Sex & Politics

Četrtek, 9. november 2006

Ko slovenski gledalec vidi novo licenčno oddajo Piramida na TV Slovenija, vidi bistvo slovenske tranzicijske mimikrije in pomanjkanje kakršnihkoli vrednot v naši družbi. V oddajo trpajo že tudi Barovke, ki tekmujejo z bivšim šefom policije, predsedniški kandidat pa veselo igra na orglice in zbija šale. Nekakšen ljudski poštar nosi sporočila, vmes pade par pogromaških izjav, vse pa se vrti okrog denarja, ki ga bo dobil neznani srečnež.

Ta zmes zadnje podn kulture in vrhunske politike kaže vso bedo naših vrednot in popolno porumenelost medijev. Stroke praktično ni več. Vsi o vsem modrujejo, pa če je to še tako zapletena in nevarna tematika, kot recimo dogodki v Ambrusu. Kako ni našim politikom nerodno, da jim stoji nasproti smrklja kakih 20 let, kateri največji dosežek v življenju je, da se je slekla za Playboy in z nastopanjem v Baru postala medijsko prepoznavna oseba, čeprav so jo fliknili ven že po nekaj dnevih?

Pred pol leta sem bil čisto šokiran, ko sem izvedel, da je bila na sprejemu pri princu Monaškem tudi “sanjska ženska”. Danes pa lahko ugotovim, da je v Sloveniji očitno v modi pakt med politiko in napol slečenimi startletami. Ni kaj, vsaj po nečem postajamo prepoznavni. Na ta seznam sodi Zmagotov znameniti apel z misicami na čelu, da je treba pedofile kastrirat. Pa Ruparjev izziv, naj se novinar kar pojavi v njegovem Tržiču v Peko čevljih in bo dobil na gobec.

V Sloveniji smo priče paktu politike, seksa in nasilja, kar še najbolj spominja na Miloševičevo Srbijo, kjer je poroka turbo folk zvezde in vojnega kriminalca postala sinonim za zgodbo o uspehu. Smo res padli že tako nizko?

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Četrtek, 9. November, 2006 ob 01:21 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

25 komentarjev na “Sex & Politics”

 1. nordstar nordstar pravi:

  xxx

 2. Martin pravi:

  Smo.

 3. oomoo oomoo pravi:

  Ja, vsaj Peterle in Pahor bi lahko imela višji nivo. Ali pa tudi ne…

 4. had had pravi:

  na prvi strani je zanimivost :)
  09. Nov, 2006 – 01:21, piše Marko Crnkovič
  Sex & Politics
  da ne bo se ena afera, da v bistvu ne pises ti, ampak tvoj blog pise marko :evil:

  ce smo padli tako nizko.. smo.. dejansko.. in tudi jaz sem se spraseval v cem je smisel te oddaje, kajti ko jo primerjam z isto oddajo na HTV, je razlika za dva svetova.. sploh pa z izbiro kandidatk ala alma, ki ne samo da ni sposobna parirati govornikom, ampak tudi samo sebe smesi, se mi zdi vse skupaj krneki.. sploh pa njena veleumna izjava o popravku nosu, ki je posledica poskodbe pred parimi leti je bila vrhunska..

  ocitno se v slovniji pride veliko dlje, ce se sleces za playboya, kot pa ce skusas nekaj narediti.. zalostno, ampak zelo slovensko :)

 5. metodl pravi:

  In kaj je narobe z Zmagotovim pozivom, da je treba pedofile kastrirat?

 6. Katja pravi:

  Tud jaz ne morem verjeti, kakšno oddajo se grejo! Ne bi rekla, če bi bilo to na POP tv, kjer boljšega ni pričakovati, saj se morajo prodajati in zabavati množice – če to sploh seveda koga zabava?
  Ampak da je to na SLO 1??? Zakaj? Kdo hoče gledat take bedarije. Po moje se Pahor in Peterle sploh nista zavedala kako bo to izpadl – vsaj jaz ju tako opravičujem, glede na to da sta bila v prvih oddajah. Upam pa da so zdaj ostali to videli in se ne bodo hodili smešit tja. Res ne vem kako naj bi bilo soočenje mnjenj med Pahorjem in Almo (al kdo je bil že skupaj) poučno ali informativno al kaj že napovedujejo v oddaji… A bo res vse postalo rumeno?

 7. mojcej pravi:

  sem gledala samo začetek… ma kaj je zmagala Alma?!!!!!!

 8. mijau pravi:

  Strinjam se z vsemi, da je ta oddaja na zelo nizkem nivoju, na mnogo nižjem, kot na HTV. Nisem je hotel gledati do konca, zato ne vem, kdo je zmagal, ampak, če ugibam bi rekel, da Gulič ne bi smel imeti problema s tako butastima sogovornikoma. Strinjam se pa tudi z Metodom. Zmago ima med svojimi težko sprejemljivimi idejami vendar včasih prav.

 9. leone pravi:

  Kaj se čudiš?Pakt med politiko in takimi ali drugačnimi starletami se vleče že od prvega papeža neprej, to pa je dolga tradicija, veš! Če se pri nas politika vtika celo v nevladne socialne programe( v večini jih seveda financira vlada preko javnih razpisov), izriva stroko in izkušnje, nakar to nadomesti z neizkušenimi cerkvenimi novinci, kaj bi ti rekel na to?

 10. Vortex pravi:

  Ena najbolj neprofesionalnih oddaj, kar sem jih gledal. Sicer ne poznam licenčnega counterparta na HTV, ampak zadeva na naši nacionalki pade na vseh nivojih.

  Kolikor se spominjam, so zadevo oglaševali kot zabavno oddajo s pridihom resnosti (ali obratno?), dobili pa smo skropucalo, ki vključuje nesproščeno voditeljico (katere fizionomija močno spominja na piramido), obvezni komični vložek z izrazito markantnim ruralnim naglasom (kot da je to smešno že samo po sebi), bedno sceno, nesposobne kamermane, ki imajo očitno velike probleme s pravočasnostjo preklapljanja kamer med govorniki itd.

  Že vnaprej je jasno, da bo željena gledanost dosežena izključno zaradi gostov, zbranih “iz vseh vetrov”, saj ciljno občinstvo gotovo najbolj zanima, kako javne osebnosti, o katerih imamo že tako ali tako izoblikovano neko pozitivno oz. negativno mnenje, maličijo bolj ali manj aktualne teme. Sam pogovor poteka na nivoju (pijanskega) gostilniškega prepira, podkrepljenega z “zvesto” in honorirano publiko, ki se temu primerno tudi vede in res ni daleč od občinstva Jerryja Springerja in podobnih čez lužo ustvarjenih umotvorov. Sam potek oddaje ne spodbuja neke globlje debate, saj se podajanje mnenj nenehno prekinja z replikami (včasih že po nekaj besedah, še preden govornik sploh zaključi svojo misel!), svoje pa naredi tudi milo rečeno čudno postavljena omejitev govornikovega časa.

  Že v prvi oddaji se je izkazalo, da je pričujoči (ne)izdelek tudi idealen poligon za širjenje najrazličnejših nestrpnosti, kakršne na nacionalno televizijo zagotovo ne sodijo. Verjetno se bo to samo še stopnjevalo, glede na trenutno oblast oz. sestavo programskega sveta pa bomo zagotovo pogrešali aktualne teme o bogatenju RKC in pedofilskih aferah med duhovščino.

  Porazno na celi črti!!!

 11. maja pravi:

  In kaj pove vse to o gostiteljici oddaje, ki bi naj bila kot novinarka trn v peti marsikomu?
  Po moje nič prav dobrega. Čisti dokaz, da se je za kariero vredno poneumljat, če seveda nisi že itak dovolj sam po sebi neumen, da ” rumeno profesionalnost” zamenjaš za “rumeno blebetanje”.
  Toliko o karizmi in sposobnosti slovenskih novinarjev.

 12. mar3 pravi:

  Kolko sem zadevo spremljal na HRT-ju, ne pomnim, da bi imeli tako “pisane” goste kot pri nas! Tole je pa res katastrofa, oddaja izpade skrajno neresno, ze v startu pa mi ni blo jasno ali naj bi bla zadeva smesna, resna, informativna…kr en zmix necesa je…brezveze in precej negledljivo za moj okus.

 13. london london pravi:

  Hmmm sem pogledal oddajo po internetu – krivi ste pa vi, ki delate taksno reklamo hehe. Ja, se strinjam z vecino – koncept super – se vidi da je licencna seveda, vendar pa izpeljano skrajno nespretno. Skratka – verjetno ne bo dolgo na sporedu, razen ce niso pogodbe tako zastavljene, da boste morali tole se nekaj casa prenasati :)

 14. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  jah, in na račun rtv-piramide, smo ostali brez “žarometov”. sramota!

 15. martinhari pravi:

  To je to – Piramida! Šestkrat boljše od Trenj, pri katerih se deset hiper strokovnjakov pogovarja o temi, ki razpade na sedemnajst moždapovezanih podtem, kolektivno samopsihoanalizo in iskanje smisla življenja. Ljudem je treba dopovedati, da ne morejo razumeti aktualnih političnih dogajanj ter da tega od njih nihče ne pričakuje, ker je čista iluzija (smiselno enako velja za vse intelektualce, ki jim ponos-razum ne da, da bi priznali, da nimajo pojma in se v debatah rešujejo s splošnim življenjskim uvidom, besednim zakladom in bolj alimanj dodelanim stilom). Ker smo v tej naši politični TV angažiranosti prileteli do točke, ki zahteva veliki pok, je Piramida nujno potreben element. Sam avtor bloga je zapisal, da folk “VIDI”!!!!!!!

  Sploh pa, Madonna že ve, zakaj svoji hčerki ne pusti gledati TV-ja.

 16. Miha pravi:

  Če mene kdo vpraša, je bil največji biser Piramide Marko Pogorevc.
  Groza.

 17. Miha76 pravi:

  Ma, kaj vam je folk?? Gledaj ali pa ne gledaj. Slovenci genetsko nagnjeni k pljuvanju, da bi pa se kdo našel in naredil “kaj boljšega”, ne, to pa ne. Sem gledal oddajo pet minut, videl, da ni za mene in preklopil. Ne more biti vse “oh in sploh”, obstajajo tud nekateri, ki se jim oddaja dopade in jih zabava – mojo babico recimo in sem zato srečen, da oddaja je.

 18. martinhari pravi:

  Ma kaj je tebi? Kdo bo naredu boljši šou? Komu bojo to pustil? Kako bojo iz tega ne naredil jajca izvajalci? Pa če slučajno rata, kdo bo to gledu? Babica rules.

  Sploh pa, naj delajo iz sebe idiote veleslavneži, ki se jim to da.

 19. majakrizaj pravi:

  Ko smo vstopili v EU sem pričakovala, da bomo filme, humoristične in poljudnoznansvene ter kulturne oddaje spremljali iz Francije, Nemčije, Avstrije,Portugalske………zakaj nam ne dovolijo spoznati nove sosede? Zakaj enkrat tedensko Mojca Mavec ne prevzame popoldansko-večerni pregled, predstavitev in film ene od držav?!

 20. had had pravi:

  @miha: demokracija.. pravica do svojega mnenja.. pravica do kritike.. :) ne pozabi na to..

 21. nakladac pravi:

  Smo res padli že tako nizko?

  odgovor: da.

  zoto, ker se noben ”diplomiran režiser, scenarist in producent” noče ukvarjati s piramido.

  so preponosni !!!

 22. webmaher pravi:

  podn oddaja…in glasovanje…kle sploh ni važn kaj kdo pove…brezveze…ja Erika kaj ti je tega treba bilo…mimogrede a si res mogla odnest pete s Popa sam zaradi Petre…

 23. nichiren pravi:

  Včasih je bil samo kraljev norček,ki mu je bilo dovoljeno delati pi*darije.Druge so
  skrajšali za glavo.Od kraljevega norčka so se pa razvili pevci,igralci,pametni
  režiserji,slikarji ki namalajo nekaj kaj samo oni razumejo,vrli akademiki,ki živijo u oblakih,pa še politiki kateri so si vzeli pravico zajebavat ves narod.Škoda da ni več tistih starih dobrih časov.

 24. majakrizaj pravi:

  nichiren – res je, prihajajo nori časi, zato ker se ne upremo in se večina skriva za strpnostjo v imenu demokracije, kjer je dovoljeno vsakomur vse.
  Še dobro da mi je ostal nedotaknjen Špas teater in se grem nasmejat igri 5 moških.com ( le zakaj ne postavijo kamere v gledališče in gledalcem TV ponudijo Dneve Komedije iz Celja, namesto Piramide).

 25. damjana pravi:

  mislim, da vecina od vas/nas mocno pretirava…….verjetno se najbolj tisti, ki so t.i. kvazi intelekturalci……”pecanje” ali soocenje, ce zelite, politikov z ljudmi iz sveta zabave ni ravno nasa pogruntavscina. ze od nekdaj je bilo tako – v javenm, kot zasebnem zivljenju……in s tem ni cisto nic narobe. tudi take oddaje morajo biti na televiziji, od nas pa je odvisno, ali jih gledamo ali ne……..sicer pa si kdaj, ko ste v veliki britaniji, poglejte bbc, s katerim se tako radi primerjamo. tudi njihov program je precej “pester” – za vse okuse pac. in rts je konec koncev javna (nacionalna) televizija, ki naj bi upostevala vse ljudi…….*no, btw – definitivno pa najbolj zapostavlja najmlajse – otroski program je res zelo, zelo beden (ne govorim o mladinskem).

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !