V Ambrusu se brani pravna Slovenija

Torek, 31. oktober 2006

Kadri v TV Dnevniku so bili strašljivi: preplašeni možje, žene in otroci temnejše polti, ki se skrivajo v gozdu, in množica totalno besnih, bolj belih mož, ki v zanosu linča grozijo z masakrom in požigom. Pred razjarjeno množico kordon policistov, oblečenih kot robocopi, ki preprečujejo lastoročni obračun s pripadniki druge polti. Med njih pride policijski minister in obljubi, da bodo pripadniki temnejše rase začasno zapustili območje bele rase. Aplavz.

Vsekakor bi si te kadre lažje predstavljal v ameriškem filmu tipa Mississippi Burning kot pa v dolenjski vasici, a zgodilo se je žal pri nas.

Zvečer pa na sporedu najbolj reklamirana odaja nacionalne televizije doslej, nekakšen politični šov razvedrilnega tipa — in glej ga zlomka! Spet posnetki razjarjenih belih mož. In da bi bilo še huje, eden od treh gostov tega retoričnega šova grozi temnopoltim, množica v studiu pa mu v zanosu aplavdira.

Tudi ta scena me je bolj spominjala na zgodovinski film iz leta 1933 kot pa na Slovenijo danes, a zgodil se je pač tu in zdaj.

Pogledam na spletno stran Dela: pod člankom, ki govori o omenjenem dogodku, reci in piši čez 590 komentarjev, od tega vsaj polovica izrazito rasističnih, v stilu nabrusimo nože. In potem izjava varuha človekovih pravic, da Slovenija ni več pravna država.
Toliko za začetek. Vsekakor je zli duh sovraštva ušel izpod kontrole, zakon ulice pa je obveljal kot metoda za reševanje konfliktov. In v tem je pomen Hanžkove izjave, da ni pravne države, če namesto pristojnih inštitucij nekdo sam vzame zakon v svoje roke. Seveda je situacija bistveno bolj kompleksna. A dejstvo je, da je prišlo do izgona drugačnih in neasimiliranih s pomočjo sile in brez pravne podlage. Narod je razsodil namesto države, kaj se tolerira in kaj ne, in to v nasprotju z obstoječimi zakoni in ustavo. Tu pa stvari postanejo resne.

Predstavljate si podoben prizor: skupina krajanov gorenjske vasice nasilno odstrani parček istospolnih partnerjev iz svojega okolja pod pretvezo, da dajeta neprimeren zgled odraščajoči mladini — čeprav se parček naprimer samo drži za roke in je njuno obnašanje daleč od vulgarnosti. Če sem lahko še bolj radikalen, naj vam orišem še en primer: si predstavljate mestece, kjer večino predstavljajo volilci ene opcije in z nasilnimi demonstracijami odstranijo pripadnike druge politične opcije iz svojega okolja, češ, s svojim prepričanjem motijo večinsko voljo volilcev mesteca. Za to torej gre.

Ob stavki albanskih rudarjev zaradi srbske represije na Kosovu je bilo v Cankarjevem domu rečeno, da se v Starem Trgu brani Jugoslavija. Tako lahko danes rečemo, da se v Ambrusu brani pravna Slovenija. Prav zanimajo me vaši komentarji.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v Torek, 31. Oktober, 2006 ob 12:54 v kategoriji miks.
Objavo lahko komentiraš, ali pa s svojega bloga pustiš trackback.

160 komentarjev na “V Ambrusu se brani pravna Slovenija”

 1. Dajana Dajana pravi:

  Hvala, da si to povedal. Mogoče veš, da o tem že dva dni “bijem boj”. Pojdi, lepo te prosim, na Delo – blog brat pod Lainščka, pod Anito in moja bloga.http://www.delo.si/blog/index.php Zdaj mi pa povej še, kaj naj odgovorim Mici, ki mi razlaga, da samo govorimo, kaj je narobe in da ne dajem rešitev (rešitve sem nakazala pri Aniti http://www.delo.si/blog/voyager/index.php?BLOG_PATH=122,10331).
  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Micin komentar na mojem blogu tu:
  Katarina, če bi bila namesto tebe, bi svoje pisanje še enkrat prebrala.
  Da so te ti “presneti pokvarjeni” Slovenci tako maltretirali’!/mar ti nisi tudi Slovenka?/
  jejej.
  In kaj so ti naredili hudega?

  Če mene vprašaš, si nekaj lokalnih opravljivk, ki delajo zgago in hudobijo /ne samo tebi, tudi meni in še marsikomu/ posplošila v “vse Slovence”.
  Taki ljudje pa živijo povsod, ne samo v tistem naselju, tudi na Dunaju, v parizu ali v Berlinu.

  Vsak problem nosi v sebi dve resnici.
  nekoč bi tudi morala pisati o neki družini /neslovenskih korenin/, češ, da jih maltretirajo, zaničujejo, podijo od koder so prišli. Ob vsem, kar je pisalo v pismu, so se mi ježili lasje. Ko pa sem prišla v blok, kjer so živela, je tista, ki je pismo napisala, ravno pošiljala v “pičko materino” vse stanovalce v nadstropju. Istočasno pa jim je z ročajem metle tolkla po vratih. Počasi sem izvedela, da pa so težave nastale zato, ker je pomije zlivala iz 3. nadstropja na dvorišče. In da je ostalim sostanovalcem prekipelo izključno SAMO zaradi tega.In ne zaradi “rasne nestrpnosti”!!!
  In ker sem potem želela napisati vse, mi je zagrozila, da me bo njen stric, ki se je boril v Bosni, že našel in mi posvetil…..

  recimo.
  to je ena od zgodb. imam jih pa še več…..
  Mica

 2. george george pravi:

  Nimam kaj dodati, samo podpišem se lahko pod to izjavo. Res me žalosti, ko vidim v kakšni državi živim. Pa mi je kolegica zadnjič omenila, da pa to res ni ne prvič, ne zadnjič in da me ni treba biti sram, saj se to dogaja povsod. In če se dogaja povsod, bi se pa moralo še pri nas?! Seveda se bi/bo moralo, saj Slovenci nikoli ne znamo nič drugega kot slediti drugim, kot ovce. Kompleks zaradi majhnosti? Smešen razlog, ki pa mi postaja vse bolj logičen. Na žalost.

  Lp

 3. jstsmcool pravi:

  Veseli me, da blogi na temo dogodkov v Ambrustu kljub vsemu kažejo, da v tej naši državi le obstajajo tudi normalni ljudje. To kar se je dogajalo je sramota za Slovenijo kot državo in za Slovence kot narod, ki si je po stoletjih prevlade tujcev pridobil svojo državo. Je pa ta način razvoja dogodkov kar nekako logičen in nikakor ne kaj posebnega. Kar poglejmo Jude in njihovo zgodovino. Stalno so jih jebali, potem ko je bilo pa preveč, se je svet hotel odkupiti pa jim je dal državo. In kaj so naredili? Sedaj oni rasturajo Palestince. Ampak opravičila NI !
  Slovenska oblast je definitivno padla na izpitu. Policija, ki bi morala varovati vse državljane se je definitivno postavila na stran večine – manjka samo še kako taborišče kamor bodo zaprli tiste nesrečnike. Škoda ker ni nobenega od naših “zvezdniških” advokatov, ki bi imel jajca in srce in bi se zavzel za njih.
  Kar se tiče pa oblasti: ODSTOP, ODSTOP in še enkrat ODSTOP !!!

 4. Dajana Dajana pravi:

  Ah, to ni Micin pravi komentar, temveč ta:
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  NE verjamem, da so Slovenci sovražni “kar tako”, zaradi “lepega vremena” do KOGARKOLI! Te pravljice mi ne bo nihče oddal. predolgo sem že na svetu, preveč sem že videla, o preveč stvareh sem že pisala. pa ne tako, da bi “nekje slišala”, ampak šele potem, ko sem si problem ogledala z lastnimi očmi, na licu mesta.
  Tudi v našem odnosu do Romov se kaže dvojnost: eno je biti strpen iz domačega fotelja, drugo pa je, občutiti težo problemov na lastni koži.
  Dokler pa bom na vseh takih in podobnih Blogih brala le obtoževanja, BREZ DODANIH RAZMIŠLJANJ O MOŽNOSTIH REŠITEV ROMSKIH PROBLEMOV, je prav, da se pač pove, da je tovrstno pisanje le “brezvezno čvekanje v prazno.”
  POVSEM DRUGO TEŽO BI IMEL DAJANIN ZAPIS, ČE BI STOPILA DO MINISTRA PODOBNIKA ALI MATEJA IN JIMA REKLA, HEJ, PRIJATELJČKA, SRAM VAJU BODI, DA RAVNATA TAKO KRUTO! BOM JAZ POKAZALA SVOJO ČLOVEŠKO NRAV IN BOM VZELA ROMSKO DRUŽINO POD SVOJO STREHO.
  če bi to storila /ali pa kdorkoli drug, ki kritizira/, potem bi priznala, da RES mislite resno in da vam ni vseeno za Rome.

  Mica

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  Zanimiv je ravno zato, ker je tipičen odgovor nekoga, ki razmišlja o tej problematiki. Rešil bi vprašanja, ki bi jih že zdavnaj morala rešiti država tako, da bi jaz morala k ministru in mu povedat, kaj narediti
  oz. jih odpeljati k sebi domov.

  Jaz sem že omenila dve rešitvi pri Aniti – in sicer: ena je, da bi bilo treba Cigane/Rome integrirati, ne pa segregirati, tako, kot to počnejo v Avstriji, kjer so Cigani (ki so prišli recimo iz bivše Jugoslavije, Romunije) čisto normalni državljani, tako, kot vsi ostali. Drugo rešitev pa je nekdo dal, ko je rekel, da bi te “problematične” slovenske Rome preselili na Goričko v Prekmurje, kjer je veliko praznih hiš in tam živijo tudi njihovi sonarodnjaki (v miru). LP

 5. Liza pravi:

  Samo še podpišem se lahko pod to izjavo, gospod Košak. Kapo dol.

 6. boongo pravi:

  Z Dajano se popolnoma strinjam. Sem popolnoma apolitičen tip, vendar opažam, da so sedaj najglasnejši tisti, ki so že pred sedanjo vlado imeli škarje in platno v rokah, vključno z g. Hanžekom. Roko na srece!

 7. cyc pravi:

  Da, da … lepo je takole z razdalje razglabljati o pravni državi, nestrpnosti, malo popametovati in se zgražati. Predvsem pa – to je še najlažje, če pa ob tem izpademo svetovljansko in kulturno pa tem bolje!

  Tisti ki imamo s tem več stika, govorim o takem bolj prisnem stiku – vlomi v tvojo hišo, stalno ogrožanje z divjanjem z neregistriranimi avtomobili po lokalnih cestah, sem ter tja še koga pretepejo, tako kot v zadnjem primeru, ki je bila samo kaplja čez rob … Takole po TV malo gledati, cmokati z usti in potem popametovati v blog o pravni državi, to ni to!

  Skratka, krajani Ambrusa in okoliških vasi že vedo, zakaj so jih siti, problemi se vlečejo že leta in leta, na bolje pa ne gre nič …

  Malo razmislite, če o problematiki povprašate kake dolenjce z bližnje okolice, ali pa grosupeljčane – ti imajo “svoje” in so baje prav tako problematični … te strpnosti nenadoma ni nikjer? Mora biti za to nek dober razlog, verjetno, ne?! Rasizem kar tako, iz principa? Pa tako množično? Figo …

 8. vf2005 pravi:

  hanžek, sram te bodi, slovenija sram te bodi, da imaš takega ombudsmana, hanžek, kje si bil dosedaj. hanžek in njemu podobni sedaj razlagajo posledice dosledne režimske nestrpnosti do drugačnih in zanemarjanja zaščite pravic vaščanov vse po drugi svetovni vojni. hanžek sedaj nastali rezultat izrablja za svojo promocijo. hanžka ne zanimajo vzroki, ampak samo njegova plača in pozicija in služenje njegovemu botru. to je pa res sramotno. nadalje nekateri posamezniki, ki se napajajo iz proračuna, in jim ni potrebno zaslužiti za preživetje, razlagajo nekaj o življenju, ki ga sami niso niti izkusili. Ko bodo tudi oni doživeli neprestane tatvine, izsiljevanja, grožnje, bodo kar utihnili. tako kot so naklonjeno tiho vsi (dobri) sodniki. nekateri posamezniki s svojim priskledništvom dokazujejo le svojo sebično naravo. naj se gospod košak preseli v ambrus in naj tam izvaja svojo plemenito poslanstvo za zaščito Romov in hkrati za prosvetljenje državljanov.

 9. robert pravi:

  Lepo je stat na strani neprizadetih in iz daljave opazovat kaj se dogaja drugje in potem komentirat. Se vam ne zdi pametno pogledat tud na drugo stran, na stran ljudi z belo poltjo, kot sem prebral en komentar. Kaj je ljudi sploh pripravlo do tega, da se sedaj tako obnašajo. Sej ne nori le en človek ali ena družina, nori cela vas. Ne poznam vseh dejstev, le kar sem zasledil v novicah, ampak vseeno najprej poglejte na obe strani, saj ste drugače enaki kot tisti ki norijo proti Romom.
  LP

 10. janez pravi:

  Tudi jaz se popolnoma strinjam, da nikjer v sloveniji nisem bil deležen nestrpnosti kar tako. Se pa spomnim, kako nihče izmed vaščanov v neki vasi ni komuniciral z menoj, ker sem imel dolge lase. Šele ko je oče moje punce izjavil, da sem “dec” in ne “baba” z brado, sem postal “njihov”. A veste, meščani moji dragi, marsikje po naši deželi še vedno orjejo z voli… Kar se mene tiče, je mentaliteta naših kmetov še vedno IDENTIČNA tisti iz 17. stoletja, ko se je izoblikovala. Z Romi je po mojem mnenju situacija identična, le da gre za drugo “kulturo”. Kar se mene tiče, naj se pokoljejo med sabo, bomo vsaj meli nekaj konkretnega za opravljat.

 11. katarina pravi:

  Prav zanimivo je, da so vsi pozabili podatek, da je tisti, ki je napadal, vse kaj drugega kot Rom. On sploh ni Rom, samo živel je pri njih.

 12. boongo pravi:

  Torej je bila “natega!?”

 13. cyc pravi:

  Katarina, to je sicer pomemben podatek, spremeni pa ničesar. Napadalec je šel tja, kjer je vedel, da bo na varnem. Skratka, problemi so izhajali iz onega naselja, Rom ali ne Rom sploh ni pomembno.

  Evo … če prav pomislim – torej sploh ne morete očitati rasizma – vaščani so zahtevali izpraznitev naselja, kjer se je med drugim ogrožalo vodno zajetje (stari akumulatorji in podobno).

  P.S.: če so medse vzeli onega posiljevalca – prav jim je, he he …

 14. iztok pravi:

  Spoštovani Andrej,
  skoraj ni kaj dodati k tvojemu zapisu. Morda ga lahko samo še nadgrajujemo.
  Ne pozabimo, da so ambruški Romi državljani Republike Slovenije in da nad njimi lastna država zganja genocid. Kot si zapisal, od leta 1933 so bili po domala enakem scenariju nekemu režimu “odvečni” Judje, Slovani, ja in tudi že takrat Romi.
  Dogodki v Ambrusu ne pomeni le, da je država podlegla zakonu uličnega linča! Ne, ta država vse bolj pred našimi očmi drsi v totalitarizem. Ukinjajo protikorupcijsko komisijo, da vladajočih absolutnistov ne bo mogel nihče nadzirati! Ukiniti želijo državni svet – drugi dom parlamenta. Prevzemajo vse ključne funkcije v gospodarstvu, v javnem sektorju, v MEDIJIH (več kot očitno in vam dodobra znano tudi v tistem kjer vi delate),… Pod krinko “civilne družbe” ustanavljajo politično jasno profilirane “oddelke” političnih strank. Ja, in sedaj prevzemajo še vlogo “čistilca” vseh drugačnih od njih. In to ni od včeraj! S tega geografskega konca te doline Šentflorjanske igra v zgodbi z Romi pomembno vlogo tudi občina Grosuplje, kjer v celem mandatu občinski svetniki niso uzakonili spremembo občinskega statuta, ki bi moral “uzakoniti”, da med svetniki sedi tudi predstavnik grosupeljskih Romov! V tem svetu je štiri leta sedel Janšev najbližji sodelavec in visok funkcionar kabineta predsednika vlade! Grosupeljčani so raje “razgnali” z urbanizacijo kraja svoje Rome, sedaj pa se izgovarjajo, da jih je tako malo, da si ne zaslužijo svojega predstavnika v občinskem svetu. Čeprav jim je Ustavno sodišče jasno naložilo izpolnitev zakona, in zaradi nepokorščine bi država morala nad grosupeljsko občino uvesti prisilno upravo (odstaviti župana in razpustiti občinski svet), se ni zgodilo nič! Še več: grosupeljski politično veljaki (vseh političnih barv) so sklenili vložiti pobudo za spremembo zakona!
  Ja, spoštovani Andrej, to je pravna država!
  Tudi mene skrbi, da za Romi pridemo na vrsto državljani, ki kakokorkoli ne bomo povšeči vladajočim oligarhom. Brez zakonskih podlag, brez sodnih obravnav bodo lahko iz družbe odstranjevali skupine ali posameznike, ki bodo mislili drugače kot mislijo vladajoči (ali sploh kaj mislijo) politiki! In ne pozabite, koliko zapuščenih vojašnic po odhodu JLA je še v Sloveniji in kako prostrani so rovi v Kočevskem Rogu! “Nastanitvene” zmogljivosti so neizmerne!
  In zato mora javnost proti ravananju zoper ambruške Rome dvigniti glas in odločno povedati, da imamo takšne politike, takšne nesvobodne države dovolj! Država ni igračka, ki bi si jo smela lastiti za svojo zabavo in ekperimente katere koli barve oblast. Državljani pa ne šahovske figure s katerimi bi se igračkali po vladnih salonih ali jih nabadali na palice in z njimi – tako kot je to počenjal minister Damjan s kratkim trajanjem uporabnosti – igrali namizni nogomet v vladnih prostorih!
  Ja, nekaj gnilega je …., bi zapisal pisatelj, ki je imel v svojem času toliko poguma in bil tako kot so dandanašnji akademiki, kulturniki in pisatelji v Zboru za republiko, ki takšno politično samodrštvo z zanosom podpirajo. Kje je sedaj Niko Gnafenauer, da bi povzdignil glas zaradi očitnega kršenja človekovih pravic Romom? Kej Stanislav Klep, kje direktor muzeja novejše zgodovine Jože Dežman, kje… Je že lepo, da skrbijo za pieteto med in po vojni ubitih in pomorjenih, a pričakujemo jih tudi v prvih vrstah v boju za človekove pravice ŽIVIH, tudi Romov, državljanov Republike Slovenije!

 15. george george pravi:

  Nekateri mešate sedaj stvari. Sedaj ne gre tukaj za izgovore in iskanje razlogov zaradi katerih je prišlo do sedanje situacije. Gre za dopuščanje vlade in lokalnih oblasti, da kaj takega sploh dopusti v pravni državi! Kar se je zgodilo se NE BI smelo zgodit, pa ni važno kako hude “provokacije” so bile s strani Romov. Prebivalci Ambrusa so se s to akcijo spustili pod nivo izgnanih. Sicer pa posameznik ali posamezna skupinica ne oslika in definira celotne skupine. Zato ne vidim smisla, v izgonu cele skupine ljudi(prav tako majhni otroci so bili vmes), prav tako pa nima smisla metati vse Ambružane v isti koš saj verjamem, da niso vsi sodelovali pri temu izgonu(ali pač). Tisti krajan, ki je bil pretepen bi moral vložit prijavo na policijo, če se pa ti ne bi zganili bi pač zadevo peljal še naprej dokler ne bi bilo doseženo, da bi policaji in lokalne oblasti začele efektivno izvajati nadzor in sankcije tako za tiste, ki se želijo asimilirati v našo družbo kot za kakeršnekoli kršitelje zakonov. Vsekakor je šlo za kršenje človeških pravic in akterje bi bilo treba strogo kaznovati, na obeh straneh.

 16. george george pravi:

  človekovi*

 17. cyc pravi:

  Traparije, sedaj pa pišete izgovore da gre samo za posameznika, ostali pa ubogi in nedolžni. Ta primer z ne-Romom je bil samo kaplja čez rob, problemi so se nalagali leta in leta, storilo se ni pa nič, okoliški prebivalci pa z mehanizmi pravne države niso dosegli ničesar.

  Romom se nikoli ni nič zgodilo, v najboljšem primeru so šli za kratek čas v zapor, kjer so se naučili samo kake dodatne lopovščine … in če ti nekdo serje po glavi ko golobi v Benetkah in če s policijo ne ukreneš nič (ta pa nima kakih posebnih pooblastil in se vse skupaj konča pri gnili sodniji) … potem je tako kot je in izzove kar se je zgodilo.

 18. Harry pravi:

  O tej problematiki sem ob določenih prilikah že pisal (www.sidip.org). In podobno argumentacijo sem ob najnovejšem izbruhu nasilja zasledil tudi na siolovem forumu. Dejansko s prekmurskimi Romi ni tako pogostih izbruhov v takšnih razsežnostih. Torej je problem mogoče v primeru Slovenije mogoče razumeti tudi v različnih regionalnih značajih.
  Trdim, da ni problem zgolj v dolenjskih Romih ampak tudi v dolenjskih neromih. Za tovrstne spore sta potrebni vedno vsaj dve strani. In glede na to, da imam s to pokrajno nekaj osebnih izkušenj lahko upravičeno trdim, da je vsaj na določenih območjih odnos do drugih in drugačnih v osnovi negativen kar tej marginalizirani skupini da signal za pozicijo sampotrjujoče se resnice. Povedano drugače, v kolikor nekoga okarakteriziramo kot slabega in ga tako obravnavamo lahko to zbudi dejansko ravnanje skladno s tovrstno oznako. Pri tem ne trdim da je vse črno belo – ampak vsi posplošujejo in potem lahko tudi jaz. Torej dolenjci so v primerjavi s prekmurci bistevno bolj nestrpni do marginalnih skupin in s tem sprožajo negativne odzive s strani te populacije. To pa nadalje vodi v začaran krog. Ok, tole je argument ki je enako veljaven kot vsa ostala tovrstna argumentacija, ki se pojavlja v večini primerov – vsekakor pa bo potrebno bistveno več volje za sožitje s stani lokalnega slovenskega prebivalstva in definitivno tudi več vloženega truda s strni celotne romske populacije na območju v smeri boljše integracije na način ki bo ohranjala njihovo različnost in hkrati vodila v sožitje dveh kultur.

 19. jozo pravi:

  neverjetno….sami pametnjakoviči…jebemti pravno državo ko ciganu na mesec 150 jurjev podpore daje ko mu jih pa zmanjka gre pa mal na “šiht” pokrast…. povrhu vsega pa še koga pretepe….enmu kmetu ki v hribih z “voli orje” in gara zato da bo prživu pa nobeden ne bo subvencije dal pa čeprav se gre bio kmetijo…in zdej en pameten režiser piše o pravni državi….resnično nestrpen ratujem do takih in podobnih “režiserčkov”

 20. Viz pravi:

  Ma kaki rasizem! Vsak ki misli, da je to razlog za nemire ja slaboumen. Tu je dosti ljudi že povedalo kaj se dogaja, če imaš rome za sosede, pa tudi v Mb ni kaj preveč drugače.

  Zdaj igrajo žrtve, ljudje kot je Košak in podobni pa jim nasedajo.

 21. Branko Badrljica pravi:

  Upam, da se zavedate, da s to “razgledanostjo” in “spoštoavnjem drugačnosti” samo prilivate olje na ogenj.

  Hanžek je kričeči primer tega. Tip smatra da če je omudsman, mora ob vsaki nepravilnosti čimbolj “na*izdit” večino in jo čimmočneje buzorirat in tako poudarjat problem, da je njegova slika že karikatura. S tem hoče nekako kompenzirat to, da ga ljudje ne jemljejo resno in rezultat je prav nasproten, včasih prav nevaren.
  Nekako tako, kot govorijo za Čeferina. “Če te on zastopa potem si ziher baraba”, pravijo.

  Zato je samo vprašanje časa, kdaj bo Hanžek vzel koga res povsem nedolžnega “pod svoje okrilje” in se bo množici samo zaradi tega tako strgalo, da bo reveža linčala.

  Lahko ščitiš manjšine, nemočne itd do neke meje, ne moreš pa živet v iluzijah. Davke plačujejo davkoplačevalci in te NUJNO RABIŠ, sploh danes. Če ne drugega, ker se lahko vprašajo, zakaj te sploh rabijo. Saj davke lahko plačujejo tudi drugje, živijo pa tu. Odprti trg velja za vse, tudi za državo.

  Če si dolga leta neaktiven in pravzaprav s tem vzpodbujaš kriminalce in diskriminacijo, plačan si pa zato da bi to preprečeval, potem si v bistvu ti kriminalec.
  In to lahko rečemo za tamkajšnjo oblast. Prejemala je denar, efekti so pa šli v neželjeno smer.

  Kljub temu je bila reakcija prebivalcev NAIVNA in POVSEM NAPAČNA.
  Ne zato, ker bi bili ciganski kriminalci nedolžni. Še zdaleč ne. Pravzaprav se čudim, zakaj so vsi skupaj čakali tako dolgo s “puntom”.

  Sam punt je bil napačen. Ne moreš se spravljati danes nad nikogar, _ŠE_POSEBEJ_ pa ne nad manjšino.

  NE moreš nikogar izganjati in kar je še huje, ne moreš ga kar tako izgnati z zemlje, ki si mu jo prodal. Za piko na “i” pa ga ne moreš izgnati z grožnjo z umorom.

  Ne zgleda, sploh pa ne bo zgledalo na kakem “CNN-u”, kje v Bruslju itd.

  Ja, domačini vedo povedati, kako je blo s prodajo itd a to lahko razlagajo samo drugim domačinom ob piru.

  Meni ni jasno, zakaj se nihče ne spravi nad župana, ki je baje to zemljo prodal, pa je baje vedel, da je ne bi smel.

  Zakaj demonstrantje recimo ne obkolijo policijske postaje in se stepejo s policaji ?
  To bi zgledalo na TVjki naravnost fantastično in mislim, da bi jih podprla vsa javnost.

  Zakaj ljudje ne rečejo policiji “Ti si organ pregona, torej preganjaj. Če bom videl kriminalce, kako se ti sprehajajo pod nosom, bom smatral, da ti z njimi sodeluješ in tudi ravnal bom točno tako, kot da bi ti osebno zagrešil kriminalno dejanje.”

  Če to ne bi zaleglo, bi šel korak dlje in nehal plačevati davke, z njimi pa oblikoval svoje organe. Če se cesarju ne da poskrbeti zate, se pač moraš organizirat sam…
  Seveda bi o vsem poslal prej pismo POP-TV in podobnim. Da ne bi pol kdo razlagal, da sem kaj delal skrivaj.

  Kar tako napasti vse “v kompletu” in jih pregnati z grožnjo umora bo prineslo veliko škodo. Sledi šamar iz “centrale” EU, pa mogoče še od kod.

  Cigani pa so svojo vlogo briliantno odigrali.
  Pozna se jim, da njih ni zagrabila panika.
  Situacija je resna, a očitno so v njej že bili.

  Imajo potrebno papirologijo, da spravijo lokalce v resno zadrego, imajo kupe dokaznega materiala in nadejajo se lahko konkretni koristi. Tisto “nezazidljivo” parcelo bodo sedaj lahko zamenjali za zazidljivo, pa verjetno bodo izsilili še kaj.

  Tudi efekt te selitve je, kot sem slišal, natanko optimalen za cigane. Cela medijska frka se je vrtela okrog 60 prebivalcev, večina od teh otrok in mater, ki so se seveda prav lepo nastavljali kameram.

  Se pravi vsi tisti kriminalci so očitno nekje drugje in ne v Postojni. Vrnili se bodo ko/če jim bo to ustrezalo. Ob tem se vprašaš, kdo je tu res nepismen ?

 22. Igor pravi:

  Z romi sem imel opravka veliko let, tako po službeni dolžnosti, kot tudi doma. Ko sta dva roma grozila moji ženi, žena je bila takrat v 8 mesecu nosečnosti in ko sem izvedel za dogodek sem bil zelo nemočen in hkrati besen.Živim na dolenjskem in ne nameravam se preseliti nikamor drugam. Romski problemi pa se nalagajo in nalagajo. Pa tudi njihova predrznost nima več meja. Ali veste, da ustrahujejo in izsiljujejo starejše prebivalce, ki so ostali sami na starih kmetijah. Ti so ponavadi malo odmaknjeni iz strnjenih naselij. In vsak mesec ko dobijo borno kmečko pokojnino se na dvorišče pripelje rom, odpre šipo in vzame 10.000 sit. To je namreč vsota, za katero bodo imeli mir do naslednje pokojnine. Da se ljudje bojijo prijaviti oblastem mi verjetno ni treba povdarjati zaradi posledic, ki bi jih to lahko imelo.Pa še in še bi lahko našteval, saj kljub njihovi nepismenosti njihova domišljija nima meja. Moramo vedeti, da so ti ljudje dno družbene lestvice tako po obnašanju kot po miselnosti. Vsaka čast izjemam. Spoznal sem celo neko učiteljico pa nekega avtomehanika in sem slišal tudi za nekega policista, ki je menda že bivši, ampak tu se niti o procentih ne da govoriti. Sicer ti ljudje še vedno živijo v barakah ampak vozijo pa se z neprimerno boljšimi avtomobili kot jaz.Jaz pač plačujem hipoteko, plačujem davke in plačujem stroške bivanja v normalnem bivalnem okolju. Ne zavidam jim, saj imam drugačen način življenja kot oni in tudi ne pričakujem, da ga bodo spremenili. Saj jim ni treba. Nekaj romov tudi živi v normalnem bivalnem okolju, sicer mi je poznan samo primer iz Ribnice. Vendar so tudi tam problemi, ki mejijo skoraj na mafijske obračune z orožjem in pri tem ogrožajo še ostale prebivalce.Ne dolgo nazaj. Tisti, ki niste z dolenjske obiščite kdaj kakšno romsko naselje.Pojdite na kratek izlet, ne v hribe in ne na primorsko. Pojdite na dolenjsko ali v belo krajino. Sploh se vam ni potrebno ustavljati samo peljite se mimo. Če vas je kaj več v hlačah pa ustavite vozilo in spregovorite par besed z nijimi. Ne bojte se, da boste brez sogovornika kajti takoj jih bo na kupu 10 ali več. Ali pa obiščite kakšnega vaščana, kateremu so poselili njegovo zemljo, za katero še vedno plačuje davke, ker v nasprotnem bi prišlo do izvršbe in bi ostal brez nje.No potem pa se oglasite v komentarju.Teoretikov pa imamo že tako in tako preveč.

 23. Matjaž pravi:

  Kako lepo je sedeti v fotelju v Ljubljani ali katerem drugem kraju, opazovati dogajanja preko medijev in ogorčeno komentirati zoper prebivalce Ambrusa. Končala se je pravna država, Romi so ubožčki, ..vse to drži če si daleč stran od dogajanja. Pa na kratko o drugi strani. Ljubi slovenčki iz Ambrusa in širše okolice so kar dolgih petnajst let trpeli nasilje Romov. Tatvine, pretepi, izsiljevanja, ropi, jemanje pokojnin obnemoglim starkam, grožnje z orožjem, smejanje policistom v brk, vsakodnevno večerno streljanje divjadi-krivolov, izlitje strupenih snovi nad vodnim zajetjem Globočeč, vse to je bil le del folklore oziroma običajev, katere bi morali po mnenju vesoljne Slovenije prebivalci Ambrusa sprejeti in ne ugovarjati. Če bi vse dogodke hotel samo našteti, bi bile dve strani premalo. Nihče se ne vpraša, kako je z Jožetom Šinkovcem, kateri leži v komi na UBKC v Ljubljani, zakaj so poldrugo leto nazaj v glavo ustrelili gospoda v Marinči vasi, itd…
  Padajo ostri in žaljivi komentarji ljudi, za katere se upam trditi, da od blizu še niso videli Roma. Sam sem prvi za to,da bi se problematika Romov v Suhi Krajini uredila drugače, vendar je ljudem prekipelo. Nihče od sedaj najbolj glasnih ni s prstom mignil za ureditev razmer. Rezultat – Romi se sedaj nahajajo v vojašnici Postojna. Ko povprečen državljan preko medijev vidi bivanjske razmere v Postojni se zgrozi kako lahko živijo v taki luknji. Nihče pa ne ve, da so v Ambrusu spali pod šotorom iz polivinila in eno sezidano barako, brez vode, sanitarij in osnovnih higienskih navad.
  Vsi govorijo o linču, grožnjah s smrtjo in ne vem kaj še s čim, vendar Romom nihče ni skrivil niti lasu, dodam pa, da je tudi mene razjezil napis na krajevni tabli Zagradec, ki pravi “smrt ciganom”( ga je očitno napisal idot, katerega zanima samo podžiganje strasti ).
  Pred koncem pa samo še to: vsaka medalja ima dve plati.
  Gospodu Hanžku pa bi zastavil vprašanje, kje je bil ko se je Romom in prebivalcem Ambrusa z okolico godila krivica in kaj je storil za to. Moj odgovor-nič!!

 24. Milan pravi:

  Pravilna in točna ugotovitev Andrej !

  Ob splošnem vedenju o tej problematiki ja bilo za pričakovati takšne dogodke.
  Naj spomnim : najprej so bili “na poti ” komunisti, nato JLA, potem izbrisani, nato liberalci , sedaj Romi in samo vprašanje časa je kdaj bo “slovenčkom” na poti sosed.
  Res smo cvet vseh narodov !

 25. Joško pravi:

  Vem samo to, da moja žena z 5. stopnjo izobrazbe (vrtnarka v M.S.) dobi 20 jurjev več mesečno kot dobijo ti podpore.
  Sam sem zato, da se te ljudi dodeli za soseda vsakemu, ki se zavzema za pravno državo na tem področju. Mi v Prekmurju imamo kar nekaj teh ljudi. Ko jim je občina Črenšovci
  dodelila človeku spodobno prebivališče, so ti ljudje šli raje
  na “svoje”. Ne pozabiti, da ti lkjudje imajo povsem drugo kulturo. Mogoče 10% njih se etablira v okolju(je pripravljeno delati po normi). Za teh 10 % nimam nobenih zadržkov, da bi se jim odreklo bilo kake pravice. Ampak kot tuj narod si to morajo zalužiti. Za ostalih 90% pride v poštev torej le izgon ali predelava v kostno moko.

 26. BELOKRANJC pravi:

  Ne rasizem ampak nasprotovanje priviligiranosti. Romom je dovoljeno vse nimajo nobenih dolžnosti samo pravice zmeraj iščejo. Medtem, ko ostali državljani”rasisti” za vsako pizdarijo plačujemo davke, urejamo raznorazne papirj, zbiramo soglasja za barvo strešne kritine,….oni ne rabijo ničesar, pa še cigel dobijo zastonj, da lahko zidajo. Pravna država pa taka! Vrtci za rome zastonj, šolska malica zastonj, zvezki zastonj,….
  Vsi tisti kateri zdej tle brihtnarite kod so kolegi že dejali dejte malo razmislit, se soočit z realno situacijo in potem nabijat.
  Pravna država je itak odpovedla že mnogo prej, ko je romom omogočila priviligiranost. Si državljan se prilagodi pravilom in zakonom pravne države, pa potem jokaj o genocidu če te kdo izseli. Svojo kulturo pa lahko kljub temu ohranijo. Poznam nekaj romov, ki so se normalno vklopili v družbo, otroci hodijo v šolo, starši delajo pri tem pa ohranjajo svojo kulturo in so hkrati besni na ostale rome lenuhe.
  Kar se pa tiče Hanžka pa on nastopi samo takrat, ko gre za medijsko odmevne zadeve.
  Glede trenutne izselitve romov, pa je bila v danem trenutku edina prava in smiselna rešitev.

  LP iz Bele krajine

 27. Janez pravi:

  Kako, Romom je dovoljeno vse?Dovoljeno jim je isto, kar vsem ostalim državljanom, oziroma prebivalcem Slovenije. Če delajo kaj, kar je v nasprotju z zakonom, mora ukrepati država in ne ulica , saj nismo v Texasu!! Krajani Ambrusa pa naj protestirajo s takšnim žarom pred notranjim ministrstvom, oziroma kar pred celo vlado, saj je ona tista,ki je zadolžena, da vsi državni organi delajo tisto, kar bi po svojih dolžnostih morali!!!!

 28. nichiren pravi:

  Žalostno je to da bo zdaj padel focn iz Bruslja:češ kako so Slovenci nestrpni.
  Krivico za vso dogajanje pa nosi vlada ki ni storila prav ničesar na področju enakopravnosti.Jebeš enakopravnost kje ima negdo zmeraj več prav.Ko pa pride
  do pizdarije se pa išče dežurni krivec.U tem slučaju vsi upirajo prste u vaščane,vprašam pa vse strpne ljudi če bi bili tako strpni ko bi oni to isto trpeli kar so trpeli krajani Ambrusa.Lahko je govoriti o glavobolu če koga drugega glava boli.Nimam se za nestrpneža,verjamem pa da ne bi dolgo trpel da me negdo leta in leta maltretira,po mnenju nekaterih bi trebo dat pa še gate dol,da ne bi slučajno bil nestrpen.Pa ne takoj vsako sranje kvalificirat z nacionalizmom in nestrpnostjo.
  poglejmo kaj piše na obeh straneh lista in se probajmo poistoveti z eno in drugo stranjo.Res je da so obstajale legalne poti da se to reši,se pravi da je negdo zajebal na celi fronti.Moramo se pa zavedat da vsaka akcija sproži reakcijo.

 29. srečko pravi:

  nimam kaj dodati. prav imaš andrej in dobro si napisal!
  S.

 30. Dare pravi:

  Jaz bom pa takole povedal. Nikoli nisem maral diskriminacije kogarkoli do katere koli populacije. Sem zelo liberalno usmerjen – podpiram geje, legalizacijo prostitucije itd. Vsak naj počne kar pač hoče, dokler ne ovira drugega…Ampak problematika z Romi ni tako preprosta in nedolžna. Zato vsi tisti, ki menite, da so “kmetje” z Dolenjskega kruti in netolerantni prasci, pomislite še enkrat. Pomislite samo, kako bi bilo, če bi se skupina Romov naselila v ljubljanski BTC ali pa pomislite, kako se počutite, ko na Čopovi v Ljubljani žica več romskih otrok ali celo odraslih. Stavim, da jim redki damo denar kar tako in smo večinoma jezni, ker so tam.
  Kriva je itak država, ta primer pa jaz lahko primerjam z MEDVEDI. Ko so le-ti daleč od Ljubljane, po vaseh, se liberalna Ljubljana z ostalimi mesti na vse kriplje trudi zaščititi kosmatince, kljub temu, da jih je preveč. Ko pa na Rudniku ali Viču posumijo, da se v okolici potika zver, je pa odstrel nujen, ker se ljudje pač bojijo medvedov, otroci ne morejo v šolo itd.
  Rome podpirajo večinoma tisti, ki z njimi nimajo vsakdanjega opravka…to je resnica!

 31. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Dragi Dare

  Sem napisal, da je situacija kompleksna. Moja objava govori o metodi linca, ki pa je nesprejemljiva za Slovenijo in predstavlja konec pravne drzave. Ali pa se moramo pocasi pripravit, da bo to postalo obicajen nacin resevanja problemov. V taki drzavi pa ni ravno prijetno ziveti…

 32. cene pravi:

  menim, da vsi preveč komplicirajo. Dejstvo je da so Romi moteči za okoliško prebivalstvo. Je pa tudi dejstvo, da Romi vse premalo storijo (vsaj na Dolenjskem), da bi jih sosedje “sprejeli”. Ali je spoloh kdo videl v kakšnem je živelo teh 25 Romov, ki so trenutno v Postojni?? Pa se kar pritožujejo, da ni tople vode (prej tudi tekoče niso imeli), da ni radiatorjev (prej so kurili pred barakami, celo v baraki…) da ni svežega zraka. Pojdite pogledat pa boste videli v kakšnem so bili. Sedaj se pa pritožujejo in jamrajo. Tudi ene obljube, ki so jo dali se niso držali. Takšni so … ti “naši” cigani…

 33. Harrasowitz pravi:

  Vsekakor prizori, ki smo jih videli na tv-ju vzbujajo nelagodje… gotovo. Mislim pa tudi, da je zadeva v Ambrusu enostavno prebila sodu dno in da motivi krajanov nikakor niso bili isti kot tisti v ZDA pred 60 -80 leti. Mislim, da je takšna primerjava zavajajoču in precej svetohlinska. Če vidiš Rome le enkrat na teden na Čopovi, ko te žicajo s svojimi napol golimi otroki za 200SIT in vpijejo za tabo, ko jim to ne uspe… potem je to eno. Če pa so tvoji sosedje, tebi pa izgineva vse, od orodja, do kokoši, pridelkov, poslušaš njihove grožnje in ne vem kaj še vse… potem se pač zgodi, da ti po 15 ali 20 letih poči film.

  Takole akademsko debatirati o Romih iz ljubljanskega fotelja… to je svetohlinsko in nesramno. Prav je, da so manjšine zaščitene in da se jim prizna poseben status z namem, da se zavarujejo njihove pravice… a tudi manjšina ima svoje odgovornosti. To, da Romi pač tako živijo, ni moja krivda, niti ne krivda države, ampak v pretežni meri njihova odločitev.

 34. Tone pravi:

  Škoda, da so le blogi mesto, kjer lahko komentiramo grozljivo početje naše vlade. Če g. Janši ni všeč vedenje tovariša Hanžeka, nima pa nobene druge pripombe na dogajanje na Dolenjskem je dovolj žalostno. Očitno je to nadaljevanje njegove politike.
  Tudi videz prijetne dežele Slovenije ja malo umazal.
  Pa lep pozdrav ob dnevu mrtvih.

 35. seth pravi:

  Gospoda ljubljanska!
  Nikarte tako ne pametujte izza kompjuterja, če ne poznate dejstev in realnega stanja!
  Pojdite živet tja dol za en mesec(pa boste prej nazaj), da boste vedeli v čem je stvar.Ugasnite radio in TV, da vas ne bosta motila pri vašem razumevanju situacije in potem povejte svoje izkušnje!Bo šlo?Dvomim?
  Pa še nekaj…kot državljani neke države imate državljanske pravice, a ne samo pravice, kot si to nekateri predstavljajo, ampak tudi dolžnosti, kot je spoštovanje zakonov…

 36. Bill Bill pravi:

  Ali mi lahko cenjeni gospod Košak odgovori na naslednje vprašanje:

  Ali pravo velja za vse državljane ali le za pripadnike večine?

 37. andrejkosak andrejkosak pravi:

  ZA VSEEE

 38. Borat pravi:

  Throw the Gipsy down the well…

 39. slash pravi:

  Problem je v tem da država vedno prepozno reagira in so potem že potrebni zelo drastični posegi v te zadeve. Mislim da je glavni problem neučinkovitost države v tem primeru in vsem podobnim.

 40. RFK RFK pravi:

  Me veseli, da glede veljavnosti prava enako misliva. Ker se v tem skriva vzrok za nastalo situacijo. Konec pravne države je po mojem, ko se zakoni ne spoštujejo ali če hočete, ko nismo vsi državljani enaki pred zakonom. Zato pride do takšnih čustvenih reakcij z obeh strani.

  Prej ali slej bo morala ta ali katerakoli druga oblast ugrizniti v kislo jabolko v relaciji do Romov, se pravi uveljaviti spoštovanje zakonov, kar bo tudi spremenilo odnos lokalnega okolja do njih. Do tedaj pa bomo priče izkoriščanju njihovega položaja za politično obračunavanje. Žal…

  Sam poznam veliko zgodb iz vsakdanjega življenja, ki dokaz

  Sam menim, da so reakcije močno pretirane, še posebej, ker gre za začasno rešitev.

 41. icosani pravi:

  ROMI,ROMI…
  Toliko je bilo izrečenega o teh Romih,o Ambružanih,o Hanžku…
  Da človeka prične rahlo zvijati v želodcu!
  Pravna država,nepravna…
  Krivi Romi,Krivi Ambrožani…
  Da nebo pomote! Vedno sem za pravno državo,nisem nacionalist,zame so vsi ljudje enaki! Po rasi,barvi kože…
  Ali se vseeno nebi morali povprašati zakaj ti dogodki?? Nič ni kar tako,tja v en dan.
  Vse to v zvezi z romi se vleče,vleče kot jara kača. Vlade,politiki,ustanove itd… Vsi so si te uboge rome podajali iz roke v roko. Saj bo,saj ni tako hudo,bomo že… In enkrat je moralo počiti. Nasrkali pa so krajani Ambrož in Romi! Vseeno pa se mi zdi da je to šele začetek.
  Moje mnenje: Veliko hodim po tej naši prelepi Sloveniji,urejeni,demokratični kjer imajo vsi iste možnosti(pardon,skoraj vsi) za preživetje,šolanje,zdravljenje… mnogokrat vidi naše uboge Slovence,ki prebirajo hrano,ampak hrano iz kontajnerjev,včasih mož in žena da preživita ker so neki gospodje spufal njihovo firmo,ju vrgli na cesto in živi kako veš in znaš. PA VERJAMEM DA NE PO SVOJI KRIVDI!! Nihče jih ne vpraša nič. Preživeti morajo svoje otroke,enega ali dva in ne po deset kot je to pravilo pri romih! Slovenci bi jih pač težko,pri vsej tej blaginji preživeli… Položnice plačaj.šolo plačaj.zemljišče,davek državi… Nebi našteval! Lepo je če ti ni treba skrbeti za nič,povrhu pa ti pomaga še država. Lepo je če se naseliš na tujo zemljo(mogoče že jutri prav na vašo)kuriš,vmes kaj suneš,povrhu pa še pokažeš da si strah in trepet,da ti nihče nič ne more! Komu se nebi strgalo,če ti nekdo ustrahuje tvoje otroke,vaščane in povrhu vsega ti da še vedeti da mu nihče nič ne more! Meni,vam,bi država že zdavnaj stopila na prste. Nebi o tem kako,v kolikšnem času… ne zagovarjam ne Rome ne Ambrožane,ampak moje mnenje(pravna država) je,da se je to moralo zgoditi. Predolgo se je odlašalo,na papirju urejalo stvari,ta problem si podajalo kot žogico drug drugemu,kot je to v navadi pri nas kjer se za vse probleme nekako najde beseda SAJ BO,SAJ SE DOGOVARJAMO,SAJ SMO STORILI TO IN ONO… NISMO,NE POSAMEZNIKI,NE DRŽAVA! IN SEDAJ SE MISLI DA SE BODO TAKO TEŽKE,PROBLEMATIČNE STVARI REŠILE ČEZ NOČ?? TEŽKO,ZELO TEŽKO,NEMOGOČE!! Za gosp.Hanžka pa samo tole! NI prav da se je odločil blatiti SLOVENSKO DRŽAVO PRED EVROPO! kje je bil do sedaj? Koliko Slovencev živi na robu ali bolje rečeno v totalni revščini,koliko jih je ki nimajo niti takšne strhe nad glavo kot jo imajo trnutno naši Romi v Postojni pa se nihče ne postavi na njihovo stra vsaj z kakšno toplo besedo… In sedaj,pred iztekom mandata pa je po g.Hanžku treba prej popljuvati SLO v svetu?? Čemu mu je to potrebno? Čemu? Lahko bi to storil na drugačen način ali pa takrat ko se je šlo in se gre za naše uboge ljudi! Lep pozdrav!!

  PS: To je samo moje mnenje. ničesar ne podpihujem in nikoli nisem bil rasno nestrpen!!!

 42. slash pravi:

  Pozabil sem še dodati, da me veseli, da je vsaj še nekaj ljudi, ki misli enako ali podobno kot jaz.

 43. majakrizaj pravi:

  Kakšna je naša pravna država? Kako ščiti vse državljane enako?
  Ne vem, mojega sina sta dva neslovenca napadla, pokradla in ga poškodovala z brcami v glavo, ko je ta ležal že nezavesten na tleh.
  Polomljeno je imel celo lobanjo in obrazne kosti.Vse sprednje zobe,nos ličnice, očesno in slušno votlino.Koliko operacij, ploščic, netov je v njegovi glavi….ne štejemo.Kako hude bodo posledice zdravniki še ne vedo.To bo pokazal čas.
  Policisti so nasilneža ulovili….sodnica je odredila za enega kazen plačila 100.000 sit , drugemu 30 ur dela pod nadzorom socialne službe.Meni pa obrazložila: ” gospa vsak dan je zelo veliko takšnih napadov, izsiljevan, pretepov in vandalizma…..bodite veseli da je vaš sin živ in pozabite dogodek, jaz ne morem več naredit”.
  Hvala pravna država ! Pa da ne boste začudeni, ko bomo slovenske matere prišle združene na cesto in zahtevale varne pogoje življenja.
  Mi smo družina ki se je preselila iz Ljubljane zaradi osebne varnosti.

 44. slash pravi:

  Ja pa zato ni kriva celotna skupina neslovencev ampak posamezniki, ki jih je res potrebno ustrezno kaznovati v vašem primeru se strinjam, da sta dobila preblagi kazni. Ne moremo pa to posploševati na vse. Mislite, da obratnih primerov ni? Strah je rodil nasilje, nasilje pa še več nasilja.

 45. harry pravi:

  1. Sem Slovenec, ki je bil na Dolenjskem in od tam pobegnil zaradi slovenskih prebivalcev in njihovega nesprejemanja in ne zaradi Romov. Iz česar lahko trdim, da ni problem samo v Romih in njihovi neprilagojenosti na udobje, ki so ga deležni ostali prebivalci v povprečju.
  2. Glede začasnosti rešitev -marsikaj se reši začasno in se začasnost potem podalšuje v nedogled in dejstvo je,da nobena dosedanja vlada ni na terenu zagotovila celovite rešitve Romskega vprašanja na območju Dolenjske.
  3. Glede poskusov da se marginalizira pomen nestrpnosti v Sloveniji. Ali bi imeli za soseda: homoseksualce, Rome, center za odvajanje odvisnikov in podobno? Če je vaš odgovor ne potem ste nestrpni vsaj do skupine za katero trdite, da je ne želite v svoji soseski. To je obče sprejet kriterij, ki velja za celotno zahodno kulturo. In zraven ni dodatnih pojasnjevanj v smislu “če, ampak, v kolikor,…”- je samo da ali ne.
  4. Niti besede ni bilo o tem da nesprejemanje onemogoča boljšo integracijo – Romski otroci grejo lahko v šolo ampak če jih sovrstniki na hodniku in med poukom zmerjajo z lopovi in ne vem kaj še vse (otroški besednjak je zelo pester) potem ni čudno, da romski otroci podležejo oznaki, ki jim jo nalepi okolica – in potem lahko ponovno kažejo ljudje za njimi, da so imeli prav in da so res to za kar so jih označili.
  5. Torej krivda je nedvomno tako na strani države, kot Romov in celotnega prebivalstva tako na območju kot v celoti.
  6. Vsem tistim, ki pa očitajo salonsko pametnjakarstvo pa v vednost, da smisle teh razprav ni v reševanju konkretnega problema ampak poskušanja spreminjanja odnosa do realnosti in različnih pogledov na to.

 46. andrej pravi:

  Kaj če bi za salonske levičarje odprli en fond za počitnice med Romi, da jim prodane ritke dodatno razširijo še ubogi, diskriminirani, zavrženi, drugorazredni državljani…

  Drugač pa lep srednješolski prosti spis.

 47. Borat pravi:

  neki cigani su svirali.
  njih jedno 5.

  svi su neš narucivali neke pjesme
  kada sam se ja sjetio jedne i poželio je narucit.

  samo se ja mogu toliko osramotit.

  samo ja.

  bedak

  naime priđem ja cigi violinistu usred pjesme i velim…

  jel može đelem đelem?

  i frajer mi veli…..

  pa upravo je sviramo kaj oces jos jednom?

 48. commonsense pravi:

  andrej et al.: toliko salonske politične korektnosti že dolgo ni bilo videti in slišati, vse od izbrisanske zgodbe več, ki nam je prinesla sedanjo , vladavino.vam se lahko zahvalimo.

  vseh so vas polna usta o ustavnosti, pravnem redu , enakosti in strpnosti. jebiga, če pravočasno ne podaljšaš vozniške, jo izgubiš (“izbrisani”), če povzročaš nesreče z neregistriranim (ukradenim)avtom ,otrok ne pošiljaš v šolo in gradiš kjer hočeš brez dovoljenj , to ni stvar “drugačnosti”, ampak kršenje zakonov ,za kar je vsak drug državljan polno odgovoren, ki pa se ga pri romih zaradi politične korektnosti (ali strahu pred nasiljem)nihče ne upa lotiti. dokler ne zavre. ja kaj pa se je zgodilo v ambrusu? kakšen linč? država je storila točno to, kar salonski pravičniki zahtevate – rome je zaščitila (nobenemu se ni skrivil las na glavi, za razliko od tistega meščana) in jih poskuša socializirati (dajana!!!!) s tem, da jih poskuša vskladiti z zakonom (odseliti z vodnega zajetja)in jim najti boljše prebivališče.romi v prekmurju in v avstriji so morda bolj socializirani prav zato, ker so jim že prej odločneje pojasnili, kaj gre in kaj ne.
  dajana pravi da še ni videla romskega naselja, da pa pozna rome, ki so lepi, umiti in lepo pojejo. tudi jaz jih poznam kar nekaj takih , sem pa od blizu doživel tudi romska naselja in njihov način življenja in če jih ne bi, se raje na to temo ne bi oglašal, dajana.tudi andrej….

 49. miHA pravi:

  PRAVNA DRŽAVA JE PROPADLA ŽE TAKRAT, KO JE OBČINA PRODALA ZEMLJO CIGANOM NAD VODNIM ZAJETJEM IN TAKRAT, KO IMAJO CIGANI SVOJE SVETNIKE, ČETUDI NISO AVTOHTONI PREBIVALCI IN NIMAJO STATUSA MANJŠINE.

 50. Dajana Dajana pravi:

  Ja, se ne bi oglašal, pa nič. Potem pa glej, kako deportirajo nič krive otroke in ženske. In bodi tiho. In naslednjič se bo to zgodilo tvojemu sorodniku ali pa prijatelju ali tvojemu otroku ali pa tebi. In potem se čudi….Zanimivo, da je ravno nekdo, ki živi v tujini in živi drugače v Grosuplju, doživel zelo velike neprijetnosti z Romi. Moj prijatelj (sploh nisem vedela, je komentiral na moj blog). Seveda so se dogajale strašne stvari. Ampak na obeh straneh. In država je za to tu, da to rešuje, ne pa, da odlaga in odlaga rešitve.

  Jaz pa sem doživela, ko sem bila v Avstriji – teror tim. “Pisemskih bomb” (Briefbomben), ki jih je tisti norec pošiljal ljudem, ki so se tako ali drugače zavzemali za strpnost – županu Dunaja Helmutu Zilku (ki je izgubil nekaj prstov na roki), TV voditeljici Arabelli (ker je napol Črnka) in drugim ljudem, ki so se zavzemali za strpnost, za begunce in bili proti rasizmu, nacijih itd.

  In v Avstriji imajo na obletnico, ko so vrgli bombe na Romsko naselje (avtohtoni Romi – Sinti, tisti, ki so prišli iz Jugoslavije in Romunije so se integrirali) skoraj dan žalovanja, obeležijo v medijih itd.

  Kdo pa se je spomnil na nedolžni ženski, ki sta umrli v bombenm napadu na Dolenjskem? Cigane/Rome imajo Slovenci skoraj za živali. Pa so državljani Slovenije in imajo popolnoma vse pravice, ki izhajajo iz tega. To niso neki begunci ali odpisani ali bognedaj Arabci ali Azijci.

 51. harry pravi:

  Ne, Romi nimajo statusa manjšine, imajo pa status ustavne (65. člen ustave, Tiskana verzija iz 2001) kategorije, katerih pravice ureja poseben zakon. V tem zakonu je zapisano vse in še kaj – pametnjakoviči ki razglabljajo o tem kaj vse imajo Romi preveč – dajte pobudo za ustavno presojo tega zakona v celoti, posameznih členov ali kakor Vam drago pa spremenite tako da bo ustrezalo zarobljeni pameti doline šentflorjanske.

  Edino kar sem zasledil in kar menim da je res – ne glede na njihove privilegije – sodno-represivni organi države, bi morali v vseh primerih ravnati enako in prestopnike primerno obravnavati – ne glede na poreklo – zato da se jih nauči, da je zanje bolje če živijo v približnem okviru občega reda. Ampak veste kaj – če pogledamo tako – tudi Kovačiča so pomilostili pa se ni nihče pretirano razburjal, pa nadzor prometa je tudi za slovence približno enako nefer – če voziš bistveno prehitro te tako ali tako ne dobijo, če pa prekoračiš za nekaj kilometrov omejitev boš pa 100% na seznamu financerjev z naslova kazni za prekoračitev hitrosti.
  Razlika je edino v tem, da za lastne Slovenske grehe dopuščamo več tolerance kot v primeru drugih, kjer začnemo prej natolcevati o tem in onem.
  Glede romskih svetnikov (najprej je to lahko oblika socializacije, saj se romsko populacijo navaja na delovanje po demokratičnih načelih – recimo) potem pa sem 100% prepričan, da je marsikateri romski svetnik v svoji preprosti pameti bistveno bolj konstruktiven od vseh ostalih nebodigatreba, ki se valjajo po občinskih svetih in si mečejo pod noge polena.

  Glede pravic Romov – enako kot socialne pravice za določen del slovenske populacije – v celoti gledano je zadeva urejena na neprimeren način in namesto integracije v družbo in konstruktivnega delovanja spodbuja čepenje v kotu in življenje na socialni podpori. Slovenija je v želji po pohranjanju socialne varnosti zakonodajo pripravila na način ki ne spodbuja truda za napredek in preveč omogoča, da del ljudi to izkorišča, čeprav bi ob nekaj truda lahko samostojno živeli nad pragom revščine. Ko se bo mentaliteta spremenila v celoti, da je vsakršna socialna pomoč slaba oznaka za prejmnika potem bomo imeli kar naenkrat bistveno večji potencial za razvoj idej ki sedaj čepijo v kotu in vlečejo proračunski denar. Hendikepirani (dejanski invalidi, nesposobni za delo in podobne kategorije so seveda v še večji meri lahko upravičene do te pomoči) za vse ostale bi pa to morala postati stigma nesposobnosti in lenobe. To je edina delitev prebivalstva ki bi morala obstajati in potem se bi verjetno veliko gobezdačev, ki tukaj in drugih podobnih temah pljuvajo po Romih, salonskih levičarjih in podobnih primerkih ostalo brez besed in se lahko skrilo pred lastno nesposobnostjo.
  80% ljudi si je med seboj po večini karakteristik jako podobni

 52. frenk pravi:

  star je zelo enostavna: predstavljajte si, da se trije vaši sosedje odlocijo, da vas ne zelijo vec zraven… lepega dne pride policija in vam svetuje da se v resnici izselite, ker je tu ogrožena vaša eksistenca – boste sli?

  za vse ostalo je kriva policija in drzava, ki dopusca da kriminalna dejanja prisilijo ubogo rajo v take pogrome. Ja ambrus je ogledalo Slovencev, zdaj razumem zakaj je nas je blo med drugo svetovno vojno tolk za fašiste in naciste saj še po 60 letih razmišljamo na enak način z vlado vred….

 53. commonsense pravi:

  dajana, ne ga lomit.kakšno zvezo imata helmut zilk in arabella z ambrusom ali s cigani( da, dajana, med seboj se imajo za cigane, le navzven za rome!, le poslušaj jih ko se med seboj pogovarjajo(če jih razumeš,jaz jih nekatere še kar, tiste, ki govorijo nekakšno romunsko narečje), ampak ti očitno poznaš samo lainščkove muzikante, pa morda pestnerja….)?po tvojih lastnih besedah so norci metali bombe ne le na cigane, ampak tudi na zilka (a je cigan?) in na zoprno nastopačico arabello- sama si rekla da so norci(torej neprilagojeni ubožci, ki jih je treba razumeti in socializirati, pa bohnedaj s kakšno prisilo).bomba na romski ženski na dolenjskem je zgodba iz slovenskega podzemlja, ravno tako kot štirikratni umor v tekačevem, pa na gorjancih, trupla v savi pa tako naprej, nikjer nobenih romov. ali bereš tudi kronike, koliko nasilja in zaštihanih (seveda tudi romov med seboj)in s kolom po glavi žrtev povzročajo romi?boš rekla,kaj pa neromski vaški pijanci? tako je, tiste pozaprejo,ampak če so romi, so nedotakljivi, pač nesocializirani ubožci….

  če živiš v večinsko drugačni družbi, se ji prilagodi, ali pa se ne čudi, če se večina tebi ne bo prilagodila.tudi tisoči naših izseljencev v tujini (med njimi sem bil dolgo tudi jaz) se je prilagodilo, če so hoteli biti enakopravni in uspešni člani družbe.če na zahodu ni dovoljeno doma kuhati žganja (kar je pri nas tradicija), tega pač ne delaš. ali pred hišo klati ovac (kar je tradicija pri naših muslimanskih južnih sosedih), tudi ne.

  razmisli malo, srčece krvaveče……

 54. Borat pravi:

  Romi…. i svi koji pate…na bilo koji način…i previše ih ima da ih spominjem, nalaze se u svima nama, posredstvom Krista, prihvaćenjem Krista prihvaćate i njih.

 55. Dajana Dajana pravi:

  Commonsense, tudi jaz sem bila skoraj petnajst let izseljenka, pa kaj? Tudi jaz poznam drugo stran. Ti ljudje v Avstriji so bili napadeni zato, ker so se zavzemali za strpnost! Oh, tebi gre Arabella na živce. Ja, super, a zato ji je treba poslati bombo v pismu?

  In ja, je povezava z bombo na Cigane. Ne mi rečt, da je bila bomba na Romkinji stvar kriminala – ja, seveda, ampak, žrtvi sta bili zato, KER STA ROMKINJI. Zato sta jim šli na živce!!!! No, ja najbrž niso mogli vedeti, na koga bo bomba priletela. Vrgli so jo pač, kar tako, ne?

  Da se je pa kriminal v Sloveniji nezaslišeno povečal, je jasno vsakomur – posebej nam, ki smo bili izseljenci in smo živeli prej v mirnem socializmu (ga niti slučajno ne zagovarjam) in potem prišli nazaj v Slovenijo, kjer se deportira otroke in ženske. In niti slučajno me ne zanima črna kronika, niti slučajno ne. Tega nikoli nisem brala in zanimalo me je vedno ravno takoliko, kot šport recimo. Ampak, zdaj je tega toliko in posebej na internetu, kjer je toliko sovraštva v družbi, da tega enostavno ne morem verjeti. In kriminal je povezan s tem, da se obsoja določeno skupino ljudi. In kjer je zelo veliko kriminala, je znak, da policija nima kontrole nad tem, ker je enostavno premalo učinkovita. Halo! Tiste ženske in otroci niso krivi za grehe nekoga tretjega. A smo v pravni državi ali ne?

 56. DAVID pravi:

  KDO OD VAS IMA SOSEDA CIGANA IN KDO ŽIVI BLIZU CIGANOV?
  SAMO TISTI SE LAHKO OGLAŠA, KER IMETI RITKO NA TOPLEM V LJ CENTER IN DEBATIRAT O PROBLEMIH, KI SO VAM ZNANI IZ MEDIJEV JE NEUMNOST.

 57. commonsense pravi:

  ja madonca, dajana, zdaj te pa sploh več ne razumem:”policija ni učinkovita”. zdaj pa , ko enkrat je, pa ti spet ni prav. otroci in ženske so žal del tega kriminala, najbrž ne prostovoljno, ampak so žrtve romske patriarhalne kulture, ne pa slovenskih “civilov”.pozovi romske ženske, naj se uprejo, učijo otroke slovenščine in slovenskih navad, jih pošljejo v šolo in nasilnim možem odrečejo, recimo seks.kaj praviš?

 58. Miha pravi:

  1. vsi državljani SLO moramo imeti in tudi uživati enake pravice
  2. vsi državljani SLO moramo imeti in izpolnjevati enake obveznosti
  3. vse tri veje oblasti morajo zagotoviti nediskriminatorno izpolnitev točk 1 in 2.

  Spremeniti je treba tudi kazenski zakonik. Kam ciljam? Problem so mladoletne osebe, tako oridžinal Slovenci, Slovenci s poreklom iz bivše Juge, Romi in še kdo.
  Žal je mladoletnih delikventov vse več, njihova dejanja pa vse bolj resna. Vlada bi se morala odzvati s predlogom dopolnil zakonodaje, državni zbor pa bi jih moral potrditi.

  Organi pregona in sodni organi imajo sedaj prevečkrat zvezane roke. Določijo lahko relativno nizko denarno kazen, kakšen vzgojni ukrep in pika.

  Predlagam naslednje:
  1. popolno kazensko odgovornost mladih od 14. leta dalje.
  2. Kazni za mlade (14. do 18. let) ne smejo biti milejše od kazni za polnoletne osebe.
  3. Uvesti je potrebno dosmrtno zaporno kazen. Žal smrtna ni možna zaradi prakse EU.

 59. Marko Jenšterle Marko Jenšterle pravi:

  Največji absurd pa je, da so protestniki po tem, ko jim je minister Mate dejal, da se Romi nikoli več ne bodo vrnili v njihovo naselje, začeli v vsesplošnem veselju prepevati “Žive naj vsi narodi…” Ko sem o tem bral v ponedeljkovem Delu nisem več vedel ali živim v filmu ali v Sloveniji.

 60. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Mene so posnetki bolj spominjali na jogurtno revolucijo v Srbiji. Sicer pa je predsednik vlade ze napadel Hanzka, tako da bo se zanimiva. Vse stranke pa molcijo.

 61. andrejkosak andrejkosak pravi:

  Mene so posnetki bolj spominjali na jogurtno revolucijo v Srbiji. Sicer pa je predsednik vlade ze napadel Hanzka, tako da bo se zanimivo. Vse stranke pa molcijo.

 62. cene pravi:

  nekateri spet pretiravate… kriminal… ta je bil in bo… v prihajajočih časih ga bo še več in to ne bodo storilci samo Romi ampak tudi (predvsem) “civili”, kot je verjetno že sedaj… Menim, da je “država” na problemu Romov zaspala in pozabila na svojo dolžnost… Sedaj pa vsi tolčejo po policajih, ki pa so samo organ odkrivanja in ne socialna služba, tudi ne organ sodstva,… pa še kaj bi se našlo….Nekateri si morate razčistiti določene pojme, potem pa komentirat stvari…

 63. nichiren pravi:

  ne prenesem nobene nestrpnosti,pa tudi ne tople,rome,črne ,bele in ostale drugačne-v moja dva kvadratna metra

 64. Vanja pravi:

  Dajana s commonsense se sploh ne splaca debaitrati, a ne vidis, da revez nicesar ne steka. Nekateri ljudje so pac na nizjem nivoju- so nasilni barbaraski, netolerantni…..ej mogoce bi se pa njih nekako dalo ven iz Slovenije zabrisat. Bom potem vsaj nehala razmisljati kam “zaboga” naj se spet preselim; se posebaj ker je moje detece na pol juzna braca.

 65. aljosa pravi:

  Andrej, se povsem strinjam. Če jih še nisi videl, si poglej fotografije na blogu Mladininega fotografa, Boruta peterlina na borutpeterlin.wordpress.com
  Aja, pa še ena bizarnost. Cigane so zaprli v center za azilante, zdaj pa Janša trdi, da ne gre za mednarodno zadevo???? Deportirali so jih v center za tujce, a še vedno nočejo, da bi problem prestopil meje domovine…

 66. Miha pravi:

  V Sloveniji imamo problem. Imenuje se aktualna oblast. Najsi bo leva ali desna, vsaka ima težave z reševanjem ali bolje nereševanjem romske problematike. Ker je oblast pasivna, nastajajo in se kopičijo problemi, ki potem izbruhnejo v stilu Ambrusa.
  Ko pride tako daleč, si vlada ne more privoščiti ravnanja v nasprotju z večinskim mnenjem, ki je nastrojeno proti Romom. Žal. A problem niso/nismo ljudje. Problem so naši oblastniki, ki ne znajo težav reševati pravočasno. Pa to ni kritika Janše, vsaj nič bolj, kot je kritika Ropa in Drnovška.

 67. aljosa pravi:

  @miha:
  Zakaj da ljudje niso problem? A smo Slovenci res tako vodljivi in neavtonomni, da potrebujemo Janšo, Ropa ali Pahorja, da se ne pobijemo? Prebivalci Amrusa so edini krivi za trenutno situacijo in nihče drug. Ali so bili res v tako hudi situaciji, da so morali zagroziti s pogromom ter da so se dejansko že zbrali v podivjano množico? Ok, cigani mogoče kradejo, mogoče so leni in živijo na državni račun (kako živijo, to je drugo vprašanje), ampak hej, to ni razlog za pogrom. Med vzrokom (pobalinskost Romov) in posledico (zagroženim pobojem in izgonom) je preprosto prevelik razmak.
  Ne pozabimo namreč, da so vse katastrofalne politike dvajsetega stoletja (od Auschwitza do Srebrenice) v zadnji instanci temeljile na etničnem konfliktu. Ali iz tatinskosti in lenobe Ciganov (privzemimo, da ta stereotipa res držita) sledi to, da moramo iti po poti teh politik?

  Odgovor je čisto preprost: če ima človek količkaj politične razsodnosti, bo odgovoril z ne.

 68. zacuden pravi:

  Aljosa, kolikor mi je znano so vse neposredno (!) vpletene strani za silo zadovoljne z ZACASNO resitvijo in obljubo o dolgoročni rešitvi problema. Upoštevat je tud treba, da so glasni predvsem tisti, ki želijo na tem problemu nabrat nekaj političnih točk. Raja seveda naseda.

  Zanima me, kako bi ti odreagiral na nastala trenja. Ne zdaj pametvat, kaj vse bi morala vlada v zadnjih 50 letih naredit. V Ambrusu pride do takšnih trenj….to je dejstvo. Soočen si s problemom. Kaj boš kot odgovorna oseba storil? Hitro! Kaj boš storil da bodo tako prebivalci Ambrusa kot tudi Romi bolj zadovoljni, kot so s trenutno situacijo? Reši težavo! Nimaš veliko časa!

  Za monitorjem in tipkovnico so seveda vsi polni modrosti o tem, kako reševat probleme. Bolje rečeno, kako NE reševat problemov. Realne rešitve namreč skoraj nihče ne ponudi. Tudi Košak je med temi pacienti.

 69. Borut pravi:

  Auch ich hatte eine große glückliche Familie
  Sie wurden von der schwarzgekleideten Legion ermordet
  Alle wurden umgebracht Männer,Frauen,
  selbst die kleinen Kinder
  Ahai, Roma, ahai Kinder

 70. zacuden pravi:

  Kaj bi bilo, če bi Ambružani “požrli slino” in naprej v duhu nekakšne tukaj propagirane “plemenite strpnosti” tolerirali kraje in fizične napade s strani Romov? Kaj bi s tem naredili? Aljosa, ti gotovo veš? Konec koncev so Ambružani nekaj le dosegli – zganili so državo, ki se je dolgo izogibala soočenju s težavo.

  Država je več kot deset let puščala na cedilu vaščane. Tega so se naveličali in zdaj jih obravnavate kot največje primitivce.Kaj naj storijo?

  Košak, kaj bi ti storil na njihovem mestu? Od takšnega “široko razgledanega” človeka bi res pričakoval kaj “širšega” od navadne provokacije.

 71. harry pravi:

  Vsekakor bi bilo verjetno ravno na tem mestu aktivirat policijo – torej če gre za napda, kar nedvomno je bil je za to pristojna izključno in samo policija in nobene vaške straže na linč pozivajočih lokalcev. In če bi slovenska policija nekaj veljaka pri vzpostavljanju reda in če bi slovensko sodstvo bilo vredno tolikega zaupanja, da bi se vedelo, da bodo odgovorni dobili primerno kazen potem bi krajani lahko brez težav bili doma in zadevo bi uredili profesionalci ali pa se sploh nebi zgodila (čeprav je na podlagi tega kar se govori malo verjetno da se nebi zgodilo).
  Vendar pa dejstvo, da je policija do tovrstnih problematičnih primerkov (ne glede na poreklo) pogosto pretolerantna in sodišče neučinkovito pa ni bilo mogoče pričakovati drugega. In ko je bil ogenj v strehi je na koncu policija morala ščititi tiste, ki bi jim morda morala v drugi situaciji stopiti na prste. Nekdo je že omenil, da so Romi v tem primeru odlično odigrali svoj scenarij.
  Edino kar se pozna je nestrpnost, ker v medslovenskih obračunih najpogosteje ni bistveno drugače – to je pa pač zanimivo ker je po sredi negativen odnos do določene kategorije ljudi. Kar spomnite se da je morilec Ivana Krambergerja dobil smešnih 6 let zapora za umor (če me spomin nevara je bil pogojno izpuščen že pred pretekom kazni), nihče pa se ni spustil v morebitna politična ozadja tega umora. Plut jih je v preteklosti za nek bolj bizaren umor dobil okrog 15 – torej za isti zločin skoraj 3x daljša doba – sedaj so mu pa brez pomislekov v pol leta dosodili 30 let – ker je nevaren? Neee – zato ker ni zaščiten.
  Cene je v bran vzel policijo, češ da ni socialna in sodstvo – seveda ne – je pa organ pregona, ki je zadolžen da odgovorni padejo v učinkovit sodni mlin (z obeh strani) in če bi delala glede Romov dosledno in odgovorno se taki izgredi nebi dogajali. Policija tudi seveda ni socialna – ampak je pa organi, ki lahko določene informacije s terena posreduje sociali da ukrepa ne pa da sedijo v svojih pisarnah in upajo, da se nihče ne pojavi v času uradnih ur. V svetu obstajajo različni koncepti reševanja tovrstnih problemov – na Japonskem je policist iz rajona, tisti ki pozna vse tam okoli in ljudje mu zaupajo ker vejo da se nanj lahko zanesejo in ga obveščajo o zadevah ker vedo da bo ukrepal -pri nas je pa dobro imeti prijatelja med modrimi dirkači samo zato da te kdaj zmaže iz jebene situacije na cesti. Na drugi strani pa imajo mnoge države sisteme državljanov, ki izvajajo nadzor območja – ampak ko je kaj narobe ne vzamejo lopat in sekir temveč pokličejo policijo, ki zadevo prevzame v roke takoj – in ne čez eno uro ko je patrulja ravno z malice. V Sloveniji tovrsno samozaščito poskuša uvesti samo ena občina in ji samo deloma uspeva zato ker so ljudje preveč zapečkarski dokler neprjetnost ne udari neposredno njih. Potem seveda zganjajo galamo kot, da se je podrl ves svet.

 72. aljoša pravi:

  @zacuden: ne vem na koga se sploh naslavljaš (močno dvomim, da si sploh prebral moj komentar). Jaz sem jasno napisal, da za situacijo v prvi vrsti ne gre kriviti vlado, ampak krajane. V enaindvajsetem stoletju smo, imamo se za del Evrope, po drugi strani pa naši sodržavljani grozijo neki etnični skupini s pogromom. To je preprosto nezaslišano. Vladi ni potrebno, da zagotavlja pogoje, v kateri lokalnim skupnostim ne bo “potrebno” groziti s poboji – to že sami od sebi, če bi bili vsaj minimalno inteligentna/etična bitja, tega ne bi počeli.
  Vladin odziv je tudi slab, tukaj ni nobenega vprašanja. Dejstvo je, da za nastalo situacijo niso imeli pet sekund časa, kot sugeriraš ti, temveč ves teden, saj so krajani napovedali pogrom če se ne motim predprejšnji petek. Zbirni center za ilegalce in azilante vsekakor ni primeren kraj za državljane Slovenije. Okoli tega ni nobene debate in da, Hanžkov odziv je povsem primeren.

  Aja, mimogrede, čudi me, da ljudje niso tako osupli nad situacijo kot sem jaz. Da samo preverim, če sem vse dogodke zadel:

  -dolga leta Cigani živijo na račun socialne podpore ter kradejo staro železo
  -nekega dneva nek Slovenec, ki je živel pri Ciganih, prebuta nekega vaščana do nezavesti
  -vaščanom se zmeša in napovejo pohod nad Cigane
  -Cigana država nekaj časa ščiti s policijskimi enotami, nato prebegnejo v gozd
  -kasneje se prestavljeni v azil za begunce; zbežali so iz Slovenije v njen begunski center

  Kaj naj rečem, meni zadeva zveni še kako primerna za evropsko posredovanje (v nobenem primeru pa mi stvar ne zveni evropsko).

 73. Miha pravi:

  Aljoša,
  krivci so tisti, ki niso preprečili nastanka okoliščin za tovrstno reakcijo krajanov ter tisti, ki onemogočajo primerno obravnavo Romov pred sodišči. Ker vse skupaj škripa še iz časov vladavine LDS, je sedaj počilo. Nekateri ljudje pač imajo vh glave tega, da so Romi privilegirani. Ker vsak zase ne more ali upa nič, je naravni razvoj združitev v množico krajanov. Očitno uspešno, saj je vlada morala reagirati.

  Reakcija je kakršna je. Zagotovo ni vrhunska, morda sproža več vprašanj kot rešitev. Bistveno je, nadaljevanje politike. Ambrus ni prvi in zadnji primer, to verjetno znamo oceniti že sedaj. Lokalci se sedaj počutijo močne, ker čutijo populistično vlado, le dovolj radikalni morajo biti z grožnjami.

  Posledično je cela zgodba res za EU. Najsi nam bo nerodno, a če v 15 letih ne rešimo romske problematike, potem nam pač mora pomagati Big Mamma, imenovana EU. Hanžek? Ravnal je prav. Ljudje pač ne dojemajo, kaj je njegova naloga in tega, da bo morda prišel dan, ko ga bodo (ombudsmana) rabili sami.

 74. S. Novak pravi:

  Kot vsaka ima tudi ta medalja dve plati. G. Košak je tukaj podal neko iztočno mnenje, s katerim je, po mojem, želel predvsem sprovocirati in spodbuditi k debati. Vendar imamo debat, ki zadevajo romsko problematiko in predvsem ožjo problematiko odnosa s “čivili” (kot nas nerome imenujejo oni), že preveč, saj se ta razvname ob vsakem v osrednjih medijih obelodanjenem incidentu. Pa se v vseh teh letih in ob vseh teh debatah kaj dosti ni spremenilo. Zato ker samo debate pač ne rešujejo konkretnih problemov, problemov na terenu. So lahko le teoretiziranje, žal brez konkretnega efekta.
  Tudi sam prihajam z dolenjskega konca, v Ljubljani pa zdaj živim 15 let. Zato se povsem strinjam s tistimi, ki pravijo, da je nekaj povsem drugega živeti z Romi-sosedi kot pa le z neko imaginarno, zromantizirano podobo Ciganov, bohemov in uživačev, kot si jih morda predstavlja kakšen urbaniziran prebivalec naše cenjene prestolnice, ki je, kot takemu vrlemu meščanu ponavadi pritiče, tudi silno “liberalen”, dokler se mu sosedov cucek ne poserje na predpražnik, in se njegova “liberalnost” in “strpnost” naenkrat sprevržeta v “pravico do samoobrambe” in sosedovemu cucku lepo na skrivaj ponudi kakšen posebej “začinjen” kos mesa s katerim mu pomaga k hitrejši preselitvi v pasja nebesa. Dvoličnost je pač silno priročna zadeva, saj se lepo prileže takrat, ko je potrebno samemu sebi opravičiti lastne packarije.
  Ker torej poznam Rome oz. Cigane (nekoč me je nek star ciganski očak pošteno nakuril, ko sem ga vljudno nagovoril z gospodom Romom, češ, da oni so Cigani in ne Romi! ) kot sosede, s katerimi je pač hočeš nočeš nekaterim usojeno živeti, je treba enostavno pošteno priznati, da so v večini miroljubni, da pa imajo svoj sistem in hierarhijo in ko prevzame vlogo “kralja” bolj mafiozarski klan, se pač razvije tudi navzven mafijski pristop – kraje, grožnje, izsiljevanja, pretepi, da o folklori prometnih in orožarskih prekrškov ne bi izgubljali besed…(to slednje se je povsem očitno razlezlo tudi po ljubljanskih ulicah, saj toliko tako hudih prometnih prekrškov kot v Ljubljani ne vidiš niti v vseh dolenjskih, s Cigani blagoslovljenih občinah skupaj!). In če policija in sodstvo ne zmoreta opraviti svoje funkcije v celoti in tako kot bi bilo treba (ali pa imamo tako slabo zakonodajo?!), potem poči. Počilo je nedavno v Novem mestu, počilo je sedaj v Ambrusu. In če se te problematike ne bo lotila konkretneje tudi država, potem bo še kar pokalo, ne glede na zgražanje evropskih institucij, ombudsmanov in liberalnih akademij.
  Tukaj namreč trčita pravici do svobodnega in varnega življenja. Svobode, kot si jo predstavljajo Cigani, in varnega življenja, kot si ga predstavljajo njihovi neromski sosedje. In če je svoboda posameznika omejena s pravico drugega posameznika – kdo lahko potem ogroženemu človeku ali v tem primeru vaščanom Ambrusa oporeka pravico do samoobrambe? Še Ustava ne! Še posebej zato, ker je država s svojimi institucijami, tudi v imenu strpnosti, postala silno tolerantna do prekrškov Ciganov, jim podelila status pozitivno diskriminirane skupnosti in jih zaščitila. Jasno, da so nekaterim med njimi zrasla krila in da se ta krilatost pridno širi.
  Najbolje bi torej bilo, da bi tele ambruške Rome naselili v parku Tivoli ali pa kar v Zvezda parku, da jih bomo lepo vsi lahko občudovali in jih imeli za ljubljansko posebnost. Koliko liberalna bi bila takrat liberalnost zdajšnjih liberlacev? Kaj poreče g.Košak, ko bodo njemu ali pa kakšnemu njegovemu svojcu Cigani razbili glavo, sodnik (-ca) pa mu bo razlagala, da je to vendar naša mala kurioziteta in da mu kaj več kot storilčevega opravičila pa res ne more zagotoviti.
  Zakaj se v dolenjskih občinah, kjer so Cigani prisotni že od pamtiveka, prav težko najde nerom, ki bi bil navdušen nad njihovo prisotnostjo? Mar mislite, da zato, ker so tako zelo zabavni in cortkani?
  Če se ni nihče zganil takrat, ko se je taista skupnost nelegalno naselila na tuji zemlji, zakaj se sedaj toliko čudimo preselitvi celotne skupine na drugo, za obe strani sprejemljivejšo lokacijo? Saj je so Cigani vendar nomadi in je selitev (ki večinoma nikoli ni bila čisto prostovoljna) njihova stalnica, ali pa bi jih nekateri želeli prekvalificirati v nenomade in jim tako odvzeti osnovno identiteto?

 75. mn pravi:

  krajani imajo vso pravico do primitivnih pogromskih in podobnih nagibov (velja za obe strani), vlada pa vendarle mora vedeti, kaj je v skladu s pravno državo in kaj ne – tako da je na tem izpitu padla predvsem vlada.
  ali – kot je nekdo že zapisal- kako bi se JAZ počutil/a, ko bi prišla policija in me gladko deportirala na drug konec Slovenije – meni nič, tebi nič?!
  bravo hanžek, bravo košak
  me pa vendarle zanima, zakaj ne gremo MI demonstrirat… pred parlament; branit pravno državo???

 76. Simp pravi:

  Vsi, ki imate tako radi cigane, si jih pripeljite domov ali pa na svoj vrt in naj vam tam serjejo. Pa socialno pomoč jim iz lastnega žepa plačajte, da ne bo šlo na račun vseh nas državljanov, ki zagovarjamo zgolj to, da so vsi prebivalci RS dolžni živeti v skladu s pravnim redom te države in civilizacijskimi normami našega okolja. Imel sem prijatelja, ki je rome prav tako branil in nekritično zagovarjal (mene pa zmerjal z nestrpnežem), vendar samo tako dolgo, dokler ni tudi sam doživel ene zelo neprijetne izkušnje z njimi. Od takrat naprej jih sovraži bolj kot si to znate predstavljati in vsak normalen človek ga lahko pri tem samo razume. Vsi ostali zagovorniki in samooklicani tolerantneži pa ste navadni hinavci (po eni strani se delate strpne do vseh kao deprivilegiranih manjšin v naši družbi, po drugi strani pa pozna vsakdo od vas sigurno soseda, sodelavca ali pa znanca, da ne rečem sorodnika, lahko pa tudi medijsko zvezdo,če hočete, ki ga sovražite in bi ga utopili v žlici vode, če bi se le pokazala primerna prilika za to – temu vi pravite tolerantnost?? jaz temu pravim hinavščina). Poleg tega ste navadani egoisti, ki jim je malo mar za težave sočloveka, ki je imel probleme z romi.(Važno je , da se to ni zgodilo vam ane?) No sej, mogoče boste imeli tudi sami čast spoznati jih od bliže (osebno upam, da bo to sicer prijetna izkušnja), pa boste takrat mogoče obrnili ploščo. Star pregovor namreč lepo pravi: “Lahko je s tujim kurcem mahati po koprivah.”

 77. Miha pravi:

  Problem ni samo prenežna zakonodaja, ki ne zna stopiti na prste mladoletnim delikventom in tistim brez premoženja.
  Problem je tudi v izvajalcih zakonodaje, v prvi vrsti policiji, v drugi pa sodstvu.
  Policija pogosto nima jajc pravilno nastopiti. Vidi namreč, da sodniki izpuščajo ali minimalno kaznujejo prijete delikvente ali kriminalce. Nihče policistom ne zagotavlja varnosti in so tudi sami pogosto pod vtisom osebnih groženj njim in družinskim članom. Poleg tega pa šefi več ne stojijo za svojimi ljudmi. To se je že zdavnaj porušilo in ker ni sistema solidarnosti, vsak policist gleda na svojo rit in se ne spušča v večje tveganje, kot je nuuuuujno.
  Za to pa so krivi direktorji policije, bivši in sedanji.

 78. Aco pravi:

  Kar MORAMO pričakovati od države, je spoštovanje zakona, spoštovanje pravnega reda. To pomeni, da si Slovenija preprosto ne sme dovoliti preseljevanja neke skupine ljudi samo zato, ker kaj takega pričakuje večinsko prebivalstvo. Prav z jasno zavrnitvijo zahtev podivjane drhali bi Janševa vlada potrdila vladavino prava v Sloveniji. Tak odgovor bi koristil tudi nadaljnjemu reševanju romske problematike, saj le pravna država omogoča tudi ukrepe, na podlagi katerih so posamezniki, ki zakon kršijo (tako Slovenci kot Romi, brez razlik), lahko kaznovani. Kriminalna dejanja, ki naj bi jih izvedli zdaj že preseljeni Romi, so v “pravni” Sloveniji namreč kazniva.

  Namesto da bi Janševa vlada zagotovila izvajanje obstoječih zakonov in s tem potrdila obstoj pravne države, je s preselitvijo storila ravno nasprotno. Hanžek ima prav. Sporočilo slovenske vlade je, da sedaj lahko vsi počnemo, kar hočemo. Lahko se lahko organiziramo in preseljujemo posameznike ali skupine, ki nam gredo na živce. Romi pa tudi lahko počnejo, kar hočejo, saj v Sloveniji zakonov očitno ni.

 79. Aco pravi:

  Samo še dodatek k zgornjemu mnenju. Zadnje dni sosedova mulca izjemno na glas vrtita neko čudno metalsko glasbo. Prav živce parata. Razmišljam, da bi zbral sosede, organiziral demonstracije in sosedovo družino nagnal iz vasi. Se mi pridružite na demonstracijah? Pridite, prav fino bo, se bomo skupaj drli.

 80. Urko pravi:

  - pravne države itak ni, ker se vladavina prava začne pri vladavini gnarja (osebkovo denarno stanje pred pravosodnimi organi pač ni predmet sojenja, ve pa se da lahko odvetnik/tožilec/sodnik za več denarja več vidi in ve)
  - zato v primeru romov sodišča ne delujejo, ker je od navadnih smrtnikov težko kaj iztržiti
  - enotni zakoni za različne mentalitete so bolj utopični od komunizma
  - romi pod to oblastjo bodo pač najebali, ker je ta oblast glih tisočkrat bolj naci, kolikor bi Jelinčič v ekstazi svoje bede to pripisal sam sebi
  - take stvari se bodo dogajale tudi vnaprej, ker vladajo taki, za katere bi bilo bolje, če bi se igrali z vojaškimi igračkami, saj veste (vrečka z nekaj deset plastičnimi vojački, kamionček, letalce in pa komandant za odkrivanje lastne identitete)

  Kaj bomo pa ostali?
  Zbežimo prej, preden nas država na karkšenkoli način romizirajo, kajti že napačen “dober dan” te lahko transcendira v neznano črno luknjo državniških furstracij.

 81. Vortex pravi:

  harry: Kljub temu da citirani člen Ustave RS res nalaga sprejem t.i. krovnega zakona, ki naj bi celovito uredil romsko problematiko, pa naši politiki v petnajstih letih ni uspelo pripraviti niti osnutka, kaj šele, da bi tak zakon sprejel državni zbor kot zakonodajno telo. Tako je dotična problematika razpršena v več zakonih (mislim, da enajstih) ter temu primerno nedosledna, pomanjkljiva in celo protislovna, hkrati pa se zadeve v praksi naslanjajo na partikularne rešitve, ki največkrat zgolj gasijo požar, namesto da bi ga preprečevale. Facta bruta.

 82. Andreja pravi:

  Spoštovani soimenjak,
  kolikor sem na hitro pregledela tvoj zapis in komentarje, se hitro opazi, da tisti, ki nimajo vsaj občasnega stika z problemom- v tem primeru z Romi, gledaj najnj izredno idealistično, v stilu: pravna država, mora zaščititi šibkejšega, se pravi Rome, ki jih nasilni domačini želijo nasilno preseliti.

  Strinjam se s tabo, kam nas takšna politika pelje, nikakor se ne sme močnejši (država) izživljati na nemočnem (Romi). To ni zgled našega časa.

  Vse tako sem razmišljala do časa predno sem začela poučevati odrasle Rome. Nisem naperjena proti njim, Bog ne daj, kar dpbro se razumem z njimi in tudi radi me imajo. Pa vendar problem ni enostaven, dokler bo Slovenska država vstrajala pri sedaji politiki z omenjeno populacijo bodo težave. Največji problem, kar ga Romi imajo je, da ne znajo govoriti Slovensko. Dobiti v razred odraslega Roma, ki ne zna niti prositi za prost izhod na wc, ker so njegove edine besede:”Gošpa, gošpa.” je hudo. Vse dokler se bo Rome in njihove otroke postavljalo v položaj, ko se od njih pričakuje nadpovprečno nadarjenost, bo komunikacija z njimi oteženo. Kako pričakujemo nadpovprečno nadarjenost?
  Kako pa bi vi poimenovali pričakovanje, da se bo otrok pri šestih letih, ki vstopi v prvi razred slovenske devetletke, ki govori samo romsko hkrati naučil brati, govoriti in nasploh komunicirati v Slovenščini, s tem, da bo seveda začel obvladevati tudi način komuniciranja, primeren otrokom njegove starosti, usvojil veščine primerne njegove starosti in vse to v nekaj urah na dan, prez podpore domačih. Ne pozabimo omeniti še, da bo prve tri ure v šoli prespal, kajti njihov način življenja je drugačen in pozna ura za spanje, okoli 23.00,24.00 za otroke ni nenavadno.
  Lepo vas prosim, kako lahko mi vsi potem pričakujemo, da bo ta otrok izdelal OŠ in se zaposlil, če se že ne bo odločil naprej šolati? Ob mojih besedah, da brez trdega dela v šoli ne gre, pravijo:”Učiteljica zakaj bi delal, saj dobim podporo, več ko mam otrok , več denarja dobim.” Seveda ob nabiranju gob, starega železa, boniteti, ki jo imajo pri policistih in podpori, da ne omenim kriminala, ki ga sami priznavajo (tihotapstva drog in ljudi) se nas Čivilov, kot nas imenujejo ne bojijo. Potrebujejo pa nas, da jim zagotovimo socialno in zdravstveno varstva. Pa, da kot sami rečejo: “Če nimam grem pa čivilu ukrast, oni zmeraj imajo. ” poleg pa še vpraša:”čiteljica a veste kje je kaj bakra?”

  Pa ne me ozmerjati z nestrpnostjo, kajti to je samo opis vsakdana življenja z romi, ki vam ga še lepše opišejo učiteljice, ki se z njimi srečujejo že dolga leta, jim skušajo pomagati po najboljših močeh. Romi ali Cigani, kot se raje imenujejo nas imajo radi, pomagamo jim skozi vsakdan, vendar naša vlada ne v levi ne v desni zasedbi tega iz vrnae Ljubljane ne bo nikdar ne razumela, kaj šele rešila.

 83. nakladac pravi:

  za vse cigoljubce iz domačega fotelja:

  ali ste sploh kdaj že imeli bližne srečanje s cigani?

  še ne? hitro v avto in jim v postojno peljite nekaj DENARJA !

  vse razen denarja je nezaželjeno. potem pa nakladajte o pravni sloveniji.

 84. commonsense pravi:

  vanja draga, vidva s hanžkom sta res pravi vzor strpnosti -vajin moto je tisti ” do( po vajinem mnenju) nestrpnosti je treba biti nestrpen”. super! me spominja na tisti “arbeit macht frei”,saj veš, kje je bilo to napisano, a ne…..

 85. bojsn pravi:

  andreja, ker se mi od tistih, ki nasprotujejo kosaku edina vredna odgovora, bi ti raje samo povedal, da nihce ne govori, da z Romi oz. Cigani ni problemov. Ampak na tak nacin se ne resujejo problemi, podivjani mnozici se nekako oprostimo (pac credni nagon) ampak drzava bi pa morala vedeti kako se stvarem streze.

  vsem ostalim nestrpnezem, ki ne razumete “cigoljubcev”- zanimivo da vam racunalnika in interneta niso odnesli cigani in pa da lahko sploh pisete po blogih, saj verjamem, da ste na pol invalidni , ker vas cigoti non stop tepejo. Kako lahko sploh buljite v racunalnik, ko pa cigani prezijo na vase otroke?

 86. bojsn pravi:

  popravek: podvijani mnozici ne oprostimo, ampak nekako razumemo, da do tega lahko pride

 87. einherjar einherjar pravi:

  A teh razjarnezev noben ne proba razumet, kaj je pripeljalo do tega? Meni se zdi smiselno…

 88. bojsn pravi:

  no dam jaz en svoj primer. zivim v kranju, v bloku in vceraj mi nekdo pozvoni na vrata. odprem in glej ga 17 leten narkoman me fehta za malo drobiza! V bloku, kjer naj bi bila spodaj zaklenjena vrata. kaj bi moral jaz narediti- ga na smrt pretepsti, ker ogroza mene in mojo familijo (narkoman v krizi je 100x bolj nevaren od cigana, poleg tega pusca umazane igle v kleti), saj drzava ne naredi nicesar?

 89. zacuden pravi:

  Aljosa: Še vedno ne vem, kako bi ti ukrepal v nastali situaciji.

  Enako vprašanje bi postavil bojsn-u.

  Košaku je težko nasprotovat. Saj sploh ne ponuja nobene rešitve. On je samo proti! Kritizirat zna vsak.

  Bojsn, a misliš, da bi Ambružani popenili, če bi jih cigani tu pa tam prišli nafehtat za malo drobiža? Najbrž ne, ane? Sej to je tisti problem… za ljudi, kot js bojsn, je največji napad na zasebnost, ko ga pride narkoman fehtat za drobiž. Kako naj si tip potem sploh predstavlja kako je, ko ti nekdo šari in krade okrog bajte. In si na lastni posesti ne upaš nič ukrenit, saj te lahko pretepejo.

 90. suzycreamcheese pravi:

  košak ne seri, pojma nimas,
  snemaš pač kr neki, kar ti financiramo uporabniki
  andy warlholl pač ne pali več, pa tud mal prestar si za te stvari;)

 91. veDi pravi:

  G.Košak, Vi ste eno tako ne preveč inteligentno bitje. Pasete se po državnih jaslih in snemate slabe filme, občasno pa še malo pokurcate. Realno gledano je bil Outsider zelo povprečen, če ne celo podpovprečen film – pretirano pozitiven odziv publike in relativno visoke številke gledanosti niso bile rezultat dejanske kvalitete filma ampak bolj posledica takratnega katastrofalnega stanja v slovenski filmski branži (to stanje se resnici na ljubo tudi v kasnejšem obdobju ni pretirano izboljšalo, z izjemo filmske produkcije J.Cvitkoviča). Pa da ne bomo pristranski, tudi v tujini Outsiderja nihče ni kaj dosti povohal, g.Košak Vi sami dobro veste, kako nenavdušena je bila recimo publika po premieri filma v Sarajevu, kar je po mojem precej bolj verodostojna ocena kvalitete Vašega dela.
  O Vašem drugem filmu Zvenenje v glavi pa ne gre izgubljati besed, ker gre za tretjerazredni projekt z izrazitim pomanjkanjem temeljnih veščin snemalne tehnike in filmske naracije.

 92. *Mrobert pravi:

  ah dej no košak, tiho bodi, kaj pa ti veš, kaj je pravna država. sploh pa kaj se usajaš ti, ki si prisesan na državno pipico in živiš na naš račun.
  Lp

 93. Marko Crnkovič Marko Crnkovič pravi:

  A bi nehala težit, zoprneža?! Pa kaj mogoče mislita, da Košak bogati, če dobi vsakih par let subvencijo za film? Nimata pojma. In a mogoče mislita, da se vama kaj pozna, če MzK subvencionira SLO filme? In kaj bi sploh rada? Če vama kaj ni prav, pa se abonirajta v Koloseju na Ameriške pite od 1-253.

 94. *Mrobert pravi:

  Nihče ne misli, da Košak bogati. Je pa smešno, ker se ima za velikega filmarja. Nekako tako kot Vinči Vogue Anžlovar. Kar se pa Ameriške pite tiče, je pa na žalost film takega kova (pa s tem ne mislim, da gre za ne vem kakšem filmski dosežek, da se razumemo) svetlobna leta daleč od dosega, znanja in zmožnosti obeh naštetih umetnikov.

 95. bojsn pravi:

  zacuden, en stavek pa ze kazes svojo nestrpnost in posplosevanje.

  tako kot okarakteriziras rome, da kradejo in grozijo (a pa sploh ves, kje ta Armbrus je na zemljevidu Slovenije), tako si okarakteriziral tudi mene in ljudi kot sem jaz. kako ves kdo sem jaz in kaksen sem? in kaksni so ljudje kot sem jaz? si jasnovid? ali samo neznansko frustriran in nestrpen do vseh in vsega pa so ti tokrat prav prisli romi, da malo pljuvas po njih?malo se zamisli.

 96. Borat pravi:

  Celo Čarli Čaplin je bil cigo:

  My father [Charlie Chaplin] was born April 16, 1889, at 3 Parnell Terrace, Kennington Road, London… Both my father’s parents were British subjects. My grandfather was a mixture of French and Irish–the Chaplin name is of French origin. My grandmother [Charlie Chaplin's father] had Gypsy blood–French or Spanish–inherited from her mother. My father has always been inordinately proud of that wild Romany blood.

  Iz: Charles Chaplin, Jr., with N. and M. Rau, My Father, Charlie Chaplin, Random House: New York, NY (1960), strani 7-8:

 97. JOzef pravi:

  Govorimo o kriminalcih najhujše vrste, ki si jih nihče v tej državi ne upa kaznovat. Nasprotno, država jih celo plačuje in jim dovoljuje čisto vse. Veste, da lahko rom na dan ukrade v trgovini do 30 jurjev pa policija nima pristtojnosti ukrepat. Šele če preseže ta znesek potem ga imajo pravico obravnavat.
  KAr pa se tiče vas, ki jih zagovoarjate. Predstavjajte si, da se na vašem vrtu lepega dne naselijo tile vaši boemi, nomadi ali pevci. In naenkrat niso več nomadi ampak enostavno živijo na vašem vrtu, pobirajo pridelke iz vaše njive, kradejo vaše živali in vaš denar. Ko se želite sprehoditi po lastnem vrtu vam grozijo s smrtjo.Če obvestite policijo pa se ne zgodi nič. Komu so kršene človekove pravice????

 98. :had: » Blog Archive » Pa naj nas pobijejo pravi:

  [...] iz komisije za zaščito Romov, ki jo vodi. Sem pričakoval, da bo odstopil iz ministrskega mesta! [link] [...]

 99. :had: » Blog Arhiv » Pa naj nas pobijejo pravi:

  [...] Veliko je bilo že napisanega o tej temi: JaKa v postu Kolapsu države, Andrej Košak v postu V Ambrusu se brani pravna država, Nova doba v postu Romi, itd. Ampak to, kar je bilo včeraj pri Trenjih, je preseglo meje dobrega okusa, vsaj moje. Predstavnik družine Strojan je v živo povedal, da se bodo vrnili nazaj v svoje domove, pa čeprav jih bodo prebivalci Ambrusa pobili! In to naj bi bila naša pravna država? Predstavnica človekoljubnih organizacij je lepo povedala, da je to vse skupaj samo politika in da so prebivalci Ambrusa orodje v rokah politikov, ki z njimi manipulirajo. In ko ombudsman Hanžek izrazi svoje mnenje, da je Slovenija zrela za mednarodne komisije, ga predsednik vlade obtoži, da ni naredil nič za Rome in da blati Slovenijo pred mednarodnimi institucijami. Ne bom odločal kdo je kriv in kdo ni kriv, ker nisem kompetenten, vendar se mi ni pri vsem tem zdi sporno, da preselijo Rome, ki v zadnjem primeru niso grozili nikomur, namesto da bi Policija, ki je pač v rokah ablasti, naredila red in mir. Ampak očitno tega ni sposobna in je lažje in predvsem manj naporno odstraniti “moteči element”! In g. Zver bo odstopil, če ne reši tega problema, ampak samo iz komisije za zaščito Romov, ki jo vodi. Sem pričakoval, da bo odstopil iz ministrskega mesta!   [...]

 100. majakrizaj pravi:

  Ker sem pod št. 100 bi želela povedati samo to: sploh ni problem o barvi in stilu življenja…gre izključno za nepogočo porast kriminalnih nasilnežev vseh vrst.Kako ukrepa država, da zaščiti državljane, hm
  jaz sem modro ugotovila in spokala kovčke in otroke. Sedaj sem v idiličnem naselju, ko pride nasilje do sem, bom spokala iz države.
  Ker bi v vsakem primeru od državljanov bila obtožena za nekaj.To dokazuje tudi 100 različnih mnenj kako rešiti probleme.

 101. Sašo pravi:

  Na posnetku videl, po TV-ju gledal, v časopisu prebral, skratka blabla bla….
  Je bil kdo od vas že v Ambrusu?
  Se je kdo že kdaj peljal mimo tega romskega naselja?
  Je bil kdo od vas na tem protestnem shodu?
  Vprašajte policiste, specialce in vse prisotne kako je zgledalo. Takoj, ko je množica prišla do “tabora” je zapela SLOVENSKO himno, ter PROTESTIRALA. Linč, masaker in podobne bedarije pa si lahko samo nekdo namala v svoji glavi, ko sedi pred TV ekranom in zagleda malo več ljudi na kupu.
  Nekateri malo preveč gledajo filme in takoj začnejo vleči neke vzporednice z nekaterimi dogodki. Ta dogodek je specifičen in tisti, ki ga povezuje (ga hoče) z nekaterimi drugimi je z eno besedo smešen in neodgovoren. Npr. na to vižo, da je treba folku ponudit spektakel, šov, ker očitno je to hrana za današnje medijske konzumerje…(ala.oboroženi vaščani, nasilni, brezmilostni, pozivajo k prelivanju krvi in pdb bedarije…). Ja Amerikanicija je poneumila še tiste, ki od njih to ne bi pričakoval.
  100% trdim, da te dogodke poznam v nulo in se mi zdi sramotno, da nekateri dobesedno “serjete klanfe”.
  Ko boste prebrali policijsko statistiko, koliko je ta romska družina naredila v vseh letih prekrškov (25 romov je naredila več prekrškov, kot 900 prebivalcev!!) ne boste (po vsej logiki ne smete) ostali ravnodušni.

  Na kaj je že tole spominjalo?

  Nekateri ste prav smešni…

 102. Vanja pravi:

  Ej dragi commonsense, to moje mnenje sem samo malce karikirala, da bi zastekal point. Pa ga ocitno se vedno nisi. Nervirajo me ljudje, ki gledajo nekoga, ki mu odtrga nogo, pa mu ne pomagajo in ne socustvujejo- temvec si dogodek racionalizirajo, ces da je to ze nekako zasluzil. Potem se pa malce urezejo v prst in zacnejo stokati in kricati na pomoc poglejte kaj se mi je zgodilo. Torej, da poenostavim; Rome se lahko vrze iz njihove lastne zemlje, ko pa nekdo na blogu v hecu omeni, da naj bi se vrglo tebe iz Slovenije (seveda ves, da je to neizvedljivo) potem zazenes vik in krik.
  Pa se to; Za nespostovanje zakonov je kriva drzava- zato jo pa imamo.In eden teh zakonov je tudi, da se ljudi na silno ne sme preseljevati in podlegati zahtevam drhali -moba. Po drugoi strani pa je kriva drzava, ce ne zna nekatere Rome prisilti, da spostujejo zakone. Za to vendar obstajajo neki mehanizmi. Pa saj ne gre samo za Rome, drzava je neucinkovita prav povsod- poglejte primer Pluta. V Srbiji je na necloveski nacin umoril noseco zensko, potem pobegnil nazaj v Slovenijo, se hodil kazati po televiziji in na koncu umoril se eno zensko preden ga je policija koncno pospravila. Da bo cez 30 minus 10 let lahko spet kaksno razkosal. Pa se to, ce bi bil Silvo Plut Rom- kaj bi se zgodilo? Bi Rome res zmleli v kostno moko kot je predlagala neka izjemno srcna oseba?

 103. had had pravi:

  in ti trdis, da ni bilo nobenega poziva na linc romov? in ti trdis, da so to mediji sami inscenirali?
  lepo, da poznas dogodke.. si verjetno med tistimi, ki bodo 100% pobili in pozgali vse, ki bodo prisli nazaj???

 104. Vanja pravi:

  oh Saso, zapeli so slovensko himno medtem, ko so grozili prebivalcem (30-od tega 15 zensk in otrok), da jih bodo fizicno napadli, ce se ne odstanijo? Kako ganljivo, orosile so se mi oci. Pa Cetniki v Srebrenici so tudi peli domoljubne pesmi in himno medtem ko so pobijali nedolzne civile. Ce bi bila clovek, ki da kaj na nacionalne simbole bi krajane Ambrusa tozila za skrunitev svoje himne. Ej oprosti, ne morem pomagati ampak a lahko prosim bruhnem?

 105. Sašo pravi:

  Še enkrat sprašujem ste bili takrat v Ambrusu?
  Ja lahko bruhneš, meni ni tako slabo…
  Aja lepo bi bilo slišat tudi zgodbo dveh opazovalcev ptic, kako se je razpletla njihova “opazovalska zgodba” v bližini naselja…(tudi v časopisu je bilo takrat)…

 106. stecki pravi:

  legenda….
  cajt je spet za punk!!!!!!!
  vse je treba rasfukat vse je treba zažgat

 107. Bo-rat pravi:

  jegshemash graet peoples of slovenia.
  We suport yor war of terrorr. If you not sexcess you must execute. Its nice. I like. We in our contry have many armburst. If you need I sell, you buy. We make deel. ok. Il like very much. OK.

 108. Vanja pravi:

  hahahaha Bo-rat legenda! by the way, sem prebrala da Borata tozijo zaradi rasizma- pa to je res smesno. A ne stekajo, da se v bistvu zeza iz rasistov samih, saj rasisti in taksni nerazgledani ozki ljudje so v bistvu res smesni. In vsega pomilovanja vredni.

 109. had had pravi:

  @saso: ti si bil v prvi vrsti verjetno.. in si grozil romom? se motim? nam obelodanis edino in eno resnico?

  in nikar sedaj ne skaci v druge primere.. ce ze govoris o konkretno enem.. bo slo?

 110. Sašo pravi:

  Had vidim, da ti ne “potegne”(mi je žal). To je zelo specifičen primer. Tukaj gre predvsem za kriminalno skupino, ki so več let terorizirali krajane. Tukaj ni problem v romih kot samih, ampak, še enkrat povdarjam kriminalcih in med njimi je bil tudi nerom.

 111. master pravi:

  mudel keri komentarji, pa to po mojem ljudi kateri še romov v življenju niso videli kaj šele, da bi živeli v njihovi bližini, sedaj pa pametujejo tu na blogu o pravni, demokratični itd. državi.
  Sory had, ampak zate se itak ve da si ena vase zagledana pička aka hanžek, kateri je tipičen slovenček, kateri bi za vsako ceno sam sebi focn stisnil oziroma svoji državi jamo skopal.
  Skratka močno upam, da se bo problematika romov in vaščanov rešila v čimkrajšem možnem času pa ne zaradi evrope in ne zaradi slovenije ampak predvsem zaradi teh ljudi tam (romov in vaščanov).

 112. had had pravi:

  @master: hvala za psihoanalizo.. mi lahko poves se kaj o loto stevilkah, ko ti gre tako dobro..
  svoji drzavi jamo skopal.. pa se ti zavedas, da imajo v sloveniji vsi ljudje enake pravice? pa se ti zavedas, da jih sedaj nimajo! ali kaj ti ni jasno.. kaksne veze ima “focn”.. poglej.. ce ne ves o cem se pise, potem rajsi zadrzi svoje neumestno “sranje” zase.. bo slo?
  seveda se bo resila problematika.. zaprli jih bodo v rezervate, tako kot so v ameriki indijance.. in stvar bo resena.. saj ti bi to predlagal, kali?
  p.s.: se en nasvet glede psihoanaliz.. ni dobro, ce vse ljudi sodis po sebi!

  @saso: se enkrat.. povej mi, kdo je grozil z zazigom in umori? romi ali krajan ambrusa? in to je bilo celo na tv, ki jo ima pod kontrolo ablast.. na zalost je prislo do revolta, ki ga pac ablast ni pricakovala in sedaj imajo, kar so zakuhali..

 113. plavalec pravi:

  had, ko bos imel doma dva ali pa tri cigancke, za katere bos skrbel iz lastnega zepa, potem ti bom verjel, do takrat pa shut the fuck up.Lahko se je zajebavat z davkoplacevalskim denarjem.

 114. had had pravi:

  @plavalec: kaksne povezave so pa trije cigancki v mojem domu in drzava, ki jih zapira za zidove bivse vojasnice.. sicer ne vem, a je z menoj kaj narobe, ali pa pac nisi nasel ustrezne primerjave.. poskusi ponovno..
  zajebavat z davkoplacevalskim denarjem.. res je.. glede na to, da ga prispevam kar precej, se res sprasujem ce ga cerkev toliko potrebuje, sploh ce pomislim lastnica vsega je.. bo slo?

 115. commonsense pravi:

  draga moja vanja, si nekaj prav pametnih povedala. da si samo karikirala jaz seveda razumem, da so pa ambruški vaščani tudi samo karikirali, pa ne boš verjela.prav. da se državljanov ne sme odseliti , je čista fantazija- postavi si barako sredi tivolija, pa boš videla. tudi bogatašu stroju, ki je mislil, da je nedotakljiv, so podrli njegovo orlovsko gnezdo, ker pač ni bilo zakonito. zakon je zakon in naj velja za vse.pika.
  in “da je kriva država, ker nekaterih romov ni znala prisiliti na spoštovanje zakonov”. seveda, ampak, ko je enkrat (morda res pozno in ne na najbolj eklatantnem primeru, ampak tu je pač tokrat zavrelo) to storila, pa ti spet ni prav.kako in kdaj ti bo kdo , draga vanja naredil tako, da ti bo prav?

 116. mica mica pravi:

  največja napaka, ki se dudla naprej in nazaj, je ta, da se nenehno govori o maltretiranih Romih na splošno.
  Kar NI res! Država je v tem delikatnem primeru odstranila LE družino Strojan.
  Govori se torej o točno določeni skupini.
  In kot sem že stokrat rekla + napisala: komentarji se ločijo po tem ali tisti, ki pišejo vedo, o čem pišejo, ali pa samo nakladajo.
  Da o tem, kakšne zabavne mečejo iz sebe kakšni strastni zagovorniki. Človeka dobesedno lomi smeh.

  Z nekega drugega foruma sem prekopirala razmišljanje neke profesorice:

  ….Da boš ločil med Ljubljančani in cigani, nekaj dejstev – same moje lastne izkušnje:
  -sama sem sicer rojena Ljubljančanka z nekaj generacijami ljubljanskih prednikov, pa sem se preselila ven iz LJ, ker si s profesorsko plačo niti slučajno ne morem kupit stanovanja v LJ. V ulici, kjer sem prej živela, sta sedaj že dve hiši s cigani. Brez problema skeširajo denar za nakup hiše v LJ! Uradno vsi revčki nezaposleni, ne plačujejo nobenih davkov. Vode in elektrike ne plačujejo, odklopili pa jim priključkov ne bodo, ker imajo vedno kakšnega otroka v hiši in takim revčkom z mercedesi na dvorišču in polkilsko zlato ketno okol vratu res ne moreš narediti kaj tako grdega.
  -osnovna šola je obvezna. Če h pouku ni slovenskega, bosanskega, srbskega … otroka, se aktivira socialno skrbstvo, kmalu sledijo grožnje o odvzemu otroka. Ciganarji ne pridejo k pouku, ker npr cela familija ves dan uživa v Atlantisu (preverjeno!) in ne zgodi se jim nič.
  -ciganar v razredu na ljubljanski šoli terorizira vse sošolce, žali vse po spisku, je agresiven….če ga bo ljubljanski otrok treščil na gobec, bo dobil ukor, pretepli pa ga bodo tudi vsi ciganarji iz bližnjega naselja
  -samo staršem, ki dokažejo hude denarne probleme, država subvencionira šolsko malico. Ciganarji vlečejo podpore in subvencije na vseh koncih; sami hodijo oblečeni v same firme (otrok v supergah za 30 000 ni nič posebnega)
  - še izkušnja moje sorodnice, dogodek od včeraj: v lastnem gozdu so sekali drva. Ves čas so okoli njih postavali cigani, da bi kradli, seveda (nedavno so ukradli 8 kubikov drv). Cigo je hkrati lastniku grozil, da bo ustrelil psa, ki so ga imeli s seboj. Čudim se samo temu, da vaščani iz Ambrusa in podobnih vasi še niso organizirali oboroženih vaških straž.
  ….
  Še misel: zakaj naša oblast dopušča, da se cigoti naselijo na privat zemlji? Zakaj naša oblast ne ukrepa, ko cigoti nekoga okradejo? Zakaj naša oblast zalaga cigote z denarjem? Zakaj slovenski davkoplačevalci definitivno nimajo toliko pravic in ugodnosti, kot cigoti, ki davkov ne plačujejo?
  Edini logični odgovor, ki mi pride na misel: oblastnikom se tako ravnanje splača. In ob dejstvu, da cigoti niso taki revčki lačni, kot se želijo predstaviti, se mi zaključek ponuja kar sam: korist oblastnikov mora biti čisto oprijemljiva, materialna. Podkupnine, torej.

 117. bostjan pravi:

  Pozdravljeni vsi
  Precej pozno se vključujem v razpravo, pa vendarle. Podpiram Andrejev članek in se z njim strinjam.
  Razumem prebivalce Ambrusa, da so nejevoljni nad svojimi pogostokrat neprijetnimi sosedi z vrsto za njih odvratnih navad ter pogostimi agresivnimi izpadi. Tudi povečana frekvenca prekrškov in kriminalnih dejanj jim zagotovo povzroča probleme.
  Povsem nesprejemljiv je način kako so ob asistenci države prebivalci Ambrusa “rešili” svoj problem. Zbrali so se v veliki skupini ter ob glasnem vpitju in z grožnjami prišli do romskega naselja ter od tamkajšnjih prebivalcev zahtevali naj zapustijo svoje domove. Pri so celo prepevali slovensko himno.
  Policije je po tej akciji prebivalce (večinoma otroke)nelegalno postavljenega naselja preselili na neko drugo oddaljeno lokacijo.
  Prek noči je naselju pogorela (bila požgana) baraka, nakar je naselje zasedla močna policijska ekipa, ki je varovala živali in stvari pred prebivalci okoliških naselij.
  Kriminal, linč, ogroženo vodno zajetje, grožnje, neupravičene socialne pomoči gor ali dol, dejstvo je, da je država poklenila pred grožnjami množice in posegla v temeljne človeške pravice neke skupine ljudi brez pravnomočne odločbe pristojnih sodišč.

  Seveda prebivalci Ambrusa niso edini prebivalci te države, ki imajo take ali drugačne resne težave s svojimi sosedi oziroma ljudmi nasploh. Naloga države je, da po zakonsko predidenih procedurah poskrbi, da ljudje urejajo svoje razmere in odnose v skladu z zakonodajo.

  Hanžek je to povsem pravilno imenoval konec pravne države, saj neposreno vabi vse posameznike in skupine v tej državi, da poskušajo doseči svoje upravičene ali neupravičene zahteve s pomočjo množice in groženj.

 118. Miha pravi:

  Pritrjujem napisanemu. Vse je zamočila država. Nesposobna prejšnja LDS oblast in tudi sedanja pod taktirko Janše. Razlika je le v tem, da sedaj obstaja upanje rešitve, ker ima Janša vseeno večja jajca od Ropa in Drnija skupaj.

  Rešitev je zelo enostavna

  1. temeljita analiza dogajanja in vadbe proti krajanom Ambrusa in Ciganom

  2. Povečana prisotnost policije kjer koli se nahajajo Cigani (tudi v LJ!!!!!)

  3. Totalni nadzor Ciganov, vsak najmanjši prekršek se zabeleži,
  kaznuje se vsako nezakonito ravnanje. Podobno pri krajanih.

  4. racije v vseh ciganskih naseljih. Vse brez stalnega prebivališča v SLO deportirati ali trajno namestiti v Postojno ali drug namenski zadrževalni objekt, taborišče.

  5. Zavrnitev zdravstvenih storitev Ciganom brez urejenega zdravstvenega zavarovanja oziroma plačilo avansa vnaprej

  6. Zaplemba premoženja, premičnega/nepremičnega v primeru neporavnanih kazni, pri avtomobilih uvesti odvzem vozila, če se vozi neregistrirano. Enako pravilo za ostale državljane Slovenije.

  7. Pobiti vse pse, ki niso cepljeni, prijavljeni, privezani, na povodcu in nimajo lastnikov – poudarek ciganska naselja

  8. Uvesti posebne šole za ciganske otroke, vsaj za prvih nekaj razredov, kasnejša asimilacija z neromskimi otroci. Cigančki namreč niti v prvem razredu niso intelektualno/jezikovno na ravni ostalih otrok. Zato potrebujejo intenzivno obravnavo, da se vsaj malo kasneje lahko integrirajo v običajne razrede.

  9. Neobiskovanje šole je treba kaznovati. Če ne plačajo položnic, se odvzame premoženje, kot je bilo napisano že nekje višje.

  10. ovadbe proti kateremu koli prebivalcu Slovenije in politiku, ki sproža nestropnost, v besedah in/ali dejanjih. Tudi proti prebivalcem Ambrusa in še marsikomu.

 119. Borat pravi:

  Da se ja pitam ja bi ovuda procherao autobus… Ume Miha i zavezanih očiju. Vozi Misko! Moj Misko je genije za voznju. Jednom je za opkladu vozio 3km vezanih ociju!

  …da sve ovo samo snevam joooj joooj itd.

 120. Amalie pravi:

  Imaš prav. Linč je nedopusten. Pravna država pa je že dolgo časa mrtva. Če bi bila živa se ta linč ne bi zgodil. Država bi reagirala dosti prej in ne bi bilo nikomur treba vzeti stvar v svoje roke in ponoreti. Vse, tebe Košak prav posebej, ki pametnujete pa spominjam na afero PCB. A veste kaj je to bilo in kdo jo je zakuhal? Nagradno vprašanje.

 121. jakobinec pravi:

  Andrej, povsem sem strinjam s tabo. Na preizkusu je pravna država. V tej državi so plačani Virant, Romšek in Mate, da branijo pravni red, tudi z represijo – ta pooblastila imajo in zato plačujemo davke, zato morajo iti, če tega niso sposobni. Sic. Tudi delavca, ki ne dela dobro naženejo iz tovarne. Bolano pa se mi zdi, ker je vlada, s predsednikom na čelu, zamešala vzrok in posledico, ob tem da zamegljuje kdo je v tej državni plačan zato da izvršuje pravni red (prime minister) in kdo je dolžan opozarjati na ne delo in na nespoštovanje pravnega reda. Tega ni skužila tudi moška blondinka Uroš Slak na POP TV v od vlade naročeni propagandistični oddaji – če ne komentiram dejstva (njegove prepotentnosti), da je prepričan, da se posameznik mora udeležit njegove oddaje, če ga vanjo povabi.

  Zgleda pa, da bodo slovenski Auswitz pričeli zdaj polnit romi iz Novega mesta.

 122. jakobinec pravi:

  Še to: Albanske rudarje je “branila” slovenska politika zato, ker je Srbom namerno kuhala probleme na njihovem teritoriju, da se ne bi ukvarjali z nami – s Slovenijo.

 123. mica mica pravi:

  Kot jaz poznam jakobince, imajo le-ti (so imeli) bolj zdrave poglede na dogajanja v svojem času.
  Takrat pa, ko se je zdelo, da govorijo /ravnajo/ tja v tri dni, se je zmeraj izkazalo, da so zato imeli posebne razloge.
  Mica

 124. jakobinec pravi:

  ja, za take kot si ti so izumili giljotino. Pa zgleda da resnično niso svojega dela opravili temeljito.

  A ne, arbeit macht frei.

  Zamenjuješ vzroke s posledicami.

 125. mica mica pravi:

  nikoli si ne bi vzela za vzornika nekoga, ki svoje delo opravi na pol, površno in nemarno:-)
  Mimogrede: tvoje razmišljanje me spominja na tistega, ki zagrabi za prst, pa misli, da je to že cela roka.
  V danem primeru, ki mu prisujete(jo) “svetovne razsežnosti” gre le za skupino nasilnežev. Ki so povsem slučajno Romi.
  Lahko bi bili tudi novozelandci, Maori, marsovci ali Francel & Co druščina.
  Skratka nekdo, ki si je lastil pravico, da maltretira sosede na nedopusten način.
  mica

 126. jakobinec pravi:

  Ja se strinjava. Lahko bi bil kdorkoli. Niso bistveni romi. Lahko bi bili Bosanci, Srbi ali pa črnci.

  Demokracija je spoštovanje procedur. V pravni in demokratični državi imamo kodificirana pravila po katerih se ukrepa, ko posameznik ali organizirana skupina krši ta pravila in zato plačujemo represivne organe, ki obračunajo z nasilneži, v konkretnem primeru so to Virant, Romšek in Mate

  Če pa ti organi svojega dela ne opravijo dobro in podležejo diktatu ulice, kot so v primeru Ambrusa, morajo iti zato:
  prvič: ker so dopustili minorni skupini, da terorizira večino
  drugič: ker so podlegli diktatu večine in tako prikrili siceršnje svoje slabo ali pa sploh ne delo ker so ljudi preselili brez pravnega temelja v Postojno (glej temeljno pravilo demokracije).
  Nihče ne bi protestiral, če bi Janševe oprode gospode najprej zaradi nasilništva polovile, jih strpale na Povšetovo, počakale na sodbo in jih na podlagi sodbe pospravili na Ig ali Dob. V Postojno so jih preselili zato, ker so, lahko zaradi ravnanj romov povsem upravičeno, šele prebivalci Ambrusa.

  Ravnanje, kot ga hoče upravičiti vladajoča klika, je prihodnjič lahko postane zgled, ko bodo krajani recimo Begunj, Idrije ali Polja hoteli preseliti psihiatrične bolnike iz njihove okolice iz kakršnegakoli razloga že.

 127. mica mica pravi:

  Jakobinec, tudi kraljična iz pravljice o zrnu graha je ravnala podobno kot ti:zrno graha, pa ni važno pod katero blazino se je nahajalo, ji je v vsakem slučaju bilo zadosten razlog, da ni “mogla spati”.
  Po bitki je enostavno biti general.
  In govoriti o kršenju vseh pravil in načel pravne države.
  Seveda, gledano z današnjimi očmi, bi morali narediti drugače, se strinjam.
  Toda, priznati pa moraš, da bi se ta “narediti drugače” moral zgoditi že davno pred tem.
  Pa se ni.
  Ne v tem primeru nasilja, ne v kakšnem drugem.
  Do sedaj se je zmeraj pometalo pod preprogo, takim in drugačnim barabam pa se je celo omogočilo, da so živeli “srečno do konca svojih dni”.
  Tokrat je bilo prvič, da se je “nekaj” naredilo tudi za tiste, ki jim ostali “jakobinci” pravijo “raja”.
  In če se bodo nekoč “oprode” te vladujoče klike lotile tudi tistih, ki so kradli kot cigani v različnih zamolčanih aferah, bodo mnenja ponovno deljena:
  eni bodo rekli “kako si upajo”, drugi pa bodo dahnili “končno”

  PS
  Tista, da bi jih strpali /vse po vrsti/ brez “razloga” v zapor, pa sam veš, da je bosa in ne vzdrži renomeja nekega jakobinca s tradicijo
  .-)

  Mica

 128. jakobinec pravi:

  Oguljeno: tudi pot v pekel so tlakovali z najboljšimi nameni.

  Nisem trdil, da jih je potrebno strpati v zapor “brez razloga”, pač pa šele potem, ko tretja, nedovsina stran ugotovi, da gre za kršitev pravnih norm in sicer tako veliko, da tako kazen zasluži.

  Ne pristajam na krščansko logiko, ne glej kaj počnem, poslušaj kaj govorim – čeprav se po tej logiki sedanja oblast zgleduje in jo udejanja.

  Kaj ne gre za eklatantno kršenje veljavne zakonodaje, prav v Grosupljem, ker romi, kljub veljavni zakonodaji nimajo svojega svetnika. Kaj ni iz Grosuplja sedanji kancler? Pa jim je zato dovoljeno kršiti veljavno zakonodajo? Bi enako rigorozno sedanja oblast ravnala, če bi šlo za rome na Gorenjskem, Beli krajini ali v Murski soboti? Ali je zato ravnala tako, da bi ostalim romom na tem področju nagnala strah v kosti in bi se sami odselili, kancler pa bi si zadovoljno pomel roke in rekel: no naredil sem to deželo zopet slovensko?

  Temeljna Evropska vrednota je spoštovanje zasebne lastnine. Država je posegla v zasebno lastnino in jih preselila s prostora, ki je bil njihova last? Se ne bojiš, da bo jutri policaj Mate prikorakal v tvoje stanovanje in te izselil zato, ker ti je ime Mica? Kje imaš zagotovilo?

  Kar se kraj tiče: nehaj bluzit in obračat pozornost od problema. Oblast ima v roki celotni instrumentarij da tatove polovi, jih strpa najprej na Povšetovo po obsodbi pa glede na spol na Dob ali Ig.

  Pa izrek patra Muelerja (1945), ki je preživel Dachau

  Ko so nacisti prijeli komuniste, sem molčal; saj vendar nisem bil komunist.
  Ko so pozaprli socialne demokrate, sem molčal; saj nisem bil socialni demokrat.
  Ko so prijeli sindikalista, sem molčal; saj nisem bil sindikalist.
  Ko so pa prijeli mene, ni bilo več nikogar, ki bi lahko protestiral.

  Se ti ne zdi, da gre prav zato. Nacionalsocialisti so pričeli s komunisti, nadaljevali z romi i tako po redu…..

 129. mica mica pravi:

  kot zmeraj, ko se krešejo različna mnenja, je razlog za nestrinjanje v različnih izhodiščih.
  Ti trdiš, da je to, kar se je zgodilo nasilnežem naperjeno proti “pravni državi”, jaz trdim, da ni šlo drugače, ker represivni organ ni nastopil proti “vsem” , ampak le proti tistim, ki so za tak korak že (pre)dolgo “prosili.”
  Ko je moj sosed Nace /star borec in komunist/ slišal zaveznike Romov, ki so pozivali k linču Ambrušanov, se je skoraj sesedel in rekel:
  “Potem se tudi jaz ne bi smel upreti okupatorju in bi moral dopustiti, da bi nas vse pobili?”
  Priznam, ostal sem brez besed, zlasti še, ker sem vedela, da bi si raje dal rezati jermene s hrbta kot da bi priznal, da je trenutna oblast naredila karkoli prav.
  Hočem reči, da je razlogov, zakaj je raja večinsko na strani tistih, ki so ukrepali, več.
  Moj razlog, zakaj nisem proti, tiči v dejstvu, da sem bila tam in da sem poslušala – ene in druge.
  Po vsem, kar sem slišala, bi bilo nemogoče, da razmišljam po tvoje.

 130. jakobinec pravi:

  Poslušaš, vendar ne slišiš:
  v okviru konkretnega spora se sploh ne opredeljujem kdo ima prav.

  Vseskozi trdim, da je oblast ravnala napačno zato, ker je na ta način prikrila poprejšnje svoje slabo delo, ki je privedlo do eskalacije, tokrat, državnega nasilja. Nič drugega.

  In oblast, posebej še tale, prilagaja pravne norme glede na svoje trenutne politične potrebe.

  Še vedno trdim, če bi oblast strpala rome v arest zato, ker so se vozili z neregistrirani avtomobili, ker so streljali in pretepali vaščane, bi se z njo celo strinjal. Ker pa ni ukrepala, čeprav smo jo plačevali, pa je zadeva eskalirala kot je. In tudi tokrat oblast ni zaščitila pravne države in pravne ureditve, pač pa jo je z zlorabo kršila.

 131. :had: » Blog Archive » Blogerji o Romih pravi:

  [...] se brani pravna Slovenija by Andrej Kosak Deliverance v Ambrusu by Kontekst Romi by Nova doba [link] [...]

 132. :had: » Blog Arhiv » Blogerji o Romih pravi:

  [...] Roma family chased away from their property for good by Borut Peterlin Roma Family Strojan accomodated at exile home in Postojna / SLO by Borut Peterlin Kolaps države by jaKa Hanžek špeckahla, Janša antiromski junak by Sproščena Slovenija »Romi so prosili, da jih preselimo« by Sproščena Slovenija Napovedani masaker na nacionalki by Medijski watch dog Delo in Večer: Zver lahko govori, civilnodružbeniki ne smejo by Medijski watch dog Kam s Cigani? by mArkedzani Nesramni cinizem Janeza Janše by Odbitki Zigeuner raus? Ne, Janša naj gre tja! by Odbitki V Ambrusu se brani pravna Slovenija by Andrej Kosak Deliverance v Ambrusu by Kontekst Romi by Nova doba   [...]

 133. master pravi:

  Sem gledal včeraj 24ur, ko so kao oropali hišo v romskem naselju v ambrusu, pol pa komentar enega od romov v potrti slovenščini kao da sumi policijo, da so jim naredili premetačino na kar na koncu izjavi da naj se ne trudijo iskat njihovega orožja, ker da ga imajo (pazi, prizna da imajo orožje!!!) vendar ga nikoli nebodo najdli.
  Res se mi smilijo ti romi, država bi morala bolje za njih poskrbet, jim mogoče še zgradit kako fajn orožarno pa orožne liste izdat, pa jih malo bolj enakomerno porasselit po sloveniji, da bi vsaka deseta vas imela eno romsko naselje. Hanžek pa bi se lahko pol na NATO pritoževal. sLOVEenija pa bi bila po mnenju nekaterih potem šele pravno demokratična država.
  Hm!

 134. jakobinec pravi:

  To da prostodušno prizna, da imajo orožje in da ga policija zaman izšče je samo potrditev tega, da Fuerer in njegovi pandani niso sposobni zavarovati pravne države in da jih je resnično potrebno izselit v London.

  Tako, kot niso znali romov zaščitit pred prebivalci, kot tudi niso znali zaščitit prebivalcev pred romi in uveljavit pravil pravne države.

  Nenazadnje pa se mi vse bolj dozdeva, da je incident v Ambrusu zrežirala in organizirala ta vlada, zato da bi lahko pričela s preseljevanjem vseh romov. Nekako tako, kot je Hitler požga Reichstag. Nekje je treba začet.

 135. Dajana Dajana pravi:

  To je blog, ki ga je napisala Stazika z Dela. Zanimiv je zato, ker pokaže drugačen pogled na Rome/Cigane:

  http://www.delo.si/blog/stazika/index.php?BLOG_PATH=1915,10698

  Spet ti Cigani!

  V zadnjem času mi gredo pa ti cigani res na živce. Povsod ta poročila in ti komentarji. Na živce mi gredo razjarjeni Ambružani in zatrti in romantično opevani cigani. Sploh ne prenesem nobene informacije v zvezi z tem. Pa kake pametne rešitve tudi nimam. Eno salomonsko sicer imam, a bi verjetno vsa Slovenija postala Ambrus.

  Že vse svoje življenje živim 2 km od ciganskega naselja. Torej se s cigani srečujem od otroških let. V našem naselju je živela ciganica Zora. Nič se ni starala, vedno je bila ista. Vsak teden (razen v hudi zimi) je hodila od hiše do hiše in prosila (kaj prosila, sami smo ji dajali) hrano. Imela je culo v katero je metala ocvirke, špeh, krompir,.. Malo je pokramljala, podražila otroke, da nas bo odpeljala, če ne bomo pridni, prinesla kake novice iz sosednjih vasi od odmaširala naprej- bosa. Vedno je bila bosa in nikoli ne bom pozabila oblike njenega stopala. Otrokom nam je bilo najbolj zanimivo, da ni znala brati in da ni vedela kdaj je rojena (oz. koliko je stara). Zora je včasih ukradla na njivi kak krompir ali zelje ali čebulo, in ko jo je babica naslednjič kregala, je trdila »da se ji naj roka posuši«, če je to naredila. Pravzaprav nihče ni bil zaradi tega jezen na njo, le povedati ji je bilo treba, da se ne sme krasti. Potem Zore enkrat ni več bilo. Rekli so, da je zbolela in umrla. To je lepa romantična zgodba o ciganih, ki je mene in moji sestri naučila, da moramo vedno spoštovat vse ljudi.

  Tam kjer je stala Zorina baraka, danes stoji lepa, lična hiška, ki jo je naredil njen vnuk ali pravnuk. Nikoli nismo točno vedeli katere oz., koga ima za otroka. Cigani iz našega naselja so tudi sicer precej skrbni (veliko jih hodi v službo), otroci sicer bolj slabo v šolo. Praktično nobenih problemov nimamo z njimi. Čeprav sem bila v naselju samo 1x, ko sem prinesla gobe, moram reči, da sem se počutila kot otrok, nebogljeno in nesigurno, da mi ne bi kdo kaj naredil (en občutek pač). Imam pa tudi enega »prijatelja« iz naselja, ki mu včasih ustavim na štop, pa mi kaj zanimivega pove,čeprav mi potem še par dni smrdi avto. S prijatelji sem že dolgo dogovorjena, da bomo o njemu posneli film. Mlad fant, zdrav, sicer nikjer v službi, a zanimiv in popolnoma neškodljiv.

  Tako je v našem naselju. Imamo pa tudi druga naselja, kjer ni tako romantično. Tako, da je ciganov v našem mestu precej. Srečujemo jih nonstop. Pred šolo, v zdravstvenem domu, pred (in predvsem) občino, socialno službo, na veselicah… Kjerkoli jih srečam so glasni, glavni, okrog sebe povsod delajo en nemir. Verjetno, oz. predvsem zaradi temperamenta in njihovega stila življenja. Ljudje oz. čivili se jim najrajši izognemo.
  Predvsem glasni oz. glavni so v kakšnem trgovskem centru, kjer oprostite obtožbi, kradejo kot srake. Zadnjič je prihrumela družina s 4 otroki, (vsi z ruzaki) v trgovino in so vsi kar nametali noter (videla na lastne oči), vse se je odvijalo zelo hitro. Vsi s polnimi culami mimo blagajne »mi nimamo nič« in ven. V eno razklumpano neregistrirano podrtijo in gas na cesto. Trgovka pa skoraj v jok: »tako je vsak dan«. Policija jih sploh ne šmirgla, če pa že dajo ovadbo, nihče noče pričati, ker ti zagrozijo, da bodo pobili vse tvoje in ti vse požgali.
  Razne skupine se tudi vozijo po vasi, počasi, brez razloga, razgledujejo in neprestano vdirajo v zidanice, vikende. Nikoli še nič ni bilo rešeno, oz. raziskano. Bog ne daj, da se s katerim kje sporečeš. Tulijo, da te bodo prijavili varuhu človekovih pravic in policiji in ti vse požgali. Ja, ciganov se bojim in se jim izognem v največjem loku.

  V našem mestu, kjer živita moji sestri, hodijo v šolo tudi ciganski otroci. Ko je šla moja nečakinja v 1. razred in je sestra videla na tabli seznam, da so njeno hčerko dali v t.i. ciganski razred je doživela šok. Sploh ni vedela, da gredo drugi starši v šolo in zabičajo, da njihovih otrok ne smejo dati med cigane. (Izraz cigani uporabljam, ker ga pač pri nas uporabljamo. Ne mislim slabšalno). V razredu je bilo mislim, da 9 romskih otrok in 10 drugih. Nekaj staršev je šlo še protestirat, da morajo njihove otroke premestiti v drugi razred, tako da je bil končni izkupiček več kot 50 % romskih otrok. Ko si je opomogla od »šoka« in je začel delati razum (in dobra moralna vzgoja) je javno na sestanku povedala, da nima nič proti temu, da je njen otrok v razredu z Romi, da se ji to zdi celo zelo dobro in da predlaga, da tudi drugi razmislijo o tem. No, z njo je potegnila samo še zdravnica in par okoliških (kmečkih staršev).
  Moram povedati, da nečakinja (kasneje pa še bratec) ni imela v šoli zaradi romskih sošolcev nobenih problemov. Vseeno je med najboljšimi matematiki v Sloveniji. Sestra pa vedno znova ponavlja doma, da ne smeta nikoli nobenega užaliti, ali da ne bi mu hotela pomagati, ali da bi se jim posmehovala. Otrokoma je vsak dan znova razlaga, da se nimajo kje umiti, da drugače živijo kot mi. In res nista nikoli nič slabega prinesla od njih. Včasih sta prinesla kakšen ciganski stavek ali besedo in smo se jima potem vsi čudili.
  Seveda večina teh otrok sploh ne zna slovensko, ko pride v šolo.

  No v šolo so potem te (Jagode, Esmeralde, Kevini..večinoma imena iz španskih nadaljevank), bolj kot da, ne redno hodili. Nečakinjo sem zadnjič vprašala, kako pa kaj njihovi cigančki, zakaj nič več ne pove o njih in je rekla, da od 6. razreda punce več ne hodijo, da sta dve (pri 12. letih!!!!) noseči… Grozljivo ! Večina teh deklic je posiljenih, vsakodnevno pretepenih. Rojevajo otroke, čimveč, da je potem čimveč otroških dodatkov in ti otroci so spet naprej tepeni, posiljeni in v šoli noče nihče z njimi sedeti.. iz začaran krog se spet vrti naprej.
  JA. Cigani so velik sociološki in socialni problem. Prepad med čivili (kot nam rečejo) in njimi je vse večji. Rešitve se ne da najti v enem letu, kaj šele dnevu.(moje sožalje, minister Zver).
  Ambrušani niso rasistični prasci in cigani niso romantični vesoljčki. In obratno: Ambrušani niso samo nedolžne žrtve (svojih otrok najbrž ne učijo naj bodo do cigančkov v šoli strpni in naj jim pomagajo) in cigani niso samo roparji, morilci.

  Stvar je večplastna in je samo na dolgi rok rešljiva (če sploh). Ciganom oz. Romom je treba trdo roko in avtoriteto (samo to velja pri njih- ne pa potuha z varuhi pravic ipd..), da se držijo dolžnosti ki jih imajo kot državljani, še prej pa sistemsko zastaviti šolanje in izobraževanje (odraslih in otrok).(Pa tudi šolanje čivilov.!!) Ne pa jim dajati samo otroške dodatke in socialne podpore, ki jih naredijo še bolj nevedne in predvsem objestne.

  Moj svak ima sledečo rešitev: Vsaki ciganski družini naj namesto podpore, država kupi avto dom, s katerim bodo potem potovali po Sloveniji (s čemer bo zadovoljena njihova nomadska duša) in vsaj 3 mesece preživeli/leto v vsaki občini, ki bo poskrbela v tem času zanje, vsi državljani pa bomo spoznali, kaj pomeni biti sosed ciganu in se bomo učili strpnosti do drugačnih, ne pa samo modrovali in udrihali, po časopisih in raznih forumih.

 136. jakobinec pravi:

  Dajana,
  nobene romantike ni v problemu, o katerem govorimo. Romi so samo pojavna oblika ravnanja Fuereja in njegovih pandanov: kar nam ne ustreza je treba odstranit, uničit, zahodit, zlomit, pospravit. Tragedija je to, da ta vlada ni sposobna opravit naloge, ki so jo jim zaupali volilci: branit pravnega reda te države: vlada je dolžna zaščitit pravni red države, tega pa prav v Ambruškem primeru ni bila sposobna. Vlada, ki ni sposobna zaščitit pravnega reda države tvega, da gre v franže država. In to je tu problem. Rešila ga je tako, da je prvozila vse pravne norme, ki veljajo v tej državi. Glej uvodnik Grega Repovža v prejšnji (4.11.) Mladini.
  Spreneveda se do te mere, da se hvali z dosežki režima o katerem sicer nima dobrih besed. Glej komentar na spodnjem linku:
  http://www.vecer.com/blog/v1/default.asp?kaj=2&blog=odbitki&id=7446

  Lahko bi šlo tako za Judi, Hrvate, Srbe, Muslimane ali Slovence, ki imajo gube ali slabo vidijo in niso v ponos Slovencem. Caussescu je prizadete otroke zaprl v prostore, ki niso bili primerni niti za vzrejo prašičev, tak je namen in profil sedanjih oblastnikov. In kot evroskeptik sem prvič vesel, da smo del Evrope, ki bo upam razložila tej vladi kaj pomenijo človekove pravice v sodobnem svetu in da to ni to, kar misli ta vlada da so.

 137. Marko pravi:

  Slovenski levičarji ste dunajski hlevarji. Bora iz Riblje Čorbe je imel povsem prav.

 138. Martin57 pravi:

  Dej jakobinec, ne ves, kaj govoris. Kaksna Evropa stari, kaksne clovekove pravice?? A ti ves,da v Italiji jarke kopljejo, da se znebijo teh parazitov . Hvala bogu Evropa se premore nekaj zdravega razuma, ki pa ga tebi in tebi podobnim v Sloveniji ocitno krepko primanjkuje. Vsekakor ti v prihodnosti privoscim kaksno bliznje srecanje s tvojimi romskimi prijatelji, pri katerem ti bodo spraznili zepe in te kvalitetno zbrcali v rit.
  p.s. Ce tako ljubis te cigane ( v kar resno dvomim), si jih pripelji domov in bos lepo poskrbel zanje iz svojega zepa ok? S tem bos najlepse dokazal iskrenost in resen namen svojega gobezdanja iz kavca.

 139. jakobinec pravi:

  Blagor ubogim po duhu, kajti njih bo nebeško kraljestvo. (Biblija Nova zaveza, pa se mi ne da iskat verza)

  Ko zmanjka argumentov, preostane zmerjanje ali pa preseljevanje, v Postojno naprimer.

  Prihodnjič pa likvidacija, mar ne?

 140. Martin57 pravi:

  Ti in vaši na levi že veste, kako in kaj z likvidacijami, kajne?

 141. mica mica pravi:

  Jakobinec, tudi tebi povem, brez slepomišenja, to, kar sem že Dajani:
  če me želiš prepričati, da je tvoje pisanje resno in da prihaja od srca, potem svoje besede udejanji v praksi:
  povabi TO družino Romov k sebi domov, odstopi jim stanovanje, vikend, karkoli imaš še v rezervi, in potem živi z njimi v sožitju in v skladu s svojimi mislimi in nauki, ki jih deliš ostalim.
  In če boš TO naredil, bom prva, ki ti bom zaploskala in rekla, da so med Slovenci še pošteno misleči, ki ne vrtijo jezika tja v tri dni, ampak stojijo za svojimi besedami!

  Vse dotlej pa je tudi tvoje besedovanje zgolj nakladanje iz udobnega fotelja, popestreno s /ne/prikritim sovraštvom do trenutne oblasti.

  Moram ti pa reči, da so časi likvidacij, ki so ti, očitno, zelo ljubi in pri srcu, že zdavnaj mimo in da, na srečo, živimo v demokraciji.
  In zato imajo danes ljudje pravico reči NE.
  Nihče jim te pravice ne sme in ne more kratiti.
  prav tako naj bi bila nedotakljiva pravica do zasebne lastnine, na kar se je prejšnji režim očitno požvižgal, saj je dovoljeval, da so se Romi naselili tam, kjer jim je pasalo.
  In kot že rečeno:
  če hočeš biti boljši od mene (nas), potem stori to, kar sem ti predlagala.
  Če ne, pa lepo prosim, tistih, ki jih je Romov strah, ne ponižuj, ne zmerjaj in ne bodi do njih nestrpen.
  Mica

 142. Piramide » Blog Arhiv » Kričimo!!!! pravi:

  [...] ……………………………………………………………………………………….. In na koncu, tisti, ki ste proti preseljevanju Romov iz Ambrusa, lahko podpišete proti temu peticijo. [...]

 143. jakobinec pravi:

  Mica, ne se sprenevedat. Romi živijo pol kilometra stran od mojega stalnega prebivališča in z njimi nimamo nikakršnih problemov. Domnevam da tudi zato, ker je večinsko prebivalstvo tolerantno.
  Še vedno trdim, da poslušaš vendar ne slišiš ali pa, kar je huje, ne razumeš o čem tu debatiramo, čeprav je naslov bloga nadvse jasen.
  Enako kot sedaj, bi protestiral tudi v primeru, če bi ta vlada tebe strpala v taborišče (saj Postojna nenazadnje to je), ker si bila plavolaska z zajčjo ustnico, kar ni v skladu z estetskimi kriteriji, ki jih je predpisala vlada. Ali pa če bi ta ali kakršnakoli druga vlada drugače misleče strpala v recimo, slovenski Guantanamo in potem zaprte kazala šolskim ekskurzijam, kot primerke ki so nelojalni vladajoči strukturi. Več scenarijev na to temo si lahko prebereš v Orwellovi 1984.
  Likvidacije so se dogajale mnogo let prej, preden sem ugledal luč sveta, res pa je da sem se naposlušal o »tekovinah revolucije« in so nas peljali na ogled Urha, kjer so bile vidne luknje v zvoniku in cerkvi, ki so jih naredili slovenski sodelavci okupatorja in jih je sedanja oblast prekrila z ometom. Vsaka oblast skriva svoje grehe, nekatere prej, druge kasneje, mar ne? Zašel bi, če bi začel utemeljevat, zakaj bi bila Slovenija južna Avstrija, če bi sodelavcem okupatorja tedaj uspelo.
  So pa sedanjim oblastnikom, fürerju in njegovim pandanom v vladi, te likvidacije zagotovo bile vzor: v minulih dveh letih so likvidirali vse vodilne v gospodarstvu, sedaj to počno v športu in šolstvu. Je poklicna likvidacija bolj humana od fizične? Zato mi ne govorit o tem, kdo v tej državi likvidira. Nenazadnje je bil fürer nekoč član ZK in krepko je protestiral, ko ga je organizacija vrgla ven, pa ga ni vrgla ven zato, ker bi se tedaj zavzemal za človekove svoboščine.
  Zato so Romi zgolj pojavna oblika fašistične nravi te oblasti. Ne bom ti pisal, kakšne dolžnosti ima vlada, da zaščiti pravni red, ki velja v posamezni državi, kajti to je tvarina, ki presega namen in prostor v tem blogu. Pravni red pod enakimi pogoji zagotavlja vsem državljanom enako varnost ter pravice in dolžnosti. Vsaka država pa ima represivne organe, katerih poslanstvo je zagotavljat pravno varnost pod enakimi pogoji vsem državIjanom. Ponovno bom zapisal: če bi policaji strpali v zapor Rome, ker so se vozili z neregistriranimi avtomobili ali zato ker niso pošiljali svojih otrok v šolo, nihče ne bi protestiral, ker tako ravnanje predpisuje pravni red. V trenutku, ko so državljani na nek način prisiljeni, da reagirajo samozaščitno, pa to pomeni, da oblastni organi v pravni državni niso opravili svojega dela. Strpat ljudi na kamion in jih peljat v geto Postojno, pa je le prvi korak k temu, da bodo naslednji kamioni vozili recimo v slovenski Auschwitz. Tudi Hitler je najprej požgal Reichtag, da je lahko pričel s pogromom proti Židom, zatorej tudi dopuščam možnost, da je bil incident v Ambrusu celo naročen.
  In prav na tem gradi ta vlada (zato namerno svojega dela pristojni resorni organi ne opravljajo dobro): ljudi mora biti strah. Zakaj ne protestiraš zato, ker pristojni ministri ne zaščitijo tebe, čeprav plačuješ davke zato, da ti zagotavljajo varnost. V to deželo se pod tem kanclerjem, ki ima namen postati fürer, plazi strah in če je ljudi strah, dosežeš kakršenkoli cilj.
  In prav v tem je srčika najinega nesporazuma. Ti svojo puščico usmerjaš v Rome, jaz pa v tistega, ki je namerno zmanipuliral Rome, tebe in tebi podobne – pa brez nestrpnosti, kot mi jo neupravičeno pripisuješ.

 144. jakobinec pravi:

  Težko je priti na naslovnico New York Timesa. Janševim ksenofobom je to uspelo. Za velik dosežek, nadvse iskrene čestitke:

  http://www.nytimes.com/2006/11/13/world/europe/13slovenia.html?hp&ex=1163480400&en=ec373a0f3067ef99&ei=5094&partner=homepage

 145. had had pravi:

  hudo..
  “Mr. Hanzek has in turn been accused by Janez Jansa, Slovenia’s prime minister, of “denigrating Slovenia’s name” by raising the issue with the Council of Europe’s human rights commissioner.”

 146. Janez Novak pravi:

  Morda si za kratek premor v tej ostri, pa vendarle razmeroma korektni polemiki vsi skupaj pogledate tole …
  http://news.bbc.co.uk/2/shared/spl/hi/picture_gallery/06/europe_serbia0s_gypsy_0london0/html/1.stm

 147. andrej pravi:

  Še povsem sveža novica. Romi v Novem Mestu napadli dva zdravstvena delavca v tamkajšnjem zdravstvenem domu, eden od njiju težje poškodovan in prepeljan v bolnišnico. Več o tem danes v oddaji 24ur na POP TV. Vsem podpisnikom peticije za rome, ki jo organizira nepristranski tednik Mladina, pa predlagam, da se naslednjič, ko bodo imeli zdravstvene težave, zatečejo k pomoč v lokalno romsko skupnost. Z veseljem jim bodo pomagali.

 148. harry pravi:

  Omenjena sveža novica je po 3 urah še vedno samo golo natolcevanje – ce bi bilo res bi že kje kaj pisalo pa otem ne poroča STA, niti 24ur.com niti nisem informacije zasledil kje drugje – v kolikor je slučajno res, kar dvomim pa bi bilo to sila neodgovorno od romskega prebivalstva v dani situaciji – jih nimam za tako neumne rad pa verjamem, da bi kaki likalni prebivalci poskušali tako zadevo zrežirati z namenom zaostrovanja problema

 149. Martin pravi:

  Ah, kaj se sekirate zaradi tega Andreja. Saj veste, da ne sme hoditi blizu odprtega ognja.

 150. andrej pravi:

  harry in martin , sta bila spet prevec pametna, kajne? direktor zdravstvenega doma novo mesto je v prispevku na POP TV povedal, da jim cigani povzoracajo toliko financne skode, da bi vsako leto iz tega naslova lahko kupili kak medicinski aparat. in potem ti gre folk, ki istocasno jamra nad slovenskim zdravstvom in cakalnimi vrstami, podpisovat peticijo za cigane?? slovenci smo res butlji, ki jim ni para

 151. Barbara pravi:

  Romom je treba naložiti delovno obveznost, kot jo imamo vsi državljani, postaviti jim je treba tovarno, kot privilegij , Slovencem ne postavljajo tovarn, in videli boste, kako hitro jo bodo podurhali drugam!

 152. Goran pravi:

  Hitler je že vedel kako s takimi živalmi…

 153. BELOKRANJC pravi:

  Kaj zdej strpni Ljublajančani? Prej smo bili vsi ksenofobi in nestrpneži, zakaj pa vi zdaj nočte sprejet romov, prej ste bili pa tako pametni. Varuh človekovih pravic kje se pa ti zopet skrivaš, kako to da zdaj nimaš nobene rešitve? Sam kurčit se znaš ko to ni treba.

 154. monika pravi:

  kaj se te tak zavzemajo doloceni ljudje za te Cigane…rihtajo jim prebivališče,pa ne vem kaj se vse…v nasi drzavi pa je veliko Slovencev,kateri nimajo denarja,nimajo pogojev za življenje,itd…a za te se ne bi noben zavzel????te pa se naj nam placajo sole pa vsakemu neko bajto postavijo pa nas financirajo ne pa da samo dnar pobirajo pa podpirajo tiste,ki ne bi nic delali meli pa bi vse!!!!!

 155. janez pravi:

  Jaz pa mislim ,da je vse to politika,14 let je vladal LDS pa so bili s cigani prav tako problemi pa se ni nič naredilo, sedaj pa iti LDS zagovarja cigane domorodci v Ambrusu so pa rasno nestrpni .

 156. pabla pravi:

  zgornjim komentatorjem:
  - če hočeš kakšno stvar doseči mimo vseh zakonov, moraš najprej dobiti status cigana, roma. ( vožnje brez vozniškega brez kazni, denarni prispevek, gradnja na nezazidljivi parceli ( pa naj jaz postavim barako brez dovoljenj???), ”kupovanje” kjer se le more, pa naj jaz ne pošljem otroka v šolo???, zastonj malice, učni pripomočki, neplačevanje zavarovanja, davščin….)
  - tole kar se dogaja zdajle v Ambrusu ni od danes. verjamem da je ljudem prekipelo. Toda dragi moji, to ni zakon ulice, to je nedelovanje našega sistema….
  - zakaj so zdaj prebivalci Ambrusa črne ovce, ksenofobi in še kaj hujšega? saj se samo borijo za svoje pravice, za lastno varnost in varnost svojih družin in imetja. za to bi morala poskrbeti država, pa ni. Oni bi morali tožiti državo, ker je toliko časa kršila NJIHOVE USTAVNE PRAVICE, SAJ JIM V TEJ PRAVNI DRŽAVI NI ZAGOTOVILA VARNOSTI !!!!.Nisem panik niti ksenofob, vendar dvomim, da bi jaz toliko časa prenašala tak strah (pred komerkoli)
  - no, vsi slavni odvetniki, si kdo upa zagristi v to jabolko? Vas je kaj v hlačah?
  - vsi novinarji ki ustvarjate večji del te ksenofobije, umirite se no malo. pišite še o drugi strani, predložite dokaze še od domačinov, saj imajo pisno in foto dokumente, umirjajte strasti….ali pa se bo premalo bralo?!
  - kdo rabi zaščito? Kje je bilo reševalno vozilo toliko časa, kdo ga je zadržal….
  - kaj se ne zavedate, da bodo grožnje romov uresničene! ne takoj, ampak ko se stvari umirijo. kaj boste poročali takrat?
  - in končno: kam je ”poniknilo” 30 romov s tega tabora, kajti še tisti večer jih je živelo tam 63, sedaj pa kažete v glavnem ženske in otroke. Dajte no, umirite se ali pa začnite pisat vsaj objektivno.
  - in končno vsem zgornjim komentatorjem.
  Zelo malo strpnosti je čutiti v vašem pisanju, čeprav se imate za strpneže.večina vas nima izkušenj. vzemite Strojanove čez zimo, olajšajte jim tehle nekaj mrzlih mesecev, pa se spomladi spet beremo.
  Tudi romi so ljudje, zato se vzdržite vsaj groženj. je stvar že tako pregreta. in lep sončen dan vam želim vsem skupaj

 157. dolenc pravi:

  Hudo mešate stvari eni in drugi. Posploševati zadeve, da se je Ambrus zgodil Romom, ker so Romi je hudo narobe. Isto bi se zgodilo npr. Švedom, če bi počeli stvari kot so jih Ambruški Cigani (Sami sebe imenujejo Cigani..)
  Umotvoriti, da smo Dolenjci bolj nestrpni do drugačnih je tudi bosa. Prebivalci so izgnali barabe, ki so jim leta najedali živce, da so bili to Cigani je zgolj naključje, ker država vsa leta opozarjanj ni storila ničesar.
  Velika večina Dolenjcev je veliko manj nestrpna do kogarkoli, kot večina Ljubljanskih hohštaplerjev, ki nam zdaj soli pamet. Tako, kot živijo s Cigani v sožiju z drugimi v Prekmurju, bi gotovo tudi na Dolenjskem.
  Če pa cigansko kulturo, ki jo tako zagovarjate in skušate ohranit enačite s krajo, delomržnjo, izsiljevanjem, izmikanjem dolžnostim do države, potem se bo zgodil enkrat Ambrus tudi vam, pa če ste Slovenci, Amerikanci ali severni medvedi.

 158. pabla pravi:

  dolenc,dobro si povedal.

 159. Pero pravi:

  Jaz sicer nisem nikoli imel opravka s cigani, ampak vem, kako ti lahko raznorazni “cigani”, “čefurji” in drugi zagrenijo življenje, in to iz tako banalnih vzrokov kot je pogled v njihovo smer. Ne strinjam se s tem da so prebivalci Ambrusa vzeli zakon v svoje roke, pri tem pa policija ni že prej ukrepala. Na splošno se mi zdi da je za vse kriva policija, ki je neučinkovita, morda nesposobna in neodločna. Že to, da vsak otrok ve kje v kraju se kupi droga, kje se zbirajo pretepači, izsiljevalci in podobni, ter da policija tega “ne ve” kaže na slabo delo policije. Vsi bi lepo živelli v miru, če bi za varnost in izvajanje zakonov skrbela policija in se nam ne bi bilo treba ukvarjati s tem. Navsezadnje je policija organ, ki jo plačujejo davkoplačevalci in bi morala skrbeti za vse državljane (tudi za rome-cigane, kadar so ogroženi). Strinjam se z avtorjem članka.

 160. J. pravi:

  Že kar nekaj časa je od dogodka, sem slučajno našla tole.
  Zanima pa me, kaj si (Andrej) danes misliš o “aferi Ambrus”?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !