razmislit… ampak drugače! Saj ljudje niso krivi, če nimajo smisla. Jaz bi kaznoval oštirje o katerih govoriš! Pa tistega osla, ki je odprl bojda nobel bar, hvalil se je pa s tem, da imajo izključno pivo iz tujine, slovenskega ne. Vidiš, to je pa zame kmetavzarstvo erste klasse. A si predstavljaš, da v londonski pivnici nalašč ne bi točili angleškega piva? Ker so nobel…

  Za kozlat! In folk, ki je oblečen v drage cote, ki jim seveda ne pašejo, ker imajo volovske vratove in topoumne poglede, temu bedaku delajo promet. Izključno zaradi pomanjkanja okusa.

 33. kamerun pravi:

  A mogoče kdo ve, zakaj Hri-bar letos jeseni štarta šele po volitvah?

 34. Tomaž Štih pravi:

  Rock’n'roll se je rodil v močvirjih. Bob Dylan, The Beatles in številni drugi so svojo glasbo utemeljili na folk glasbi, James Brown celo na gospelu. Na nečemu torej, kar se je rodila v ruralnih okoljih (celo v cerkvah) in se prebilo v urbana, ne v obratno smer.
  Ne vem odkod tvoje Marija-Antonetovstvo, ampak zakaj ne razmišljaš v smeri instrumentalizacije ruralnega? Ali se s harmoniko in piščaljo res ne da narediti nič izjemnega, slovenskega, posebnega in hkrati kvalitetnega? Ali izven mest ljudje ne ljubijo, se veselijo in travmatizirajo kot povsod? Ali njihova življenja niso enako polna ali prazna?
  Jaz mislim, da je problem drugje. V pomanjkanju domišljije in kompliciranju urbanega; bes nad ruralnim pa priznanje nemoči ponuditi boljše.
  Kaj ima urbana Slovenija v glasbi globjega, kot je npr. en sam (ruralni) krapinski festival kajkavske popevke?
  Če želiš dvigniti nivo kvalitete naše kulture – se dotakni ljudi.
  Vzemi ruralno in mu vdihni urbanega, vzemi urbano in mu vdihni ruralnega. To je mogoče.

 35. Suzana pravi:

  Košak.
  Kolk ljudi je vidlo Zvonenje v glavi, če odšteješ šolarje?
  Ta pravo številko prosim.

 36. Blitz pravi:

  chef, pronicljivost se skriva v opažanju pomembnih podrobnosti, ne babjih čenč in tujega izgleda. Zavaljene ljudi, po možnosti neprimerno oblečene lahko opazi vsak, za to res ni treba biti pronicljiv.

 37. chef chef pravi:

  Lahko pa iz dejstva, da je polovica Slovencev oblečena obupno – pa ne govorim niti o proletarcih niti o boemih – pronicljivo sklepam, da je nekaj hudimano narobe. Lahko pa rečem, da tako pač je in hvala bogu, da je tako, da nam je vseeno.

  Ti misliš, kako da je Švabom lepo, ker se jim jebe za bele štumfe in sandale. Ne veš pa, da se taistim bunkeljnem posmehuje cela Majorka, pravzaprav kar celo Sredozemlje, da se Špancem ob pomanjkanju okusa in, jaz temu pravim imperialistični turizem, dejansko gravžajo. Govorim pa o nemškem proletariatu, seveda.

  OK, mogoče jim je res vseeno, da imajo Španci lažne nasmehe, ko jim pulijo evre, ampak to je žalostno ne pa nekaj, po čemer bi se jaz zgledoval. Obleka pač naredi človeka, pa reci kar hočeš. Sicer hodim v slućbo v kratkih hlačah, včasih tudi, ko imam kaj resnega, ampak vseeno pa oblečem lepe kratke hlače in okusno srajco – recimo, ohranim lastno sproščenost in hkrati vsaj malo resnosti. Enostavno si pa ne morem privoščit, da bi imel na sandale oblečene bele nogavice do kolen.

  …tako imamo tudi v parlamentu razcapanca Guliča, ki se mu jebe, pa verjamem, da si o njemu misliš svoje ;)

 38. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Suzanne, 20.000 prodanih vstopnic. In kot dugo, ni zvonenje, marveč zvenenje, kot bi rekel moj prijatelj Abdulah Sidran: Detajl je kralj umetnosti…

 39. chef chef pravi:

  Zvenenje je bil odličen film, ne vem zakaj je treba zajebavat Košaka tudi pri stvareh, ki jih obvlada.

 40. MICA pravi:

  no, ja, sploh ne vidim smisla dajati v nič Slvoence kot take- vse po vrsti. Zakaj le?
  So le neko običajno povprečje običajnega zemljana.
  Koliko kiča lahko vidimo pri Američanih, Angležih….kjerkoli.
  Ampak med nami očitno nekateri ne morejo živeti brez “vzgojne in večvrednostne” žilice.
  Konec koncev je za mojega prijatelja, znanega fotografa, tudi Andrejeva slikca zelo kičasta, pa kaj?!
  naj zaradi slikce, ki jo sploh ne porajtam, neham brati njegovo pisanje?
  mi na kraj pameti ne pade.
  Zelo pa se strinjam, da smo v že v socializmu dobesedno izbrisali z obličja zemlje slvoensko pokrajinsko identiteto. Tudi sama o tem nenehno stresam sotre in pikre pripombe.
  Bila sem še smrklja, ko je moj stric – v želji obnoviti staro hišo, zmetal na kup pohištvo, pa špampet, skrinje…..še zmeraj se vidim, kako sme sedela na tretoarju in jokala od žalosti.
  danes mu je žal, ampak…takrat so bili drugi časi in ljudje so si želeli imeti vse “na novo”.

  danes, ko vEčino svojega časa posvečam ohranjanju vsaj govornega izročila o starih časih, opažam, da imajo o tem, kako je nekoč bilo, ljudje na splošno bolj malo pojma.
  je pa res, da se marsičesa sramujejo…
  In potem se dogaja, da umetni joški kritizirajo določene zvrsti muzike, da se posamezniki, ki so še zmeraj prepričani, da so krave vijoličaste barve, omavaložujejo podeželane, češ, da tam za Vičem in Šentvidom itak živijo tisti, ki so komaj včeraj zlezli z drevesa.
  In potem ni čudno, če koga od t. i. “znanih” Slovencev povabim(o) na kakšno prireditev (ali kar tako), pa mi na to reče:”A pa vi ne morete priti v Lj, da bi se tukaj zmenila?”
  v bistvu me zanima nekaj drugega:
  kaj smo mi, ki radi kritiziramo storili dobrega, da bi bilo drugače?
  kje smo mi, ki smo verjetno tisti “bolj popolni del” naroda že pustili svoje sledi, ki pričajo, da se bo- po naši zaslugi- kulturni nivo naše domovine dvignil za korak više?

 41. zvezdica zaspanka pravi:

  Dejstvo je, da ponudba kroji okus. In v Sloveniji je ponudba točno taka, kot si ugovovil Andrej – zelo slaba in zelo poceni.

  Absolutno se strinjam, da je naš “vizuelen” okus obupno slab in “neizobražen”……..Ampak to očitno še ni dovolj – najbolj grozljivo se mi zdi, da je ogromno slovencev na to pravzaprav ponosnih…….

 42. simonarebolj simonarebolj pravi:

  V zadnjem “kopitar” zapisu sem se pojma okusa dotaknila ob koncu takole:

  “Predvsem pa bi se morali bat stanja v deželi, kjer se pogosto sliši telebanoteorija, da je vse pač stvar okusa in kjer nobena eminenca na nobenem področju s strani družbe nima več spoštovanja do besede o mejah dobrega okusa na področju, ki ga predstavlja in zastopa!!! V takšni deželi se brez dvoma drenja pleme brez okusa.”

  In seveda podpišem vse, kar si zapisal. Ko sem se pred časom sprehajala po stari Ljubljani, sem zastokala, kako puščamo propadat prečudovite hiše. Vse olupljene in zanemarjene. Pa je kolega zinil, kva me brigajo te hiše, naj Slovecem raje plače zvišajo … hehehe … Jaz pa mislim, da se vse odraža tudi na zunanjosti. Tudi olupljene hiše govorijo o duši povprečnega Slovenca in s tem povezanimi zadevami. Ja, jalove plače, evropske cene. Imamo pač vlado, ki je kot brezobličen, cenen, kičast in predrago ocenjen blok … hiše, ki so bile zgrajene z dušo pa so olupljene in razpadajoče.

  Dobro se mi zdi, da si omenil komunistični fiasko, ko se je vse v zvezi s to mentaliteto začelo. In kar se tiče obeh vlad, pretekle in zdajšnje v času osamosvojitve, menim, da je prejšnja mandat izgubila, ker je zaspala. Ni situacije kvarila na tem področju, ampak prepuščala. Zdajšnja vlada nas pa v tistem, pri čemer smo v kulturnem in mentalitetnem smislu že naredili korak naprej, peha nazaj in še kvari, kar bi lahko izboljševala.

  V bistvu je na nek način tudi v redu, da se je zgodilo, kar se je zgodilo. Ampak ja, zdaj se je scena previharila in razkazala v vsem blišču in bedi in bi bil končno čas za resnične poteze v prave smeri. Na volitve. Vsekakor.

 43. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Mica:
  Nikoli nisem pomislila, da zaradi slikic, česa ne bi brala??? Še posebej zaradi take “osebna izkaznica” slikice … hoho …

  Pa to mi tudi ni jasno, zakaj zaradi umetnih jošk ne bi prisluhnila??? A če so naravne, pa velike lahko poslušam??? Kako pa kaj s kurci? Ga lahko uporabim, če bivakira v gatah potiskanih s prašički?

  Še bolj me pa fascinira, da z umetnimi joški ne bi smeli podajat kritik na določene glasbene zvrsti … Hmmmm … A če imam umetne nohte pa na zvrst lahko, ne pa na kakšen posamezen napev? … hehehe …

 44. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Se strinjam Simona

  V Sloveniji je diktatura neokusa in kiča. Skrajni čas je da se trend obrne. Zadnjič sem bil na otvoritvi Trnfesta. S kolegico sva se usedla in opazovala, kako je folk oblečen. Nisva morala verjeti. V množici par stotih ni bil niti en lepo oblečen ali pa vsaj okusno. V detajle se ne bi spuščal. Saj se tudi pri nas da kupiti prav čedne zadeve. Samo znajti se je treba in kombinirati.

 45. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Košak:
  Seveda bi se dalo. Enkrat sem bila šokirana, ko sem izvedela, da neka znanka kupuje elitne kose oblačil, torbic, čevljev … Vedno je delovala totalno ofucano in vse na njej je bilo skregano med seboj. Nobene harmonije, kaj šele prepričljivih kontrastov. Sami kosi pa so spominjali na najbolj simplificirane cote s tržnice. Njen autfit je dajal vtis cenenosti. Človeku brez okusa ne pomaga niti globok poseg v denarnico. Medtem ko lahko na drugi strani za zelo zmerno ceno izpadeš odlično, temu primerno se tudi počutiš in izžarevaš pristnost. Samo če znaš izbrat primerne kose in barve za svojo naturo in dobro kombinirat. Meni opazno neprimeren ali celo neokusen autfit pove isto. Gre pravzaprav za to, da človek ne pozna sebe in konfuzijo izrazi tudi preko imidža.

  Na sploh smo pa Slovenci precej skregani s pojmom estetike. S tem pomembnim delom doživljanja življenja. Zato nam je tudi umetnost tuja in po mojem redko kje slišiš toliko udrihanja na račun umetnosti. Češ, delat pejt, kva se spakuješ! … hehe … Od kod že take izvirajo??? Kje neki je že ta mentaliteta zrasla? Pa menda ne tam, kjer je noša … pardon … uniforma doma. In seveda smo brez posluha. Ali, kot se reče, Slovenci niso glasben narod. V frontalne linije prodira samo infantilno spakovanje. Brez prepričljive emocije. Brez identitete. To vse bruha iz istega kotla.

  Mah … A je sploh lahko še slabše.

 46. Okapi pravi:

  Andrej, hočeš reči, da sta bila vidva s kolegico najlepše oblečena na otvoritvi Trnfesta? Čestitam.

  O.

 47. Kofi pravi:

  Folk v Sloveniji se oblači povsem normalno in kvalitetno! Tisti, ki tako pametujete prosim povejte kje, razen v Sloveniji ste še živeli da opazite takšno razliko?
  Košak, če si gledal otvoritev Trnfesta, je tam verjetno bila tudi ciljna populacija, ki ima verjetno tudi določen stil oblačenja. Zaradi tega, posploševati zadeve je res neumno oziroma neresno.

 48. butalec pravi:

  Kar malo si me razočaral Košak, ko si začel ljudi ocenjevati po obleki. Kdor nima nič, nima niti za kič , pa bi si veeno rad ogledal trnfest. Sicer pa imajo vsake oči svojega malarja in kdor nima svojega ukusa, se pač ravna po modi, če ima denar.

 49. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Butalec, Okapi in ostali. Tudi za malo denarja se da super obleči. Seveda je potreben okus. Tega pa tu ni prav veliko. O tistih iz Trnfesta pa ne bi izgubljal besed, bili so porazno oblečeni, da ne bo pomote tako moški, kot ženske…Predlagam da kdaj opazujte kako se ljudje zares oblačijo in potem sodite. Presenečeni boste.

 50. chef chef pravi:

  @simonarebolj: Zdaj si pa sploh ne bom več upal na kofe s tabo, haha, razen če mi boš prej izbrala autfit :lol:

 51. Blitz pravi:

  Ježešna Košak, zdaj pa še ti ocenjuješ ljudi po obleki. Očitno se še nisi dovolj navzel Berlina.

  Pa naj pridejo goli ali pa v kurje perje našemljeni, če jim paše. Res ne razumem, kaj bi to koga motilo. Eno je neurejenost, zlasti okolja, ki je pri nas res katastrofalna, saj so mnogi kraji s prestlnico na čelu po vojni (drugi seveda) doživela urbicid, ki še danes ni popustil. Govorim denimo o neurejenih parkih, pa o tisti famozni ulici nevemkateregakorpusa, ki je odsekala Tivoli od središča mesta, žal pa kremplji urbicida ne popuščajo niti danes in še naprej živimo med propadajočimi fasadami ter ruševinami kao kulturne dediščine, katerih obnovo lahko brez težav zavira en sam jazbec.

  Da pa preide ta razprava v neokusnost oblačenja, pa je neumnost. Že peto leto sem v tujini, živel sem v dveh velemestih, redno obiskoval še nekatera druga svetska mesta in si drznem reči, da imam vendarle več izkušenj kot Andrej in Simona skupaj, ampak trditi, da bi Ljubljančani bili v primerjavi z Dunajčani ali Münchenčani neokusno oblečeni.

  V bistvu moram reči, da se od začetnega skoraj popolnega strinjanja z Andrejem počasi nagibam k mnenju, da gre še enkrat več samo za šimfanje vsega počez, kar seveda razvrednoti tudi verodostojen del pisanja.

 52. chef chef pravi:

  Je pa seveda res, da je Trnfest najbrž najhuje, kar sploh lahko doživiš :lol:

 53. Blitz pravi:

  pardon, insert je nekaj povozil – popravek:
  … ampak trditi, da bi Ljubljančani bili v primerjavi z Dunajčani ali Münchenčani neokusno oblečeni, je najmilejše rečeno pretiravanje.

 54. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Blitz

  Obljubim da bom naslednjih koga kar posnel ali vsaj pofotkal. Boš presenečen.

 55. Blitz pravi:

  Nad kom? Nad Nemci ali Slovenci?

 56. Okapi pravi:

  Andrej, za začetek daj gor par slikic, kako si ti oblečen. Da bomo mi brez okusa vedeli, kaj je dobro.

  O.

 57. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Nad Slovenci. V Berlinu so ljudje namreč zelo cool oblečeni.

 58. chef chef pravi:

  @Blitz, ampak res ne vem, a je pomanjkanje vsesplošnega okusa, kamor sodi tudi pomanjkanje smisla za oblačenje, tako zelo težko povezat z obupnimi fasadami?!? Konec koncev je tudi obleka fasada in če je nekdo oblečen kot idiot, je povsem jasno, da bo tako izgledala tudi fasada njegove hiše v centru mesta.

  Bi skoraj rekel, da ti manjka kakšen letnik sociologije :)

 59. chef chef pravi:

  Komaj čakam, da grem konec septembra v Berlin. To čudo moram videt! Mogoče se bom pred tem še izobrazil v smeri mode.

 60. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Chef

  Pojdi na Kastanien Alee v Prenz Lauerberg. Tam so vsi mladi in se dogaja. Predlagam ti klube CCCP, Beassy, White Trash…zgolj za pokušino. Imajo tudi super butike npr Fuckfashion.

 61. chef chef pravi:

  Hvala, si bom kar zapisal. Fuck? Ja, prosim, zdaj bi bil pa res že čas!

 62. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Sicer pa so vseskozi razprodaje, tudi do 70%.

 63. veter14 veter14 pravi:

  Zdaj pa res….se ne vrnem vec v Slovenijo….samo sranje…ne, tja pa ne….nikoli vec:)

 64. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @chef:
  Hahaha … Nikarte … S tabo se itak ne pije kave … Mogoče samo za uvod. Tako da sem mirna in upam še na kakšen drink kdaj. Po mojem mnenju je tvoj autfit čisto chefovski.

  @Blitz:
  Nemci in Avstrijci ne slovijo po okusu, še manj po smislu za estetiko, še manj za erotiko. In Slovenci smo se v duhu in vsem s tem povezanim nagnili na ono stran. Žal. Je pa Berlin biserna izjema, za kar obstajajo razlogi sociološke in kulturološke narave. Jaz v Berlinu še nisem bila. Ni pa Košak edini, ki mi je Berlin v pozitivni luči na enak način reklamiral. Daleč od tega. Nisem še srečala človeka, ki je bil tam in bi povedal kaj manj naklonjenega od Košakovih. In res, a je tako težko povezat okolje z autfitom ljudi v povprečju in naravnanosti. Kako neki bo imel narod okus za prostor, če ga še zase nima. Kako neki bo znal izrazit identiteto preko svojega okolja, če še sebe ne prepozna v ogledalu.

 65. Blitz pravi:

  Chef, razlika je bistvena – pri oblačenju (in avtomobilih) gre za osebni videz, ki ga nosimo s sabo in ga vsi povežejo z nami, pri fasadah in urejenosti mesta pa za skupnost, tu smo pa slabi. Gre za precej različni področji.

  Simona, ti pa sloviš po smislu za neizživeto erotiko. Daj napiši kaj svojega, ne pa da se obešaš na to, kar so ti drugi rekli, in daješ vtis, kot da si že ves svet videla.

 66. chef chef pravi:

  @Blitz: To pa ni res, veš, ker je kar precej povezano. Kakšna skupnost neki? A kmetavz, ki na deželi postavi 400 kvadratov veliko stanovanjsko bajto, ki še naslednjih trideset let (dokler sin, ki se naseli v mansardo, tega na fuš ne zrihta) nima fasade, živi v skupnosti?!?

  Je za kup peska, ki ga je imel sosed petnajst let pred vrstno bajto odgovorna skupnost? Kaj naj bi pa naredili? Bili smo samo prisiljeni živet s kmetavzom, pa sem sto-procenten, da je bil tudi oblečen kmetavzarsko. Da ne govorim o packarijah, ki sem jih videl med ogledi stanovanj! Odurno! Pa ne govorim o revežih, saj je bil lastnik stanovanja, preklemansko, naj si kupi še okusno pohištvo! Ne, trideset let je živel v čefuriji.
  Sploh pa, poglej si, kako so oblečeni ljudje v zakotnih blokih, kjer se ne morejo zmenit niti kako plačat vrtnarja. V naši bajti je k sreči drugače, ampak imam občutek, da je polovica sosedov iz tujine in povprečna plača 2000 evrov, študenti izključeni.

  Še kako je povezano, ampak te očitno ne bomo prepričali, ker nisi estet. To je jasno. Ti si tipičen projektant, ki razmišlja praktično, estetika je pa v drugem ali celo tretjem planu.

 67. welcometoslowakia pravi:

  Dajmo se raje primerjat s Kitajsko. Tam so v času OI zažasno prepovedali nošenje belih nogavic, pljuvanj po tleh in vrtanje po nosu.

 68. welcometoslowakia pravi:

  Dajmo se raje primerjat s Kitajsko. Tam so v času OI začasno prepovedali nošenje belih nogavic, pljuvanj po tleh in vrtanje po nosu.

 69. welcometoslowakia pravi:

  Dajmo se raje primerjat s Kitajsko. Tam so v času OI začasno prepovedali nošenje belih nogavic, pljuvanje po tleh in vrtanje po nosu.

 70. štulič pravi:

  Mene nisi opazil? Levi Strauss_zvonaste, črne disignerske šlape_z kvadratno š_pičko, sivi lasje in majica_črna z napisom “Kurcem U Čelo”

  J’z tud’ tebe ne! :(

 71. štulič pravi:
 72. Lemurian pravi:

  Fajn je tale članek. Mediji bodo odigrali ključno vlogo, verjetno da res, čeprav se zdi skoraj malo verjetno.. A to ni nekaj, kar se bo zgodilo v naslednjih generacijah, to je nekaj, kar se bo zgodilo naši generaciji – to in še marsikaj… Videz dogajanja na površju velikokrat vara…… sicer pa poglej vse krize – vreme, nafta, hrana, zrak, voda, čebele,…. Naslednja generacija?… ;-)

 73. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Blitz:
  Kva?!!!! Nekje slovim po smislu za neizživeto erotiko!!! Samo povej kje! Ker na ta sloves bi bila pa sila ponosna. Če si česa ne bi želela, je pa, da bi slovela po izživeti erotiki. Če bo moja erotika kdaj izživeta, bom samo še životarila in definitivno ne bom napisala niti vrstice več, ker nima smisla. Kot sem zapisala nekoč … Mislit je treba z možgani, delovat pa s pičko ali kurcem in ne obratno.

  Ampak ti si verjetno hotel bit žaljiv. Verjetno si se hotel spustit na nivo nekaterih frustriranih malokurčnih prdcev, ki jih samo šovinizem še malo drži pokonci v mačoiluziji, ko dobijo po prstih. In si mi hotel natrosit kakšne žaljivke, da bi me malo discipliniral. Mogoče imaš pa problem in pojmuješ naveličano, kimajočo in depresivno žensko za potešeno … hehehe … Kdo neki te je tako nategnil in zakaj?

 74. Kavelj 22 » Objave » Predsodki pravi:

  [...] Košakovem blogu se je namreč razvnela debata o vaški, nikakvi, bedni in ne vem še kakšni grozni Sloveniji, kar [...]

 75. Dajana Dajana pravi:

  Ne da se mi brati komentarjev, morda je med njimi kakšen “užiten”, gotovo pa je glavnina v smislu: Košak, ti delaš filme, le kako se lahko spoznaš na to, kaj Slovenci nosijo… :roll: Ja, se strinjam, si dobro napisal. Mislim, da je to bistvu Slovencev: kič, gojzarska muzika, mi se imamo radi mišljenje, hlapčevska mentaliteta…

  lp

 76. blitz blitz pravi:

  chef, ko govorimo o slovenski gradbeni umetnosti, se še kako strinjam s tabo. Slovenska tipska hiša je zame vrsta naravne nesreče. Ko dodamo še urejenost vrta ali trate okoli hiše, je žalost popolna. Nikjer pa ne piše, da se isti ljudje, ki živijo v 400kvadratni neometani hiši, tudi slabo oblačijo. No ja, najbrž se res, ker še za fasado nimajo :lol:

  Ampak poanta je v tem, da je meni vseeno, kako se oblači Košak, Jonas, sosedov Francelj ali pa Chef. Ni mi pa vseeno, če v mojem mestu vame zijajo gnijoče fasade.

  Si pa nekoliko v nasprotju sam s sabo. Nemci namreč ne gradijo 4ookvadratnih hiš, na vrtu sredi Münchna ne gojijo solate in paradajza. Nasprotno – kar oglej si kakšno naselje hišk v Münchnu -večinoma so majhne in lične. Ampak potemtakem bi po tvojem morali biti tudi ljudje lično obečeni, pa trdiš, da vsi nosijo zokne pod sandali.

  Se strinjam, res razmišljam praktično in razen za čevlje, kjer sem ratal hujši od Imelde, ne zapravljam preveč za obleko, še manj za avto. :lol: Pa me to nič ne moti, ne vem, zakaj bi koga drugega. Ampak da ne bo pomote – ne hodim po svetu razcapan.

  welcometoslowakia, dobro, da še nisem kupil letalske karte :wink:

  Simona, no ja, nisem opazil, da sem jih dobil po prstih. Vsaj nisem tako doživel tvoje visokointelktualne trditve, da veš, da je Berlin biserna izjema, čeprav ga še nisi videla. :oops: Jaz pa vem, da imajo v Pingpongu demokratično oblast, čeprav še nisem bil ne tam ne kjerkoli drugje na Kitajskem. Ampak mi je nek frend povedal, da mu je njegov frend povedal, da mu je to povedal dalajlamin sluga, ki tudi sicer že šest desetletij ni bil v Pingpongu.

 77. dahvor pravi:

  Tako, samo še sliki Domovince, ki jo radio – sami Norci – riše, verjamem, če oči zaprem, … dosti je zelo dobrih ampak najboljši je ta iz Šempetra. Walter rap-mi je najbliže, lahko zraven po Primorsko se pomenim.

 78. dahvor pravi:

  Andrej … samo zaradi, da sem dve sedmici zasedu in še to da še osem porabim.

 79. dahvor pravi:

  …in ne verjamem, da preostali Slovenci, ne jejo, večina, več solate in jabuk iz lastnega vrta … pa ja niso že vsi Nonoti in None pomrli ali bolehni…češnje, slive, hruške, breskve, ribez, kosmulje, marelice, jabuk pet različnih vrst … in vsa zelenjava, za celo leto – sta ata in mama na vrtu imela … ja potomci, tega niso cenili, nikoli si z zemljo rok umazali in takoj, ko se je priložnost pokazala, prodali…če dobro, da so modri Ljudje in kupili, sicer so vrt taprvo pozidali in sadno drevje podrli … ata je pa tako jabuka branu, da sem se moral odseliti, ker ni mogel posekati jablane, da bi si sobo povečal … hehehe / Življene je iz malih radosti sestavljeno, te pa pridejo po navalu zlobe, videnja, izobrazbe … in tako pestrost ponudbo sadja in zelenjave ne najdeš prav na veliko mestih na tem Planetu – u bistvu samo u Californiji je vsega več…več proizvaja-u trgovinah je pa vsak dan bolj -povsod glih…vrt je bil velik cc 700m2…ja, res je, osebna izkušnja ni vsa resnica in edina – vem, sem dosti pripovedovanih zgodb preveril in sem edino spoznal, kako se je avtor pripovedi, tisti trenutek, na tistem kraju počutil…upanje je edino, da ne bo en del na borzi končal, drugi del v državnih službah … z Zemljo si rek ne bo nihče več mazal, pa tako Človeka razmagneti, prganje po Mami Zemlji, kako dobro je za Otroke, če od nje zamazane rokce v usta tlačijo, zdravo … rakuni nikoli ne pijejo vode, iz mačje posode, dokler noter zemlje ne namečejo…in kako se vidi, kaj pripovedovalec povdarja, kaj iz vse ponudbe, ven mu je padlo.

 80. dahvor pravi:

  …Gospoda Blitz-a – Kavelj 22 blog, me je spravu, da sem do 90, prišel !!! pri Gospodu Andreju.

 81. dahvor pravi:

  …ne se ustrašit, ne bom do 90 tipkal, sem se pomotu, moral bi, da bi blo prav, 80 udart.

 82. gREGA pravi:

  hehe boščki….kregate se a so Nemci bolš oblečeni al ne….A si Slovenc al nis? Glede na to da zagovarjaš druge si glede na videno vse drugo.

 83. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Blitz:
  Ne, ni mi treba bit povsod na svetu, da bi si lahko preko razpoložljivega materiala, ustvarila vtis o nekem kraju. Ne vem, kaj hočeš povedat … da je na primer predmet geografija v srednji šoli popolnoma nekoristen, ker ničesar ne moreš vedeti o nobeni državi in predelu, dokler nisi bil tam? Saj se informiramo na podlagi pričevanj tistih, ki so nekje bili z nameno, da bi deželo raziskali. Po mojih izkušnjah marsikdo pojma nima o deželi, kjer je bil, ker ga ne zanima. Za razliko od nekoga, ki ga zanima in se pouči preko razpoložljive ustrezne literature. Tudi po svetu lahko hodiš kot slepec in vidiš samo, kar hočeš videti in interpretiraš v mejah svoje percepcije. Lepe hiške na primer. Omemba, da še nisem srečala človeka, ki bi rekel kaj slabšega od tega, kar je možno izvedeti v plus Berlinu, je bila zgolj omemba kot potrdilo. Zato je tvoje pavšaliziranje milo rečeno debilno in spet ena sama hudobija. Imaš kaj tehtnega za povedat proti Berlinu, v kategorijah, ki jih prezentira Košak?

  Je pa zelo relativen pogled na urejene hiške v Munchnu. Kako to misliš??? So okusne, imajo kakšno arhitekturno vrednost, ali so zgolj poden kičasto oličene??? Med tema dvema pojmoma je namreč velika razlika. In porezana travica in nagnusni rožni grmi še ne pomenijo estetsko, ampak lahko pomeni celo nagravžno kičavo. Nemci niso umazan narod, niti neurejen, ampak celo zelo pedanten, vendar pa so brez okusa. In take so tudi njihove hiške.

 84. simonarebolj simonarebolj pravi:

  …. V povprečju seveda.

 85. 1tastar pravi:

  Samo slovenski filmi so umetniški. Nič Kiča :?: :!:

 86. Vanja pravi:

  samo 1tastar je pameten in pronicljiv..in žleht, ker mu ne vstane več rad.

 87. Blitz pravi:

  “…Nemci niso umazan narod, niti neurejen, ampak celo zelo pedanten, vendar pa so brez okusa. In take so tudi njihove hiške…”

  “…Simona ni neumna dama, niti sramežljiva, ampak celo zelo vulgarna, vendar pa je brez dedca. In takšna je tudi njena pička…”

  Simona, mislim, da imata najini trditvi povsem enako vsebinsko vrednost – predsodek.

 88. nannhay pravi:

  Andrej SVAKA ČAST, res, eden redkih intelektualcev pri nas. Ja lepo ti je pokomentiral zvonenje…tako se pri nas absorbira vesolje, da iz zvenenja nastane zvonenje. Pa saj je vseeno ane, ali je zvonenje ali je zvenenje, ali je skladno ali ni, ali je intelektualno ali ne…hahaha slovenija gre naprej in vsi skačemo. In verjemite marsikatererga arhitekta so zavrnili, ker je imel osnovno idejo restavriranja fasade in ohranjanje kulturne dediščine. A žal je to pase. Zavrnili pa so ga ljudje, ki so si ogledali film zvenenje…potem pa tri dni razglabljali o zvonenju. ;) Pa pripelji nam Sidrana.

 89. nick pravi:

  nannnnnnnnnnnn,

  ti s čist en navadn butl

 90. nannhay pravi:

  joj što mrzim kad mi neko digne živac besmilicama ali dobro om shanti, shanti, shanti pa ljubi svojega bližnjega…mmmmmmm

  Come in here, Dear boy, have a cigar…

 91. Henri pravi:

  Ah, tiste zokne v sandalih? Se mi kar dvigne ….

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !